Koronavírus-járványban életet ment az oltás – Dr. Székely Edit vásárhelyi mikrobiológus főorvos a vakcinákról

Somogyi Botond 2021. augusztus 27., 15:34 utolsó módosítás: 2021. augusztus 27., 15:54

A koronavírus-járvány tavaly márciusi berobbanása óta Romániában és Magyarországon is több mint 30 ezer ember vesztette életét a vírus okozta szövődményekben. Világviszonylatban a 20. század eleji spanyolnátha után a mostani járvány a legsúlyosabb. Dr. Székely Edit mikrobiológus-főorvossal, a marosvásárhelyi George Emil Palade Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológiai Egyetem oktatójával a vírus elleni védekezést jártuk körül.

Koronavírus-járványban életet ment az oltás – Dr. Székely Edit vásárhelyi mikrobiológus főorvos  a vakcinákról
galéria
A szakember szerint minden koronavírus-járvány elleni oltás biztonságos Fotó: Jakab Mónika

– Azt szokták viccesen mondani, hogy a beadott oltás a legjobb oltás. Miért fontos a mostani járványos időszakban a vakcina?
– Mindegyik Romániában alkalmazott oltás az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett, ami a megbízhatóságot szavatolja. Valamennyiből több milliónyi dózist alkalmaztak, és ma már konkrét példák vannak arra nézve, hogy ahol gyors ütemben széles tömegeket sikerült beoltani, ott a járvány kontroll alá került. A járvány tartós leküzdésére nincs alternatíva.

A több mint egy éve tartó pandémia alatt meggyőződhettünk, hogy a vírus aktivitása nyomán megbetegedési hullámok alakulnak ki, ezeket pedig halálozási hullámok követik.

A vírus mostani elcsendesedése egy hullámvölgy lehet: a következő esetszám-növekedést akkor előzhetjük meg, ha a védettséggel rendelkezők aránya megfelelően nagy.

– Az oltásokat hosszú évek alatt szokták kifejleszteni. A jelenleg elérhető koronavírus elleniek kevesebb mint másfél év alatt készültek el, amit sokan kétkedve fogadnak. Lehetnek fenntartásaink?
– Ez teljesen érthető aggodalom, hiszen békeidőben évekig tart egy-egy új oltás bevezetése. A rendkívüli állapotok gyors és hatékony megoldást igényelnek: a kísérleti, klinikai vizsgálati és engedélyeztetési folyamatot ennek megfelelően felgyorsították. Valóban, példátlan a kutatói közösség, a finanszírozást biztosító hatóságok, az engedélyeztetési folyamatokat lebonyolító szervek együttműködése. De mindenekelőtt a vakcinológiában felgyűlt több évtizedes tapasztalat, a tudományos háttér az, ami lehetővé tette az oltások gyors kifejlesztését.
Egy oltás hatékonyságát több tényező is befolyásolja: a kórokozó tulajdonságai, az oltás típusa, egy adott személy szervezete. Fontos megérteni, hogy ahány kórokozó, annyiféle a kihívás az oltás hatékonyságát illetően. Régi, bevált oltások között is jelentős különbségek vannak: a kanyaró ellen hosszú távú védettséget biztosít ugyanaz a hatvanas években kifejlesztett oltás, míg influenzával szemben évente új oltás szükséges, amit az aktuálisan keringő vírusok után mindegyre módosítanak.

A SARS-CoV2 esetében nem tudjuk még, hogy meddig fog tartani a védettség, az egy évnél tovább tartó hatás azonban már valószínűsíthető.

Ezt végső soron a generált immunválasz minősége, az immunmemória, valamint az újabb variánsok tulajdonságai fogják meghatározni.

– Melyek a jelenleg kapható, leghatékonyabb oltások?
– Romániában a mRNS alapú oltások közül a Pfizer és Moderna, az adenovírus vektorvakcinák közül az AstraZeneca és Johnson&Johnson’s által kifejlesztettek kaphatók. Aki felveszi az oltást, az természetesen a leghatékonyabbat szeretné. Hatékonyság szempontjából ezek közül mindegyik jó egyéni védettséget biztosít, bármelyik felvételével elkerülhető a súlyos megbetegedés, közösségi szinten pedig jelentősen hozzájárulnak a nyájimmunitás kialakításához.

Dr. Székely Edit: minden országban vannak szkeptikusok, vírus- és oltástagadók… Talán arányaikban van csak különbség. Ez az arány azonban döntő a járvány jövőbeli alakulása szempontjából

– Angol, dél-afrikai, japán, indiai mutáns vírusokról is lehet olvasni. Ezek hogyan alakulnak ki, és mennyire hatékonyak a kifejlesztett oltások ellenük?
– A variánsok a vírusok sejten belüli replikációja (sokszorozódása) során alakulnak ki. A vírus genomjának (örökítő anyagának, RNS-ének) másolataiba hibák csúsznak be. Ezek a hibák legtöbbször jelentéktelenek, olykor viszont képesek a vírus tulajdonságait modulálni. Például, ha a vírus sejtekhez való kapcsolódásában fontos tüskefehérjékben következik be változás, akkor az hatékonyabban tapadhat a sejt felszínén lévő receptorokhoz, jobban alkalmazkodik hozzá. Így könnyebben juthat a sejtbe, kevesebb vírus is elegendő lehet a fertőzés kialakulásához, gyorsabban terjedhet. Túl sok és jelentős módosulás hátrányos lehet a vírus számára, hiszen a kiterjedt változás megakadályozná a receptorhoz való kapcsolódást. Úgy képzelhetjük ezt el, mint ahogy a kulcs (vírusfehérje) a kulcslyukba (receptor) talál. Minél pontosabban talál a kulcs, annál könnyebben nyílik a zár, de ha elfaragjuk a kulcsot, akkor már egyáltalán nem nyitható a zár. Tehát ezeknek a változásoknak is van egy határa, ameddig az előnyös a vírus számára. A tüskefehérjében kialakuló változások az antitestek hatékonyságát is befolyásolhatják, például kevésbé jól tapadnak a tüskefehérjéhez és ez a neutralizáló hatásukat csökkentheti.

Az eddig azonosított aggasztó vírusvariánsokkal szemben az oltások hatékonysága valamelyest csökkent, de még mindig jelentős védelmet nyújtanak.

– Koronavíruson átesett személy mikor kaphatja be leghamarabb az oltást?
– A koronavírusos fertőzésen átesett személy oltható, amint felépül a betegségből. Bizonyos ideig védettség alakul ki az újra fertőződéssel szemben, de ennek időtartamát még nem határozták meg pontosan. Az eddigi vizsgálatok alapján a súlyosabb formán átesett személyeknél rendszerint intenzívebb immunválasz alakul ki, mint a könnyű vagy tünetmentes formán átesetteknél. Ilyen megfontolás alapján a súlyos fertőzésen átesettek eltolhatják az oltást, anélkül, hogy esetleges újra fertőződést kockáztatnának. Ugyanakkor egyre inkább

beigazolódni látszik az a feltételezés, hogy a fertőzésen átesettek oltása nyomán hosszú távú védettség alakul ki.

– A Pfizer-vakcina más jellegű, mint a többi, mert nem egy „lebutított”, gyenge vírust fecskendeznek be a szervezetbe, hanem valami mást. Miről van szó pontosan?
– Az oltások alapkoncepciója megismertetni a szervezetet egy kórokozóval, anélkül, hogy megbetegedést okoznánk. Ez jól működik egy lebutított kórokozóval is, de az elmúlt évtizedek tapasztalatai alapján bebizonyosodott, hogy a kórokozó jól megválasztott részecskéi is elegendőek a védettség kialakítására, nincs szükség arra, hogy a teljes kórokozót a szervezetbe juttassuk. Ezek a részecskék rendszerint felszíni fehérjék, amik a vírus sejtbe jutását teszik lehetővé. A szervezetben ellenük generált ellenanyagok egy valódi, teljes vírussal való találkozás esetében lefedik ezeket és emiatt a vírus nem juthat a sejtbe.
Az újabb technológiák változatos megoldást nyújtanak arra vonatkozóan, hogy hogyan jusson el a fehérje a szervezetbe. Egyrészt mesterségesen előállított fehérjét használhatnak az oltásban. Ilyen típusú oltások még nincsenek használatban SARS-CoV2 ellen, de folyamatban van az engedélyezésük. Másrészt a fehérjét le lehet gyártatni a szervezetünk sejtjei segítségével, a kérdés viszont az, hogy hogyan ér célba az információ:
1. adenovírussal, DNS formájában vihető be a fehérje szintézisére szolgáló információ a sejtekbe, erről a sejtben mRNS íródik át és ez szolgál a fehérjegyártás alapjául,
2. magát a mRNS-t juttatják a szervezetbe és ez egyenesen a fehérjegyártás alapjául szolgál, ami gyakorlatilag egy rövidített és egyszerűsített formája az előzőnek.

A mRNS típusú vakcina nagy előnye a többivel szemben, hogy egyszerűbb, gyorsabb az előállítása és a nagybani legyártása, könnyen módosítható a kórokozó után, ezért nagy potenciál rejlik benne a jövőre nézve.

Tekintettel arra, hogy hasonló, új vírusok által okozott járványok a jövőben is előfordulhatnak, a meglévő technológia a megszerzett tapasztalat alapján gyors reakciót tesz lehetővé.

– A beadott oltás után csökkenhet-e az ember szervezetének immunitása? Könnyebben meghűlhetünk, vagy fogékonyabbak vagyunk-e más betegségekre?
– Jóllehet vannak olyan vírusos megbetegedések, amelyek az immunválasz rövidebb-hosszabb ideig tartó elégtelenségével járhatnak az immunrendszerre kifejtett közvetlen hatásaik miatt (pl. kanyaró), az oltás után ezek a következmények nem alakulnak ki. Ezért ez fontos érv egyes oltások mellett, hiszen a konkrét megbetegedés megelőzésén túl a betegség átállása nyomán gyengült immunválasz miatt esedékes egyéb megbetegedések is jó eséllyel elkerülhetőek.

Ellentétben az egyesek által zajosan hirdetett áltudományos állítással, a természetesen megszerzett immunitás nem „jobb” az oltás révén szerzettnél.

A SARS-CoV2 ellenes oltásokról sincs olyan adat, ami az immunitás gyengülését támasztaná alá.

A védettség nem az első tűszúrástól számítandó, a kialakulása időigényes folyamat Fotó: Jakab Mónika

– Egyesek arról számoltak be, hogy a bekapott oltás után nem sokkal éppen koronavírusban betegedtek meg. Van-e összefüggés a kettő között, vagy csupán merő véletlen?
– A védettség nem az első tűszúrástól számítandó, a kialakulása időigényes folyamat. Az oltás típusától függ, mennyi időn belül alakul ki az elvárható legjobb védettség: a két dózisból álló oltások esetében a második adag felvételétől számított 7-10. nap után érhető el. A megbetegedett oltott személyek zömének nem volt teljes az oltási sémája. Másrészt, különösen az intenzív vírusaktivitás idején a teljesen oltott személyek között is előfordulhat megbetegedés, de ennek kockázata sokkal kisebb, mint az oltatlanoknál.Gyakran hallani olyan kijelentéseket, hogy az oltás értelmetlen, mert nem biztosít 100%-os védettséget. Érdemes azért azon elgondolkodni, hogy

a 94-95%-os, a 86% de még az 56%-os védettség is a nullánál sokkal jelentősebb, a súlyos megbetegedéssel szemben nyújtott védelem pedig felbecsülhetetlen, hiszen adott esetben az életet jelentheti.

Emellett pedig minden egyes oltott személy hozzájárul a közösség immunitásának eléréséhez, ami a járvány tartós leküzdéséért fontos.

– Koronavírusteszttel kimutatható-e a betegség olyan személyben, aki korábban már bekapta az oltást?
– A PCR teszt és az antigént kimutató gyorstesztek ugyanúgy használhatók oltottak esetében is. Az ellenanyagszintet meghatározó tesztek között is vannak olyanok, amelyek segítségével elkülöníthető a fertőzés, valamint az oltás nyomán szerzett védettség. Tekintettel arra, hogy az utóbbi időben megnőtt az igény az oltás után kialakult ellenanyagszint ellenőrzésére (felszíni S fehérje ellenes ellenanyag kimutatása révén), a legtöbb laboratórium erre tért át, ez viszont nem tesz különbséget a természetes és oltás révén szerzett immunitás között.

– Hálózatkutatók szerint csak akkor szabadulhatunk meg a koronavírustól, ha a Föld lakos– ságának 60-70 százaléka átesett a betegségen vagy be van oltva. Mások szerint ezentúl mindig együtt kell élnünk e vírussal. Több évig is elhúzódhat a járvány?
– Akár ennél magasabb érték elérésére is szükség lehet, amennyiben a hatékonyabban terjedő variánsok teret hódítanak. A védettségi arány mindenképpen meghatározó szerepet játszik a járvány alakulásában, a vírus tulajdonságainak alakulásával egyidőben. Ezért minél előbb minél többen oltatnak, annál jobbak az esélyek a járvány lecsengésére. Ellenkezőleg, elhúzódó járvány esetében egyre nő a variánsok szelekciójának esélye, hiszen minél több szervezetben zajlik a vírus replikációja, annál több lehetőség adódik erre a véletlenszerű eseményre.

– A járvány kialakulása óta a kormányok több, egymásnak ellentmondó intézkedést hoztak a pandémia megfékezése érdekében. Ez annak tudható be, hogy a szakemberek sem tudják pontosan, mivel állunk szemben?
– A kezdeti egy-két hónapot leszámítva a fontos kérdésekben megvolt a szakmai konszenzus. De összességében nem létezett egy bejáratott, kitapasztalt recept arra vonatkozóan, hogy országos szinten mikor milyen intézkedés bizonyulhat célravezetőnek. Ha visszatekintünk, akkor van már sejtésünk arra vonatkozóan, mi működött és mi nem. Sok esetben viszont a szakmai ajánlásokat a politikai érdekek mögé (alá) rendelték.

Nagyon zavaróak voltak az értelmetlen intézkedések, hiszen ezek mindinkább aláásták a döntéshozókkal szembeni bizalmat.

De még azokkal együtt is, ha a lakosság a közös érdekért betartja a zömükben mégiscsak szükséges szabályokat, akkor jelentősen hozzájárulhat a járványgörbe ellaposításához egy-egy kritikus időszakban. Azt is láthattuk, hogy minden országban vannak szkeptikusok, vírus- és oltástagadók… Talán arányaikban van csak különbség. Ez az arány azonban döntő a járvány jövőbeli alakulása szempontjából.

– Egyesek szerint a vírus kialakulása a véletlen műve, az összeesküvés-elméletek rajongói szerint a háttérhatalmak tudatos manipulációjáról van szó, egyházi berkekben isteni figyelmeztetésről vagy megpróbáltatásról beszélnek. Ön mit gondol erről?
– Ezt a kérdést mikrobiológusként közelítem meg. A vírus egy biológiai entitás, aminek „célja” a fennmaradás, minél több gazdaszervezetben való szaporodás. Nem feltétlenül a pusztítás, hiszen, ha idejekorán megöli a gazdáit, akkor saját terjedési esélyeit is rontja. „Vírusszemszögből” nézve, a legjobb stratégia a könnyű terjedési lehetőség és a nem túl súlyos gazdakárosítás, mert ez biztosítja a számára legtöbb új egyed kialakulását. Ilyen szempontból a SARS-CoV2 egy rendkívül sikeres vírus. A mi szemszögünkből különösen rossz kifejlet az, hogy a sikeres terjedés nagy fertőzési esetszámokat generál, ami alacsony letalitás mellett is nagyszámú halálos áldozatot követel.

A spanyolnátha után ez a világjárvány szedte a legtöbb áldozatot, ami egyedülálló helyzetet teremtett a modern medicina világában. A megengedhetetlenül magas halálozási számokon túl pedig egyes túlélőknél jelentős és hosszú távú károsodásokkal kell számolni,

ami mindenképpen a megelőzés fontosságát emeli ki. Tény, hogy az előző két újonnan megjelenő, súlyos emberi fertőzést okozó koronavírusról – a 2002-ben megjelent SARS-CoV és a 2012-ben megjelent MERS-CoV – igazolták a természetes eredetet. Denevér koronavírusok civetmacska, illetve dromedár közvetítésével kerültek emberközelbe és ezt követően alkalmazkodtak az emberi szervezethez. A mikrobiológiában jól ismert „forgatókönyv” ez, és nem csak a koronavírusokkal kapcsolatosan – példa rá az Ebola vagy az influenzavírusok evolúciója. Mindaddig, amíg a biológia törvényei alapján megmagyarázható egy jelenség, addig nem a szándékos emberi beavatkozás az első dolog, ami eszembe jut. Természetesen, ha egyértelmű bizonyítékok támasztják alá az emberi mulasztás, netán gonoszság tényét, azt el kell ismerni. Jelenlegi tudás szerint viszont a mérleg nyelve a természetes evolúció felé mutat, több szempont miatt: nincs igazolt mesterséges szekvenciára utaló génszakasz a SARS-Cov2 genomjában, illetve eddig két olyan természetben keringő állati koronavírust találtak, ami a SARS-CoV2-vel közeli rokonságban van és ez a természetes evolúciót valószínűsíti. Ez még nem elég a szolid evidenciához, de egyelőre ennyit tudunk. Jelenleg a megoldás a legfontosabb, függetlenül attól, hogyan és honnan jött ez a súlytás, ami felforgatta az életünket. A sok rossz mellett viszont tanulságos (volt), egyéni és társadalmi szinten egyaránt.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett erdelyinaplo.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az erdelyinaplo.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID erdelyinaplo.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ erdelyinaplo.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Statisztikai célú sütik

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A statisztikai célú sütik által gyűjtött információk arra vonatkoznak, hogy pl. a látogató az oldal mely részére kattintott, hány oldalt keresett nyitott meg, milyen hosszú volt az egyes munkamenetek megtekintési ideje stb.

A felhasználónak lehetősége van a normál, illetve anonimizált beállítás közül választani.

Például, a Google Analytics IP-anonimizálási funkciója az IPv4-felhasználók IP-címének utolsó oktettjét, illetve az IPv6-címek utolsó 80 bitjét nem sokkal a cím Analytics adatgyűjtő hálózatba kerülése után nullára állítja a memóriában. Ilyen esetben a rendszer soha nem írja lemezre a teljes IP-címet.

Statisztikai célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Statisztikai célú sütik:

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – minden funkció aktiválásra kerül

ANONIM – a társadalmi-demográfiai funkciókat inaktiválódnak, és az IP-cím anonimizálásra kerül

Statisztikai célú sütik listája: _ga, _gat, _gid.


ANONIM
NORMÁL
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport