Kolozsváron lép fel Révész Sándor

Nánó Csaba 2018. augusztus 17., 19:07 utolsó módosítás: 2018. augusztus 17., 19:09

A Generál együttesből ismerhettük, utána a legendás Piramis énekese lett. Énekhangja manapság is jóleső borzongást vált ki. Idén töltötte 65. életévét Révész Sándor, aki először koncertezik Erdélyben. Augusztus 24-én lép fel a Kolozsvári Magyar Napokon. Az Erdélyi Naplónak adott interjújában többek között neveltetéséről, életútjáról és arról is beszél, hogy a Kádár-rendszerben nem koncertezhetett Erdélyben.

A Kolozsvári Magyar Napokra Piramis-dalokkal érkező csapat, középen a két nagy „öreggel”, Závodi Jánossal és Révész Sándorral Fotó: Facebook.com/Révész Sándor

– Kisgyerekként zongorázni tanította édesanyja. Mikorra tehetőek első próbálkozásai rock műfajában? Voltak zenei példaképei?

– Utólag visszagondolva, hálás lehetek a sorsnak, hogy édesanyám a „királyi hangszerrel” ismertetett meg először. A zongorán különleges teljességet lehet megvalósítani.  Esetemben a barátkozás a hangszerrel azt jelentette, bebocsátást nyertem a zene birodalmának küszöbére. Nem mondom, hogy nagy örömmel és sokáig jártam zongoraórára, mert hamarosan találkoztam a rock akkori áramlataival. Kissrácként állandóan a Szabad Európát és a Rádió Luxembourgot hallgattam, és fogékonyan reagáltam a világban kibontakozó zenei mozgalmakra, ez alatt elsősorban a Rolling Stones-t és a Beatles-t értem. Elkezdett érdekelni a szövegviláguk: vajon mi mozgatja meg ennyire azokat a hatalmas tömegeket, akiknek játszanak? 

– Rendkívül finom lelkű, érzékeny művész, ez pedig a dalokban, az előadásmódjában is érzékelhető. Honnan erednek e tulajdonságok?

– Szüleim korai válása miatt a nagyszüleim neveltek, így 5–6 éves kisfiúként egy távolabbi generáció oltalma alatt álltam. Különösen nagymamámmal töltöttem sok időt, aki átplántálta belém a nyugalmát, érzékenységét. Áldom is őt ezért. 

– 1972-ben lett a Generál együttes tagja, ahol remek zenésztársakra talált. Mennyire voltak meghatározóak ezek az évek?

A Generál óriási iskola volt számomra. Szeretettel emlékszem két, nálam pár évvel idősebb tagjára, Várkonyi Mátyásra és Novai Gáborra, akiknek a tudatos zenei direkciói mentén fejlődőképessé és korszerűvé vált a zenekar. E pár év, 1972-től 1975-ig, a későbbi pályám előszobájának tekinthető, mert

’75-től már szólóénekesként kellett helytállnom a Piramis élén.

Révész Sándor: minden napnak meg lehet teremteni az ünnepi ívét Fotó: Facebook.com/Révész Sándor

– A Piramis hihetetlen erővel robbant be a zenei életbe. Tisztában voltak azzal, mekkora hatással vannak a társadalomra? Nem okozott ez feszültséget az akkori döntéshozókkal szemben?

– Nem voltunk tisztában az általunk gerjesztett hatás súlyával, nem tekintettünk magunkra úgy, mint akik e sok összetevős hatásmechanizmusnak a középpontjában állnak. Tettük a dolgunkat szinte magától értetődően. Mély, vénás oltást kaptam a zene korszerű áramlatától, és komolyan elköteleződtem irányába. Magától értetődött az is, hogy ha e műfajban ki akarom fejezni magam, olyan módon teszem, ami tisztán belőlem jön. Hála Istennek, ehhez a Piramisban nagyszerű társakra találtam: ők ugyanazokon a zenei emlőkön nevelkedtek, úgyhogy az a hangütés, amit megtaláltunk, mindannyiunk számára élményt jelentett. Az árnyoldallal én nem találkoztam. Nem én voltam a zenekar vezetője,

Som Lajos levette a vállunkról a szervezés, ügyintézés összes terhét, és ő szembesült az ellenünk irányuló indulatokkal is. 

– A hetvenes években több magyarországi együttes koncertezett Erdélyben. Lehet tudni, mi volt annak az oka, hogy nem jutottak el hozzánk?

– Az akkori kulturális kormányzat nem tette lehetővé számunkra, hogy eljussunk Erdélybe, ezt mi szomorúan vettük tudomásul. Egy bukaresti koncertünkre emlékszem, amit 1981 márciusában, 500–600 néző előtt játszottunk. Ez volt az egyetlen alkalom, hogy Románia területére léptünk. Erdélyben, hála Istennek, magánemberként többször jártam, ugyan többnyire csak átutazóban, de fellépni nem volt módom. Ezért is várjuk a kolozsvári koncertet. Nagy öröm lesz találkozni végre az erdélyi közönségünkkel.  

– 1989. decembere fontos dátum az Erdélyben élők számára. A nagyvilág a tévé képernyőjén követhette végig a történteket. Ön frissiben értesült akkor ezekről az eseményekről? 

– Együtt ért minket a forradalom győzelmének híre. A Blaha Lujza téren,  az Esti Hírlap szerkesztősége előtt felállított pódiumra hívták össze az együttes tagjait az Aranyalbum megjelenése kapcsán. December 22-én történt, nyolc év után először találkoztunk. Álltunk egymás mellett a fából ácsolt dobogón, amikor egy provokatív szándékkal feltett újságírói kérdés közepén, a Keleti pályaudvar irányából hatalmas tömeg érkezett a Blaha Lujza térre, és vonult tovább az Erzsébet híd felé. A menet élén haladó autón félmeztelen férfiak álltak zászlót lobogtatva. Spontán szimpátiatüntetés lehetett: a katartikus politikai fordulatot éltette az ujjongó budapesti tömeg. Elvonult mellettünk a történelem, miközben újságírói és nézői kérdésekre válaszolgattunk a közönségtalálkozón. Pontosan nem tudtuk, mi történt, de világos volt, hogy jó irányba fordultak a bukaresti történések, és ez mérhetetlen extázissal töltött el minket is. Aznap este apámnál a televízióból értesültem a fejleményekről. Vég nélkül ismételte a tévé a romániai híreket, mi pedig örültünk a változásnak. 

– Az Ajándék előbb az együttes harmadik kislemezén jelent meg Kívánj igazi ünnepet címmel. Az 1978-as Piramis II. nagylemezen már más a szövege a dalnak. A cenzúra miatt kellett változtatni, vagy más okai voltak?

– Valójában Horváth Attila hihetetlen árnyalt tehetségét dicséri, hogy erre a szép dalra talált két megörökítésre érdemes szöveget is. Szívből szeretjük mindkettőt; a refrénjük ugyanaz.

– Nemrég hunyt el Som Lajos, az egykori zenekarvezető. Milyen volt a kapcsolatuk?

– Lajos tehetséges zenész és tettre kész fickó volt, akivel szerettem együtt dolgozni. Fiatalkori példaképem, Radics Béla zenekarában ismertem meg.

A Piramisban 1975 és 1981 között életünk legsikeresebb vállalkozásának részesei voltunk.

Sajnálatos módon az életmódja okozta a halálát. Fáj érte a szívem, ahogyan sokaké; úgy tudom, rengeteg barát és jóakaró próbálta őt fékezni, óvni bizonyos irányoktól, amelyekről nyilvánvaló volt, hogy végzetesek lesznek számára. Nagyon erős volt a szervezete, hogy eddig is bírta. Szeretettel emlékszem rá, áldja az Isten ott, ahol van.

– Kolozsváron Piramis-évek címszó alatt koncertezik. Ugyanakkor létezik egy másik Piramis, amelynek nem tagja. Sokaknak furcsának tűnhet, hogy két Piramis van…

– A Piramis nevet jelenleg viselő zenekarban a régi Piramist három zenész képviseli, aki az egykori dalokat játssza. Szívük joga; mi meg szívvel-lélekkel tesszük a mi dolgunkat. A Piramis-évek formáció ars poeticája a nevében rejtőzik: a dalok mentén szeretnénk felidézni azokat az emlékezetes éveket.

– Őszintén akarok élni – énekelte a hetvenes években. A bulvár teljes mértékben elkerüli, szakmai téren sikerrel váltott. „Égni kell” ahhoz, hogy rájöjjünk, kik vagyunk, hova tartunk?

Egyfajta kegyelemnek tekintem, hogy mindig a szívem szerint élhettem, azzal foglalkozhattam, amit a legjobban szeretek.

A változáshoz való jogomat végig fenntartottam; amint egy zenei társulásban nem éreztem a megújulási készséget, új utat kerestem. Az égéssel ugyanez a helyzet; égtem eleget, de hála Istennek minden alkalommal éreztem, mikor kell a lángolást parázsba fojtanom, hogy a tűz megmaradjon, de ne égessen se engem, se mást. Megéltem a végleteket, majd a megmentő egyensúlyi állapotba ösztönösen visszataláltam. Az energiákkal való gazdálkodást mai napig az egyik legfontosabb feladatomnak tartom.

– A mindennapi élet forgatagában mennyire fontos a zene? És a csend? Hogyan, hol lehet rátalálni a termékeny magányra?

– A zene a maga dinamikájával az életem része, szeretem hallgatóként és művelni is. Ünnepélyes pillanat, amikor megadatik, hogy optimális társakkal, nagyszerű technikai feltételek között dolgozhatok, ilyenkor örömmel végzem a munkámat. A csend a dinamikai impulzusok másik végletén a legnagyobb elemi igény; termékeny atmoszférájából születik minden, ha belegondol az ember. Hála Istennek, mindkettőnek a térfogatában otthonosan érzem magam. Ha csendben kell maradni, járom az erdőt kilométereken keresztül, és békességben vagyok a lelkemmel. Ha pedig dolgozni kell, akkor az annak megfelelő dinamikával teszem.

– Egyik interjújában Teller Edét idézte: „én nem értek az ünnepléshez”. Júniusban betöltötte a 65. életévét. Még mindig nem ért hozzá?

– Nem szeretem az ünneplést; a családunk korai töredezettsége miatt nálunk nem kaptak különösebb hangsúlyt az ünnepek. Hiányzott az egység, így a névnapok, születésnapok, csiholt alkalmak nekem sosem jelentettek igazán sokat. Örömmel veszem, ha köszöntenek, meg is köszönöm, és én is köszöntöm, aki éppen eszembe jut, de ennek igazán nincs súlya az életemben. A csiholtság nem nekem való; minden nap legyen ünnep, ez az én ars poeticám. Minden napnak meg lehet teremteni az ünnepi ívét, és megélni teljességgel, mint ünnepet.

 

Révész Sándor
Budapesten született 1953. június 24-én. Az 1970-es évek elején tagja volt a Hearts, a Mogyorósi Trió, a Tűzkerék együtteseknek. 1971-től játszott a Generálban, majd 1975-től 1981-ig a Piramis frontembere volt. Többször is elnyerte az Év énekese díjat a közönségszavazatok alapján. A Piramisból 1981-ben vált ki, majd külföldön keresett munkát. 1984-ben tért haza, egy évvel később Demjén Ferenc, Presser Gábor és mások közreműködésével elkészítette első szólóalbumát. Ötödik szólólemeze 2013-ban jelent meg Révész, 60 címmel. A Piramis-évek produkciót Závodi János gitárossal adja elő. EMeRTon-díjas énekes, 2012-ben a Magyar Érdemrend tisztikeresztjével (polgári tagozat) tüntették ki.

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett erdelyinaplo.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az erdelyinaplo.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID erdelyinaplo.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ erdelyinaplo.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Statisztikai célú sütik

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A statisztikai célú sütik által gyűjtött információk arra vonatkoznak, hogy pl. a látogató az oldal mely részére kattintott, hány oldalt keresett nyitott meg, milyen hosszú volt az egyes munkamenetek megtekintési ideje stb.

A felhasználónak lehetősége van a normál, illetve anonimizált beállítás közül választani.

Például, a Google Analytics IP-anonimizálási funkciója az IPv4-felhasználók IP-címének utolsó oktettjét, illetve az IPv6-címek utolsó 80 bitjét nem sokkal a cím Analytics adatgyűjtő hálózatba kerülése után nullára állítja a memóriában. Ilyen esetben a rendszer soha nem írja lemezre a teljes IP-címet.

Statisztikai célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Statisztikai célú sütik:

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – minden funkció aktiválásra kerül

ANONIM – a társadalmi-demográfiai funkciókat inaktiválódnak, és az IP-cím anonimizálásra kerül

Statisztikai célú sütik listája: _ga, _gat, _gid.

 

ANONIM
NORMÁL
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.

 

ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

 
Székely Sport