Hobbivasutasból gőzösök újjáélesztője: Georg Hocevar osztrák vállalkozó, a Romániai Kisvasutak Megőrzéséért Egyesület elnöke

Szucher Ervin 2020. szeptember 25., 10:37

Nyugat-Európában jelentős kultusza van az erdei sétavonatozásnak. Nálunk is egyre több turista kirándul az erdélyi, máramarosi, bánsági és bukovinai nosztalgiavonatokon. Bebizonyosodik, mekkora hibát követtek el az állami szervek, amikor a kisvasutak felszámolása mellett döntöttek. Romániában egy osztrák beruházónak kellett újjáélesztenie a Monarchia idejében épült kisvasutat. A Hunyad megyei Kristyoron élő Georg Hocevarral a moldovițai nosztalgiavonaton beszélgettünk.

Hobbivasutasból gőzösök újjáélesztője: Georg Hocevar osztrák vállalkozó, a Romániai Kisvasutak Megőrzéséért Egyesület elnöke
galéria
Georg Hocevar osztrák vállalkozó bukovinai szerelvényének mozdonyánál. Megtörte a jeget Romániában

– Miként lesz egy osztrák hobbivasutasból romániai gőzmozdonyok megmentője és nosztalgiavonatok üzemeltetője?
– Még a forradalom előtt, 1989 nyarán egy hajókirándulásra hoztak a szüleim Bécsből a Fekete-tengerig. Megtetszettek az itteni tájak, már amennyit a fedélzetről lehetett látni. Addig csak a szegénységről, az elnyomó politikai rendszerről, Ceauşescu faluromboló terveiről és a szász lakosság kiárusításáról hallottam. Nyolc év után felnőttként egy munkatársammal tértem vissza Romániába. Az első vas­útállomás, amelyen leszálltam és megcsodáltam, a szászvárosi volt.

Hosszú percekig filmeztem az ipari vágányokon manőverező gőzmozdonyokat. Felültünk volna a nosztalgiavonatra, csakhogy azt egy japán turistacsoport bérelte.

Annyira megtetszett a vidék, hogy 2000-ben Romániába költöztem, vállalkozásba kezdtem, megtanultam a nyelvet és ide nősültem. Itt ragadtam, és most már semmi pénzért nem mennék vissza Grazba. Fehér, Hunyad és Kovászna megyében kezdtem keskeny nyomtávú, egykori ipari vonalakat bérelni, majd a helyiek hívására 2005-ben a Suceava megyei Moldoviţán létrehoztam a nagy népszerűségnek örvendő Huțulcát, amely a helyi hucul lakosságról kapta a nevét.

– Mint minden kezdet, az öné is nehézkes volt. Más eszközállománnyal és más mentalitással találkozott, mint Stájerországban?
 –A moldovițai turisztikai útvonal ünnepélyes avatóján az akkori szociáldemokrata polgármester az állomáson sóval és kenyérrel fogadott, sőt felkötött a vállamra egy trikolór szalagot. Miután lejárt a cécó és hazamentek az újságírók, a meghívott vendégek, félrehívott, a szemembe nézett, és azt mondta: „hagyj minket békén, és menj vissza oda, ahonnan jöttél! Itt nincs szükség sem rád, sem a turistáidra. Ne bolygasd fel a falut a látogatóiddal, hagyd, hogy továbbra is nyugodtan éljünk. Itt mindenki falopásból tartja fenn magát és családját, nincs szükség a kíváncsiskodókra!” Először azt hittem, viccel, de aztán rájöttem, tényleg így gondolja. Lehet, ettől más megfutamodott volna, de az elutasító magatartás még nagyobb erőt és lendületet adott munkámhoz.

– Milyen volt a fogadtatás az erdélyi megyékben?
– Nem voltak hasonló gondok, de sokat kellett dolgoznunk, amíg helyrehoztunk egy-egy szakaszt Kristyor és Brád, Abrudbánya és Topánfalva, illetve Kovászna és Kommandó között, a Tündérvölgyben.

– Gyermek- majd ifjúkorában miként bontakozott ki a kisvasút iránti szerelme?
– Amióta az eszemet tudom, a vonatok megszállottja voltam. Mint minden osztrák kisfiúnak, nekem is megadatott, hogy körvasúttal játszhassak. Hatéves voltam, amikor beiratkoztam a vasutas egyesületbe, amelynek mai napig tagja vagyok. Később az önkéntes munkából is részt vállaltam: ha kellett, csákányoltam, ha kellett, mozdonyokat vikszoltam. De

dolgoztam a mélyben is, egy bányában, ahol az ipari vasúti múzeumban kalauzoltam a látogatókat.

Soha nem kerültem a fizikai munkát, most is szívesen kiveszem belőle a részem.

– Sikerült megszokni a romániai bürokráciát és az itteni emberek mentalitását?
– A bürokráciát nem lehet könnyen megszokni, elfogadni viszont muszáj. Legalábbis nekem nem volt más választásom. Hozzá kellett szoknom, hogy itt már az is komoly segítség, ha a hatóság nem akadályoz a munkádban. De azt is hozzáteszem: vannak olyan problémák, amelyeket Romániában sokkal könnyebb megoldani, mint Ausztriában. A lényeg, hogy ha komoly vagy, itt is, ott is megbecsülnek. A közemberek életfelfogásáról viszont rossz szavam nem lehet. Sőt, azt mondanám, hogy

a legtöbb itteni ismerősöm egészségesebben gondolkodik, mint az osztrákok vagy úgy általában a nyugatiak.

A máramarosi turistaszerelvény a Visó völgyében. Napokkal előre elfogynak a jegyek internetes elővételben Fotó: Facebook/Mocăniţa Steam Train

Azt látom, hogy míg Európa másik felében már a fiatalok is egyre zárkózottabbak, és egyre több időt töltenek számítógépeik képernyője előtt, a romániai lakosság szeret és tud élni. Hasonlítsuk össze például a vidéki embereket: Nyugaton a falvak utcái délután, este kihaltak, itt még a szomszédok összeülnek, és órákig képesek portájuk előtt egymással beszélgetni.

– Mennyire tud megbirkózni a tolvajokkal? Az ön szerelvényei alól is kilopják a sínpályát?
– Legutóbb a moldovițai pályáról tűnt el 25 méter sín. Aki ellopja, most már legalább nem adja el ócskavasként, hanem kerítésoszlopot szab belőle. Pedig azt zártszelvényből vagy csőből is el lehetne készíteni.

– Hol találni manapság szakembert, aki a gőzmozdonyt javítja, a pályát karbantartja, meg egyéb kevésbé látványos, de fontos munkálatokat elvégez?
– Van egy közmondás, miszerint a szakmát lopni kell. Ez a mi területünkön hatványozottan igaz. A legtöbb alkalmazottam vasutas családból származik, olyanok, akik apáról fiúra örökölték a vonatozás iránti vonzalmat. Egyébként is,

a vidéki embert, aki már ült traktoron vagy javított valamiféle mezőgazdasági gépet, nem nehéz betanítani.

De van szerencsém olyanokkal is dolgozni, akik a vasúti szállítás felszámolása előtt is a szakmában voltak.

– Amikor nem egyszerű vágányt vagy váltót, hanem egy százesztendős gőzmozdonyhoz való alkatrészt kell pótolni, milyen megoldáshoz folyamodik?
– A logisztikai hátteret a kristyori üzemünk biztosítja. Ez valamikor a bányavállalathoz tartozott, majd csődbemenetele után megvásároltam. Itt több mint hatvan szakember dolgozik különböző ágazatokban: a hegesztőtől az asztalosig, a vasöntőtől az esztergályosig. Van munka bőven, mert csupán gőzmozdonyból hatot üzemeltetünk – többek közt a MÁV, Budapesten 1911-ben gyártott példányát –, a dízelekről, motoros hajtányokról, vagonokról nem is beszélve. Ugyanakkor a többi hazai sétavonat működtetőinek is mi tartjuk karban a szerelvényeit.

A gazból előbúvó kisvasút sínpárja Maros megyében. Minden az enyészetté vált Fotó: Haáz Vince

– Importálnia is kellett mozdonyokat és vagonokat, vagy talált működőképes szerelvényeket az országban?
– A hat gőzös közül öt korábban is Romániában közlekedett, ezeket az ócskavasbegyűjtőtől, a Remattól vettem meg mielőtt szétvágták és beolvasztották volna. A hatodikat Ausztriából hozattam. A vagonokkal már nem voltam ilyen egyszerű, mert a kisvasutak felszámolása után a legtöbbjük ócskavasként végezte. Még szerencse, hogy az Aranyos völgyében megmaradt több mint száz vagon. Nos, mi azokból és az Ausztriából importált vagonokból raktuk össze azokat, amelyekkel most is közlekedünk.

– Osztrák ésszel felfogható, hogy míg Nyugaton turisták millióit vonzzák a hegyek közt kanyargó nosztalgiavonatok, addig nálunk a fémtolvajoktól a magas rangú politikusokig ezek felszámolásán munkálkodtak?
– Románia nem dolgozta ki az utas- vagy áruszállításra már nem használt vasúti infrastruktúra értékesítését célzó stratégiáját. Ausztriában az állam komoly összegekkel támogatja az egykori erdei vasutak karbantartását és idegenforgalmi célokra való hasznosítását. Itt meg évszázados ipartörténeti műemlékeket számolnak fel, tesznek tönkre. A folyamat a múlt rendszerben kezdődött, 1990 után teljesedett ki, de a mai napig nem állt le. Példaként Maros megye esetét hoznám fel, ahol több keskeny nyomtávú vasútvonal is létezett. A sebesség meg a kényelem hiányára hivatkozva a 90-es évek második felében a járatokat felszámolták.

A döntéshozók csak azt tudták, hogy a személyszállításra a kisbuszok, az áruszállításra a teherautók alkalmasak. Senkinek nem fordult meg a fejében, hogy a kisvasutat turisztikai célokra is lehetne használni.

Pedig a Szováta és Vármező között immár jó pár éve működő nosztalgiavonat sikere egyértelmű bizonyíték arra, hogy Romániában is komoly igény mutatkozik erre. Tudjuk, hogy egy baráti társaság Teke környékén próbálja rendbe tenni a pályát, mármint azt a kis részt, ami megmaradt belőle, egy másik a Hortobágy völgyében, Szentágota és Nagyszeben között egy tízkilométeres szakaszon indítaná újra a gőzöst. Vajdahunyadon is van néhány lelkes megszállott, aki arról álmodik, hogy egyszer visszaállíthatja a vártól Govasdiáig vezető, 2000 körül felszedett ipari kisvasutat.

– Milyennek találja a Maros megyei önkormányzat elképzelését, hogy a vasúti töltésen Marosvásárhelytől legalábbis Vármezőig kerékpárutat létesítsen?
– Nem vonom kétségbe, hogy a turizmus fellendítéséhez bicikliutakra is szükség van. Mint ahogy azzal is tisztában vagyok, hogy a Maros megyei vasúti hálózatot nem szabad egységesen kezelni. Egyféle helyzettel állunk szemben a Mezőségen és mással a Nyárádmentén. Míg a Marosvásárhely és a Beszterce-Naszód megyei Szászlekence közötti vonalat – amelynek Mezőbándtól van egy Mezőméhesig vezető leágazása is – szinte teljes egészében felszámolták, a Szováta – egykoron Parajd – felé vezető infrastruktúrát kisebb kivételekkel bármikor használhatóvá lehetne tenni. Marosvásárhely határából a kombináttól Méhesig érdemes lenne kerékpárutat létesíteni. Itt a pálya bérlője egy Piatra Neamț-i származású kétes hírű vállalkozó, aki ötven évre kapta meg a vasúti infrastruktúrát, a fejlesztés helyett az utolsó méterig felszedette a vágányokat. Bándtól Rücsig ugyanaz a helyzet. Hiába vizsgálódott rendőrség, ügyészség, korrupcióellenes hatóság, az illetőnek a haja szála sem görbült. Ami a Nyárádmentén áthaladó Marosvásárhel –Szováta szakaszt illeti, kár és vétek volna politikai kampánycélokból tönkretenni azt, amit a Monarchia idejében 1915-ben megépítettek, és pár évvel a 89-es forradalom után felújítottak. Ennél nagyobb pofont nem is adhatnának a hazai turizmusnak és a környezetbarát közlekedésnek. A Romániai Kisvasutak Megőrzéséért Egyesület elnökeként álláspontomat írásban is eljuttattam a parlamenthez, a szállításügyi minisztériumhoz és a kormányhoz.

– A Nyárádmentén csak a Marosvásárhely–Vármező közötti szakasz átalakításáról van szó, onnan Szovátáig ezentúl is pöfékelhet a gőzös – ezt több ízben is próbálták tisztázni a törvénytervezet kezdeményezői.
– Ez nem így van! El kell olvasni a törvénytervezetet, ott a Marosvásárhely–Szováta–Vármező szakaszról tesznek említést. A politikusok még azt sem vették figyelembe, hogy melyik település hol fekszik a térképen. Különben nem cserélték volna fel teljesen nevetséges módon a Vármező és Szováta közti sorrendet. Felvettük a kapcsolatot a szállítási minisztériummal, onnan azt a választ kaptuk, hogy őket arról tájékoztatták, hogy az egész nyomvonalról hiányoznak a vágányok. Azaz félreinformálták a tárcavezetőt, aki e tév­hit tudatában látta el kézjegyével az RMDSZ kezdeményezését.

– Mikor jön el az idő, amikor a vágányok és talpfák széthordása helyett nálunk is nekilátnak a vasútépítésnek?
– Bár derűlátó szeretnék lenni, erre nem tudok válaszolni. Azt viszont tudom, hogy a környezetbarát szállítás fejlesztésére komoly uniós alapokat lehet lehívni. A többi akarat kérdése.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett erdelyinaplo.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az erdelyinaplo.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID erdelyinaplo.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ erdelyinaplo.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Statisztikai célú sütik

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A statisztikai célú sütik által gyűjtött információk arra vonatkoznak, hogy pl. a látogató az oldal mely részére kattintott, hány oldalt keresett nyitott meg, milyen hosszú volt az egyes munkamenetek megtekintési ideje stb.

A felhasználónak lehetősége van a normál, illetve anonimizált beállítás közül választani.

Például, a Google Analytics IP-anonimizálási funkciója az IPv4-felhasználók IP-címének utolsó oktettjét, illetve az IPv6-címek utolsó 80 bitjét nem sokkal a cím Analytics adatgyűjtő hálózatba kerülése után nullára állítja a memóriában. Ilyen esetben a rendszer soha nem írja lemezre a teljes IP-címet.

Statisztikai célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Statisztikai célú sütik:

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – minden funkció aktiválásra kerül

ANONIM – a társadalmi-demográfiai funkciókat inaktiválódnak, és az IP-cím anonimizálásra kerül

Statisztikai célú sütik listája: _ga, _gat, _gid.


ANONIM
NORMÁL
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport