Szucher Ervin 2019. szeptember 06., péntek

Kerestély Zsolt és szeretetet árasztó zongorája

Mindegy, hogy a szerzemények sokaságában vagy kitüntetések rangjában mérjük, a romániai könnyűzene koronázatlan dalszerzőjének Kerestély Zsolt számít. A számadatokra ráerősít az a szeretet, amely körülveszi a Székelyföldről indult zeneszerzőt. 

Szucher Ervin 2019. augusztus 24., szombat

Erdély templomaiba is kezd beköszönni a taps

Egyszerű köszönetnyilvánítással vagy kopogással kell jutalmazni a templomban szereplő előadókat? Vagy tapssal? Olyan kérdések ezek, amelyre régebb még egyértelmű volt a válasz. Manapság egyre több pap vallja, hogy indokolt esetben a tapsnak is helye van. 

Szucher Ervin 2019. július 18., csütörtök

Aki a padoknak prédikál Szászföldön

Eginald Norbert Schlattner Veresmart 86 éves evangélikus lelkésze. Kijutott neki minden, amiből a szászoknak része volt száz éve. Azt is meg kellett tapasztalnia, hogy hétszáz lelkes gyülekezete a rendszerváltás után négy személyre zsugorodott. 

Szucher Ervin 2019. május 13., hétfő

Dzsungelbe tévedt és ösvényt taposott

Bálint Márta színpadi játéka ma is ugyanolyan energikus és hiteles, mint évtizedekkel ezelőtt, Erdélyben. A harminc éve Budapesten élő művész jó ideje egyéni műsoraival örvendezteti meg a közönséget. Nemrég Kossuth-díjjal jutalmazták életútját. 

Szucher Ervin 2019. április 11., csütörtök

Miért üldözik a székelyek nyolcágú csillagát?

A „székely csillag-botrány” lecsillapodása után sem született jó megoldás a Székely vértanúk emlékműve körüli térrendezésre. Akik a tér kockakőveinek nyolcágú csillagalakban való kirakását elutasították, nem tudják, hogy ez a kereszténység ősi jelképe.

Szucher Ervin 2019. március 14., csütörtök

Fogaras, a bevehetetlen erődítmény meghódítása

Olvad a magyar múlt, akár nyár derekán a hó a hegyek ormain. Fogarason Apor László, a Hunyadiak, Bethlen Gábor, Lorántffy Zsuzsanna, Apafi, Árva Bethlen Kata és Mikszáth neve legfeljebb az idősebb magyarok emlékeiben élnek. A vár ura rég kicserélődött. 

Szucher Ervin 2019. február 25., hétfő

Gyerekként döntött a majdani jótékonykodásról

Nem a Rekordok Könyvébe való bekerülésért adakozik Mága Zoltán – hangsúlyozta lapunknak adott interjújában a Prima Primissima-díjas magyarországi hegedűművész. A tavaly száz jótékonysági koncerten lépett fel, ebből nyolcat Erdélyben tartott.

Szucher Ervin 2019. január 18., péntek

Pszichodrámával útban önmagadhoz

Dr. Konrád Zsuzsánna pszichiáter Marosvásárhelyen több mint tíz éve vezet önismereti- és személyiségfejlesztő csoportokat. A szakember szerint a pszichodráma nem feltétlenül a betegeknek szól, hanem az egészséges emberek pszichoterápiájában is alkalmazható.

Szucher Ervin 2018. december 06., csütörtök

A mócvidéki Abrudbánya magyar főtere

Nem a siránkozásból és nem is a katasztrófaturizmusból szeretne megélni a mócvidéki Abdrudbánya maroknyi magyarsága. Szerencse, hogy lakói között akadnak örök optimisták is, akik képesek „visszaálmodni” az évszázaddal ezelőtti pompát.

Szucher Ervin 2018. november 24., szombat

Rákkeltő radon, a színtelen és szagtalan gáz

Csegzi Sándor fizikus szerint a radonsugárzás tekintetében Románia Európa egyik legveszélyeztetettebb országa. A Marosvásárhelyi Kulturális és Tudományegyetem igazgatója számos kutatást végzett, 2007-ben a radontérkép kérdésköréből doktorált.

Szucher Ervin 2018. szeptember 07., péntek

Kérdéses magyar jövő Balázsfalván

Balázsfalva évszázadok óta a román önszerveződés erdélyi bölcsője volt, de nem annyira, hogy ne működtethetett volna magyar iskolát. Az önálló magyar oktatás a Ceauşescu-rendszerben szűnt meg, a rendszerváltás után pedig a maradványai is leépültek. 

 

Szucher Ervin 2018. július 20., péntek

Ahol nem jut utcanév Teller Edének

Bár egykori patinája megkopott, Lugos még mindig tartalékol valamit a dualista korszak hangulatából. Riportunkból kiderül, hogy a kegyetlen iramban beköszönő változásokat leginkább a megmaradt magyarság közösségi életéért felelősséget vállalók érzik. 

Szucher Ervin 2018. június 22., péntek

A szembesülés fájdalmas, de fontos

A szembesülés nagyon fájdalmas, azonban elkerülhetetlen lépés a felépüléshez, a gyógyuláshoz –állítja Bartha Éva pszichológus, a marosvásárhelyi Bonus Pastor Alapítvány munkatársa a szenvedélybetegségekkel vagy a családon belüli erőszakkal kapcsolatban.  

Szucher Ervin 2018. május 17., csütörtök

A Bolyai Egyetem felszámolását idézi

Közös petícióban tiltakozott a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemnek a Petru Maior Egyetemmel való összeolvasztása ellen Tőkés László, Izsák Balázs és Toró T. Tibor. A lépés az egykori Bolyai egyetemnek a beolvasztására hasonlít. 

Szucher Ervin 2018. május 04., péntek

Négy nemzedéken átívelő sportszeretet

A kommunista rendszer megfosztotta az igazi nemzetközi sportsikerektől. A hazai versenyeken hosszú évekig országos bajnokként szereplő öttusázó, Gallovits Gyula életútja a megmaradásért küzdő jellegzetes erdélyi magyar sors.

Szucher Ervin 2018. április 20., péntek

Válogatott-utánpótlás a Székelyföldről

Öt év alatt Románia legjobb futballakadémiái közé tornászta fel magát a Csíksze­redában működő Székelyföldi Labdarúgó-akadémia. Az akadémiát működtető FK Csíkszereda elnökével beszélgettünk. 

Legnézettebb