Szucher Ervin 2018. december 06., csütörtök

A mócvidéki Abrudbánya magyar főtere

Nem a siránkozásból és nem is a katasztrófaturizmusból szeretne megélni a mócvidéki Abdrudbánya maroknyi magyarsága. Szerencse, hogy lakói között akadnak örök optimisták is, akik képesek „visszaálmodni” az évszázaddal ezelőtti pompát.

Szucher Ervin 2018. november 24., szombat

Rákkeltő radon, a színtelen és szagtalan gáz

Csegzi Sándor fizikus szerint a radonsugárzás tekintetében Románia Európa egyik legveszélyeztetettebb országa. A Marosvásárhelyi Kulturális és Tudományegyetem igazgatója számos kutatást végzett, 2007-ben a radontérkép kérdésköréből doktorált.

Szucher Ervin 2018. szeptember 07., péntek

Kérdéses magyar jövő Balázsfalván

Balázsfalva évszázadok óta a román önszerveződés erdélyi bölcsője volt, de nem annyira, hogy ne működtethetett volna magyar iskolát. Az önálló magyar oktatás a Ceauşescu-rendszerben szűnt meg, a rendszerváltás után pedig a maradványai is leépültek. 

 

Hallgassa online rádióinkat
Szucher Ervin 2018. július 20., péntek

Ahol nem jut utcanév Teller Edének

Bár egykori patinája megkopott, Lugos még mindig tartalékol valamit a dualista korszak hangulatából. Riportunkból kiderül, hogy a kegyetlen iramban beköszönő változásokat leginkább a megmaradt magyarság közösségi életéért felelősséget vállalók érzik. 

Szucher Ervin 2018. június 22., péntek

A szembesülés fájdalmas, de fontos

A szembesülés nagyon fájdalmas, azonban elkerülhetetlen lépés a felépüléshez, a gyógyuláshoz –állítja Bartha Éva pszichológus, a marosvásárhelyi Bonus Pastor Alapítvány munkatársa a szenvedélybetegségekkel vagy a családon belüli erőszakkal kapcsolatban.  

Szucher Ervin 2018. május 17., csütörtök

A Bolyai Egyetem felszámolását idézi

Közös petícióban tiltakozott a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemnek a Petru Maior Egyetemmel való összeolvasztása ellen Tőkés László, Izsák Balázs és Toró T. Tibor. A lépés az egykori Bolyai egyetemnek a beolvasztására hasonlít. 

Szucher Ervin 2018. május 04., péntek

Négy nemzedéken átívelő sportszeretet

A kommunista rendszer megfosztotta az igazi nemzetközi sportsikerektől. A hazai versenyeken hosszú évekig országos bajnokként szereplő öttusázó, Gallovits Gyula életútja a megmaradásért küzdő jellegzetes erdélyi magyar sors.

Szucher Ervin 2018. április 20., péntek

Válogatott-utánpótlás a Székelyföldről

Öt év alatt Románia legjobb futballakadémiái közé tornászta fel magát a Csíksze­redában működő Székelyföldi Labdarúgó-akadémia. Az akadémiát működtető FK Csíkszereda elnökével beszélgettünk. 

Szucher Ervin 2018. március 16., péntek

Nyugati vendégekkel az autonómiáért

A Marosvásárhelyen tartott felvonuláson a vártnál kevesebben jelentek meg. A felszólalók közül többen is hangsúlyozták: a székelyföldi autonómia a többségi nemzet számára is előnyökkel járna. A rendezvények nyugati politikusok is voltak. 

 

Szucher Ervin 2018. március 15., csütörtök

Az UNESCO-örökséget kockáztató hatóságok

Veszélybe került Segesvár UNESCO-öröksége. Számos jóváhagyás nélküli átalakítást a nyomozószervek nem tartanak  aggasztónak. A város új főépítésze, Adina Popescu szerint a rikító színekre festett műemléképületeknek vissza kell adni eredeti arculatukat. 

Szucher Ervin 2018. március 03., szombat

Olyasmit fest, amiből más is táplálkozhat

Hat évtizede fest rendszeresen, Kárpát-medence-szerte rendezték meg kiállításait. Kedei Zoltánt a kommunizmusban meghurcolták, egyetemet nem végezhetett, sokáig segédmunkásként dolgozott. Színes, sokoldalú művészi tevékenységéről beszélgettünk. 

Szucher Ervin 2018. január 11., csütörtök

Az ember élete értékesebb a medvéénél

A medveállománytól függetlenül az ország vadeltartó képessége nem haladhatja meg a négyezer-ötszázat. Ezért felelőtlenség a vadásztilalom feloldását halogatni – állítja dr. Kelemen Atilla állatorvos, az Európai Vadászegyesületek Szövetségének alelnöke.

 

Szucher Ervin 2017. december 27., szerda

Ezred nélkül maradt verselő ezredes

Ha kell, templomban vagy vetélkedőn szaval; ha kell, honvédsírokat gondoz, vagy fakultatív magyarórákat szervez, de vállal idegenvezetést helytörténeti előadással megspékelve. A nyolcvan esztendős Czernák Ferenc a lippai magyarság mindenese. 

Szucher Ervin 2017. november 03., péntek

„Európában megmozdult a föld”

Az önrendelkezési jogok bővítését ellenző európai államok fenyegetőzhetnek, de akkor is kötelesek tudomást venni a területükön élő népcsoportok követeléseiről – véli Izsák Balázs, aki harmadik alkalommal is elnyerte az SZNT elnöki tisztségét. 

Szucher Ervin 2017. október 27., péntek

A turistacsalogató településmárkázás

Gyerekcipőben jár Erdély magyar polgármesterei körében a településmárkázás. Sokan nem ismerik a fogalmat, vagy ha igen, nemigen látnak benne fantáziát. Pedig a  falvak egyedivé tétele  –vagy legalábbis csomagolása – nagyot lendíthetne a településen. 

Szucher Ervin 2017. október 21., szombat

Apró lépéseket is kell tenni az autonómiáért

Ahány ország, annyiféle autonómiamodell létezik. Bácsfayné dr. Hévizi Józsa autonómia-szakértővel az európai önrendelkezési törekvéseket vettük számba, illetve az erdélyi magyarság által követendő példákat. 

Hallgassa online rádióinkat