Szucher Ervin 2019. december 12., csütörtök

Nándorhegy, a rozsdaette vörös acél

Hiába virágzott a monarchia idején és éltetett rengeteg családot a szocializmus éveiben, a kétszáz éves múltra visszatekintő nándorhegyi kohászat ócskavasként végezte. A gyáróriás csődje a vidék lepusztulását is magával hozta.

Szucher Ervin 2019. november 23., szombat

Barcasági csángó közösség: az ősmagyar vallásból merített motívumok

A természetes fogyatkozással és beolvadással folytatott küzdelemben csak magukra számíthatnak a barcasági csángók, viseletüket, népszokásukat helyettük senki nem fogja ápolni. A Brassó melletti Hétfaluban sokan vállalják és hirdetik csángó mivoltukat.

Szucher Ervin 2019. november 18., hétfő

Ha ilyenek a lovagok – Makkai Gergely kis abszurdja

Majdnem fél évszázada, kiscsoportos ovis koromban a homokozóban voltam szem- és fültanúja olyan ribilliónak, mint amilyent Makkai Gergely, az RMDSZ által delegált, majd nagy nehezen visszahívott marosvásárhelyi alpolgármester a leváltásakor csapott.

Szucher Ervin 2019. október 31., csütörtök

Ipp, ahol mindenkinek megvan a maga keresztje

A szilágysági településen a gyűlölet és a kollektív bűnösség elve 1940 őszén 157 román embert küldött a halálba. Néhány év múlva ugyanaz a gyűlölet és kollektív bűnösség elve magyarok százait, ezreit bélyegezte meg. Azóta sem könnyű ippi magyarnak lenni.

Szucher Ervin 2019. szeptember 26., csütörtök

Hármas határ: román sorompó, magyar–szerb nyitás

Óbéba, Magyarmajdány, Rábé, Kübekháza – négy kis falu, amely egymás szomszédságában valamikor Nagy-Magyarországon feküdt. Az első világégés előtt köves vagy földút kötötte össze. Az átjárhatatlan hármas határt idén  magyar–szerb irányba nyitnák meg. 

Szucher Ervin 2019. szeptember 06., péntek

Kerestély Zsolt és szeretetet árasztó zongorája

Mindegy, hogy a szerzemények sokaságában vagy kitüntetések rangjában mérjük, a romániai könnyűzene koronázatlan dalszerzőjének Kerestély Zsolt számít. A számadatokra ráerősít az a szeretet, amely körülveszi a Székelyföldről indult zeneszerzőt. 

Szucher Ervin 2019. augusztus 24., szombat

Erdély templomaiba is kezd beköszönni a taps

Egyszerű köszönetnyilvánítással vagy kopogással kell jutalmazni a templomban szereplő előadókat? Vagy tapssal? Olyan kérdések ezek, amelyre régebb még egyértelmű volt a válasz. Manapság egyre több pap vallja, hogy indokolt esetben a tapsnak is helye van. 

Szucher Ervin 2019. július 18., csütörtök

Aki a padoknak prédikál Szászföldön

Eginald Norbert Schlattner Veresmart 86 éves evangélikus lelkésze. Kijutott neki minden, amiből a szászoknak része volt száz éve. Azt is meg kellett tapasztalnia, hogy hétszáz lelkes gyülekezete a rendszerváltás után négy személyre zsugorodott. 

Szucher Ervin 2019. május 13., hétfő

Dzsungelbe tévedt és ösvényt taposott

Bálint Márta színpadi játéka ma is ugyanolyan energikus és hiteles, mint évtizedekkel ezelőtt, Erdélyben. A harminc éve Budapesten élő művész jó ideje egyéni műsoraival örvendezteti meg a közönséget. Nemrég Kossuth-díjjal jutalmazták életútját. 

Szucher Ervin 2019. április 11., csütörtök

Miért üldözik a székelyek nyolcágú csillagát?

A „székely csillag-botrány” lecsillapodása után sem született jó megoldás a Székely vértanúk emlékműve körüli térrendezésre. Akik a tér kockakőveinek nyolcágú csillagalakban való kirakását elutasították, nem tudják, hogy ez a kereszténység ősi jelképe.

Szucher Ervin 2019. március 14., csütörtök

Fogaras, a bevehetetlen erődítmény meghódítása

Olvad a magyar múlt, akár nyár derekán a hó a hegyek ormain. Fogarason Apor László, a Hunyadiak, Bethlen Gábor, Lorántffy Zsuzsanna, Apafi, Árva Bethlen Kata és Mikszáth neve legfeljebb az idősebb magyarok emlékeiben élnek. A vár ura rég kicserélődött. 

Szucher Ervin 2019. február 25., hétfő

Gyerekként döntött a majdani jótékonykodásról

Nem a Rekordok Könyvébe való bekerülésért adakozik Mága Zoltán – hangsúlyozta lapunknak adott interjújában a Prima Primissima-díjas magyarországi hegedűművész. A tavaly száz jótékonysági koncerten lépett fel, ebből nyolcat Erdélyben tartott.

Szucher Ervin 2019. január 18., péntek

Pszichodrámával útban önmagadhoz

Dr. Konrád Zsuzsánna pszichiáter Marosvásárhelyen több mint tíz éve vezet önismereti- és személyiségfejlesztő csoportokat. A szakember szerint a pszichodráma nem feltétlenül a betegeknek szól, hanem az egészséges emberek pszichoterápiájában is alkalmazható.

Szucher Ervin 2018. december 06., csütörtök

A mócvidéki Abrudbánya magyar főtere

Nem a siránkozásból és nem is a katasztrófaturizmusból szeretne megélni a mócvidéki Abdrudbánya maroknyi magyarsága. Szerencse, hogy lakói között akadnak örök optimisták is, akik képesek „visszaálmodni” az évszázaddal ezelőtti pompát.

Szucher Ervin 2018. november 24., szombat

Rákkeltő radon, a színtelen és szagtalan gáz

Csegzi Sándor fizikus szerint a radonsugárzás tekintetében Románia Európa egyik legveszélyeztetettebb országa. A Marosvásárhelyi Kulturális és Tudományegyetem igazgatója számos kutatást végzett, 2007-ben a radontérkép kérdésköréből doktorált.

Szucher Ervin 2018. szeptember 07., péntek

Kérdéses magyar jövő Balázsfalván

Balázsfalva évszázadok óta a román önszerveződés erdélyi bölcsője volt, de nem annyira, hogy ne működtethetett volna magyar iskolát. Az önálló magyar oktatás a Ceauşescu-rendszerben szűnt meg, a rendszerváltás után pedig a maradványai is leépültek. 

 

Legnézettebb