Ha a táj szól hozzád, válaszolj – beszélgetés András Vargas gitárossal, képzőművésszel

Nánó Csaba 2020. december 11., 10:17

Gitár és ecset, e kettő kell nekem – mondhatná nagy költőnket parafrazálva Varga András zenész és festőművész. Fiatal korában elvarázsolták az andalúz dallamok, azóta a flamenco egyik legkiválóbb művelőjévé vált.

Ha a táj szól hozzád, válaszolj – beszélgetés András Vargas gitárossal, képzőművésszel
galéria
András Vargas gitárművészt fiatal korában varázsolta el a flamenco zene Fotó: Sipos István

– Szülővárosod szelleme, a nagybányai művésztelep emlékezete hatással volt pályaválasztásodra?
– Az út a kolozsvári képzőművészeti egyetemig kicsit kacskaringósabb volt. Bár Nagybányán születtem, de Koltón is laktunk egy ideig, édesanyám részt vállalt az ottani Petőfi-múzeum létrehozásában. Számomra fontos volt az a hangulat, amit gyerekként kaptam abban a környezetben. A nagybányai művésztelep talán asztrálisan befolyásolt úgy, hogy az ember kap valamennyit abból a tájból, ahol a művészek dolgoztak. Ők sem voltak nagybányaiak, oda mentek festeni, mert gyönyörűek a színek, hosszabb az ősz, kissé mediterránabb a klímája. A fény miatt szerették az impresszionista festők, a környéket festették, nem a várost.
Kolozsvárra 1977-ben költöztünk, mivel édesapám a kolozsvári magyar opera kórusában énekelt. A rajzolás gyerekkorom óta folytonos tevékenység volt, végül kamaszként Miklóssy Gábor festőművészhez kerültem, ő volt a tanítómesterem. Inaskodtam mellette, közben rajzoltam, ő korrektúrázta a munkáimat, és rengeteget mesélt. A művészi szellemiséget gyakorlatilag tőle kaptam. Pályaválasztásom szempontjából meghatározó volt a vele való kapcsolat, műterme tele volt festményekkel, mesélt a művészekről, jártak hozzá festők, zenészek, beszélgetéseknek lehettem fültanúja. Egyértelmű volt, hogy milyen hivatást választok. Kapacitásom lett volna arra is, hogy a fizikát válasszam, de nem volt meg hozzá a lelkületem. Végül is a rajz volt számomra a legfontosabb.

– Hogyan került be a gitár az életedbe?
– Az első felvételim a képzőművészeti egyetemre 1987-ben nem sikerült, akkoriban egy-két hely volt csupán. Katonaság előtt hozzájutottam egy kazettához, amelyen Paco de Lucía Almoraima című albuma volt hallható. A zene, a hangulat, a flamenco, amit én addig életemben nem hallottam, szíven ütött. Rájöttem, ez épp az, amivel szeretnék foglalkozni. A katonaságban tanultam meg az első három akkordot, gyakorlatilag gitár nélkül. Miután leszereltem, ismét felvételiztem, akkor indult a művészeti pedagógia, és hogy biztos legyek a bejutásban, azt választottam. Közben megvettem a gitárt, elkezdtem autodidakta módon tanulni. A tévében láttam Andrés Segovia gitárost játszani az Asturiast. Gyönyörűen szólt a gitár, a dallam megmaradt a fejemben, a három akkordból kiindulva játszottam le. Lassan elkezdtem fejlődni. Játszottam ugyan a flamencotechnikákat, de ezek még nem voltak autentikusak. Később természetesen kijavítottam a hibákat.

– Nálunk elég ismeretlen ez a zene. Hogyan tudtál fejlődni?
– Egyed Tibor grafikus kollégámmal, aki kiválóan gitározott is, 1994-ben elmentünk a Napocensis dzsesszversenyre, ahol különdíjat kaptunk. Minden számot fül után tanultunk meg kazettáról, nem voltak meg azok a lehetőségek, mint manapság. Még a zsűri is csodálkozott, milyen ügyesek vagyunk. Gyakorlatilag a témákat lestük el, nem volt minden hangról hangra lemásolva, de a dallam felismerhető volt. Akkoriban a játékunk kuriózumnak számított, azt sem tudták, eszik vagy isszák az ilyenfajta gitározást.

A flamenco egyre jobban érdekelt, adódott egy lehetőség, hogy egy barátom, Ivanov Csaba segítségével elmenjek Spanyolországba. Háromhónapos meghatározó út volt számomra,

főleg festészet szempontjából. Zeneileg kevésbé, hiszen ott az utcákon nem zenélnek. Ám mégis fontos volt, mert ha olyan tájakon jársz, ahol flamencót játszanak, jobban átérzed a hely szellemét, megérted az andalúzok életérzését, és ezt bele tudod vinni az előadásodba. Számomra a legfontosabb az volt, hogy autentikusan hallgassam ezt a zenét, csak így lehetett fejlődni. A spanyolországi út előtt elmentem a zenekonzervatóriumba, ahol rátaláltam egy flamencoantológiára. Az öt nagylemeznyi anyagot lemásoltattam kazettára, és a walkmanon az utcán is azt hallgattam. Tehát én a régi, hiteles flamenco zenét hallgatva indultam el ezen az úton.

– Mi volt a folytatás? Mások is játszották ezt?
– Miután visszatértem a spanyolországi útról, régi gitáros társam már nem akart játszani. De rátaláltam Krézsek Csabára, aki addig csak bluest, metált, rockot játszott. Nem tudta, mi a flamenco, de tetszett neki, amikor megmutattam. Elkezdtünk játszani, felfedezni a műfaj titkait. Aztán jött Hadnagy Árpi Udvarhelyről felvételizni a kolozsvári konzervatóriumba. Gitárral érkezett, nálunk kapott szállást, Bachot meg Leo Brouwert játszott. Megtetszett Bach muzsikája, kértem Árpitól kottákat, és annyira beleszerettem a klasszikus zenébe is, ezen belül a barokk részébe, hogy elkezdtem komolyabban foglalkozni vele. Végül Csabával és Árpival

1997-ben eldöntöttük, zenekart alapítunk, ez lett a Guadalquivir gitártrió. Egyébként ez egy spanyol folyó neve, átfolyik Andalúzián, és szerintem találó volt a zenénkre.

– Fellépésekre volt lehetőség?
– Kidolgoztunk egy kétórás műsort, ezt fel is vettük. Barta Ciupe Ernő megengedte, hogy fellépjünk a kolozsvári Music Pubban, kézzel készítettünk szép linómetszetplakátokat, amiket mindenhol kiragasztottunk. Székelyudvarhelyen sikerült felvennünk egy még komolyabb anyagot, az ottani tévé rögzítette. Ezen hallatszik, hogy az anyag 60-70 százaléka saját szerzemény, többnyire én írtam a számokat. Nyilván ismertebb dalokat is játszottunk Piazollától, Al Di Meolától, Paco de Lucíától. Bekerült az együttesbe egy fuvolista lány is, Csiszér Viola, aztán egy kongás, Asztalos Zsolt. Miután 1999–2000-ben házasság és munkahely okán elköltöztem egy időre Nagyváradra, csatlakozott hozzánk Újhelyi Kinga énekes is.

– Akkoriban képzőművészeti tevékenységed szünetelt?
– A zenével párhuzamosan azzal is foglalkoztam. 1999-ben Nagyváradon a Tibor Ernő Galéria tagjaként egyéni tárlatom volt, amit Jakobovits Miklós nyitott meg. Jártam Franciaországban, Saint Tropéz-tól mintegy 25 kilométerre északra fekszik egy hegytetőn La Garde-Freinet, csodálatos hely. Egy régi, kőből épült falu, történelmi környék. Ott az ember megtapasztalja a művészetek másfajta értékelését, rálátsz önmagadra. Mifelénk egyesek azt kérdezik, hogy a festészetből, zenéből meg lehet élni. Aki így áll hozzá, az valószínűleg életében nem fog megvenni egy rajzot vagy koncertjegyet. Franciaországban miniatűröket festettem, vittem ki a munkáimból is, jó részük el is kelt Xavier Delannoy galériájában. Jó tapasztalat volt. Egyébként ezért is hagytam ott a hivatalos munkahelyemet: nem lehet az ember valahol alkalmazott és ugyanakkor alkotó is. Nincs azzal sem semmi baj, ha egymagam, egy szál gitárral lépek fel, ám ha fellép egy táncosnő is, az elvonja a figyelmet a zenéről. A komoly gitárosok nélkülözik a koncerteken a látványelemeket, máskülönben abból már show lesz. 

– Mit jelent számodra a flamencós gitárzene?
– A gyökeret jelenti, amiből a gitározást indítom.

A flamencogitár technikája a legkifejezőbb hangszeres nyelv, a leggazdagabb, a legjobban el lehet vele mondani mindent. Nem azért fogtam neki, mert arra vágytam, hogy nagy flamencogitáros legyek. Olyan ez számomra, mint a festés: ha a táj hozzád szól, válaszolj.

Ez esetben nem az ecsettel válaszolsz, hanem a gitárral. Ahogy a rajzolást, ezt is napi szinten kell művelni. Amikor van ihlet, játszani kell, mindent fel kell venni, mert nem lehet tudni, mikor jön ki belőle nagyszerű dolog.

– Egy éve tart a járvány. Rád alkotó emberként ez milyen hatással volt?
– A zenélés nagy része gyakorlás, de a repertoárt is frissen kell tartani. Számomra a legfontosabb minden téren az alkotás. Tanulmányképpen megpróbálhatok eljátszani egy Paco de Lucía darabot, hogy bebizonyítsam magamnak, képes vagyok rá, de igazából ez nem okoz akkora elégtételt, mint az, ami bennem születik. Így aztán számomra alkotással telt az idő. Gyakorlatilag reggeltől estig zenével foglalkozom. A felvételkészítés nemcsak abból áll, hogy gyakorolunk, aztán felveszünk egy számot, hanem sok más dolog is van benne. Az is zenével való foglalkozás, ha másokat hallgatok, vagy elolvasok egy zenei cikket, és ez leköti az időm nagy részét. Egyébként elég gyorsan alkotok, egy darab lemezkész kidolgozása nagyjából három napot vesz igénybe.

– Festeni marad időd?
– Az is a járvány eredménye, hogy nincs koncert, bent ülök, és már elő is vettem a festőkészletet. Keresni kell a rendeléseket, és ha elkészítek egy rajzot, azt honorálják. Én már így akarok képzőművészettel foglalkozni: legyen bevétel is belőle. És ez a zenére is igaz. Azt a bizonytalanságot, ami a művészettel jár, és ami sokak számára ijesztőnek tűnik, az első körben el kell fogadni, s utána már nem mumus, ha ezzel együtt élsz. Sosem voltak komolyabb anyagi gondjaim, az is igaz, hogy nem éltem nagy lábon. Viszont ha a tizenkét gitárt, technikai kiegészítőket stb. számolom, akkor nem kevés pénz ment át a kezemen. Most már nem kell sokat befektetnem ahhoz, hogy „menjen a termelés”, így eljön az aratás ideje is. Felgyűltek a rajzok, festmények, ezért most már egy kiállításban gondolkodom, ha találok megfelelő helyet. A művészetben a folytonosság a lényeg, hogy megszakítás nélkül alkoss, mert csak akkor érsz el eredményt.

Varga András
Művésznevein Homonnai Varga András, András Vargas Nagybányán született 1969. május 12-én. Egyetemi tanulmányait a kolozsvári Ion Andreescu Vizuális Művészeti Akadémia Művészetpedagógia Szakán végezte 1990–1995 között. Festőművészként az elmúlt évtizedekben több egyéni és csoportos tárlata volt, színházi, bábszínházi előadások díszleteit tervezte. 1994-ben spanyolországi tanulmánykörutat tett Barcelonától Cádizig. 1990-től gitározik. A 90-es évek közepén Székelyudvarhelyen megalapította a Guadalquivir nevű gitártriót, amellyel számos fellépése volt Romániában és Magyarországon. 2004-ben alapította a Verde del Mar együttest. Gitárművészként számtalan koncert, lemez, rádiófelvétel fűződik nevéhez, ugyanakkor színházi előadások zenéjét is jegyzi.
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett erdelyinaplo.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az erdelyinaplo.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID erdelyinaplo.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ erdelyinaplo.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Statisztikai célú sütik

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A statisztikai célú sütik által gyűjtött információk arra vonatkoznak, hogy pl. a látogató az oldal mely részére kattintott, hány oldalt keresett nyitott meg, milyen hosszú volt az egyes munkamenetek megtekintési ideje stb.

A felhasználónak lehetősége van a normál, illetve anonimizált beállítás közül választani.

Például, a Google Analytics IP-anonimizálási funkciója az IPv4-felhasználók IP-címének utolsó oktettjét, illetve az IPv6-címek utolsó 80 bitjét nem sokkal a cím Analytics adatgyűjtő hálózatba kerülése után nullára állítja a memóriában. Ilyen esetben a rendszer soha nem írja lemezre a teljes IP-címet.

Statisztikai célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Statisztikai célú sütik:

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – minden funkció aktiválásra kerül

ANONIM – a társadalmi-demográfiai funkciókat inaktiválódnak, és az IP-cím anonimizálásra kerül

Statisztikai célú sütik listája: _ga, _gat, _gid.

 

ANONIM
NORMÁL
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.

 

ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

 
Székely Sport