Szilágysági a pezsgők királynője

Makkay József 2021. január 04., 08:26

Az ismeretlenségből robbantak be három évvel ezelőtt az európai pezsgők élvonalába a Kárásztelki Pezsgőpincészet italai. A sorozatban elnyert ezüst- és aranyérmek a szilágysági pincészetet az ország élvonalába emelték. A borüzemben követtük végig a pezsgőkészítés útját.

Szilágysági a pezsgők királynője
galéria
A frissen dugaszolt pezsgőspalackokat hosszú érlelésre helyezik el a munkások Fotó: Makkay József

Aki jó minőségű, hazai pezsgőt szeretne inni, az előbb-utóbb találkozik a szilágysági Kárásztelke tízéves pincészetének nemzetközi szinten elismert, számos értékes díjat elhódító nedűjével, a Carassia pezsgőkkel. A rendszerváltás után alakult első romániai pezsgőpincészet tulajdonosai magyarországi befektetők, akik az időközben elhunyt jeles borász, Gál Tibor szakmai vezetésével tették le voksukat a mintegy 35 hektáros szőlészet és borüzem kialakítása mellett.

Befektetésükkel sikerült kiemelni az egykoron híres szilágysági borvidék szőlőtermesztési és borkészítési hagyományait.

Első kiadású pezsgőjük 2017-ben robbant be az európai élvonalba: mindenki meglepetésére a Pezsgővilágbajnokság ítészei a világ legjobb pezsgői közé sorolták a Carassia italokat. Indulásként két ezüstöt kaptak, a következő évben pedig Romániából elsőként aranyéremmel térhettek haza a világversenyről. Ráadásként az ítészek a Kárásztelki Pezsgőpincészetnek adták a World Champion Rising Star trófeát is.

A díjazás idén sem maradt el: a 60% chardonnay és a 40% pinot noir 2017-es alapbort tartalmazó Carassa Classic Brut pezsgőjük ezüstérmet nyert.

A 2020-as Pezsgővilágbajnokság presztízsén a koronavírus-járvány sem rontott, hiszen minden eddiginél több, 1073 pezsgő versenyzett a helyezésekért: összesen 128 pezsgő kapott aranyat, és 237 ezüstöt a világ minden tájáról.

A kárásztelki pincészet díjnyertes pezsgői Fotó: Makkay József
Fiatal szakember a siker kulcsa

A kárásztelki pezsgőkészítés fiatal mestere, Bereczki Csaba hat évvel ezelőtt végzett Marosvásárhelyen a Sapientia – Erdélyi Magyar Tudományegyetem kertészmérnöki szakán. Úgy került az eldugott szilágysági településre, hogy diákként, utolsó évesen egy pincelátogatáson vett részt, és megtetszett neki az itteni munka. Mérnöki diplomájával először munkásként kezdte, aztán napról napra jobban elsajátítva a borkészítés tudományát, pár éven belül a pincészet szakmai vezetője lett. Ma már az ő nevéhez kötődnek a pezsgőkészítés szakmai sikerei, amely évente előállított mintegy 120 ezer palack pezsgőt és bort jelent.

Vezetésével megtekinthettem a pincészetet, és bepillantottam a hároméves folyamatot jelentő hagyományos pezsgőkészítés különböző fázisaiba, amely az alapbor elkészítésével kezdődik. Vendéglátóm elmagyarázza, hogy ez egy alacsony alkohol-, és viszonylag magas savtartalmú bor, ami reduktív technológiával készül számítógépvezérlésű acéltartályokban. A hat hónap alatt születő alapborhoz tirázslikőrt adnak, ami lényegében élesztő és cukor.

Bereczki Csaba mérnök a pincészet szakmai vezetője Fotó: Makkay József

Megnézzük a modern gépsort is, ahol a „beoltott” pezsgőalapot juttatják söröskupakkal ellátott palackokba. Innentől kezdve mintegy három évig érik a leendő pezsgő,

majd az érési időszak végén következik a rázás, amit régebb kézzel, rázóálványon végeztek a munkások. Napjainkra ezt felváltotta egy automatizált technológia, amely a palacok megfelelő forgatásával eléri, hogy a seprő az üveg nyakában összetömöttödik. Következő lépésként a nyakot lefagyasszák: amikor a gép a palackot kibontja, a nyomás a jégdugót kilöveli, és a tiszta pezsgő marad a palackban. Amihez expediciós likőrt adnak, a pezsgőtartalmat szintre hozzák, majd ráhuzzák a fémkosaras dugót. Cimkézést követően a pezsgő a kereskedelembe és onnan a fogyasztókhoz kerül.

A pince külön részében érlelik a testesebb borokat Fotó: Makkay József
Mitől jó a pezsgő?

A romániai törvények minimum 9 hónapos pezsgőérlelési időszakot írnak elő, de az igazán jó minőségű ital ennél hosszabb érlelést igényel. Ennek időtartamát pincészetről pincészetre szabják meg. Kárásztelkén ez nagyjából három esztendő. „Az érlelés lényege, hogy a pezsgő az elpusztult élesztőn érik. A folyamat során szén-dioxid és alkohol szabadul fel.

A seprő jellegzetes ízt és illatot ad a pezsgőnek. Minél hosszabb ideig érleljük a seprőn, annál intenzívebbek lesznek az aromák.

Az érlelés „titka”, hogy a pincészetek igyekeznek egyensúlyt kialakítani a szőlőből jövő elsődleges gyümölcs-, és az érlelésből származó másodlagos aromák között. Számunkra ez az egyensúly a hároméves érlelési időszak végén alakul ki” – magyarázza Bereczki Csaba.

A hagyományos pezsgőkészítés értelemszerűen drágább, mint a nagyáruházak polcain található pezsgőválaszték, ahol legtöbbször a minőség rovására megy az érlelési időszak és az alapanyagok karcsúsítása.

Modern borászati tartályok Fotó: Makkay József

A szakember szerint jó hír, hogy a kárásztelki prémiumminőségre van kereslet, Romániában is egyre több az igényes borfogyasztó.

Az utóbbi öt év tapasztalatai szerint Bereczki úgy látja, a borpiac látványos fejlődésen ment át. Amit nem csak a jó minőségű pezsgők iránti kereslet mutat, hanem a hordókban érlelt, testes boraik, illetve reduktív módszerrel előállított könnyedebb, gyümölcsös boraik forgalma is. Mindezt magam is kipróbáltam: a 10-11 alkoholfok körüli könyed, gyümölcsillatú fehér boruk éppen olyan kellemes, mint a jóval testesebb, 14 alkoholszázalékot mutató vörösboruk. A kárásztelki száraz pezsgő pedig a teljes választék megkoronázása.

Cikkünk eredetileg a Székelyhon napilap hetente megjelenő gasztronómiai kiadványában, az Erdélyi Gasztróban legfrissebb számában látott napvilágot.
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.