HIRDETÉS

Egy nyárádkarácsoni gazda története: mitől ízletes a paradicsom?

Makkay József 2019. július 14., 19:18 utolsó módosítás: 2019. július 14., 19:24

Világszínvonalú intenzív zöldségtermesztési technológiát honosított meg a Nyárád mentén Fazakas Miklós nyárádkarácsoni gazda. A fólia alatt paradicsomot és paprikát termesztő agrárvállalkozó hidrokultúrás, tápoldatos rendszerben állít elő kiváló minőségű zöldségeket, a súlyos munkaerőhiány azonban gátolja a további fejlesztésekben. A nyárádkarácsoni farmon jártunk.

A hidrokultúrás zöldségtermesztést Fazakas Miklós honosította meg a környéken Fotó: Makkay József

Egy hektár területen huszonhat darab 50 méter hosszú és 8 méter széles fesztávolságú fóliasátor – dióhéjban ez a tömör leírása a nyárádkarácsoni Fazakas Miklós agrárvállalkozó intenzív zöldségtermesztő farmjának, amit nyolc hektárnyi szántóföldi zöldséges egészít ki.

A családi vállalkozást próbára tevő farm annak ellenére is nehezen boldogul, hogy világszínvonalú technológiát alkalmaz és termékei után szép jövedelmet termel.

A telepet megmutató Fazakas szerint a fő gond a krónikus munkaerőhiány. Igazából csak a család tagjaira lehet számítani, mert állandó alkalmazotti gárdát egyre nehezebb megtartani. Egy 17 éves fiú és egy ötven év körüli, lelkileg sérült nő dolgozik állandó jelleggel a farmon, illetve alkalomszerűen hetven-nyolcvan év közötti idős asszonyok, akik nyugdíj-kiegészítésként vállalnak napszámos munkát. És ezzel a kör be is zárul, mert sem a Marosvásárhely közeli, Alsó-Nyárád menti faluból, sem környékéről nem lehet embereket toborozni helyi mezőgazdasági munkára. Vendéglátóm szerint Székelyföldön azért számolják fel egyre többen agrárvállalkozásukat, mert a cég tulajdonosa rájön, hogy szinte egyedül maradt. Annyit nem tud fizetni, hogy a Nyugat-Európában alkalmi munkákat vállaló napszámosok itthon maradjanak, másrészt a Nyugatra távozók nem számolnak azzal, hogy ha mindenféle járulékos kinntartózkodási költséget leszámítanak, egy hollandiai munkavállalásból sem tudnak többet megtakarítani, mint ha itthon dolgoznának egy helyi farmon.

Paprikái között a házigazda. Fazakas abban reménykedik, hogy valamelyik fia viszi tovább a vállalkozását Fotó: Makkay József

Biominőségű tápoldat?

A nem túl modern fóliasátrakat nézegetve Fazakas Miklós eligazít: ebbe az intenzív zöldségtermesztési telepbe egy bani európai uniós pénz sincs. A fóliasátrakhoz szükséges fémet magyarországi bontásból vásárolták, így gyakorlatilag a töredékéért sikerült felépíteni azt, amit hazai cégek nagyon drágán kínálnak.

Visszafogottan és költségtakarékosan sikerült meghonosítani a zöldségtermesztésben azt a világcsúcs technológiát, ami ma már egyre több országban fellelhető, de nálunk még gyerekcipőben jár”

– magyarázza az agrárvállalkozó, aki fontosnak tartja, hogy az új technológiák hazai adaptációját lehetőleg úgy vezesse be, hogy abba se a család, se a vállalkozás ne roppanjon bele. Azaz a beruházás gazdaságos és költséghatékony legyen, ami Fazakaséknak tökéletesen sikerült.

A fóliaházakban kókuszrostból álló táptalajon paradicsomot és paprikát termesztenek. A kókuszpálma őrleményéből származó mesterséges talaj a tőzeghez hasonlít: a beleültetett palánta vezetékes hálózaton keresztül jut hozzá folyamatosan a műtrágyákból és mikroelemekből álló tápoldathoz, amit számítógépes program alapján működő, izraeli öntözőberendezés kever, adagol és juttat el a növények gyökereihez. A három-négy évig alkalmazható táptalaj ezt követően szerves trágyaként kerül ki a szántóföldekre.

Vendéglátóm szerint a hidrokultúrás zöldségtermesztés a mai árversenyben megkerülhetetlen.

A hagyományos talajon termesztett zöldségek hozama egyrészt sokkal kisebb, másrészt az alulról fertőződő növények növényvédelme sokkal többe kerül, ezért sem versenyképes az új módszerrel, ami nem is annyira új, hiszen Nyugat-Európában már évtizedek óta ismerik.

Kissé csodálkozva nézegetem a dús növényzetet, amelyen nyoma sincs a szokásos gombaölő szerek kékes-zöldes permetlevének. Fazakas szerint évek óta nem permeteznek, nem használnak semmiféle növényvédő szert. Igazság szerint itt is szükség lenne egy-egy permetezésre az olyan betegségek ellen, amelyek a légmozgással kerülnek be a fólia alá, de rájöttek, hogy permetezés nélkül is minden rendben. A permetezés elmaradásának fő oka mégis az, hogy a műveletre nincs munkaerő. Ilyen formán a fólia alatti paradicsomjuk és paprikájuk akár bio minőségű is lehetne, magyarázza a zöldségtermesztő.

A régies fóliasátrakban zöldségtermesztési csúcstechnológia üzemel Fotó: Makkay József

Amikor a tápoldattal kapcsolatos kérdéseimet felvetem, hogy ez mennyire egészséges, Fazakas elmosolyodik: ez szakemberek körében is gyakran felmerülő kérdés. Elmagyarázza, hogy a tápoldat gerincét a nitrogén és a kalcium adja, két olyan elem, amely természetes állapotban megtalálható mindenhol a földkerekségen. A műtrágyákban ez koncentráltabban van jelen, de ezek a tápanyagok nem hasonlíthatók össze például a szintetikus úton előállított növényvédő szerekkel. „A műtrágya hordozóeleme a kalcium-karbonát, a mész. Ebből kell a növénynek a legtöbb, a tápoldat mintegy hetven százaléka kalcium-nitrát. Kisebb mennyiségben, de keverünk hozzá káliumot, foszfort, magnéziumot és kevés mikroelemet” – magyarázza a farm „eszének” számító számítógépes vezérlőpult előtt a gazda.

A tápoldatban semmiféle növényvédő szer nincs.

A magyarországi recept alapján működő berendezés meghatározott időközökben indítja be az öntözőrendszert, amely a tágabb körben ismert csepegtetős öntözéshez hasonlít. 

Ízletes zöldségek

Annyi bizonyos, hogy a nyárádkarácsoni farm paradicsomát ízre, zamatra nehezen tudnám megkülönböztetni egy szabadföldi paradicsomtól. Ez távol áll a sokat kritizált ízetlen zöldségektől, amelyek a nagyáruházak választékának egyik ismérve. Ennek okát Fazakas Miklós abban látja, hogy több áruházlánc logisztikai raktárakon keresztül teríti friss áruját is, a termelőket pedig arra kötelezik, hogy szinte zölden szedjék le a paradicsomot, ami később az úton, illetve a raktárakban érik be. Az ilyen zöldség az ízetlen, de amely normális körülmények között, a növény szárán érik, az rendben van. Fazakas cége éppen amiatt dolgozik az Auchan áruházlánc üzleteivel, mert azok direktben a termelőktől kapják az árut – a zöldséget előzőleg nem szállítják elosztóközpontokba –, így amit a termelő reggel leszed, az délután már jó eséllyel az üzlet polcain landol.

Nem dicsekedni akarok, de paradicsomunk olyan minőségű, hogy amikor bevisszük Kolozsvárra az áruházba, hiába van más paradicsom is a standokon, az emberek megvárják, amíg a mienket kipakolják.

Nem tudunk annyit termelni, amennyire szükség volna. Eredetileg az üzletlánc marosvásárhelyi, kolozsvári és nagyszebeni üzleteinek ellátását vállaltam, de a napokban visszaléptünk a szebeni megrendelésektől, mert nincs akkora kapacitásunk” – magyarázza.

Bőséges paradicsomtermés a nyárádkarácsoni farmon Fotó: Makkay József

Fazakas a fóliasátrak között mutatja, hogy igazából teljes kapacitásuk felét tudják csak jelenleg kihasználni, mert nincs elegendő munkáskéz. A letermett részeket ifjító metszéssel lehetne további termésre késztetni, ami azt jelenti, hogy a február végén elültetett paradicsompalántából felnövő indák megállás nélkül, folyamatosan teremnek egész évben. Legkeresettebb termékük a rózsaszín paradicsom, amely a szokásos, piros fajtákhoz képest szinte a duplájáért kél el.

Nyomott piaci árak

A nyárádkarácsoni cégnek sem fenékig tejföl a kapcsolata a bevásárlóközpontokkal. Hiába szállít akár kétnaponta tonnaszámra paradicsomot, paprikát és szabadföldi termesztésből származó káposztát a nagyvárosok áruházainak, mert a gyengébb minőségű oltyán paradicsomok megjelenésével június végétől zuhannak az árak. Noha a déli megyékben termesztett paradicsomokat nem lehet áruházakban forgalmazni, mert nagyon hamar romlanak, vendéglátóm szerint leütik az árakat, így legalább egy hónapig a legtöbb nagytermelő számára ráfizetésessé válik a nagyáruházak ellátása. „A megrendelő nem azt nézi, hogy az egy-két lejes piaci oltyán paradicsom szinte ehetetlen, hanem ehhez a piaci árhoz akarja igazítani a kínálatot.” A Nyárád menti termelő szerint többször előfordul, hogy a heti rendszerességgel ajánlott és az áruházlánc által lefele „kerekített” árakra időnként nemet kell mondaniuk, de összességében elégedett, mert az áruházláncok is arra törekednek, hogy az olcsóbban felvásárolt árut minimális árréssel adják tovább. Másrészt egy agrárvállalkozónak a polgármesteri hivatalok által működtetett zöldségpiacok nem jelentenek alternatívát. Fazakas azt mondja, egy családtagja

Paradicsom után parikára van a legnagyobb kereslet a hazai piacon Fotó: Makkay József

a marosvásárhelyi zöldségpiacon húsz kiló paradicsomot sem tudott eladni egy nap, ami jól mutatja, hogy mennyire megváltoztak a vásárlói szokások.

Az emberek többsége szupermarketekben vásárol, a nagybani termelőknek pedig ehhez kell igazítaniuk kínálatukat. 

Az üvegház az igazi

Fazakas szerint az igazi megoldás az üvegház lehet. Üveg alatt mintegy háromszor nagyobb terméshozam érhető el, hiszen egész évben folyamatosan lehet termelni. A mi tájainkon a télen fűtött, dupla falú fóliasátorban ez nem működik, mert a fólia nem enged át kellő mennyiségű napfényt az amúgy napfényben szűkös időszakokban. Az üvegház azonban drága mulatság: egy hektár egymillió euróba kerül, amit romániai viszonylatban kevesen tudnak megengedni maguknak. Magyarországon elég sok ilyen befektetés született az elmúlt években, ezekben pedig simán megterem az évi nyolcvan tonna hektáronkénti paradicsom. Ugyanakkor

paradicsomból Európa-szerte hiány van, így számos agrártárca – így a bukaresti is – valamilyen formában támogatja a termesztését.

Igaz, a romániai paradicsomtámogatási rendszer hatékonysága kérdéses, hiszen a legfeljebb tíz ár fóliára igényelhető támogatás elsősorban a kistermelőket célozza meg, akik éppen a kis mennyiség miatt nem jutnak be áruházi forgalmazásba, szövetkezésre pedig kevesen vállalkoznak. 

Fazakas Miklós a tápoldatot adagoló és az öntözőberendezést működtető izraeli számítógépes csúcstechnológiát mutatja Fotó: Makkay József
Életforma, nem meggazdagodási lehetőség

A hűtőházzal felszerelt, hatszáz négyzetméteres tárolóhelyiséget építő Fazakas az egyre égetőbb munkaerőhiány ellenére is a jövőre gondol, és abban bízik, hogy három fia közül valamelyik mégis továbbviszi apjuk fiatalkori álmát, a zöldségtermesztési vállalkozást.

Középső fia Kolozsváron tanul az agrártudományi egyetem kertészeti szakán, ő hazatérne a szülői birtokra, de több-kevesebb rendszerességgel mindhárom fiú besegít a családi gazdaságba.

Ezért a fiúk éppúgy bért kapnak, mint egy „külsős”. Vendéglátóm arról mesél, hogy egy baráti társaságban nemrég arról beszélgettek, ki mennyi költőpénzt ad a gyerekének, ők pedig értetlenkedve pislogtak. Akkor döbbentek rá, hogy nem szoktak költőpénzt adni a gyerekeknek, mert azoknak mindig van pénzük. Sőt volt olyan időszak, amikor az általuk megspórolt pénzből kértek kölcsön a szülők. Fazakas azt mondja, annak idején ő is kamaszkora óta önállósult anyagilag: elektronista tanulóként már gyerekkorában annyi pénzt szerzett különböző elektronikus kütyük bütyköléséből, hogy mindig volt pénze. Mint ahogy azt sem tartja véletlennek, hogy a rendszerváltás után, 21 évesen ő volt az ország legfiatalabb kft.-tulajdonosa, amiről papírt is kapott a megyei kereskedelmi kamarától.

Fahulladékkal üzemelő kazán biztosítja hideg időszakban a fóliasátrak fűtését Fotó: Makkay József

Búcsúzásként arról mesél, hogy bár eddigi élete során sok mindennel foglalkozott, mégis ősei mestersége, a mezőgazdaság maradt számára a legkedveltebb foglalatosság. „A nagybani gazdálkodást soha nem szabad elkezdenie annak, aki csak pénzt akar belőle keresni. Olyan életforma, amit ha becsülettel vállal az ember, akkor pénze is lesz, de csak pénzért nem szabad elkezdeni, mert hamar csalódást okoz” – zárja beszélgetésünket Fazakas Miklós.

Cikkünk eredetileg a Székelyhon napilap hetente megjelenő gasztronómiai kiadványában, az Erdélyi Gasztró legfrissebb számában látott napvilágot július 10-én.

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett erdelyinaplo.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az erdelyinaplo.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID erdelyinaplo.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ erdelyinaplo.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Statisztikai célú sütik

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A statisztikai célú sütik által gyűjtött információk arra vonatkoznak, hogy pl. a látogató az oldal mely részére kattintott, hány oldalt keresett nyitott meg, milyen hosszú volt az egyes munkamenetek megtekintési ideje stb.

A felhasználónak lehetősége van a normál, illetve anonimizált beállítás közül választani.

Például, a Google Analytics IP-anonimizálási funkciója az IPv4-felhasználók IP-címének utolsó oktettjét, illetve az IPv6-címek utolsó 80 bitjét nem sokkal a cím Analytics adatgyűjtő hálózatba kerülése után nullára állítja a memóriában. Ilyen esetben a rendszer soha nem írja lemezre a teljes IP-címet.

Statisztikai célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

 
Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV

Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

Statisztikai célú sütik:

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – minden funkció aktiválásra kerül

ANONIM – a társadalmi-demográfiai funkciókat inaktiválódnak, és az IP-cím anonimizálásra kerül

Statisztikai célú sütik listája: _ga, _gat, _gid.

 

ANONIM
NORMÁL

Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.

 

ANONIM
NORMÁL

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.