Csak az állandó változás a biztos

Csermák Zoltán 2017. április 20., 14:48

Villámvédelem, LED-es lámpagyártás és elektromos elosztórendszerek összeszerelése: ez a három alaptevékenység forrott össze mára a nagyváradi Proenerg vállalat munkájában. A vállalkozás idén márciusban ünnepelte fennállásának 20. évfordulóját.

A nagyváradi cég áruházak kivilágítását is vállalja Fotó: Szatmári Bence

A cégalapítás ötlete valamikor az 1990-es évek derekán fogalmazódott meg három fiatal, tenni vágyó nagyváradi magyar mérnök fejében. Úgy látták, hogy elképzeléseiket és újításaikat leginkább egy saját cég keretében tudják kibontakoztatni. A Proenerg 1997-ben kezdte el egy nagyvárad-velencei egyszobás panellakásban az elektromos elosztószekrények gyártását. Mivel az elképzelés működőképesnek bizonyult, bővíteni kezdték a cég tevékenységi körét. Először külföldről importáltak villámhárítókat, majd a LED-es lámpagyártás is felkeltette érdeklődésüket. Utóbbit manapság már saját maguk gyártják nagyváradi összeszerelő-műhelyükben. Dénes István, a Proenerg energetikai vállalat ügyvezetője azt is elárulta, hogy a vállalatnak jelenleg 31 munkatársa van, és az anyacég székhelyén kívül Bukarestben, valamint Sepsiszentgyörgyön is nyitottak irodát. Mára a cég alapítói nem vesznek részt a koordinálásban, hiszen tudatosan úgy tervezték vállalkozásukat, hogy az „önjáróvá” váljék.

Világszínvonalú villámvédelem

A nagyváradi cég azért is került szerencsés helyzetbe, mert a gazdasági világválság előtti időszakban maximálisan kihasználták lehetőségeiket, így a vállalkozás mind emberi erőforrás, mind cégkultúra, mind pénzügyi források szempontjából biztos, stabil alapokra került. A 2008-as válság nem tudta megingatni, illetve padlóra küldeni őket, ahogyan az nagyon sok romániai céggel megtörtént. A 2009-es szélcsendet követően újragondolták az üzem működését, és új célokat határoztak meg. Prioritást élvezett a saját fejlesztésű és gyártású termékek forgalmazása: ma már többnyire csak alapanyagot és nem készterméket vásárolnak beszállítóiktól, így a hozzáadott érték is a vállalkozásban marad.

A Proenerg volt az első cég az országban, amelyik a hazai piacra bevezette az elektronikus vezérlésű villámhárítókat, és ezek forgalmazásában ma is piacvezetők.

Az élesdi villamosmérnök szerint a villámvédelem egy alapvető beruházás a biztonságba. A tervezők által kidolgozott módszer azt a célt szolgálja, hogy a villámcsapás által okozott károkat kiküszöböljék. Termékeik azért is keresettek, mert a villámvédelmi rendszerekhez minőségi és hosszú évekig zavartalanul helytálló berendezéseket és anyagokat használnak. Tavaly újították meg a Prevectron típusú villámhárítókat: a szabadalmaztatott OptiMax tipusú új technológiájuk minden eddiginél hatékonyabbnak bizonyult. Moduláris felépítésének köszönhetően az új villámhárító rendszer egyszerűbbé és olcsóbbá vált.

Fontos a több lábon állás

A vállalat hosszabb távú sikeressége megkövetelte a több lábon állást, így a villámvédelem mellett kültéri épületvilágításba és a LED lámpák gyártásába is befektettek. 2011-ben döntötték el, hogy a felhalmozott szaktudásnak köszönhetően saját fejlesztésű LED lámpák gyártásába fognak. Első munkáik sínre szerelhető világítórendszerek voltak, amelyeket főleg múzeumokban, templomokban és üzletekben szereltek fel. A műemlékek megfelelő megvilágításában új lehetőségeket dolgoztak ki. Energia-hatékony lámpáik kifejlesztésével az ipari munkában is nagy érdeklődés fogadta kínálatukat.

Kíváncsiak voltunk arra – hogy sok más vállalkozástól eltérően –, mi a kulcsa annak, hogy a Proenerg hosszú évek óta számos termékkel van jelen a piacon, sőt bizonyos termékekkel ma is piacvezető. Dénes István a felelősségteljes gondolkodást tartja a cég sikerének, ami elsősorban a tervezésben és az ügyfelekkel való együttműködésben nyilvánul meg. Mind beszállítóikkal, mind az ügyfelekkel nyíltan és őszintén tárgyalnak, illetve igyekeznek megtalálni azt az utat, amely mindkét fél számára megfelelő. „Munkatársainkat arra ösztönözzük, hogy úgy gyártsanak le egy terméket, mintha azt saját maguknak készítenék. Minőség nélkül ugyanis ma már egyre nehezebb benn maradni a piaci körforgásban” – magyarázza vendéglátóm.

Mindent számítógép fog vezérelni

Amikor arról kérdeztük, hogy milyen terveik vannak, illetve rövid és hosszabb távon készülnek-e profilváltásra, a cégvezető annyit mondott: csak a változás az, ami biztos.

A szakember szerint az elkövetkezendő években a világ, amelyben élünk, digitálissá fog válni. Erre a váltásra már most készülnek, hiszen olyan elosztószekrényeket gyártanak, amelyek interneten keresztül bárhonnan elérhetőek, információkat szolgáltatnak, valamint utasításokat fogadnak el. Ezzel manapság sok energiát lehet megtakarítani, miközben hozzájárulnak az épületek biztonságos üzemeltetéséhez. Tisztában vannak vele, hogy új technológiák megjelenésére kell számítani a világítástechnikában és a villámvédelemben is. Ennek következményeként elsajátítandó új kompetenciák és feladatok várnak mindenkire.

„A mai sikeres vállalkozónak kreativitásra és elszántságra van szüksége. Emellett fontos az, hogy tisztában legyen képességeivel és lehetőségeivel, hiszen ezek hiányában képtelenség egy jól menő intézményt elindítani. A munkatársak kompetenciájának ismerete szintén elengedhetetlen: nem lehet olyat elvárni valakitől, amire alkatilag nem megfelelő és a képességei nem találkoznak az elvárttal. Ha egy üzletember mindezek tudatában van, akkor csak arra van szüksége, hogy mindezt harmóniába tudja hozni. Összhang nélkül hiába vannak jó elképzelések és megfelelő munkaerő egy cégben, a vállalat nem lesz jövedelmező” – fogalmaz Dénes István, aki a fiatal vállalkozóknak azt tanácsolja, arra összpontosítsnak és abba fektessenek időt és energiát, amiben a legjobbak. 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Legnézettebb
Hallgassa online rádióinkat