Bejön a vidék Kolozsvárra: ahol a zöldségnek zöldségíze van

Makkay József 2019. december 06., 15:22
Vásári forgatag. A Bejön a vidékre százak látogatnak el Fotó: Aranyosszéki Gazdák Egyesülete

A Bejön a vidék elnevezésű mezőgazdasági és élelmiszeripari kézművesvásár kolozsvári sikertörténete jól mutatja, mekkora az igény a gazdák részéről az értékesítési lehetőségekre. A 2016-ban indult és két éve havonta jelentkező kétnapos, hétvégi vásár ötletgazdája, Fancsali Ernő szerint minden felmérésük azt mutatta, hogy az erdélyi gazdák legnagyobb gondja az értékesítés. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) holdudvarába tartozó gazdaegyesületek keretében létrehozott megyei gazdalajstromok, illetve a különböző mezőgazdasági szaktanfolyamok és konferenciák részvevői legnagyobb gondként a piacolási lehetőségek hiányát említették.

A hagyományos zöldség- és gyümölcspiacokon ma már több a viszonteladó, mint az őstermelő, másrészt a nagy bevásárlóközpontok elcsábították a vásárlóközönséget.

A bajt tetőzi, hogy a gazdáktól felvásárolt termékekért a viszonteladók olyan alacsony árat kínálnak, ami teljesen ráfizetésessé teszi a gazdálkodást. Ebből az ördögi körből a gazdaszervezetek által kitalált új értékesítési lehetőségekkel lehet kilépni, és erre jó példa a kolozsvári kezdeményezés.

Tavasszal a primőrök a legkeresettebbek Fotó: Aranyosszéki Gazdák Egyesülete

„Nyilván előttünk is működtek ilyen vásárok Erdélyben – elsősorban székelyföldi városi önkormányzatok szervezésében –, de ezek választéka túl széles körhöz szólt, hiszen az élelmiszerektől a különböző kézműves, kisipari termékekig mindent felvonultattak.

Mi kimondottan mezőgazdasági termékekre szorítkozunk”

– magyarázza a vásáralapítás előzményeit Fancsali Ernő, az Aranyosszéki Gazdák Egyesületének ügyvezetője, aki a vásárt szervező Bejön a vidék nevű Kft. vezetője is egyben.

Amikor a kínálat és a kereslet találkozik

Két okból is népszerű a kolozsvári magyar kézművesvásár: egyrészt a Bethlen Gábor Alap által elnyert támogatásnak köszönhetően a gazdák részvétele ingyenes, másrészt az itt kínált természetes – sok esetben bio minőségű – áru olcsóbb, mint ha szakboltokban vásárolná meg az érdeklődő. A friss zöldségtől, gyümölcstől a legkülönfélébb szörpökön, gyümölcsízeken, befőtteken, savanyúságokon, mézeken át a hidegen préselt olajokig, feldolgozott tejtermékekig (sajt, túró) és húsáruig igen széles a választék. A felhozatal bővülésével arányosan évről évre növekszik a piacra kilátogató vásárlók száma is.

Fancsali egyféle fogyasztói trendváltást lát abban, hogy Kolozsváron számottevően bővül a nagyüzemi élelmiszerek fogyasztása helyett a gazdák kínálatát választó vásárlóközönség.

„Tapasztalatom szerint egyre többen fordítanak hátat a nagyáruházakban megvásárolható élelmiszereknek és tudatosan keresik a gazdák termékeit. Mi azért vagyunk szerencsés helyzetben, mert a kereslet és a kínálat találkozik, így mindkét fél elégedett” – fogalmaz a kolozsvári vásárok főszervezője.

Aranyosszéki vásári választék: ősszel a zakuszka mindent visz Fotó: Aranyosszéki Gazdák Egyesülete

A trend ugyanakkor jótékony hatással van a gazdák mentalitásváltására is. Egyre többen látják be, hogy a piacra történő bekerüléshez és az ott maradáshoz nagy előnyt jelent a terményfeldolgozás. Fancsali szerint az utóbbi három-négy évben jelentősen bővült azoknak a gazdáknak a köre, akik portájukon kis feldolgozó egységet hoztak létre – elsősorban lekvár-, szörp-, befőtt- és savanyúságkészítő konyhákat –, amelyekhez a szükséges hatósági engedélyeket is megszerezték. Másrészt hosszú azok sora is, akik már elkezdték a terményfeldolgozást, de tevékenységüket még nem hivatalosították. Ők a viszonylag nagy, 20–30 ezer eurós befektetéstől tartanak. Ha meg is lenne rá a pénzük, illetve adott a lehetőség banki vagy egyéb hitel formájában fedezni a kiadásokat, attól tartanak, nem sikerül kigazdálkodni a beruházott összeget és belebuknak az üzletbe.

Tény, hogy a gazdának a háztáji élelmiszer-feldolgozást előbb-utóbb legalizálnia kell, ha azt szeretné, hogy megfelelő piaci lehetőségei nyíljanak nemcsak vásárokban, hanem boltokban is. Éppen az ilyen kézműves termékek iránti növekvő kereslet lehet a garancia arra, hogy az élelmiszer-feldolgozásba fektetett pénz akár egy-két éven belül is megtérül.

A harasztosi gazdák elsősorban szörpökkel, lekvárokkal és savanyúsággal készülnek a vásárra Fotó: Makkay József
Házi élelmiszer-feldolgozás

A vállalkozó szellemű kolozsvári gazdaszervezeti vezető továbblépett, amikor rájött, hogy a kistermelő gazdáknak hosszabb távon többre van szükségük a havi egyszeri alkalommal megrendezett vásárnál. Fél évvel ezelőtt jött létre a gazdabolt, ahol elsősorban gazdák által előállított élelmiszeripari termékeket lehet vásárolni Kolozs megyéből, de a választék bővítése céljából a Partium, illetve Erdély más részeiben élő termelők felé is nyitottak. Jelenleg mintegy 70 gazdával áll szerződéses kapcsolatban a kolozsvári üzlet, és akárcsak a vásárokra beszokott közönség, egyre többen fedezik fel a belváros szomszédságában található gazdaboltot is. Amely még nem termel nyereséget, de Fancsali szerint nem is ez a céljuk. Azt szeretnék, hogy minél több gazda terméke kerüljön fel a polcokra.

A beszerzés persze nem megy olyan könnyen, mint egy szokványos üzlet vagy éppen nagyáruház esetében.

A beszállító gazdák most tanulják az üzleti áruellátás írott és íratlan szabályait, így előfordul, hogy bizonyos termékekből vagy terményekből az utánpótlás akár egy-két hetet is késik.

A választék folyamatos bővülésével azonban mindig érdemes befordulni a boltba, hiszen zöldségtől, gyümölcstől házi laskáig és hidegen préselt olajokig, hústermékekig, mézig vagy friss tojásig szinte mindent meg lehet itt vásárolni.

Fancsali Ernő, a kolozsvári gazdabolt létrehozója Fotó: Makkay József

Az üzlet abban is különbözik a vásárok felhozatalától, hogy ide csak hivatalos kisvállalkozói engedéllyel lehet bekerülni, ami a szükséges szakhivatali bevizsgálásokat is tartalmazza. Az engedélyek beszerzése – azaz a házi vagy a kisüzemi élelmiszer-feldolgozás hivatalosítása – legtöbb esetben megoldható. Az üzletvezető szerint ez elsősorban akarat és kitartás kérdése. Szörpök, ízek, savanyúságok, zakuszkák esetében az engedélyeztetés könnyebb eljárást feltételez. A tejfeldolgozás egy másik lépcsőfokot jelent, a húsfeldolgozás hivatalossá tétele pedig a legnehezebb és a legköltségesebb feladat. De mindhárom tevékenységi kör „lepapírozására” vannak jól körülírt szabályok, amit a gazdának vállalnia kell, ha élelmiszer-feldolgozással akar foglalkozni” – összegzi Fancsali Ernő az engedélyek beszerzésének lehetőségét.

Nem minden esetben szükséges azonban sok tízezer eurós befektetés. Ahogyan vágóhidat sem nyithat mindenki – az engedélyezett vágóhídon, vágópontokon levágott állat húsát a szakhatóság által jóváhagyott otthoni, házi kisüzemben is feldolgozhatja a termelő –, ugyanígy a zöldség- és gyümölcstermesztő gazda bérfőzésben is elkészítheti piacra szánt termékeit. Fancsali szerint ez Kolozs megyében még nem annyira elterjedt, de Székelyföldön már több ilyen kínálat is akad gyümölcs- vagy zöldségfeldolgozásra. Hosszabb távon egyértelműen sok gazda számára ez lesz a járható út.

Bolthálózat kell

„Ha az erdélyi magyar gazdákon segíteni akarunk, akkor egyértelműen termelői bolthálózatban kell gondolkodni. Ma a nagyobb településeken próbálkoznak bioboltokkal, de igazából olyan, közös logisztikával fenntartható bolthálózatot kell kiépíteni, amely piacra tudná juttatni a saját termékeiket feldolgozó gazdákat” – magyarázza Fancsali, aki szerint a terv nem új keletű, de eddig különböző okok miatt nem valósulhatott meg. Ma már Erdély minden régiójában működnek gazdaszervezetek, de nem mindenik egyesület számára prioritás a boltnyitás.

A gazdabolt egyre több termelőt szólít meg a környékről Fotó: Makkay József

Van, aki vásárok szervezésében lát kitörési lehetőséget, mások a gazdaképzésre alapoznak, mert azt tartják, hogy a megfelelő szaktudás hiánya okozza a legnagyobb gondot.

Nem mellékes az sem, hogy egy gazdabolt létrehozásához nem kevés tőke kell. Ha egy szervezet hálózatban és ennélfogva szakszerű logisztikában gondolkodik, az más lépcsőfok, ami szélesebb körű összefogást feltételez. Annyi bizonyos, hogy gazdabolt nyitására Nagyváradon, Szatmárnémetiben és máshol is igény mutatkozik. Éppen a sikeres kolozsvári kezdeményezés a példa rá, hogy egy ilyen közösségi vállalkozás mennyire megmozgatja a beszállítóként szóba jöhető gazdákat. Akik magabiztosabbakká válnak, fejlesztenek, beruháznak kisvállalkozásukba. Fancsali annak örülne, ha például az Erdélyi Magyar Gazdák Egyesületeinek Szövetsége vagy a Romániai Magyar Gazdák Egyesülete vállalná fel magyarországi segítséggel egy ilyen gazdabolthálózat létrehozását.

Fontos ennek a történetnek az emberi vetülete is, hiszen a kezdeményezéshez olyan lelkes ember kell, mint Fancsali Ernő.

Aki a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetemen nemzetközi kapcsolatokat végzett ugyan, de más területen találta meg boldogulását. Elkezdett keresgélni, amíg ráakadt a személyiségéhez leginkább illő feladatokra. Először pályázatírással foglalkozott az EMNT holdudvarában, majd a gazda-érdekvédelem területén kötött ki és mezőgazdasági rendezvényeket hozott tető alá. A gazdákkal folytatott kapcsolatépítés során vált egyértelművé számára, hogy melyek a legfontosabb teendők.

A 28 éves fiatalember tapasztalatból mondja, hogy a gazdák maguktól nem kezdenek ilyen projektekbe, mint ahogyan szövetkezetet sem fognak önerőből bejegyezni. 

Ezt is egyesületi szakembereknek kell kezdeményezniük, miként a termelői vásárokat vagy a szakboltokat is. A gazda elsősorban a termeléssel van elfoglalva, az veszi el minden idejét, így külső segítség nélkül elvész a marketing labirintusaiban.

Fancsali szerint még nagyon sok lemaradást kell behoznia az erdélyi magyar gazdaközösségnek, hogy a nagyüzemek uralta élelmiszerpiacon megtalálja a maga helyét.

Cikkünk eredetileg a Székelyhon napilap hetente megjelenő gasztronómiai kiadványában, az Erdélyi Gasztró legfrissebb számában látott napvilágot december 4-én.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett erdelyinaplo.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az erdelyinaplo.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID erdelyinaplo.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ erdelyinaplo.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Statisztikai célú sütik

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A statisztikai célú sütik által gyűjtött információk arra vonatkoznak, hogy pl. a látogató az oldal mely részére kattintott, hány oldalt keresett nyitott meg, milyen hosszú volt az egyes munkamenetek megtekintési ideje stb.

A felhasználónak lehetősége van a normál, illetve anonimizált beállítás közül választani.

Például, a Google Analytics IP-anonimizálási funkciója az IPv4-felhasználók IP-címének utolsó oktettjét, illetve az IPv6-címek utolsó 80 bitjét nem sokkal a cím Analytics adatgyűjtő hálózatba kerülése után nullára állítja a memóriában. Ilyen esetben a rendszer soha nem írja lemezre a teljes IP-címet.

Statisztikai célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV

Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

Statisztikai célú sütik:

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – minden funkció aktiválásra kerül

ANONIM – a társadalmi-demográfiai funkciókat inaktiválódnak, és az IP-cím anonimizálásra kerül

Statisztikai célú sütik listája: _ga, _gat, _gid.

 

ANONIM
NORMÁL

Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.

 

ANONIM
NORMÁL

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.