A villamos autó a jövő járműve

Makkay József 2018. november 03., 21:29 utolsó módosítás: 2018. november 04., 08:52

A tízezer eurós állami támogatásnak köszönhetően tavaly és idén látványosan megugrott az új elektromos- vagy hibridautót vásárlók száma. Az új típusú kocsipark tekintetében Románia egyelőre sereghajtó az Európai Unióban, de a növekvő érdeklődés nálunk is egyértelmű. Szakemberekkel beszélgettünk az elektromos kocsik előnyeiről és hátrányairól.

Elektromos töltőállomás: az autósokat ma már digitális térképek segítik az eligazodásban Fotó: Teleki Csaba

Tavaly és idén is rekordszámú elektromos autót vásároltak Romániában. Az elektromos személygépkocsi-vásárlást támogató 2017-es roncsprogram tízezer eurós értékjegyet nyújt a leendő kocsitulajdonosoknak, akik pedig – belső égésű + villanymotoros – hibridautót vásárolnak, azok ötezer eurós állami támogatást kaphatnak. A környezetvédelmi alap adatai szerint 2017-ben mintegy ezer, tisztán elektromos vagy hibrid személygépkocsi talált gazdára, ez a szám idén várhatóan 1300-ra növekszik. A jelentősen fellendülő újkocsivásárlás hazai piacának ez mégis a töredéke, – mintegy 2,5 százaléka.

Magyarországon 8 ezer zöld rendszámú kocsi közlekedik a közutakon a Romániában beíratott mintegy háromezer elektromos autóhoz képest. Európában Norvégia vezet, ahol az autók 7 százaléka, és az újonnan vásárolt kocsik megközelítőleg fele elektromos, de Hollandia, Svédország és Franciaország is igyekszik felzárkózni az új trendhez.

A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) előrejelzése szerint az elektromos autógyártás most induló robbanásszerű fejlődése 2030-ra mintegy 125 millió új meghajtású kocsit jelent majd a mostani 3,5 millióhoz képest.

Ingyenes és fizetéses töltőállomások

Romániában az új elektromos autók borsos ára a legfontosabb visszatartó erő. Érdemes bepillantani a különböző autóforgalmazók kínálatába: a BMW i3 típus 35 000 euró, a VW e-Golf 37 000, a Nissan e-NV200 Combi 42 000 vagy a Reanult Zoe 31 000 euró. A tájékoztató jellegű árak is jelzik, hogy a bőkezű állami támogatás ellenére a vásárlónak legalább 20–25 ezer euró önrészt kell kifizetnie. A másik gond, hogy az elektromos töltőállomások hálózata túl lassan épülget . A Román Környezetvédelmi Alap 2018-tól évi 20 millió eurós támogatással serkenti a töltőállomások kiépítését. Egyelőre a főbb országos útvonalak mentén található nagyobb városokban épített ki töltőállomásokat a Kaufland és a Lidl üzletlánc, illetve Bukarestben, Brassóban és Temesváron több helyi vállalkozó. A Mol és az E.On Románia országszerte 40 gyorstöltő és ultragyorstöltő állomást telepít. A NEXT-E projekt keretében átadásra kerülő elektromos töltőállomások azonban nem hálózzák be az egész országot, hanem a főbb útvonalak mentén érhetők majd el.

Az áruházláncok közül elsőként a német tőkével működő Kaufland lépett. Gina Cătălina Ungureanu sajtószóvivő érdeklődésünkre elmondta, hogy országosan 62 töltőállomásuk van 23 áruház parkolójában. Erdélyben Brassóban, Kolozsváron, Déván, Szászsebesen, Nagyszebenben, Segesváron, Marosvásárhelyen, Tordán és Gyulafehérváron elérhető az ingyenesen kínált szolgáltatásuk, amihez az áruházakban ingyenesen átvehető kártya szükséges. A Renovatio céggel közösen indított hálózatépítésben a Kaufland-energia továbbra is ingyenesen hozzáférhető, a Renovatio töltőállomások használata 2018 márciusától vált fizetésessé. A Kaufland továbbra is ingyenesen biztosítja az energiatöltést. A szóvivő szerint Bukarestben és a nagyobb városokban van növekvő érdeklődés töltőállomásaik iránt, ott, ahol már egyre több villamos taxi és egyéb kereskedelmi jármű is áttért az új rendszerre. Az áruházlánc töltőállomásainak előnye, hogy éjjel-nappal működnek, függetlenül az üzletek nyitvatartási programjától.

Egyelőre csak Bukarestben működik a gyors és szupergyors töltőállomásuk, amely 50 kW teljesítménnyel kevesebb mint egy óra alatt tölti fel a kocsi akkuját 80 százalékig. Az országszerte működő Fast Charge töltőik ennél több időt igényelnek, de időben ez is egyharmada a 4–6 órát igénylő hagyományos töltők teljesítményének. De nem csak benzinkutak kínálnak ilyen szolgáltatást. Panziók vagy szórakoztató központok parkolóiban is látni villanytöltőt. Hargita megyében a homoródfürdői Lobogó Panzió hozta létre az első ilyen töltőállomást. Menedzsere, Gőrgicze Sándor szerint egyelőre nincs zsúfoltság az áramot ingyen kínáló töltőnél. A 4–6 órás töltést elsősorban szállóvendégeik számára találták ki, amit az érdeklődés növekedésével bővíteni szeretnének. Rendszerint Magyarországról vagy Brassó megyéből érkező vendégeik veszik igénybe szolgáltatásukat.

Igaz, Székelyföldön az elektromos kocsik iránt nincsen még nagy érdeklődés. A székelyudavarhelyi Autogroup-Simo Renault- és Dacia- kirendeltségén az eladásokkal foglalkozó Nagy Szilárd úgy fogalmazott, idén eddig három Reanult Kangoo elektromos haszonjárművet adtak el, de többen is érdeklődtek, elsősorban taxisok, illetve futárszolgáltatásokat vállaló cégek. Meggyőződése, hogy az elektromos autóé a jövő, és idő kérdése az elterjedése. „Már eleve az csábító, hogy a Reanult 10 év garanciát ad az elektromos kocsik akkumulátorára, ez jelzi, hogy strapabíró, kiváló alkatrészt építenek be az elektromos kocsikba, amit ritkán kell cserélni” – magyarázza a szakember. A kisebb méretű akkuknál egy töltés 200 km-re, a nagyoknál 400 km-re elegendő.

Előnyök és hátrányok

Vojnisek Péter budapesti elektronikai mérnökkel, az elektromos autók szakemberével a pro és kontra érveket mérlegeljük: miért éri meg és miért nem egy ilyen típusú autót vásárolni? A szakember kapásból sorjázza a mellette szóló érveket: „más a vezetési élmény, mert amikor a gázra lépsz, egyből gyorsul. A maximális nyomaték minden fordulatszámnál és sebességnél a gépkocsivezető rendelkezésére áll. Az autóban csend van, nincs motorhang, ami főleg akkor furcsa, ha megállunk a jelzőlámpánál. Aki otthon vagy a munkahelyén tud tölteni, annak nem kell benzinkútra járnia. Másrészt a garázsba is nyugodtan be lehet tolatni, nem fog megfulladni az ember. Aki ilyet vezet, nem akar többet füstöset” – sorjázza Vojnisek mérnök, aki a kocsi előnyeként említi a különböző adó- és parkolási kedvezményeket, illetve a belső égésű motorokhoz viszonyítva a jóval olcsóbb üzemeltetést is. A kocsi hátránya, hogy minden gyalogos és kerékpáros az autó elé akar lépni, mert a legtöbb ember a hallása alapján közlekedik, és nem veszi észre, amikor elektromos autó közeledik. De gondot jelent a hatótáv is: az ember mindig a hátralévő kilométereket számolja és keresi a töltőhelyeket. Néhány hónapig tart ez az állandó stressz a lemerüléstől, de ez csak átmeneti jelenség. Tény, hogy a hosszabb utazások több időt és több tervezést igényelnek, ugyanakkor hátrányt jelent a magas vételár és a magas értékvesztés is.

Tervezést igénylő hosszabb utak

Milyen márkát érdemes vásárolni? Minden attól függ, mennyi pénzt tud elektromos kocsira fordítani a tulajdonos, hiszen a drága kategóriás Teslával például kompromisszummentesen járhatók be nagy távolságok, és a kocsitulajdonosok rendelkezésére áll a gyár Super Charger hálózata, a főbb közlekedési útvonalak mentén az Európa-szerte telepített nagy teljesítményű töltőállomások. A szakember szerint az olcsó és a közepesen drága autók inkább a városi közlekedésre és agglomerációs ingázásra alkalmasak. Ideális esetben az autó otthon vagy a munkahelyen tölthető fel annyira, hogy a napi maximum 50–100 km körüli távolságot kényelmesen megtegye. Aki elektromos kocsival közlekedik, annak ma már internetes térképek állnak rendelkezésére, hogy hol találja meg a legközelebbi töltőállomást, de ezzel együtt is alapos tervezést kíván, ha valaki az ország egyik részéből a másikba szeretne eljutni. „Két fő típusú töltő létezik. Az egyik az AC, azaz a váltóáramú töltő. Mivel a személygépkocsik akkumulátora egyenárammal tölthető, át kell alakítani a váltóáramot. Ennél a töltőtípusnál ez a feladat az autóban lévő töltőberendezésre hárul. A töltési teljesítmény, így a töltés sebessége az autók képességétől függ. Az elterjedt autók közül egyedül a Renault Zoe képes arra, hogy akár 42 kW teljesítménnyel töltse fel magát. A legtöbb elektromos és plugin hybrid autó 2-6kW-os fedélzeti töltővel rendelkezik. A leggyakoribb töltőállomásaink maximum 22 kW leadására alkalmas” – magyarázza a szakember. A mérnök szerint hiába van Magyarországon jóval több töltőpont, mint Romániában. Ha megnézzük a térképen, az látszik, hogy Romániában főként az utak mentén telepített villámtöltők találhatók, így Románia ma lényegesen könnyebben átszelhető elektromos személyautóval, mint Magyarország. De más országban sem ideális a helyzet. Aki például Nyugat-Európába szeretne eljutni, az Ausztriában túl sokat fizet az áramért, mert a töltőket üzemeltető cégek káoszában nehéz eligazodni. Ezzel szemben Romániában és Magyarországon az elektromos töltés lényegesen olcsóbb, mint a hagyományos üzemanyagok ára.

A felhasználó tapasztalatai

Teleki Csaba elektromos kocsitulaj-donosként úgy látja, hogy az új típusú járművek száma nálunk is folyamatosan nő. Teleki szerint most már több éves tapasztalat áll rendelkezésünkre, így elmondható, hogy az akkuk a vártnál jobban bírják a gyűrődést – taxisok beszámolói alapján akár 600-800 ezer km-t is kibírnak csere nélkül. Szóval nyugodtan lehet tervezni velük, a közhiedelemmel ellentétben nem kell gyors romlástól félni. Mivel fellendülőben a használt elektromos autók piaca is, Teleki Csaba úgy véli, érdemes szakemberrel átvizsgáltatni vásárlás előtt a kocsit, aki könnyedén megmondja, hogy milyen szinten tölthető fel maximálisan egy akkupakk. Saját tapasztalatai alapján úgy fogalmaz: kompromisszumokkal le lehet már jelenleg is győzni a villamos autóval kapcsolatban megfogalmazott akadályokat. „A hétköznapi munkába járáshoz tökéletesek, egyedül a naponta több száz km-t utazók lennének bajban, amin enyhít a lassan növekvő elektromos töltőhálózat. Nagyon sok internetes app segíti már az autósokat ez ügyben – mindenki könnyen tudomást szerezhet arról, hol van a hozzá legközelebb eső töltőpont. Okosan szervezve akár nagyobb távokat is le lehet győzni” – vonja le a végkövetkeztetést az elektromos gépkocsi tulajdonosa, Teleki Csaba.

Forradalmasított akkumulátor

Ma az elektromos autó legdrágább alkatrésze az akkumulátor, a legtöbb kocsi összköltségének legalább az egyharmada. Nagy erőkkel folynak a kutatások, hogy kifejlesszék az igazán hatékony akkukat. „Az áttörést a szilárdtest akkumulátorok fogják elhozni, amelyek energiasűrűsége sokkal nagyobb, mint a jelenleg is használt lítium-ion. Ezt a megoldást több gyártó is ígérgeti, azonban senki nem tudja megmondani, hogy a sorozatban gyártott autókban mikor fognak megjelenni” – fogalmaz a szakértő. Hozzáteszi, a jövő akkumulátorának több előnye is lesz a mostani technológiákkal szemben, az egyik legfontosabb a biztonság. Az új akku nem lesz hajlamos arra, hogy meggyulladjon, nem robban fel fizikai hatásra, túlterhelésre vagy akár túltöltésre. Jóval nagyobb terhelési és töltési áramot fog elviselni. Amikor ez az újítás elterjed, az elektromos autók jelenlegi hátrányai el fognak tűnni.

Ha ma egy 40 kWh-os akkupakkal felszerelt igényesebb elektromos autó fogyasztását vesszük alapul, akkor elmondható, hogy egy 300 km-re elegendő otthontöltés kb. 20–25 lejbe kerül. Ha gyorstöltőre csatlakoztatjuk egy töltőállomáson, akkor nyilván több, de ma már előnyös bérletek válthatók egy vagy több hónapra, ami olcsóbbá teszi az energia árát. A lényeg az, hogy az elektromos autó üzemanyaga sokkal olcsóbb, mint a benzin vagy a gázolaj. Ha ehhez hozzávesszük a jóval kisebb szervizköltségeket és a vitathatatlan környezetkímélő működését, elmondható, hogy az elektromos autó minden szempontból a jövő járműve.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett erdelyinaplo.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az erdelyinaplo.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID erdelyinaplo.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ erdelyinaplo.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Statisztikai célú sütik

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A statisztikai célú sütik által gyűjtött információk arra vonatkoznak, hogy pl. a látogató az oldal mely részére kattintott, hány oldalt keresett nyitott meg, milyen hosszú volt az egyes munkamenetek megtekintési ideje stb.

A felhasználónak lehetősége van a normál, illetve anonimizált beállítás közül választani.

Például, a Google Analytics IP-anonimizálási funkciója az IPv4-felhasználók IP-címének utolsó oktettjét, illetve az IPv6-címek utolsó 80 bitjét nem sokkal a cím Analytics adatgyűjtő hálózatba kerülése után nullára állítja a memóriában. Ilyen esetben a rendszer soha nem írja lemezre a teljes IP-címet.

Statisztikai célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

 
Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV

Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

Statisztikai célú sütik:

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – minden funkció aktiválásra kerül

ANONIM – a társadalmi-demográfiai funkciókat inaktiválódnak, és az IP-cím anonimizálásra kerül

Statisztikai célú sütik listája: _ga, _gat, _gid.

 

ANONIM
NORMÁL

Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.

 

ANONIM
NORMÁL

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Hirdetési célú sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.