Nánó Csaba

2018. június 15., 08:50

Világ szurkolói, egyesüljetek!

Nem jött be a kommunisták számítása, a világ proletárjait soha nem sikerült egyesíteni, a harcos munkásosztály számára a nagyszerű marxi-lenini víziók végleg és visszavonhatatlanul füstbe mentek. Más a helyzet a világ szurkolóival, akik minden áldott alkalommal mennybe mennek, amikor győz kedvenc csapatuk – és a pokolba, ha vesztenek. Egy-egy vereség után leordítják fájdalmukban a holdat, és kutakban, folyókban fürdenek győzelem esetén. Teszik ezt nagymértékű naivságukban. Ugyanis nem tudják, hogy rajtuk semmi nem múlik. Ahogyan a proletárokon sem múlt.

Rekedtre ordíthatja magát, betegre lengetheti lobogóját a szurkoló, a dolgok magasan a feje felett dőlnek el. A román focibajnokságban legalábbis biztosan. Csoda, hogy van még ember, aki megfordul a stadionok lelátóin. Igaz, amint a proletárok, úgy a szurkolók is vészesen fogynak.

Megboldogult gyermekkorom emlékei között még elevenen él a kisebb-nagyobb összecsapások hangulata, amikor Temesváron 30 ezer ember üvöltötte vörösre a fejét, bármilyen meccs is volt. Forrt a tribün, sok ezer ember tele torokból bíztatta a csapatot, és gyerekhangomon én is ott óbégattam a nagyok között. Mérkőzés után fejből felmondtam minden trágárságot és jópofa beköpést, ami a tribünökön elhangzott. Micsoda idők, micsoda focisták, micsoda szurkolók voltak! Akkor még tökmagban úszott a lelátó, és a pályától ötven méterre sört és kolbászt is felszolgáltak a népnek.

Bár sorozatos csalódásaim miatt nagymértékben szakítottam a szurkolással és a meccsek látogatásával, a labdarúgásban történteket általában – és a temesvári csapat eredményeit, játékát pedig különösképpen – figyelemmel kísérem. Illetve kísérném, ám most búcsút kell vennünk a temesvári csapattól. Nem áll szándékomban nekrológot írni róluk, de olyan elődök forognak a sírjukban, mint Dobay, Bürger, Tänzer/Tánczos, Vogl vagy nagyapám egykori szomszédja, a válogatott hálóőr Ritter bácsi. A Béga partján megfordult a két ország válogatottját is erősítő, zseniális Pecsovszky-Perényi, és játszott itt a mexikói vb „román” hőse, Dembrovszki is.

Idén tehát elbúcsúzott az első ligától a temesvári csapat. Jó kérdés, kiknek és minek az utódjaik ők, de ebbe most ne menjünk bele.  Ami fontos: az utolsó forduló előtt gyakorlatilag két csapat – a temesvári és egy Bukarest mellőli gyengécske klub – küzdött a bennmaradásért. Minden azon múlott, milyen eredményt érnek el idegenben. A bánsági együttesnek győznie kellett, a másiknak viszont vesztenie ahhoz, hogy a temesvári diákok meneküljenek meg. Igaz, a szebb időket is megélt temesváriak az utóbbi években csak bukdácsoltak a bajnokságban megfelelő anyagi háttér nélkül. Ám ezúttal felháborító, hogy a kisesés felsőbb szinten – sokak szerint a szövetség berkeiben – dőlt el. A Poli győzött ugyan idegenben, ám a riválist sem engedték veszíteni. Az játékvezetői hibával ért el döntetlent. Pontosan azt, amivel sikerült elkerülnie a kiesést. Román újságírók felháborodottan tiltakoztak a nyilvánvaló csalás ellen, ám hiába. A pályán elért eredmény szent, Temesvár együttese a következő idényben a második ligában verejtékezhet. Hacsak nem oszlik fel, ahogy arról egyre többen beszélnek. Érdekes, hogy valaki hónapokkal ezelőtt tudni vélte: idény végén a bánsági csapat búcsúzik a Liga 1-től. Láss csodát, igaza lett.

Nos, a világ szurkolóinak főleg azért kellene egyesülniük, hogy ne a kulisszákban dőljön el a bajnokságok sorsa. Ugye, mennyire naiv vagyok én is?

0 HOZZÁSZÓLÁS
Borbély Zsolt Attila 2018. június 15., péntek

Magyar kulturális autonómiát az anyaországnak!

Nem kétséges, a talaj ingoványos, de aligha tartható a jelenlegi helyzet, amelyben a kormány saját ellenségeit támogatja, akik a legtöbb esetben a magyar nemzet és Magyarország ellenségei is.

Makkay József 2018. június 15., péntek

Az elszabadult ágyúgolyó

Nem kell naivan azt hinnünk, hogy a román titkosszolgálatok világraszóló reformja előtt állunk, és a kormánypártok által beterjesztésre kerülő törvénytervezetek nyomán angyalokká válnak az emberek életében értelmetlenül turkáló, jól fizetett ügynökök.

Rostás Szabolcs 2018. június 11., hétfő

Alkotmányos harapófogó

Az elmúlt időszak bukaresti fejleményei, mindenekelőtt az alkotmánybíróság ítélete alapján kijelenthetjük, hogy a román alkotmány éppenséggel a belpolitikai válságokat garantálja.

Nánó Csaba 2018. június 11., hétfő

Régen volt Trianon

Az úton-útfélen hangoztatott centenárium évében Romániában kevés ok van az ünneplésre. Ám továbbra is csodálatosan működik a xenofóbia, sokaknak okoz mérhetetlen kielégülést, ha gyalázhatják az „ősellenséget”.

Somogyi Botond 2018. június 02., szombat

Zidane, a király(i)

Zidane élt a lehetőséggel, új lendületet adott a gárdának, a bajnokságban nagy hajrába kezdett. Ronaldóék végül az utolsó fordulóban lemaradtak a bajnoki címről, azonban a Bajnokok Ligája serleget elhódították

Kádár Hanga 2018. június 01., péntek

Elég a hetes is

Könny szökött a fiú szemébe, de nem a fájdalomtól, hanem inkább a csalódástól és meglepetéstől: nem értette a tasli okát, hiszen csak azt mondta szüleinek, elég neki a hetes is biológiából.

Makkay József 2018. június 01., péntek

Jövőtervezés Trianon örökségéből

Trianon évfordulójának közeledtével immár hosszú évek óta elkeseredett hangú bejegyzések és levelek tömkelege lepi el a világhálót.

Borbély Zsolt Attila 2018. május 26., szombat

Évtizedre szóló nemzeti kormányprogram

Székfoglaló beszédében a miniszterelnök világosan megfogalmazta: Magyarország nyíltan szembeszáll azokkal az erőkkel, amelyek lebontanák a nemzetállamokat és megszüntetnék a nemzeteket.

Makkay József 2018. május 24., csütörtök

Önkormányzatok helyett meghozott bukaresti döntések

A hosszú évek óta megoldatlan medveügy talán a legjobb példa arra, hogy Romániában mennyire nincs hatalma a helyi és a megyei önkormányzatoknak.

Somogyi Botond 2018. május 18., péntek

Egymásért küzdve: győri címvédés

A Győr történelmet írt, hiszen negyedszer nyerte meg a legrangosabb európai kupát, a Bajnokok Ligáját – ezt mindenki tudja. De hogy miért és hogyan, azt talán kevesebben.

Vélemény
Makkay József: Jövő héttől új Erdélyi Napló

Mérföldkőhöz érkezett a 27 éve megjelenő lapunk: az eddig önállóan forgalmazott Erdélyi Napló ...

Makkay József: Volt egyszer egy forradalom

A rendszerváltás után született vagy kisgyerekként nevelkedett fiatalok számára nehezen értelmezhető ...

Nánó Csaba: A Balkánból a civilizált világ felé

A személyszállítók felosztották egymás között a piacot. Általában ócska járműveken ...

Hallgassa online rádióinkat