HIRDETÉS

Makkay József

2017. szeptember 09., 22:16

Vérszemet kapott provokátorok

Magyar közösségi oldalakon olvasok olyan megdöbbentő bejegyzéseket, hogy az erdélyi román és magyar nacionalizmus kéz a kézben halad. Mindezt a székelyudvarhelyi miccsbotrány kapcsán lőtte világhálóra a román-magyar megbékélés néhány liberális élharcosa, arra utalva, hogy egyformán bűnös a titkosszolgálati háttérrel mozgatott magyargyűlölő román vlogger és a védekezni próbáló erdélyi magyar, aki annyit tehet, hogy kihúzza a fejét abból a pocsolyából, amibe a többségi társadalom rendszeresen belekényszeríti.

Nem kell jósnak lennünk, hogy lássuk, a jövő évi nagyromán centenáriumi előkészületekbe az egész országot forrásba hozó „magyar miccsesbotrányok” éppúgy beletartoznak, mint a teljesen fellobogózott települések látványa. A titkosszolgálati tárházban minden bizonnyal ennél sokkal több meglepetés vár ránk. Habár erről pontos információink nincsenek, de ne legyen kétségünk afelől, hogy a „láthatatlan állam” magyarellenes intézkedései napról napra láthatóbbakká válnak.

A vérszemet kapott román titkosszolgálati és politikai elit újabb és újabb módszereket tesztel, hátha elszakad valahol a cérna, és kikényszeríthető egy marosvásárhelyi típusú pogrom, amely újabb löketet adna a többségi társadalom által oly kívánatosnak tartott magyar kivándorláshoz.

Miközben Moldova Köztársaságban – hathatós bukaresti segítséggel – a kisinyovi kormány épp egy olyan törvénytervezeten dolgozik, amely megtiltaná, hogy az ország településneveit oroszul, gagauzul vagy más kisebbség nyelvén lehessen leírni, megeshet, hogy a Ceauşescu-rendszerben szocializálódott romániai politikusok idehaza is gyümölcsöztetni szeretnék a Kárpátok Géniuszának módszereit. Ha ugyanis a nyolcvanas évek ádáz magyarellenességével próbáljuk párhuzamba hozni a közel három évtizeddel későbbi centenáriumi előkészületek időszakát, nagyon sok közös vonást fedezünk fel. A módszerek nyilván másak, de a törekvés ugyanaz: megalázni és távozásra kényszeríteni a székelyföldi, illetve az erdélyi magyarságot.

A marosvásárhelyi katolikus iskola vagy az orvosi és gyógyszerészeti egyetem ügye csupán kettő a sok közül, amelyekkel szemben látszólag épp úgy tehetetlen az erdélyi magyarság, mint a Székelyföld egészét megalázni akaró, székelyudvarhelyi miccses botránnyal szemben.

Az egymást követő, egymást szervesen kiegészítő magyarellenes lépések lajstroma mind azt bizonyítja, hogy Bukarestnek, illetve a román államnak soha semmi sem drága, ha a szemükben a legnagyobb szálkát jelentő erdélyi magyarság vegzálása a tét. A magyarság lélekjelenlétén múlik, hogy ezekre a provokációkra milyen választ ad.

HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Makkay József 2017. szeptember 28., csütörtök

Megleckéztették a választók Angela Merkelt

Abban az országban, ahol a lakosság kiábrándultságát nem az életszínvonal csökkenése váltja ki, hanem az ellenőrizetlen migránsáradat okozta kockázatok, nem nehéz megtalálni a mai német politikai elit leváltását célzó választói törekvések igazi okát. 

Rédai Attila 2017. szeptember 22., péntek

Elmulasztott viharjelzés

Nyolc halálos áldozat, több tucat sérült, hatalmas károk: e sorok születésekor ez annak a múlt vasárnapi viharnak a mérlege, amelyről a hatóságok elmulasztották idejében és hatásosan figyelmeztetni a polgárokat.

HIRDETÉS
Makkay József 2017. szeptember 22., péntek

Mitől jobb a norvég oktatás?

A romániai oktatási rendszernek még azt sem sikerült átörökítenie, ami jól működött a kommunista időszakban. Az eltelt huszonhét év állandó tanügyi reformjában igazából semmi nem kezdődött el, és semmi nem ért véget.

Borbély Zsolt Attila 2017. szeptember 16., szombat

Jövőre a kultúránk megmaradásáról döntünk

A magyar miniszterelnök Európa-szinten egyedüliként koherens, megvalósítható megoldást hirdet a legfőbb problémára: kiutat tud mutatni abból a válságból, amely eltemetheti mindazt, amit Európa jelent.

HIRDETÉS
Rostás Szabolcs 2017. szeptember 16., szombat

Gyűlöletkampány álhírekkel

A legnagyobb lélekszámú nemzeti kisebbség bűnbakká nyilvánításával, a magyar kártya előrángatásával kiválóan el lehet terelni a társadalom figyelmét a valós problémákról.

Makkay József 2017. szeptember 15., péntek

Diplomáciai „keménykedés”

Dicséretes módon a magyar külpolitika végre arra a pászmára állt rá, amire mindig is szükség lett. Évszázados tapasztalataink bizonyítják, hogy a Kárpát-medencei utódállamokba szorult magyarság jogainak érvényesítéséhez a szép szavak nem elegendőek. 

HIRDETÉS
Nánó Csaba 2017. szeptember 01., péntek

A magyarok kimenetele

Románok körében ma is tartja magát az a nézet, hogy a honfoglaló magyarok vademberek voltak, akik nyereg alatt puhított nyers húst ettek, és mindent elpusztítottak, ami az útjukba került. Nem úgy, mint ők, a vendégszeretők, akik évezredek óta élnek itt. 

Nánó Csaba 2017. augusztus 25., péntek

Egykori stúdiósok második találkozója: színházat játszó örökifjak

Kereken három évtizede, ugyanaz a hatalom, amelyik megengedte, majd elnézte azt, hogy magyar beszéd hallatszódjon egy kicsiny színpadról, majdnem pillanatok alatt betömte a szájakat. Akkor már zavaró volt, hogy megszólalunk.

Makkay József 2017. augusztus 25., péntek

A magyar napok védőpajzsa

A Kolozsvári Magyar Napok talán legnagyobb tanulsága az, hogy amelyik magyar közösség kezébe veszi sorsának irányítását, és képes bármilyen mélységekből talpra állni, annak ellenséges környezetben is nyert ügye van.

Nánó Csaba 2017. augusztus 22., kedd

Édes balgaság és önsanyargatás

Üzent a hatalom. „Meggyőződésem, hogy azoknak a románoknak, akik külföldön vállaltak munkát, van okuk hazatérni. Szeretettel várjuk őket, együtt egy jobb Romániát építhetünk” – írja közösségi oldalán a román miniszterelnök.

HIRDETÉS
Vélemény
Makkay József: Megleckéztették a választók Angela Merkelt

Abban az országban, ahol a lakosság kiábrándultságát nem az életszínvonal csökkenése ...

Rédai Attila: Elmulasztott viharjelzés

Nyolc halálos áldozat, több tucat sérült, hatalmas károk: e sorok születésekor ez annak a múlt ...

Makkay József: Mitől jobb a norvég oktatás?

A romániai oktatási rendszernek még azt sem sikerült átörökítenie, ami jól működött ...

HIRDETÉS
Legnézettebb
vasárnap, 17:39
vasárnap, 17:55
péntek, 11:23
HIRDETÉS
HIRDETÉS