HIRDETÉS

Makkay József

2017. szeptember 09., 22:16

Vérszemet kapott provokátorok

Magyar közösségi oldalakon olvasok olyan megdöbbentő bejegyzéseket, hogy az erdélyi román és magyar nacionalizmus kéz a kézben halad. Mindezt a székelyudvarhelyi miccsbotrány kapcsán lőtte világhálóra a román-magyar megbékélés néhány liberális élharcosa, arra utalva, hogy egyformán bűnös a titkosszolgálati háttérrel mozgatott magyargyűlölő román vlogger és a védekezni próbáló erdélyi magyar, aki annyit tehet, hogy kihúzza a fejét abból a pocsolyából, amibe a többségi társadalom rendszeresen belekényszeríti.

Nem kell jósnak lennünk, hogy lássuk, a jövő évi nagyromán centenáriumi előkészületekbe az egész országot forrásba hozó „magyar miccsesbotrányok” éppúgy beletartoznak, mint a teljesen fellobogózott települések látványa. A titkosszolgálati tárházban minden bizonnyal ennél sokkal több meglepetés vár ránk. Habár erről pontos információink nincsenek, de ne legyen kétségünk afelől, hogy a „láthatatlan állam” magyarellenes intézkedései napról napra láthatóbbakká válnak.

A vérszemet kapott román titkosszolgálati és politikai elit újabb és újabb módszereket tesztel, hátha elszakad valahol a cérna, és kikényszeríthető egy marosvásárhelyi típusú pogrom, amely újabb löketet adna a többségi társadalom által oly kívánatosnak tartott magyar kivándorláshoz.

Miközben Moldova Köztársaságban – hathatós bukaresti segítséggel – a kisinyovi kormány épp egy olyan törvénytervezeten dolgozik, amely megtiltaná, hogy az ország településneveit oroszul, gagauzul vagy más kisebbség nyelvén lehessen leírni, megeshet, hogy a Ceauşescu-rendszerben szocializálódott romániai politikusok idehaza is gyümölcsöztetni szeretnék a Kárpátok Géniuszának módszereit. Ha ugyanis a nyolcvanas évek ádáz magyarellenességével próbáljuk párhuzamba hozni a közel három évtizeddel későbbi centenáriumi előkészületek időszakát, nagyon sok közös vonást fedezünk fel. A módszerek nyilván másak, de a törekvés ugyanaz: megalázni és távozásra kényszeríteni a székelyföldi, illetve az erdélyi magyarságot.

A marosvásárhelyi katolikus iskola vagy az orvosi és gyógyszerészeti egyetem ügye csupán kettő a sok közül, amelyekkel szemben látszólag épp úgy tehetetlen az erdélyi magyarság, mint a Székelyföld egészét megalázni akaró, székelyudvarhelyi miccses botránnyal szemben.

Az egymást követő, egymást szervesen kiegészítő magyarellenes lépések lajstroma mind azt bizonyítja, hogy Bukarestnek, illetve a román államnak soha semmi sem drága, ha a szemükben a legnagyobb szálkát jelentő erdélyi magyarság vegzálása a tét. A magyarság lélekjelenlétén múlik, hogy ezekre a provokációkra milyen választ ad.

HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
2018. július 29., vasárnap

Derűlátásra semmi okunk

A centenáriumi évben a felturbózott magyarellenesség nem használ azoknak, akik román-magyar vegyespárt létrehozásával próbálkoznának. 

2018. július 29., vasárnap

Btk-módosítás: romániai magyar szürkeség

A büntető törvénykönyv módosítása közösségünk szempontjából egy fekete–fehér történet lehetett volna, ebből mi mégis szürkén „jöttünk ki”. 

HIRDETÉS
Somogyi Botond 2018. július 28., szombat

Színes francia öröm

Világszerte pikáns újságcikkek, mémek és a közösségi oldalak hozzászólásának százezrei foglalkoznak a nemrég lezárult oroszországi labdarúgó világbajnokság győztesével, Franciaország nemzeti tizenegyével. Amelynek mintegy kétharmada színesbőrű játékos. 

Makkay József 2018. július 28., szombat

Jó és rossz román politikusok, avagy tévhitek fogságában

Johannis esete azért tragikus a magyarok számára, mert német identitását feladva úgy lett teljesen román érzelmű, hogy sok tekintetben túltesz a románokon. Állandó bizonyítási kényszerben szenved, emiatt nagy ívben tesz minden magyar ügyre. 

HIRDETÉS
Nánó Csaba 2018. július 20., péntek

Esőisten is megsiratta Horvátországot

Egy alig négymillió lakosú ország csapata készült „leigázni” a 66 milliós Franciaország nemzeti tizenegyét. Ami azonban a korabeli hódítóknak sikerült, a horvátoknak sajnos nem.

Makkay József 2018. július 20., péntek

Ami szabad a románoknak, miért nem szabad a magyaroknak?

Vajon miért marad egyedül a tömegek felvilágosítását sürgető székely politikus, aki jogosan hisz abban, hogy amíg az átlagember fejében nem tisztul le az autonómia fogalma, nem lesz tömegtámogatás és egységfront a kiharcolásához sem?

HIRDETÉS
Borbély Zsolt Attila 2018. július 12., csütörtök

Az értékőrzés és értékteremtés fóruma

Az idei EMI-tábor a 2017-es szellemi pászmáján halad tovább. A fő előadók akárcsak eddig, nem pártpolitikusok, hanem nemzetben gondolkodó értelmiségiek.

Makkay József 2018. július 12., csütörtök

Kirakatperek a centenárium évében

Amikor tavaly ősszel elkezdődtek az előkészületek az idei román centenáriumi ünnepségekre, többen megjósolták, hogy az erdélyi magyarság számára nehéz év lesz a 2018-as. Ma már mindez bizonyosság.

Péter Beáta 2018. július 05., csütörtök

A pincér

Tessék, kérem, egy pohár fehérbor és egy ásványvíz. Elnézést, kaphatnék egy tüzet? Ha nem bánják, csatlakozom. Elég gyenge menet van ma is. A bizalmaskodásnak is vége, amióta nem lehet bent cigizni.

Nánó Csaba 2018. július 05., csütörtök

Szubjektíven a világbajnokságról

Igazán nem panaszkodhatunk, hogy az oroszországi futball-világbajnokság unalomba fulladna. A meglepő eredmények mellett el kell ismernünk, hogy a foci – ahogyan az élet – egyáltalán nem igazságos

HIRDETÉS
Vélemény
Somogyi Botond: Színes francia öröm

Világszerte pikáns újságcikkek, mémek és a közösségi oldalak hozzászólásának ...

Makkay József: Jó és rossz román politikusok, avagy tévhitek fogságában

Johannis esete azért tragikus a magyarok számára, mert német identitását feladva úgy lett teljesen ...

Nánó Csaba: Esőisten is megsiratta Horvátországot

Egy alig négymillió lakosú ország csapata készült „leigázni” a 66 milliós Franciaország ...

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS