Makkay József

2019. május 18., 20:38

Választási lincshangulat

A kilencvenes évek eleji, szinte véres választási kampányokra emlékeztet a romániai európai parlamenti választások utolsó két hete. Valamennyi párt az őszi elnökválasztás és a jövő évi parlamenti választások főpróbájaként tekint a május 26-i EP-választások kimenetelére. Miután a közvélemény-kutatások a mai ellenzék nagyarányú győzelmét mutatják, a több pártban is fellépő liberálisok – élükön Klaus Johan­nis államfővel – igen kemény ellentámadásba lendültek a kormányzó szociáldemokratákkal szemben. A virulens szópárbaj az Iliescu-éra időszakára emlékeztet, amikor közvetlenül a rendszerváltás után színre lépő történelmi pártok ellehetetlenítésére törekvő posztkommunista hatalom lincshangulatot idézett elő az országban: a bányászjárás során felforgatták az ellenzéki pártok irodáit, és a szimpatizánsaiknak hitt értelmiségi kinézetű embereket agyba-főbe verték.

A PSD vezetője, Liviu Dragnea szerint szabadtéri megmozdulásaikra manapság botokkal és kövekkel felfegyverkezett ellenzéki aktivisták vadásznak. Mondhatnánk persze, hogy a fagylalt visszanyal, de távol áll tőlem, hogy a román pártokat aszerint osztályozzam, melyik demokratikus, és melyik nem az. A teljesen elfajuló kampányban ugyanis alig van különbség az irháját mentő Liviu Dragnea vagy az önálló, értelmes gondolatok megfogalmazására képtelen Klaus Johannis között. Ez utóbbi ráadásul az erdélyi magyarság rendszerváltás utáni legnagyobb csalódása, miután szász származású államfőként egységesen megkapta az erdélyi magyarok voksait, amiért cserébe semmit nem adott.

A lincshangulatú, „mioritikus” kampány számunkra legfontosabb tanulsága az, hogy a liberális érzületű erdélyi magyar értelmiségiek egy része az erdélyi magyar szavazókat az RMDSZ térfeléről szeretné „átmenekíteni” a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Szabadság, Egység, Szolidaritás Pártja (PLUS) koalíciójából létrejött ultraliberális 2020 USR–PLUS ernyője alá. A felvidéki Híd–Most szomorú példája, úgy tűnik, Erdélyben is ragadóssá válhat, amennyiben sikerül elhitetni magyar szavazókkal azt, hogy egy román párt képviselhet magyar érdeket is. Ez a fából vaskarikaszerű próbálkozás mifelénk eddig nem volt ragadós, és ha előbb-utóbb azzá válik, az az RMDSZ bűne is. A szociáldemokrata kormányzásból egyre inkább kiábránduló Romániában már nemcsak a románság tekinti az RMDSZ-t e tábor fő szövetségesének, hanem egyre több magyar is. Rá kell pillantani az erdélyi magyar internetes véleményformálók egyre nagyobb hadára, hogy rádöbbenjen az ember, komoly gondok vannak a szövetség megítélése körül. Aminek a fiatalabb korosztályok körében az a nagy veszélye, hogy a demokratikus mázzal leöntött liberális pártok úgy tetszelegnek a magyar választók előtt, mintha ők jobban szeretnének bennünket, mint a szocialisták. Ami természetesen nem igaz. A magyar ügy iránt éppen annyira érzéketlenek és elutasítóak, mint a többi román párt, csak jelenleg a magyarság körében valamivel jobb a megítélésük.

Jó volna tehát tanulni az elmúlt harminc év tapasztalatából. Elsősorban azt, hogy román pártoktól legfentebb kikényszerítünk valamit, de önszántukból soha nem adnak semmit.

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Sütő Éva 2019. július 14., vasárnap

Gúzsba kötött közélet

A közélet évtizedes gúzsa nemhogy lazulna, de egyre inkább a hetvenes-nyolcvanas évek hangulatát idézi. Vajon meddig hiheti még a politikum, hogy neki ez a kiváltság kijár?

Rostás Szabolcs 2019. július 12., péntek

Szállnak rendelkezésünkre

Felértékelődnek a légi közlekedés lehetőségei, és ezzel a magyar kormány is tisztában van. És mivel Budapest nem építhet autópályákat Erdélyben, és egymagában a vasúti infrastruktúrát sem korszerűsítheti, egyelőre marad a légi összeköttetés bővítése.

Pataky István 2019. július 09., kedd

Megfigyelői státusba kényszerült az RMDSZ

Elfogadhatatlan – az utóbbi időben ez a legtöbbet használt szava az RMDSZ vezetőinek. Egy-egy kormányzati intézkedés után olyan átéléssel, magabiztossággal mondják bele a kamerákba ezt a szót, mintha ettől bármi változna.

Nánó Csaba 2019. július 04., csütörtök

Lélegeztetőgépen a kultúra

A kultúra az a terület, ahol nemigen lehet mismásolni. Képtelenség félig elkészült előadást bemutatni, részben kész könyvet vagy újságot kiadni, befejezetlen festményt kiállítani. Pedig adtak már át nem teljesen elkészült autópálya-szakaszt Romániában. 

Sütő Éva 2019. július 01., hétfő

A szokás hatalma Nagyváradon

Amikor a Bihar megyei magyarok már-már azt hiszik, hogy „fegyverszünet” vagy valamiféle „békeszerződés” van kialakulóban a két magyar párt között, és végre le lehetne kicsit ereszteni, azonnal kiássa valaki az újabb csatabárdot. 

Makkay József 2019. június 27., csütörtök

Büntetlen magyarellenesség?

Nemcsak Székelyföldön, hanem szerte Erdélyben megrázta a magyar közvéleményt a jogtalan román temetőfoglalás, amit legtöbben olyan határ túllépéseként értékelnek, amire nem igazán vállalkozott eddig a román hatalom.

2019. június 22., szombat

Nemzetmentő stratégiára van szükség Erdélyben

Nem tudom, milyen politikai érdekek állnak az úzvölgyi történések hátterében, azt azonban látom, hogy ha nem állunk talpra, végünk. Az Úzvölgye csak egyik példája annak, ami történik. A hatalom által támogatott folyamatnak vagyunk az áldozatai. 

Makkay József 2019. június 21., péntek

Gazdálkodás, mint életforma

Érdemes bepillantani a mezőgazdasági szakkiállítások mezőgép-, növényvédőszer- vagy vetőmagkínálatába, hogy rájöjjön az ember, az agrárágazat olyan terület, amiben nemhogy szégyellni való nincs, de a gazda egyenesen büszke lehet arra, amivel foglalkozik.

Ábrám Zoltán 2019. június 17., hétfő

A pápalátogatás és annak üzenetei

Miközben nincs helye sem fölényes kisajátításnak, sem a keresztyén értékek szellemében a „migránstámogatónak” titulált pápa bírálatának, több százezer román állampolgár nyert lelki feltöltődést Ferenc pápa történelmi látogatása idején és azt követően. 

Nánó Csaba 2019. június 14., péntek

A levélírás diszkrét bája

Az idősebb korosztály bizonyára emlékszik még – a fiatalok pedig nem is tudják, mit vesztettek –, mekkora izgalommal lestük a postást kora reggel, hátha aznap bedobja ládánkba a régen várt levelet.

Vélemény
Rostás Szabolcs: Szállnak rendelkezésünkre

Felértékelődnek a légi közlekedés lehetőségei, és ezzel a magyar kormány is tisztában ...

Pataky István: Megfigyelői státusba kényszerült az RMDSZ

Elfogadhatatlan – az utóbbi időben ez a legtöbbet használt szava az RMDSZ vezetőinek. Egy-egy kormányzati intézkedés ...

Nánó Csaba: Lélegeztetőgépen a kultúra

A kultúra az a terület, ahol nemigen lehet mismásolni. Képtelenség félig elkészült előadást ...