Makkay József

2019. május 18., 20:38

Választási lincshangulat

A kilencvenes évek eleji, szinte véres választási kampányokra emlékeztet a romániai európai parlamenti választások utolsó két hete. Valamennyi párt az őszi elnökválasztás és a jövő évi parlamenti választások főpróbájaként tekint a május 26-i EP-választások kimenetelére. Miután a közvélemény-kutatások a mai ellenzék nagyarányú győzelmét mutatják, a több pártban is fellépő liberálisok – élükön Klaus Johan­nis államfővel – igen kemény ellentámadásba lendültek a kormányzó szociáldemokratákkal szemben. A virulens szópárbaj az Iliescu-éra időszakára emlékeztet, amikor közvetlenül a rendszerváltás után színre lépő történelmi pártok ellehetetlenítésére törekvő posztkommunista hatalom lincshangulatot idézett elő az országban: a bányászjárás során felforgatták az ellenzéki pártok irodáit, és a szimpatizánsaiknak hitt értelmiségi kinézetű embereket agyba-főbe verték.

A PSD vezetője, Liviu Dragnea szerint szabadtéri megmozdulásaikra manapság botokkal és kövekkel felfegyverkezett ellenzéki aktivisták vadásznak. Mondhatnánk persze, hogy a fagylalt visszanyal, de távol áll tőlem, hogy a román pártokat aszerint osztályozzam, melyik demokratikus, és melyik nem az. A teljesen elfajuló kampányban ugyanis alig van különbség az irháját mentő Liviu Dragnea vagy az önálló, értelmes gondolatok megfogalmazására képtelen Klaus Johannis között. Ez utóbbi ráadásul az erdélyi magyarság rendszerváltás utáni legnagyobb csalódása, miután szász származású államfőként egységesen megkapta az erdélyi magyarok voksait, amiért cserébe semmit nem adott.

A lincshangulatú, „mioritikus” kampány számunkra legfontosabb tanulsága az, hogy a liberális érzületű erdélyi magyar értelmiségiek egy része az erdélyi magyar szavazókat az RMDSZ térfeléről szeretné „átmenekíteni” a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Szabadság, Egység, Szolidaritás Pártja (PLUS) koalíciójából létrejött ultraliberális 2020 USR–PLUS ernyője alá. A felvidéki Híd–Most szomorú példája, úgy tűnik, Erdélyben is ragadóssá válhat, amennyiben sikerül elhitetni magyar szavazókkal azt, hogy egy román párt képviselhet magyar érdeket is. Ez a fából vaskarikaszerű próbálkozás mifelénk eddig nem volt ragadós, és ha előbb-utóbb azzá válik, az az RMDSZ bűne is. A szociáldemokrata kormányzásból egyre inkább kiábránduló Romániában már nemcsak a románság tekinti az RMDSZ-t e tábor fő szövetségesének, hanem egyre több magyar is. Rá kell pillantani az erdélyi magyar internetes véleményformálók egyre nagyobb hadára, hogy rádöbbenjen az ember, komoly gondok vannak a szövetség megítélése körül. Aminek a fiatalabb korosztályok körében az a nagy veszélye, hogy a demokratikus mázzal leöntött liberális pártok úgy tetszelegnek a magyar választók előtt, mintha ők jobban szeretnének bennünket, mint a szocialisták. Ami természetesen nem igaz. A magyar ügy iránt éppen annyira érzéketlenek és elutasítóak, mint a többi román párt, csak jelenleg a magyarság körében valamivel jobb a megítélésük.

Jó volna tehát tanulni az elmúlt harminc év tapasztalatából. Elsősorban azt, hogy román pártoktól legfentebb kikényszerítünk valamit, de önszántukból soha nem adnak semmit.

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rostás Szabolcs 2019. május 11., szombat

Kétszínű Budapest-fóbia

Orbán Viktor erdélyi látogatása újfent táptalajt szolgáltatott bizonyos román politikusok és véleményformálók számára, hogy hangot adjanak a magyar miniszterelnökkel szembeni ellenérzésüknek, és megismételjék untig emlegetett összeesküvés-elméleteiket.

Makkay József 2019. május 11., szombat

Nemzetközi szintre emelt magyar ügy

Az erdélyi magyar pártok rájöttek, széleskörű összefogás nélkül az erdélyi magyarságnak nincs esélye autonómiatörekvéseit megvalósítani, de az újabb botrányokkal „színesített” romániai magyarellenességet sem tudja egymagában kezelni egyikük sem.

Pataky István 2019. május 02., csütörtök

Ukrajnán csak a nyomásgyakorlás segíthet

Magyarország nem kíván határmódosítást, de még azt sem, hogy Ukrajnát átkereszteljék. Csak a kárpátaljai magyarság már meglévő jogait akarja vissza a Kijevtől. Némi nyomásgyakorlással ugyan, de a diplomáciai szokásjog keretein belül. 

Nánó Csaba 2019. április 25., csütörtök

Képmutatók álünnepe és kirakatgyásza

Európa keresztény lakosságának negyede jár rendszeresen templomba. A többség, amely most a Notre-Dame tragédiáját siratja és jajveszékel, hogy a keresztény Európa egyik jelképe dőlt majdnem össze, valószínűleg életében nem tette be a lábát Isten házába. 

Makkay József 2019. április 25., csütörtök

Percemberkék igazságszolgáltatása

Dan Tanasă egyesülete külön fejezetet érdemel e kafkai világban. A titkosszolgálati háttérrel működő magyarellenes holdingban futószalagon születnek olyan ítéletek, amelyet egy szakmájára valamit is adó törvénybíró jogállamban ne tudna kimagyarázni. 

Borbély Zsolt Attila 2019. április 17., szerda

Európa megmentése a tét

A globalisták minden erővel tüzelnek Orbánra és a Fideszre. Ennek tudható be az útszéli mocskolódásoktól sem mentes európai szintű rágalomkampány, ami elsősorban a fősodratú balliberális sajtóból zúdul a magyar kormányra, de a konzervatívnak mondott média is kiveszi belőle a részét.

Makkay József 2019. április 12., péntek

Brüsszel és Bukarest között, a senki földjén

A kirakatpernek számító székely terroristaügy két vádlottjával példát mutat a román állam, hogy a továbbiakban senkinek ne forduljon meg a fejében olyan „szélsőséges” szervezetekben tevékenykedni, mint a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM). 

Nánó Csaba 2019. április 11., csütörtök

Kardrántás helyett

Újabb „botrányt” szimatoltak ki a román lapok, mégpedig azt, hogy modern, hivatásos labdarúgó-akadémiát hoz létre Szatmárnémetiben a magyar kormány, amelynek előkészületi munkálataira már el is különítettek 216 millió forintot.

Makkay József 2019. április 05., péntek

Népszavazásdi

Több eset is jól mutatja, mennyire veszélyes kezdeményezés olyan ügyekről rendezni népszavazást, amihez a lakosság többsége csak érzelmileg viszonyul. Egy-egy ilyen referendum hosszú távra meghatározza az ország vagy a tágabb régió életét.

2019. április 05., péntek

Csillagot kapott Erdély

Új csillagos éttermünk a kézdivásárhelyi, sokat látott, sokat tanult séf-zseni, Veres István által fémjelzett Babel, amelynek már korábban is volt érintőlegesen köze a csillaghoz.

Vélemény
Rostás Szabolcs: Kétszínű Budapest-fóbia

Orbán Viktor erdélyi látogatása újfent táptalajt szolgáltatott bizonyos román politikusok és ...

Makkay József: Nemzetközi szintre emelt magyar ügy

Az erdélyi magyar pártok rájöttek, széleskörű összefogás nélkül az erdélyi magyarságnak ...

Pataky István: Ukrajnán csak a nyomásgyakorlás segíthet

Magyarország nem kíván határmódosítást, de még azt sem, hogy Ukrajnát átkereszteljék. ...

Legnézettebb
csütörtök, 10:28