Makkay József

2019. augusztus 01., 21:56

Tusványos hozadéka

Tusványos felé menet Csíkszereda gaztól övezett útjain azon gondolkodtam, milyen jó lenne, ha székelyföldi településeink polgármestereinek akadna ideje arra is, hogy városaikat kitakaríttassák, rendbe szedjék, barátságosabbá tegyék a zömében Magyarországról érkező turisták számára. De nemcsak csíkszeredai sajátosság az elhanyagolt városkép, az agyonrozsdásodott hídkorlát, a mindent ellepő burján, hanem a többi székely kisvárosé is. Székelyudvarhely sem a régi. Nem látom benne a korábban beindult fejlődést. Mintha mindenhol megállt volna az idő.

Persze van erre magyarázat. A székelyföldi polgármesterek Tusványoson is üldöztetésükről, meghurcoltatásukról beszélnek – jó ideje ez az egyik legnagyobb érdeklődésre számot tartó téma –, de az ott élők mindennapi helyzetén ez mit sem változtat.

A harmincadik évfordulójához érkezett Bálványosi Szabadegyetem és diáktábor idén mindenesetre kitett magáért: a Székelyföldet és tágabb értelemben egész Erdélyt érintő kulturális, identitásmegőrző, politikai, kisebbségi jogvédelmi, sport, gazdasági, munka-erőpiaci és sok más témában bőséges felhozatal volt a magyar nyelvterület hozzáértő előadóival, neves szakemberekkel és a politikai elit tagjaival. Jó lehetőség adódott közös dolgaink kibeszélésére, és a legtöbb sátorban az érdeklődés sem maradt el. Sőt, olyan előadásokon is megfordultam, ahol a közönség közé egy tűt nem lehetett volna ledobni, akkora érdeklődés volt az olykor parázs vitáktól sem mentes témákra.

Gyakorlatias ember lévén én inkább a táborban elhangzó előadások hozadékát próbálom szemrevételezni. Mennyire haladt előre az erdélyi magyar közösség az itt elhangzott gondolatok, tervek, nemzetpolitikai stratégiák megvalósítása terén? Mennyire sikerült a tusványosi táborok idején elhangzott politikai elképzelések mögé olyan akciótervet teremteni, ami a hétköznapi életben is tetten érhető? Nos, ezen a területen nem állunk túl jól. Erdélyben legalábbis.

Egy dolog bizonyos, Orbán Viktor miniszterelnök tusványosi „évértékelő” beszédei nemcsak előadásmódjukban remekelnek, hanem tartalmukban is azt mutatják: Magyarország jó úton halad. Az évi „Magyarország-jelentés” reális, a fejlődés számokban is mérhető, ennek hozadékaként pedig Erdélybe is egyre több magyar állami támogatás kerül egyre több területet megcélozva. A pénz azonban nem minden. És itt jön a képbe az erdélyi magyar emberek folyamatos hiányérzete. Ahogy egyik ismerősöm helyesen fogalmazott: az erdélyi magyarságot nem lehet csak Budapestről megmenteni. A folyamatosan növekvő magyar állami támogatás nem helyettesítheti a helyi terveket, a sikeres helyi önépítkezést. Márpedig e területeken rosszul állunk.

Erre legtalálóbban Tőkés László tapintott rá Orbán Viktorral közösen megtartott tusványosi előadásában. A pártok és pártharcok mentén szétforgácsolódó erdélyi magyarság kizárólagos „boldogítását” magáénak követelő nagyobbik párt csak a saját projektjeit kedveli, közös tervekben ritkán vesz részt. A csupán közös elképzelésként működtethető autonómiaharc például nem mozdul előre. Ebből a zsákutcából kellene valahogy kilépni.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Sütő Éva 2019. július 28., vasárnap

Arculatépítés közpénzen

Régóta figyelem egyes Bihar megyei polgármesterek azon törekvését, miként alkalmaznak kabinetjeikben olyan „tanácsadókat”, akiket a hivatalban saját népszerűsítésükre, arculatépítésre használnak. Igaz, ezek a kabinetemberkék nem is használhatók másra. 

Makkay József 2019. július 25., csütörtök

A magyar és szerb Hunyadi János

Jó ideje csodálkozva nézem a szerb–magyar kapcsolatokat. A Kárpát-medencében nem vagyunk szokva az ilyen együttműködéshez. Ha éppen nem támadja valaki hátba a magyarokat, akkor a csend a gyanús, mert azt sejteti, hogy valamiféle alattomos dolog készül. 

Borbély Zsolt Attila 2019. július 23., kedd

A „több Európa” a földrész halálát jelenti

Létkérdés, hogy tovább lássunk az orrunknál és felfogjuk: a globalista nyomással szemben a nemzetállam jelenthet csak védelmet. A nemzetállam, amely nem feltétlenül intoleráns, demagóg, asszimilációra törekvő, mint amilyenek a kisantant államok. 

Nánó Csaba 2019. július 20., szombat

Kolozsvári kertváros a 21. században

A rendszerváltás után a kertet eladták a szomszédok. Az új tulajdonos első dolga az volt, hogy az összes fát kivágta. Csak akkor jöttünk rá, hogy az ortodox egyház vette meg, amikor egyik napról a másikra egy fatemplom épült a kertben.

Makkay József 2019. július 18., csütörtök

Az árulkodó érettségi

A rendszerbe bele van kódolva a sikertelenség, hiszen a középiskolák tagozatán eleve annyi helyet hirdetnek meg, hogy azt csak bukdácsoló diákokkal lehet feltölteni. Nagy kérdés, hogy a román közoktatási rendszer miért tol mindenkit az érettségi fele?

Sütő Éva 2019. július 14., vasárnap

Gúzsba kötött közélet

A közélet évtizedes gúzsa nemhogy lazulna, de egyre inkább a hetvenes-nyolcvanas évek hangulatát idézi. Vajon meddig hiheti még a politikum, hogy neki ez a kiváltság kijár?

Rostás Szabolcs 2019. július 12., péntek

Szállnak rendelkezésünkre

Felértékelődnek a légi közlekedés lehetőségei, és ezzel a magyar kormány is tisztában van. És mivel Budapest nem építhet autópályákat Erdélyben, és egymagában a vasúti infrastruktúrát sem korszerűsítheti, egyelőre marad a légi összeköttetés bővítése.

Pataky István 2019. július 09., kedd

Megfigyelői státusba kényszerült az RMDSZ

Elfogadhatatlan – az utóbbi időben ez a legtöbbet használt szava az RMDSZ vezetőinek. Egy-egy kormányzati intézkedés után olyan átéléssel, magabiztossággal mondják bele a kamerákba ezt a szót, mintha ettől bármi változna.

Nánó Csaba 2019. július 04., csütörtök

Lélegeztetőgépen a kultúra

A kultúra az a terület, ahol nemigen lehet mismásolni. Képtelenség félig elkészült előadást bemutatni, részben kész könyvet vagy újságot kiadni, befejezetlen festményt kiállítani. Pedig adtak már át nem teljesen elkészült autópálya-szakaszt Romániában. 

Sütő Éva 2019. július 01., hétfő

A szokás hatalma Nagyváradon

Amikor a Bihar megyei magyarok már-már azt hiszik, hogy „fegyverszünet” vagy valamiféle „békeszerződés” van kialakulóban a két magyar párt között, és végre le lehetne kicsit ereszteni, azonnal kiássa valaki az újabb csatabárdot. 

Vélemény
Makkay József: A magyar és szerb Hunyadi János

Jó ideje csodálkozva nézem a szerb–magyar kapcsolatokat. A Kárpát-medencében nem vagyunk szokva az ilyen ...

Nánó Csaba: Kolozsvári kertváros a 21. században

A rendszerváltás után a kertet eladták a szomszédok. Az új tulajdonos első dolga az volt, hogy az összes ...

Makkay József: Az árulkodó érettségi

A rendszerbe bele van kódolva a sikertelenség, hiszen a középiskolák tagozatán eleve annyi helyet hirdetnek ...

Legnézettebb