HIRDETÉS

Makkay József

2017. június 30., 11:48

Tort ül a középszerűség

A hét elején miniszterelnökké nevesített szociáldemokrata Mihai Tudose életrajzát olvasgatva az emberben több kérdés is megfogalmazódik. Nem döbben meg, nem csodálkozik, csak úgy magában elgondolkozik, hogy az újabb kori Romániában kikből lesznek vezető beosztású elvtársak.

Középszerűségével a mostani miniszterelnök az eddigi sorból is kilóg, többek között azzal, hogy a rendszerváltás utáni egyetemi képzésnél egy fokkal igényesebb kommunista érabeli felsőoktatásba be sem kerülhetett.

Ami önmagában nem volna gond, ha valaki éppen nem miniszterelnöki székre pályázik. A magánegyetemek formájában beköszöntött rendszerváltás utáni mentőövvel élhetett csak, amiről tudjuk, hogy mit jelentett. Sok helyen még vizsgára sem kellett jelentkezni, csak a pénzt postázták, és jött a diploma.

De tételezzük fel, hogy az új román miniszterelnök annak rendje és módja szerint mégis kijárta a magánegyetemet, levizsgázott, és diplomát szerzett. Minekutána későbbi doktori disszertációját összemásolta, azon sem csodálkoznék, ha államvizsga-dolgozata is így állt volna össze. Mindezzel együtt legyünk nagyvonalúak, és fogadjuk el, hogy valakinek ötvenévesen és 17 évnyi parlamenti képviselői gyakorlattal a háta mögött van annyi politikai praxisa, hogy megfelelő miniszterekkel és jó tanácsadókkal elvezetget egy olyan országot, mint Románia.

A baj csak az, hogy miniszterei sem jobbak. Elég, ha a belügyminiszterének, Carmen Dannak a nevét említem, aki iskolai titkárnőből lett prefektus, így politikusként megnyíltak előtte a korlátlan pártlehetőségek.

A még nagyobb baj viszont Tudose elmúlt évekbeli teljesítményével függ össze, ugyanis 17 évnyi bukaresti tartózkodása alatt semmi érdemlegeset nem tett.

De azelőtt sem, amikor pár évet egy magáncégnél dolgozott jogtanácsosként. Ő az a típusú pártkatona, aki elkötelezettségével minden pártban nélkülözhetetlen, de jól működő társadalmakban soha nem kerülhetne a csúcsra, mert az a hozzáértő politikai és szakmai elitnek van fenntartva.

De nem Romániában, ahol éppen amiatt ül tort a középszer, mert a pártokon belüli kiválasztódás teljesen más szempontok szerint működik, mint Nyugat-Európában. Itt olyan mértékben sikerült lezülleszteni a politikai kultúrát, hogy a jól képzett és művelt szakemberek messze elkerülik a pártpolitikát. Legyünk őszinték: egy jó nevű és gerinces román vagy magyar szakember elmenne Bukarestbe, egy csúcsminisztériumba dolgozni, ahol vagy megbuktatják, vagy belátható időn belül elviszi a DNA?

Ez a rendszer igazából csak Miticá­ék­nak kedvez. Akiknek ékes példánya a mostani miniszterelnök.

 

HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Borbély Zsolt Attila 2017. június 23., péntek

Ki fogja megvédeni Magyarországot?

Újkori magyar demokráciánkban nem volt arra példa, hogy egy évvel a soron következő voksolás előtt javában dübörögjön a választási kampány. Márpedig ma Magyarországon ez történik.

Nánó Csaba 2017. június 23., péntek

Oroszlánbőgés, medvetánc

Ma már nem kell a Hargitára menni medvét látni. Elég végigsétálni néhány székelyföldi város főutcáján, és nagy az esély arra, hogy ne csak régi ismerősök süvegeljenek meg, hanem egy-egy hatalmas medve is ránk mosolyogjon a bajsza alól. 

HIRDETÉS
Rostás Szabolcs 2017. június 18., vasárnap

Johannis és Trump

Szinte teljes az egyetértés román politikai és elemzői körökben, hogy Klaus Johannis szép babért aratott le múlt heti amerikai látogatásával. Az államfő politikai ellenfelei is többnyire szuperlatívuszokban beszélnek róla. 

Somogyi Botond 2017. június 18., vasárnap

Meddig lehet szokni?

A nyugati társadalom és a közvélemény továbbra is nyugodt. A sajtóban simogatják a migránsokat, a rendőrség hamisítja a bűnözési statisztikákat, a politikusok pedig mindehhez jó képet vágnak. Sőt, támadják a kelet-európai és balkáni országokat.

HIRDETÉS
Makkay József 2017. június 16., péntek

Magyar gazdaságélénkítő „próbafutam” a Mezőségen

Mintegy hárommillió euró támogatással indította el erdélyi mezőségi gazdaságfejlesztési programját a magyar kormány. A délvidéki pozitív tapasztalatok nyomán elérkezett az idő az erdélyi próbafutamra is.

2017. június 10., szombat

Június 4-ének fájdalma határon innen és túl

 Mondják: a háborúkban mindig a győztesnek van igaza. A többi néma csend, gyász és fájdalom. Idővel az emlékezés ideje jön el és a miértek keresgélése. Az okok találgatása, kutatása, elemzése. Cui prodest?

HIRDETÉS
2017. június 10., szombat

Csíksomlyó, a nemzeti összetartozás

A pünkösd szombatján sorra kerülő csíksomlyói búcsú a négyszázötven éves hagyomány alapján a Salvator-kápolna előtti keresztre vésett szöveget választotta mottójául: „Isten! Tarts meg minket őseink szent hitében és erényeiben!” 

Somogyi Botond 2017. június 10., szombat

„Igazi” magyar csapat a román ligában

Igaz, hogy a csapat vezetői nem olyan magas célokat tűztek ki maguk elé, mint régebb a fellegváriak, de érdemes szurkolni, mert a „miénk”. Ha eddig nem is volt, most már biztosan van magyar csapat a román ligában. Tehát huj, huj, hajrá, Sepsiszentgyörgy!

Kádár Hanga 2017. június 02., péntek

Ami a férfiaknak szégyen…

Értem én a gesztus nemességét, amellyel elősegítenék az erdélyi nők politikai szerepvállalását, de ezzel nem oldottunk meg semmit. Pláne, hogy a pozitív diszkrimináció többnyire nem hálás jelenség. 

Nánó Csaba 2017. június 02., péntek

Mindennapi szemetünk

Szemét, hulladék mindig volt, van és lesz, amíg a Föld forog és csillagok pislákolnak az égen. De valljuk be: mint annyi más, a szemét sem a régi. Legalábbis annak elhordása nem az.

HIRDETÉS
Vélemény
Borbély Zsolt Attila: Ki fogja megvédeni Magyarországot?

Újkori magyar demokráciánkban nem volt arra példa, hogy egy évvel a soron következő voksolás előtt ...

Nánó Csaba: Oroszlánbőgés, medvetánc

Ma már nem kell a Hargitára menni medvét látni. Elég végigsétálni néhány székelyföldi ...

Rostás Szabolcs: Johannis és Trump

Szinte teljes az egyetértés román politikai és elemzői körökben, hogy Klaus Johannis szép babért ...

HIRDETÉS
Legnézettebb
szombat, 09:06
HIRDETÉS
HIRDETÉS