HIRDETÉS

Makkay József

2017. június 30., 11:48

Tort ül a középszerűség

A hét elején miniszterelnökké nevesített szociáldemokrata Mihai Tudose életrajzát olvasgatva az emberben több kérdés is megfogalmazódik. Nem döbben meg, nem csodálkozik, csak úgy magában elgondolkozik, hogy az újabb kori Romániában kikből lesznek vezető beosztású elvtársak.

Középszerűségével a mostani miniszterelnök az eddigi sorból is kilóg, többek között azzal, hogy a rendszerváltás utáni egyetemi képzésnél egy fokkal igényesebb kommunista érabeli felsőoktatásba be sem kerülhetett.

Ami önmagában nem volna gond, ha valaki éppen nem miniszterelnöki székre pályázik. A magánegyetemek formájában beköszöntött rendszerváltás utáni mentőövvel élhetett csak, amiről tudjuk, hogy mit jelentett. Sok helyen még vizsgára sem kellett jelentkezni, csak a pénzt postázták, és jött a diploma.

De tételezzük fel, hogy az új román miniszterelnök annak rendje és módja szerint mégis kijárta a magánegyetemet, levizsgázott, és diplomát szerzett. Minekutána későbbi doktori disszertációját összemásolta, azon sem csodálkoznék, ha államvizsga-dolgozata is így állt volna össze. Mindezzel együtt legyünk nagyvonalúak, és fogadjuk el, hogy valakinek ötvenévesen és 17 évnyi parlamenti képviselői gyakorlattal a háta mögött van annyi politikai praxisa, hogy megfelelő miniszterekkel és jó tanácsadókkal elvezetget egy olyan országot, mint Románia.

A baj csak az, hogy miniszterei sem jobbak. Elég, ha a belügyminiszterének, Carmen Dannak a nevét említem, aki iskolai titkárnőből lett prefektus, így politikusként megnyíltak előtte a korlátlan pártlehetőségek.

A még nagyobb baj viszont Tudose elmúlt évekbeli teljesítményével függ össze, ugyanis 17 évnyi bukaresti tartózkodása alatt semmi érdemlegeset nem tett.

De azelőtt sem, amikor pár évet egy magáncégnél dolgozott jogtanácsosként. Ő az a típusú pártkatona, aki elkötelezettségével minden pártban nélkülözhetetlen, de jól működő társadalmakban soha nem kerülhetne a csúcsra, mert az a hozzáértő politikai és szakmai elitnek van fenntartva.

De nem Romániában, ahol éppen amiatt ül tort a középszer, mert a pártokon belüli kiválasztódás teljesen más szempontok szerint működik, mint Nyugat-Európában. Itt olyan mértékben sikerült lezülleszteni a politikai kultúrát, hogy a jól képzett és művelt szakemberek messze elkerülik a pártpolitikát. Legyünk őszinték: egy jó nevű és gerinces román vagy magyar szakember elmenne Bukarestbe, egy csúcsminisztériumba dolgozni, ahol vagy megbuktatják, vagy belátható időn belül elviszi a DNA?

Ez a rendszer igazából csak Miticá­ék­nak kedvez. Akiknek ékes példánya a mostani miniszterelnök.

 

HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Kádár Hanga 2017. november 28., kedd

Idill varázsütésre

Csoda történt: Albert kipihenten ébredt. Kivételesen nem kellett hajnali ötkor kivakargatnia csipáit szempillái közül a novemberi sötétséget, a nehéz reggeli emésztést és a kormányt káromolva.

2017. november 28., kedd

Eskü és bilincs

Ismét terítékre került a határon túli magyarság egyszerűsített honosításának ügye. Nem meglepő, hogy a bírálat az emigráció keserű kenyerét Bécsben majszolgató Paul Lendvai tollából pattant ki.

HIRDETÉS
Somogyi Botond 2017. november 24., péntek

A gyermekben a jövő

Romániában párhuzamos román és magyar monológok zajlanak. S ameddig a román történelemkönyvekből tanult hazugságok alapján évszázadok alatt generációk nőttek és nőnek fel, ne csodálkozzunk, hogy szinte senki nem ért meg minket.

Borbély Zsolt Attila 2017. november 18., szombat

Veszélyben az erdélyiek szavazati joga?

Gyurcsány Ferencet aligha zavarja, hogy egyedül maradt, sőt, az aláírásgyűjtés felvezető szövegében ki is emeli: pártja az egyetlen politikai erő, amely szeretné megvonni a szavazati jogot a határon kívül élőktől.

HIRDETÉS
Nánó Csaba 2017. november 17., péntek

Kegyelemdöfés

Miként fordulhat elő az, hogy mifelénk a kevésből mindenre a legtöbbet kell adni? A válasz részben a társadalom kezdetleges politikai kultúrájában, a tűréshatárban, az önsanyargatásra való hajlamban rejtőzködhet.

2017. november 12., vasárnap

Stockholm-szindróma

Charles de Gaulle valószínűleg nagyot nézne, ha ma végigsétálna Marseille utcáin. Biztos azt hinné, Marokkóba csöppent.

HIRDETÉS
Rostás Szabolcs 2017. november 12., vasárnap

(Ny)elvtelenség

Rendkívül sajnálatos, hogy az RMDSZ úgy tesz, mintha kizárólagos hatásköre és kompetenciája lenne az erdélyi magyarok jogérvényesítése, és hogy ebbe sem más pártok, sem civil szervezetek nem „kontárkodhatnak” bele.

Makkay József , Mihály Csaba 2017. november 09., csütörtök

Kastélyturizmus, az elkallódó kincsesbánya

Szakítani kellene a Ceauşescu-érában meghonosodott gondolkozással, ami a magyar örökséget hetedrangú értékként képviselte. Soha nem volt pénz műemlékek, kastélyok felújítására, vagy ha néhányat restauráltak, a mögé új múltat teremtettek. 

Makkay József 2017. november 03., péntek

A patás ördöggé előléptetett autonómia

A mindenkori romániai gyakorlat bizonyítja, hogy a kisebbségek számára a beolvadás az egyetlen kívánatos, járható út, és minden önrendelkezési törekvés az egységes és oszthatatlan román nemzetállam ellen elkövetett merényletnek számít. 

Kádár Hanga 2017. október 30., hétfő

Vilma és a kelendő jellem receptje

Vilma egyedül kezdte érezni magát. Népszerűbb szeretett volna lenni, de rájött, hogy ahhoz minimum tizenkilenc egyetemi képzést kellett volna megkezdenie, s egyet se befejeznie.

HIRDETÉS
Vélemény
Kádár Hanga: Idill varázsütésre

Csoda történt: Albert kipihenten ébredt. Kivételesen nem kellett hajnali ötkor kivakargatnia csipáit szempillái ...

Somogyi Botond: A gyermekben a jövő

Romániában párhuzamos román és magyar monológok zajlanak. S ameddig a román történelemkönyvekből ...

Nánó Csaba: Kegyelemdöfés

Miként fordulhat elő az, hogy mifelénk a kevésből mindenre a legtöbbet kell adni? A válasz részben a társadalom ...

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS