HIRDETÉS

Makkay József

2018. április 20., 22:18

Titkainkat ne bízzuk a világhálóra

Amióta az Egyesült Államok védelmi minisztériumának dolgozó tudósok a hatvanas években megalkották a mai világháló elődjét – kidolgozva a ma már mindent behálózó virtuális tér alapjait –, ők maguk is tudták: ha a gyors információáramlás szempontjából rendkívüli hasznos találmány a nagyközönség kezébe kerül, minden idők legtökéletesebb megfigyelési és követési rendszerévé válik. Azóta évtizedek teltek el, a világháló pedig a modern ember számára olyan alapvető eszköz lett, mint az ivóvíz, a fűtés vagy a tömegközlekedés. Mivel hozzátartozik mindennapi életünkhöz, akkor sem mondanánk le róla, ha tisztában lennénk állandó használatának kockázataival.

Anélkül hogy e veszélyeket túlbecsülnénk az átlagos, hétköznapi ember életében, a különböző internetes felületeket időről időre megrázó botrányok ismeretében jó tudni, hogy aki a világhálót használja, annak az élete, a szokásai, a vágyai, az emberi kapcsolatai nyitott könyvnek számítanak. Amit elsősorban a termékeiket és szolgáltatásaikat eladni kívánó vállalatok aknáznak ki jó eséllyel a számukra eladott személyes profiljaink alapján. De a legmodernebb szűrő- és keresőprogramok célkeresztjében a különböző titkosszolgálatok is mindent tudnak rólunk. Szabad társadalmakban ennek alapvetően nem kellene gondnak lennie. Például a terrorizmus különböző formáit titkosszolgálati eszközökkel kiszűrő szervek ilyen esetben minket védenek. A rendszer működésének az ismeretében azonban nemcsak a közösségi oldalakon, hanem a világhálós magánlevelezésekben is érdemes elővigyázatosabb és körültekintőbb lenni. Sok szakember figyelmeztet erre, aki belülről látja a világhálón történő kommunikáció veszélyeit.

Érdekes adalék e történethez a Krím-félsziget orosz megszállása. Szakemberek szerint a Moszkvából irányított akció azért mehetett végbe olajozottan és meglepetésszerűen, mert a terv végrehajtói sem telefonon, sem interneten nem kommunikáltak, kizárólag belső futárszolgálat vitte az információt az érintett felek között.

Az átlagembernek ekkora titkai nyilván nincsenek, de a közelmúltban kirobbant Yahoo!-botrány – amikor rengeteg felhasználó postafiókjához jutottak hozzá illetéktelen kezek – vagy a Facebook-kiszolgáltatottságunk jól mutatja, hogy a világhálón keringő adataink nincsenek biztonságban. Ezért csak azt és annyit érdemes nyilvánosan megosztani magunkról, amit később is felemelt fővel tudunk vállalni. A világhálónak ugyanis az a legnagyobb baja, hogy elaltatja a felhasználó veszélyérzetét, amitől az ember sebezhetővé válik.

HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Borbély Zsolt Attila 2018. április 13., péntek

Mesterhármas Budapesten

Az ellenzéki média habzik, fröcsög, uszít, a nemzetközi sajtóban viszont egyre több a józan hang. Orbán Viktor azzal, hogy harmadszor is győzött, ráadásul kétharmados többséggel, valódi mesterhármast mutatott be, amivel történelmet írt.

Makkay József 2018. április 13., péntek

Kétharmados sikertörténet

Hibáival és hiányosságaival együtt az egymást követő Orbán-kormányok a rendszerváltás utáni magyar politizálás sikertörténetei. Aki hideg fejjel elemzi, nem lepődik meg az újabb győzelmen. Ami éppúgy nem véletlen, mint az ellenzéki pártok közös bukása.

 

HIRDETÉS
Makkay József 2018. április 06., péntek

Választ a nemzet

Aki még emlékszik Gyurcsány Ferenc miniszterelnök rendszerére – aki nem csak Magyarország népét, hanem a határon túli magyarságot is megkopasztotta –, jól tudja, mi várható egy olyan kormány részéről, amelyet a mai ellenzéki pártok alakítanának. 

Borbély Zsolt Attila 2018. április 03., kedd

Sorsdöntő választás előtt

A választási kampányban a pártok kommunikációjának többsége valótlanság, szemfényvesztés. De amikor Orbán Viktor arra szűkíti a választás tétjét, hogy globalista bábkormány lesz-e Magyarország élén vagy nemzeti kormány, akkor a lényegre tapint. 

HIRDETÉS
Makkay József 2018. március 30., péntek

A világ zajától mentes ünnepet!

A keresztény világ legnagyobb ünnepe a húsvét. Mondjuk, de van, amikor mégsem érezzük át ennek igazi súlyát, hiszen az egyházi ünnepre rávetődő világi események nemcsak beárnyékolják annak meghittségét, hanem éppenséggel helyettesíteni is szeretnék azt.

 

Péter Beáta 2018. március 24., szombat

Mappadoszár

Nagy zűrzavar kerekedett, egymás oldalába könyököltek, rátapostak a másik lábára, szemüvegek potyogtak a földre, körmök törtek le, kabátgombok szakadtak.

HIRDETÉS
Somogyi Botond 2018. március 24., szombat

Kik késelnek Bécsben?

Legutóbb a Fidesz a bécsi utcákon késelt. Merthogy köztudott, mindenért Orbán Viktor és a Fidesz a hibás.

Kádár Hanga 2018. március 24., szombat

A poszt-posztmodern ember vaksága

Ma válogatott cifraságokat üvöltünk a korrupt képviselők fejére, de az ügyesen tolvajló haver furfangjára vigyorogva csettintünk.

Makkay József 2018. március 24., szombat

A „mélyállam” játékszere lett a katolikus gimnázium

Románia valamennyi látható és kevésbé látható intézményében mutat egységes ellenállást a magyar közösséggel szemben. A marosvásárhelyi katolikus gimnázium esetében is ugyanez történt.

Rédai Attila 2018. március 16., péntek

Kockázatok

Mi a közös Horváth Anna ügyében és a PSD népszerűségének zuhanásában? Nem, nem a korrupció. A volt kolozsvári alpolgármester és a Dragnea-féle társaság semmiképpen nem említhető egy lapon.

HIRDETÉS
Vélemény
Makkay József: Kétharmados sikertörténet

Hibáival és hiányosságaival együtt az egymást követő Orbán-kormányok a rendszerváltás ...

Makkay József: Választ a nemzet

Aki még emlékszik Gyurcsány Ferenc miniszterelnök rendszerére – aki nem csak Magyarország népét, ...

Makkay József: A világ zajától mentes ünnepet!

A keresztény világ legnagyobb ünnepe a húsvét. Mondjuk, de van, amikor mégsem érezzük át ...

HIRDETÉS