HIRDETÉS

Makkay József

2018. április 20., 22:18

Titkainkat ne bízzuk a világhálóra

Amióta az Egyesült Államok védelmi minisztériumának dolgozó tudósok a hatvanas években megalkották a mai világháló elődjét – kidolgozva a ma már mindent behálózó virtuális tér alapjait –, ők maguk is tudták: ha a gyors információáramlás szempontjából rendkívüli hasznos találmány a nagyközönség kezébe kerül, minden idők legtökéletesebb megfigyelési és követési rendszerévé válik. Azóta évtizedek teltek el, a világháló pedig a modern ember számára olyan alapvető eszköz lett, mint az ivóvíz, a fűtés vagy a tömegközlekedés. Mivel hozzátartozik mindennapi életünkhöz, akkor sem mondanánk le róla, ha tisztában lennénk állandó használatának kockázataival.

Anélkül hogy e veszélyeket túlbecsülnénk az átlagos, hétköznapi ember életében, a különböző internetes felületeket időről időre megrázó botrányok ismeretében jó tudni, hogy aki a világhálót használja, annak az élete, a szokásai, a vágyai, az emberi kapcsolatai nyitott könyvnek számítanak. Amit elsősorban a termékeiket és szolgáltatásaikat eladni kívánó vállalatok aknáznak ki jó eséllyel a számukra eladott személyes profiljaink alapján. De a legmodernebb szűrő- és keresőprogramok célkeresztjében a különböző titkosszolgálatok is mindent tudnak rólunk. Szabad társadalmakban ennek alapvetően nem kellene gondnak lennie. Például a terrorizmus különböző formáit titkosszolgálati eszközökkel kiszűrő szervek ilyen esetben minket védenek. A rendszer működésének az ismeretében azonban nemcsak a közösségi oldalakon, hanem a világhálós magánlevelezésekben is érdemes elővigyázatosabb és körültekintőbb lenni. Sok szakember figyelmeztet erre, aki belülről látja a világhálón történő kommunikáció veszélyeit.

Érdekes adalék e történethez a Krím-félsziget orosz megszállása. Szakemberek szerint a Moszkvából irányított akció azért mehetett végbe olajozottan és meglepetésszerűen, mert a terv végrehajtói sem telefonon, sem interneten nem kommunikáltak, kizárólag belső futárszolgálat vitte az információt az érintett felek között.

Az átlagembernek ekkora titkai nyilván nincsenek, de a közelmúltban kirobbant Yahoo!-botrány – amikor rengeteg felhasználó postafiókjához jutottak hozzá illetéktelen kezek – vagy a Facebook-kiszolgáltatottságunk jól mutatja, hogy a világhálón keringő adataink nincsenek biztonságban. Ezért csak azt és annyit érdemes nyilvánosan megosztani magunkról, amit később is felemelt fővel tudunk vállalni. A világhálónak ugyanis az a legnagyobb baja, hogy elaltatja a felhasználó veszélyérzetét, amitől az ember sebezhetővé válik.

HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
2018. július 29., vasárnap

Derűlátásra semmi okunk

A centenáriumi évben a felturbózott magyarellenesség nem használ azoknak, akik román-magyar vegyespárt létrehozásával próbálkoznának. 

2018. július 29., vasárnap

Btk-módosítás: romániai magyar szürkeség

A büntető törvénykönyv módosítása közösségünk szempontjából egy fekete–fehér történet lehetett volna, ebből mi mégis szürkén „jöttünk ki”. 

HIRDETÉS
Somogyi Botond 2018. július 28., szombat

Színes francia öröm

Világszerte pikáns újságcikkek, mémek és a közösségi oldalak hozzászólásának százezrei foglalkoznak a nemrég lezárult oroszországi labdarúgó világbajnokság győztesével, Franciaország nemzeti tizenegyével. Amelynek mintegy kétharmada színesbőrű játékos. 

Makkay József 2018. július 28., szombat

Jó és rossz román politikusok, avagy tévhitek fogságában

Johannis esete azért tragikus a magyarok számára, mert német identitását feladva úgy lett teljesen román érzelmű, hogy sok tekintetben túltesz a románokon. Állandó bizonyítási kényszerben szenved, emiatt nagy ívben tesz minden magyar ügyre. 

HIRDETÉS
Nánó Csaba 2018. július 20., péntek

Esőisten is megsiratta Horvátországot

Egy alig négymillió lakosú ország csapata készült „leigázni” a 66 milliós Franciaország nemzeti tizenegyét. Ami azonban a korabeli hódítóknak sikerült, a horvátoknak sajnos nem.

Makkay József 2018. július 20., péntek

Ami szabad a románoknak, miért nem szabad a magyaroknak?

Vajon miért marad egyedül a tömegek felvilágosítását sürgető székely politikus, aki jogosan hisz abban, hogy amíg az átlagember fejében nem tisztul le az autonómia fogalma, nem lesz tömegtámogatás és egységfront a kiharcolásához sem?

HIRDETÉS
Borbély Zsolt Attila 2018. július 12., csütörtök

Az értékőrzés és értékteremtés fóruma

Az idei EMI-tábor a 2017-es szellemi pászmáján halad tovább. A fő előadók akárcsak eddig, nem pártpolitikusok, hanem nemzetben gondolkodó értelmiségiek.

Makkay József 2018. július 12., csütörtök

Kirakatperek a centenárium évében

Amikor tavaly ősszel elkezdődtek az előkészületek az idei román centenáriumi ünnepségekre, többen megjósolták, hogy az erdélyi magyarság számára nehéz év lesz a 2018-as. Ma már mindez bizonyosság.

Péter Beáta 2018. július 05., csütörtök

A pincér

Tessék, kérem, egy pohár fehérbor és egy ásványvíz. Elnézést, kaphatnék egy tüzet? Ha nem bánják, csatlakozom. Elég gyenge menet van ma is. A bizalmaskodásnak is vége, amióta nem lehet bent cigizni.

Nánó Csaba 2018. július 05., csütörtök

Szubjektíven a világbajnokságról

Igazán nem panaszkodhatunk, hogy az oroszországi futball-világbajnokság unalomba fulladna. A meglepő eredmények mellett el kell ismernünk, hogy a foci – ahogyan az élet – egyáltalán nem igazságos

HIRDETÉS
Vélemény
Somogyi Botond: Színes francia öröm

Világszerte pikáns újságcikkek, mémek és a közösségi oldalak hozzászólásának ...

Makkay József: Jó és rossz román politikusok, avagy tévhitek fogságában

Johannis esete azért tragikus a magyarok számára, mert német identitását feladva úgy lett teljesen ...

Nánó Csaba: Esőisten is megsiratta Horvátországot

Egy alig négymillió lakosú ország csapata készült „leigázni” a 66 milliós Franciaország ...

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS