Makkay József

2018. április 20., 22:18

Titkainkat ne bízzuk a világhálóra

Amióta az Egyesült Államok védelmi minisztériumának dolgozó tudósok a hatvanas években megalkották a mai világháló elődjét – kidolgozva a ma már mindent behálózó virtuális tér alapjait –, ők maguk is tudták: ha a gyors információáramlás szempontjából rendkívüli hasznos találmány a nagyközönség kezébe kerül, minden idők legtökéletesebb megfigyelési és követési rendszerévé válik. Azóta évtizedek teltek el, a világháló pedig a modern ember számára olyan alapvető eszköz lett, mint az ivóvíz, a fűtés vagy a tömegközlekedés. Mivel hozzátartozik mindennapi életünkhöz, akkor sem mondanánk le róla, ha tisztában lennénk állandó használatának kockázataival.

Anélkül hogy e veszélyeket túlbecsülnénk az átlagos, hétköznapi ember életében, a különböző internetes felületeket időről időre megrázó botrányok ismeretében jó tudni, hogy aki a világhálót használja, annak az élete, a szokásai, a vágyai, az emberi kapcsolatai nyitott könyvnek számítanak. Amit elsősorban a termékeiket és szolgáltatásaikat eladni kívánó vállalatok aknáznak ki jó eséllyel a számukra eladott személyes profiljaink alapján. De a legmodernebb szűrő- és keresőprogramok célkeresztjében a különböző titkosszolgálatok is mindent tudnak rólunk. Szabad társadalmakban ennek alapvetően nem kellene gondnak lennie. Például a terrorizmus különböző formáit titkosszolgálati eszközökkel kiszűrő szervek ilyen esetben minket védenek. A rendszer működésének az ismeretében azonban nemcsak a közösségi oldalakon, hanem a világhálós magánlevelezésekben is érdemes elővigyázatosabb és körültekintőbb lenni. Sok szakember figyelmeztet erre, aki belülről látja a világhálón történő kommunikáció veszélyeit.

Érdekes adalék e történethez a Krím-félsziget orosz megszállása. Szakemberek szerint a Moszkvából irányított akció azért mehetett végbe olajozottan és meglepetésszerűen, mert a terv végrehajtói sem telefonon, sem interneten nem kommunikáltak, kizárólag belső futárszolgálat vitte az információt az érintett felek között.

Az átlagembernek ekkora titkai nyilván nincsenek, de a közelmúltban kirobbant Yahoo!-botrány – amikor rengeteg felhasználó postafiókjához jutottak hozzá illetéktelen kezek – vagy a Facebook-kiszolgáltatottságunk jól mutatja, hogy a világhálón keringő adataink nincsenek biztonságban. Ezért csak azt és annyit érdemes nyilvánosan megosztani magunkról, amit később is felemelt fővel tudunk vállalni. A világhálónak ugyanis az a legnagyobb baja, hogy elaltatja a felhasználó veszélyérzetét, amitől az ember sebezhetővé válik.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Makkay József 2018. november 01., csütörtök

Jövő héttől új Erdélyi Napló

Mérföldkőhöz érkezett a 27 éve megjelenő lapunk: az eddig önállóan forgalmazott Erdélyi Napló jövő héttől a lapcsoportunkhoz tartozó Krónika és a Székelyhon napilapok helyi kiadásaiba fog belekerülni nyolcoldalas, önálló mellékletként. 

2018. október 26., péntek

Segíthet-e az MPP-n a ráncfelvarrás?

Hogy segíthet-e az MPP-n megejtett kozmetikázás, az kétségesnek tűnik, de az vitathatatlan: valamit tenniük kell, ha önálló politikai tényezőként meg akarnak maradni. Az a helyzet, amibe 2012 óta lavírozták magukat, egyenlő az önfeladással.

Makkay József 2018. október 26., péntek

Volt egyszer egy forradalom

A rendszerváltás után született vagy kisgyerekként nevelkedett fiatalok számára nehezen értelmezhető a kommunizmus fogalma. De nemcsak nekik, hanem sok olyan ember számára is, akik emlékezetében a diktatúrának csak a „pozitív” oldala jelenik meg. 

Nánó Csaba 2018. október 19., péntek

A Balkánból a civilizált világ felé

A személyszállítók felosztották egymás között a piacot. Általában ócska járműveken viszik-hozzák az embereket – kicsi busz, kevés költség, nagy haszon alapon – , bömböl a rádió, az utas, ha akarja, ha nem, kénytelen hallgatni a sofőrnek tetsző műsort.

Makkay József 2018. október 19., péntek

Megakasztott visszaszolgáltatás

Az erdélyi magyar közvélemény a Mikó-kollégium ügyéről tud a legtöbbet, hiszen számos tüntetés, tiltakozás övezte a rendszerváltás óta mérföldkőnek számító jogi visszaélést, amely a teljes visszaszolgáltatási folyamatot megakasztotta.

Makkay József 2018. október 12., péntek

Semmi pánik, győztek az igenek!

A mintegy négymillió szavazat 91, 56 százaléka igen, ami önmagában jelzi a társadalom véleményét a párkapcsolatról, a házasságról. Valószínűleg ennél nagyobb részvétel esetén sem kúszott volna a nemek aránya tíz 10 százalék fölé. 

Nánó Csaba 2018. október 05., péntek

A magunk esze után

Ha már elmegy „népszavazni”, szerencsés lenne, ha mindenki maga döntene arról, mit lát jónak. Tisztában kell lenni azzal is, egyre többen élnek élettársi kapcsolatban akár úgy is, hogy közben gyerekük, unokáik születnek.

2018. október 05., péntek

Marosvásárhelyen a kudarc neve: RMDSZ

Hogy valójában mi történik a marosvásárhelyi RMDSZ-ben, azt nehéz lenne megmondani, de tény, hogy egy ideje, mint bolha a kutyához, úgy tapad hozzá a kudarc. És nem tegnaptól, hanem egyes vélemények szerint az ezredfordulótól kezdődően. 

Makkay József 2018. október 05., péntek

Birodalom és hazafiság

A birodalmaknak van egy közös jellemzőjük: mindig keményen megtorolták a végeken felbukkanó elégedetlenséget, forradalmi szikrát vagy forradalmat.

Nánó Csaba 2018. szeptember 29., szombat

Diszkóláz: nyolcvanas évek nosztalgiája

Kolozsváron olyan bulit szervezett a Backstage Production, ahol Samantha Fox, a Bad Boys Blue, a Boney M. és a Ricchi e Poveri lépett fel. Micsoda legendák! Persze a magam ötvenvalahány évével szinte kamasznak számítok néhány említett előadó mellett.

HIRDETÉS
Vélemény
Makkay József: Jövő héttől új Erdélyi Napló

Mérföldkőhöz érkezett a 27 éve megjelenő lapunk: az eddig önállóan forgalmazott Erdélyi Napló ...

Makkay József: Volt egyszer egy forradalom

A rendszerváltás után született vagy kisgyerekként nevelkedett fiatalok számára nehezen értelmezhető ...

Nánó Csaba: A Balkánból a civilizált világ felé

A személyszállítók felosztották egymás között a piacot. Általában ócska járműveken ...

HIRDETÉS
Legnézettebb
HIRDETÉS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS