Makkay József

2018. július 28., 12:30

Jó és rossz román politikusok, avagy tévhitek fogságában

Vitába keveredem ismerősökkel, barátokkal, amikor román politikusokat szidnak, mert azok úgymond fittyet hánynak magyar jogköveteléseinkre. Legutóbb valaki Klaus Johannis példáját említette, hogy mennyire bízott benne a magyarság, és mégis átvert bennünket. Ilyenkor azt szoktam mondani: csak az csalódhat, aki román politikusokban bízik.

Johannis esete azért tragikus a magyarok számára, mert német identitását feladva úgy lett teljesen román érzelmű, hogy sok tekintetben túltesz a románokon. Állandó bizonyítási kényszerben szenved, emiatt nagy ívben tesz minden magyar ügyre – legutóbb például nyugodt lélekkel megfúrta a magyar szórványoktatásba némi életet lehelő tanügyi törvénymódosítást. Hogy a székelyföldi autonómia teljes mellőzéséről ne is szóljunk.

Legyünk őszinték, a legtöbb erdélyi magyar Klaus Johannisra a kisebbik rossz elve alapján szavazott, mert azt aligha remélhettük, hogy ő lesz a székely autonómiatörekvések támogatója. Regnálása óta most már komoly kételyeim vannak afelől: valóban ő volt a jó választás? Számomra ugyanis nincs lényegi különbség szociáldemokrata, nemzeti liberális vagy a Traian Băsescu zsebpártjának képviselői között. Nagyjából mindenik egyformán utálja a magyarokat, ami leginkább akkor nyilvánul meg, amikor ellenzékben felelőtlenül mocskolódnak, és ugyanazokat a sértéseket vágják a fejünkhöz. Emlékezzünk az ellenzéki PSD disznóságaira, amikor a MOGYE miatt buktatták meg Mihai Răzvan Ungureanu 78 napig tartó kormányát, most pedig hol a PNL, hol annak államelnöke fúr meg önszorgalomból minden olyan szociáldemokrata törvényt, ami kedvezne a magyaroknak.

Nehéz eldöntenem, hogy az erdélyi magyarság nehéz útkeresésére adott ellenséges válaszokon túl ki a nagyobb közéleti gazember: a PSD elnöke, Liviu Dragnea vagy az ország államelnöke, Klaus Johannis? Lehet azt tudni, hogy melyik disznóságai ártanak többet az országnak? Az egyik európai uniós pénzeket nyúlt le, a másik valószínűleg a mandátuma végéig eltussolható adócsalással és hamisított papírokkal szerzett nagyszebeni lakások fölött rendelkezik, amelyről néhány tényfeltáró újságcikk is megjelent már. Ki és miért akarja ellenőrizni a romániai igazságszolgáltatást? Egyelőre Johannis a nyerő és Dragnea a vesztes, de bármikor fordulhat a kocka, és Johannisra is éppen az a cella várhat, mint a kormánypárt mai elnökére.

Az igazi vesztesek azonban nem ők, hanem az ország, ezen belül is az erdélyi magyarság. Nekünk mindig rosszul áll a szénánk, mert közülünk sokan azt hiszik, hogy irányunkban vannak jó és rossz román politikusok. Erre a tévhitre ment rá a rendszerváltás óta eltelt mintegy harminc esztendőnk, jórészt eredménytelenül.

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Makkay József 2018. november 01., csütörtök

Jövő héttől új Erdélyi Napló

Mérföldkőhöz érkezett a 27 éve megjelenő lapunk: az eddig önállóan forgalmazott Erdélyi Napló jövő héttől a lapcsoportunkhoz tartozó Krónika és a Székelyhon napilapok helyi kiadásaiba fog belekerülni nyolcoldalas, önálló mellékletként. 

2018. október 26., péntek

Segíthet-e az MPP-n a ráncfelvarrás?

Hogy segíthet-e az MPP-n megejtett kozmetikázás, az kétségesnek tűnik, de az vitathatatlan: valamit tenniük kell, ha önálló politikai tényezőként meg akarnak maradni. Az a helyzet, amibe 2012 óta lavírozták magukat, egyenlő az önfeladással.

Makkay József 2018. október 26., péntek

Volt egyszer egy forradalom

A rendszerváltás után született vagy kisgyerekként nevelkedett fiatalok számára nehezen értelmezhető a kommunizmus fogalma. De nemcsak nekik, hanem sok olyan ember számára is, akik emlékezetében a diktatúrának csak a „pozitív” oldala jelenik meg. 

Nánó Csaba 2018. október 19., péntek

A Balkánból a civilizált világ felé

A személyszállítók felosztották egymás között a piacot. Általában ócska járműveken viszik-hozzák az embereket – kicsi busz, kevés költség, nagy haszon alapon – , bömböl a rádió, az utas, ha akarja, ha nem, kénytelen hallgatni a sofőrnek tetsző műsort.

Makkay József 2018. október 19., péntek

Megakasztott visszaszolgáltatás

Az erdélyi magyar közvélemény a Mikó-kollégium ügyéről tud a legtöbbet, hiszen számos tüntetés, tiltakozás övezte a rendszerváltás óta mérföldkőnek számító jogi visszaélést, amely a teljes visszaszolgáltatási folyamatot megakasztotta.

Makkay József 2018. október 12., péntek

Semmi pánik, győztek az igenek!

A mintegy négymillió szavazat 91, 56 százaléka igen, ami önmagában jelzi a társadalom véleményét a párkapcsolatról, a házasságról. Valószínűleg ennél nagyobb részvétel esetén sem kúszott volna a nemek aránya tíz 10 százalék fölé. 

Nánó Csaba 2018. október 05., péntek

A magunk esze után

Ha már elmegy „népszavazni”, szerencsés lenne, ha mindenki maga döntene arról, mit lát jónak. Tisztában kell lenni azzal is, egyre többen élnek élettársi kapcsolatban akár úgy is, hogy közben gyerekük, unokáik születnek.

2018. október 05., péntek

Marosvásárhelyen a kudarc neve: RMDSZ

Hogy valójában mi történik a marosvásárhelyi RMDSZ-ben, azt nehéz lenne megmondani, de tény, hogy egy ideje, mint bolha a kutyához, úgy tapad hozzá a kudarc. És nem tegnaptól, hanem egyes vélemények szerint az ezredfordulótól kezdődően. 

Makkay József 2018. október 05., péntek

Birodalom és hazafiság

A birodalmaknak van egy közös jellemzőjük: mindig keményen megtorolták a végeken felbukkanó elégedetlenséget, forradalmi szikrát vagy forradalmat.

Nánó Csaba 2018. szeptember 29., szombat

Diszkóláz: nyolcvanas évek nosztalgiája

Kolozsváron olyan bulit szervezett a Backstage Production, ahol Samantha Fox, a Bad Boys Blue, a Boney M. és a Ricchi e Poveri lépett fel. Micsoda legendák! Persze a magam ötvenvalahány évével szinte kamasznak számítok néhány említett előadó mellett.

Vélemény
Makkay József: Jövő héttől új Erdélyi Napló

Mérföldkőhöz érkezett a 27 éve megjelenő lapunk: az eddig önállóan forgalmazott Erdélyi Napló ...

Makkay József: Volt egyszer egy forradalom

A rendszerváltás után született vagy kisgyerekként nevelkedett fiatalok számára nehezen értelmezhető ...

Nánó Csaba: A Balkánból a civilizált világ felé

A személyszállítók felosztották egymás között a piacot. Általában ócska járműveken ...

Hallgassa online rádióinkat