HIRDETÉS

Nánó Csaba

2018. február 23., 20:06

Sport és politika kéz a kézben

Pihentessük egy kicsit a napi politikát, a gazdaságot, a bel-és külkapcsolatokat, a meg nem épített autópályákat, a leszálló ágban levő tan- és egészségügyet és a többi, hétköznapjainkat beárnyékoló vagy ritkán bearanyozó történéseket. Olimpia csak négyévente van, így hát a téli sportok szerelmesei is megérdemelnek egy rövid misét.

Nyilván a sport ugyanúgy összefügg az elején említett témákkal, akárcsak hétköznapjaink. A politika, a gazdaság itt is beleszól az életbe, de még az autópályák építése is, hiszen jól kiépített infrastruktúra nélkül egyetlen ország sem rendezhet világversenyt. Ezért nem valószínű, hogy a Kárpátok ölelésében egyhamar élőben követhetjük az eseményeket. Nem beszélve arról a gazdasági vonatkozásról, hogy a Dél-Koreában rendezett játékokon a közönség soraiban tömegesen feltűnnek a norvég, svéd, finn, osztrák vagy angol szurkolók, akik gazdasági jólétükben megengedhetik maguknak, hogy a földgömb túlsó végébe is elkísérjék kedvenceiket. Miközben környékünkről csak akkor szokás egzotikus helyekre menni, ha már nyomunkban az igazságszolgáltatás. Az is alapvető különbség, hogy turistaként, szurkolóként ritkán látogatunk idegen helyekre, inkább azért indulunk el, mert éhen halunk saját országunkban. Esetleg azért, mert utánunk nyúlt a korrupcióellenes ügyészség egyre rövidülő karja.

De nem vesz ám mindenki részt az olimpián sem. Az oroszok, amolyan példás büntetés következményeként csupán semlegesként, ötkarikás zászló alatt vonulhattak fel Phjongcshangban. Mármint azok a sportolók, akik kegyelmet kaptak a nemzetközi szövetségtől. Egy külön fejezetet megérne az is, hogy az államilag irányított ajzószer adagolása általában a kommunista vagy a volt kommunista államokban divatos. (A hetvenes években olyan világrekordokat állítottak fel a keleti blokk sportolói, amelyek inkább tudományos-fantasztikus regényekbe illettek). Pedig tudtommal a doppingolás még Lenin útmutatásaiban sem szerepel. Igaz, az orosz katonákat már a háborúban is vodkával tömték feletteseik, hogy bátrabbak, jobbak, gyilkosabbak legyenek, és a robotember megalkotása azóta is folyik.

A fair-play szellemét leginkább az öli meg, amikor utólag derül ki egy-egy bajnokról, hogy tiltott szereket használt kimagasló eredményei eléréséhez. Egyre gyakrabban fordul elő, hogy évek multával fosztanak meg valakit érmétől. Ennek pedig az a magyarázata, hogy a csalók – mint az élet minden területén –egy lépéssel mindig az igazságosztók előtt járnak. Ott tartunk, hogy manapság minden kimagasló eredményt elért sportoló gyanús. Ahogyan minden gazdagabb politikus is.

HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Somogyi Botond 2018. február 17., szombat

Sok sikert a választásokon!

Erdélyben a baloldal. Már magán a címen is elcsodálkoztam. Hiszen mit kereshet itt két olyan politikus, akinek a pártja az erdélyi magyar választók körében (rég) megbukott. De hát végül is joguk van hozzá.

Kádár Hanga 2018. február 16., péntek

A feminista is takarít

A Forma 1-en és a darts versenyeken sem foglalkoztatnak többé leheletnyi szoknyában illegő lányokat táblák felvonultatására, zászlók lengetésére. Mert megalázó a női nem számára.

HIRDETÉS
Makkay József 2018. február 16., péntek

Elszabotált helyi autonómia

A helyi önkormányzatok kifosztása nem újdonság: az évszázados román nemzetállamban soha nem létezett jól működő helyi autonómia. A gazdagabb vidékek bevételeit Bukarest folyamatosan kiszivattyúzta.

Rostás Szabolcs 2018. február 11., vasárnap

Csatolmány

A politikai pártok valahogy úgy vannak a hitelességgel, mint a szépasszo¬nyok a jó hírnévvel: ha egyszer elveszítik, nagyon nehezen szerzik vissza. Ha egyáltalán.

HIRDETÉS
Nánó Csaba 2018. február 09., péntek

A véges emlékezet hősei

Napjainkban is tömegével akadnak kisebb-nagyobb kaliberű Che Guevarák, akik bizonyos – mára megbukott – ideológiai indíttatásból képesek lennének eltörölni ellenfeleiket a Föld színéről.

Makkay József 2018. február 09., péntek

„Felsőfokú” román–magyar együttlét

Nem véletlenül álltak ki 1990 januárjában az akkori magyar oktatók egyemberként az önálló Bolyai Egyetem újraindítása mellett, hiszen közülük többen átélték már a beolvasztott magyar egyetem kálváriáját és az az azt követő megaláztatásokat. 

HIRDETÉS
Borbély Zsolt Attila 2018. február 03., szombat

Az RMDSZ és az ingyen liba története

Markó Béla a hatalomból való látszólagos részesedés kedvéért adta fel az autonómiaprogramot s vált a román diplomácia szekértolójává. Az RMDSZ a kormányban nem rendelkezett valós hatalmi kompetenciával, viszont partner volt a hamis látszatteremtésben. 

Makkay József 2018. február 02., péntek

„Merjünk kicsik lenni!”

Bárhogy is legyen, az új kabinet ott folytatja, ahol elődje abbahagyta. Az akasztásos jelenet már lecsengett ugyan, de ne legyenek illúzióink: a centenárium évéből csak egy hónap telt el.

Somogyi Botond 2018. január 26., péntek

Ronaldinho, az igazi Fenomén

Ronaldinho abbahagyta – nem bombahírként érkezett a bejelentés, hiszen előbb-utóbb számítani lehetett rá. Mégis rosszul esett. Mert immár nem láthatom A futballistát.

Nánó Csaba 2018. január 26., péntek

Ez a harc lesz a végső?

Jelenséggé vált ez a gondolkodásmód: ha egy párt elveszít valamilyen választást, a választókat lefizették. Ha az emberek az utcára vonulnak, mert már elegük van a nyomorból és a csúfságból, amit a hatalom űz velük, pénzt kapnak érte.

HIRDETÉS
Vélemény
Somogyi Botond: Sok sikert a választásokon!

Erdélyben a baloldal. Már magán a címen is elcsodálkoztam. Hiszen mit kereshet itt két olyan politikus, akinek ...

Kádár Hanga: A feminista is takarít

A Forma 1-en és a darts versenyeken sem foglalkoztatnak többé leheletnyi szoknyában illegő lányokat táblák ...

Makkay József: Elszabotált helyi autonómia

A helyi önkormányzatok kifosztása nem újdonság: az évszázados román nemzetállamban soha ...

HIRDETÉS