HIRDETÉS

Makkay József

2018. április 06., 11:40

Választ a nemzet

A nemzet jövőjéért aggódok közül sokan leírták már az elmúlt hetekben, hogy sorsdöntő az április nyolcadikán sorra kerülő országgyűlési választás. Természetesen nem azért, amit az egy emberként összefogó balliberális oldal állít, hogyha Orbán Viktor rendszerét sikerül megbuktatni, akkor nyolc év után visszaköszönt Magyarországra a demokrácia. Aki még emlékszik Gyurcsány Ferenc szemkilövetős miniszterelnök rendszerére – aki nem csak Magyarország népét, hanem a határon túli magyarságot is megkopasztotta –, jól tudja, mi várható határon innen és túl egy olyan kormány részéről, amelyet a mai ellenzéki pártok alakítanának. Élükön a Demokratikus Koalícióval, amely megállás nélkül uszít a határon túl rekedt magyarság ellen, közellenségnek és a magyarországi választásokon való részvételre méltatlan közösségeknek tekintve őket.

A nyolc éve kormányzó Fidesz–KDNP bukása esetén nem csak a gazdasági szabadeséssel kellene ismét megbarátkozni –a kormányozni képtelen ellenzéki pártocskák egymás torkának esnének, és csak előrehozott választások után lehetne kormányt alakítani –, hanem teljesen átrendeződne Magyarország eddigi kiállása a migránsválság ügyében is. Az új balliberális magyar kormány egyből kihátrálna a V4-ek migrációt elutasító, egységes álláspontja mögül, ami nagy adu volna Brüsszel kezében a szervezett migrációt segítő tervek megvalósításához. Nekünk, erdélyi magyaroknak külön trauma lenne az eddig elkezdett és finanszírozott számos kulturális, oktatási és gazdasági program elakadása, vagy gyökeres átrendeződése.

Miközben egyre több embernek van elege az egyre eldurvulóbb választási kampányból, látni kell, hogy Európában ennyire nyíltan és kendőzetlenül szinte csak Magyarországon beszélnek a kontinenst elárasztó migrációról. Erdélyben vagy Magyarországon ez azért tűnik túlhajszoltnak, mert az emberek nem tudják, milyen az, amikor a hely szellemét elfogadni képtelen migráns nem csak a nyugalmukat, hanem az életüket is veszélyezteti. Nem tudhatják, hiszen nem párizsi, kölni vagy bécsi környezetben élnek, ahol nappal már nem csak a no-go zónákban veszélyes őshonos európai embernek járkálni, hanem sötétedés után a város többi részein is. Aki gyakrabban jár-kel a migránsoktól egyre jobban megviselt Nyugat- vagy Észak-Európában, az tisztában van vele, hogy a magyar választási kampányban lefestett állapotokhoz képest sokkal súlyosabb a helyzet. Ez a magyar választási kampány után sem fog megoldódni, idehaza, a Kárpát-medencében viszont esély van rá, hogy ezeket az áldatlan állapotokat testközelből ne ismerjük meg. Csak megfelelően kell szavazni.

HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
2018. július 29., vasárnap

Derűlátásra semmi okunk

A centenáriumi évben a felturbózott magyarellenesség nem használ azoknak, akik román-magyar vegyespárt létrehozásával próbálkoznának. 

2018. július 29., vasárnap

Btk-módosítás: romániai magyar szürkeség

A büntető törvénykönyv módosítása közösségünk szempontjából egy fekete–fehér történet lehetett volna, ebből mi mégis szürkén „jöttünk ki”. 

HIRDETÉS
Somogyi Botond 2018. július 28., szombat

Színes francia öröm

Világszerte pikáns újságcikkek, mémek és a közösségi oldalak hozzászólásának százezrei foglalkoznak a nemrég lezárult oroszországi labdarúgó világbajnokság győztesével, Franciaország nemzeti tizenegyével. Amelynek mintegy kétharmada színesbőrű játékos. 

Makkay József 2018. július 28., szombat

Jó és rossz román politikusok, avagy tévhitek fogságában

Johannis esete azért tragikus a magyarok számára, mert német identitását feladva úgy lett teljesen román érzelmű, hogy sok tekintetben túltesz a románokon. Állandó bizonyítási kényszerben szenved, emiatt nagy ívben tesz minden magyar ügyre. 

HIRDETÉS
Nánó Csaba 2018. július 20., péntek

Esőisten is megsiratta Horvátországot

Egy alig négymillió lakosú ország csapata készült „leigázni” a 66 milliós Franciaország nemzeti tizenegyét. Ami azonban a korabeli hódítóknak sikerült, a horvátoknak sajnos nem.

Makkay József 2018. július 20., péntek

Ami szabad a románoknak, miért nem szabad a magyaroknak?

Vajon miért marad egyedül a tömegek felvilágosítását sürgető székely politikus, aki jogosan hisz abban, hogy amíg az átlagember fejében nem tisztul le az autonómia fogalma, nem lesz tömegtámogatás és egységfront a kiharcolásához sem?

HIRDETÉS
Borbély Zsolt Attila 2018. július 12., csütörtök

Az értékőrzés és értékteremtés fóruma

Az idei EMI-tábor a 2017-es szellemi pászmáján halad tovább. A fő előadók akárcsak eddig, nem pártpolitikusok, hanem nemzetben gondolkodó értelmiségiek.

Makkay József 2018. július 12., csütörtök

Kirakatperek a centenárium évében

Amikor tavaly ősszel elkezdődtek az előkészületek az idei román centenáriumi ünnepségekre, többen megjósolták, hogy az erdélyi magyarság számára nehéz év lesz a 2018-as. Ma már mindez bizonyosság.

Péter Beáta 2018. július 05., csütörtök

A pincér

Tessék, kérem, egy pohár fehérbor és egy ásványvíz. Elnézést, kaphatnék egy tüzet? Ha nem bánják, csatlakozom. Elég gyenge menet van ma is. A bizalmaskodásnak is vége, amióta nem lehet bent cigizni.

Nánó Csaba 2018. július 05., csütörtök

Szubjektíven a világbajnokságról

Igazán nem panaszkodhatunk, hogy az oroszországi futball-világbajnokság unalomba fulladna. A meglepő eredmények mellett el kell ismernünk, hogy a foci – ahogyan az élet – egyáltalán nem igazságos

HIRDETÉS
Vélemény
Makkay József: A világ zajától mentes ünnepet!

A keresztény világ legnagyobb ünnepe a húsvét. Mondjuk, de van, amikor mégsem érezzük át ...

Somogyi Botond: Kik késelnek Bécsben?

Legutóbb a Fidesz a bécsi utcákon késelt. Merthogy köztudott, mindenért Orbán Viktor és a Fidesz ...

Kádár Hanga: A poszt-posztmodern ember vaksága

Ma válogatott cifraságokat üvöltünk a korrupt képviselők fejére, de az ügyesen tolvajló haver ...

HIRDETÉS