Makkay József

2018. április 06., 11:40

Választ a nemzet

A nemzet jövőjéért aggódok közül sokan leírták már az elmúlt hetekben, hogy sorsdöntő az április nyolcadikán sorra kerülő országgyűlési választás. Természetesen nem azért, amit az egy emberként összefogó balliberális oldal állít, hogyha Orbán Viktor rendszerét sikerül megbuktatni, akkor nyolc év után visszaköszönt Magyarországra a demokrácia. Aki még emlékszik Gyurcsány Ferenc szemkilövetős miniszterelnök rendszerére – aki nem csak Magyarország népét, hanem a határon túli magyarságot is megkopasztotta –, jól tudja, mi várható határon innen és túl egy olyan kormány részéről, amelyet a mai ellenzéki pártok alakítanának. Élükön a Demokratikus Koalícióval, amely megállás nélkül uszít a határon túl rekedt magyarság ellen, közellenségnek és a magyarországi választásokon való részvételre méltatlan közösségeknek tekintve őket.

A nyolc éve kormányzó Fidesz–KDNP bukása esetén nem csak a gazdasági szabadeséssel kellene ismét megbarátkozni –a kormányozni képtelen ellenzéki pártocskák egymás torkának esnének, és csak előrehozott választások után lehetne kormányt alakítani –, hanem teljesen átrendeződne Magyarország eddigi kiállása a migránsválság ügyében is. Az új balliberális magyar kormány egyből kihátrálna a V4-ek migrációt elutasító, egységes álláspontja mögül, ami nagy adu volna Brüsszel kezében a szervezett migrációt segítő tervek megvalósításához. Nekünk, erdélyi magyaroknak külön trauma lenne az eddig elkezdett és finanszírozott számos kulturális, oktatási és gazdasági program elakadása, vagy gyökeres átrendeződése.

Miközben egyre több embernek van elege az egyre eldurvulóbb választási kampányból, látni kell, hogy Európában ennyire nyíltan és kendőzetlenül szinte csak Magyarországon beszélnek a kontinenst elárasztó migrációról. Erdélyben vagy Magyarországon ez azért tűnik túlhajszoltnak, mert az emberek nem tudják, milyen az, amikor a hely szellemét elfogadni képtelen migráns nem csak a nyugalmukat, hanem az életüket is veszélyezteti. Nem tudhatják, hiszen nem párizsi, kölni vagy bécsi környezetben élnek, ahol nappal már nem csak a no-go zónákban veszélyes őshonos európai embernek járkálni, hanem sötétedés után a város többi részein is. Aki gyakrabban jár-kel a migránsoktól egyre jobban megviselt Nyugat- vagy Észak-Európában, az tisztában van vele, hogy a magyar választási kampányban lefestett állapotokhoz képest sokkal súlyosabb a helyzet. Ez a magyar választási kampány után sem fog megoldódni, idehaza, a Kárpát-medencében viszont esély van rá, hogy ezeket az áldatlan állapotokat testközelből ne ismerjük meg. Csak megfelelően kell szavazni.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Borbély Zsolt Attila 2019. március 15., péntek

A Reform Tömörülés volt az igazi tulipán

Megalakulásának negyedszázados évfordulóját ünnepli március 16-án Nagyváradon az RMDSZ egykori autonomista erőinek legjelentősebb platformja, a Reform Tömörülés. 2003-as megszűnésekor úgy ítélték meg, a szövetségben nem maradt esély a közös munkára. 

Makkay József 2019. március 15., péntek

Párhuzamos történelmi világok

Románia hivatalos történelemszemlélete köszönőviszonyban sincs a valósággal. Rádöbbenünk, milyen párhuzamos világban él a román és a magyar történelemírás, illetve a hivatalosságok mennyire betegesen próbálnak meghazudtolni alapvető történelmi tényeket. 

Makkay József 2019. március 07., csütörtök

Család, gyerekvállalás, jövőkép

Jóllehet az Európai Unió nyugati felében a magyar családtámogatási modell különösebben nem érdekli a politikai elitet, az összetett családtámogatási csomag máris több kelet-közép-európai ország szakembereinek és politikusainak keltette fel a figyelmét.

Nánó Csaba 2019. március 04., hétfő

Sajátos román Stockholm-szindróma

A jogállamiság elleni hadjárat azóta erősödött fel, amióta korrupt politikusok kerültek az élvonalba. Akik ilyen vagy olyan módon be vannak sározva, azoknak legfőbb törekvésük, hogy leigázzák, maguk alá gyűrjék az igazságszolgáltatást. Ez ellen tüntet ismét az ország.

Somogyi Botond 2019. március 03., vasárnap

Család, megélhetés vagy meggazdagodás?

Vannak, akiket a szükség hajt, megint másokat a divat űz messzire. A megnyílt határok, a felgyorsult kommunikáció, az olcsó fapadosok lehetővé tették, hogy hipp-hopp néhány perc vagy óra alatt Európa különböző városaiban találjuk magunkat.

Makkay József 2019. február 28., csütörtök

A velünk élő kommunista örökség

A kommunizmus öröksége nem egy megfoghatatlan fogalom, nem a messzi múlt ködébe vesző balos propaganda, hanem egy 45 éves időszak szörnyű kísértetjárása, amely milliók bebörtönzésével, meghurcolásával és kivégzésével írta be nevét a történelembe.

2019. február 26., kedd

Csáky szalmájában vész el a Beneš-dekrétumok ügye?

Egy helyben topog a felvidéki magyarságot kifosztó Beneš-dekrétumok ügye. Az Európai Parlament Petíciós Bizottsága foglalkozott az üggyel, néppárti nyomásra most mégis lekerül napirendről. Az időhúzásban szerepe van Csáky Pál felvidéki EP-képviselőnek is.

2019. február 23., szombat

Négy éve pattog a Napoca-labda az RMDSZ térfelén

Beszédében Călin-Popescu Tăriceanu azt követelte, hogy Kolozsvár szakítson a kommunista örökséggel, és a város térjen vissza eredeti román nevéhez, a Clujhoz, mivel a Napoca nem egyéb, mint a kommunista diktatúra itt felejtett kísértete.

Makkay József 2019. február 22., péntek

Miért nem jön össze a közös EP-lista?

Ha valami foglalkoztatja a politikusokat, akkor a választások kimenetele bizonyosan. Az erdélyi magyar politizálás számára nehezen kiheverhető csapás lenne egy olyan forgatókönyv, amelyben az RMDSZ kiesik az Európai Parlamentből.

Nánó Csaba 2019. február 19., kedd

Elhatároztam, lerázom a rabigát

Egyre növekvő tisztelettel tekintek azokra, akiknek sikerül megszabadulniuk a tévéjüktől. Erős emberek, nagyszerű karakterek, akik vállalják az elvonási tünetekkel járó összes kínt, hogy aztán szabadon élhessék életüket.

Vélemény
Makkay József: Párhuzamos történelmi világok

Románia hivatalos történelemszemlélete köszönőviszonyban sincs a valósággal. Rádöbbenünk, ...

Makkay József: Család, gyerekvállalás, jövőkép

Jóllehet az Európai Unió nyugati felében a magyar családtámogatási modell különösebben ...

Nánó Csaba: Sajátos román Stockholm-szindróma

A jogállamiság elleni hadjárat azóta erősödött fel, amióta korrupt politikusok kerültek az élvonalba. ...

Hallgassa online rádióinkat