Makkay József

2018. április 06., 11:40

Választ a nemzet

A nemzet jövőjéért aggódok közül sokan leírták már az elmúlt hetekben, hogy sorsdöntő az április nyolcadikán sorra kerülő országgyűlési választás. Természetesen nem azért, amit az egy emberként összefogó balliberális oldal állít, hogyha Orbán Viktor rendszerét sikerül megbuktatni, akkor nyolc év után visszaköszönt Magyarországra a demokrácia. Aki még emlékszik Gyurcsány Ferenc szemkilövetős miniszterelnök rendszerére – aki nem csak Magyarország népét, hanem a határon túli magyarságot is megkopasztotta –, jól tudja, mi várható határon innen és túl egy olyan kormány részéről, amelyet a mai ellenzéki pártok alakítanának. Élükön a Demokratikus Koalícióval, amely megállás nélkül uszít a határon túl rekedt magyarság ellen, közellenségnek és a magyarországi választásokon való részvételre méltatlan közösségeknek tekintve őket.

A nyolc éve kormányzó Fidesz–KDNP bukása esetén nem csak a gazdasági szabadeséssel kellene ismét megbarátkozni –a kormányozni képtelen ellenzéki pártocskák egymás torkának esnének, és csak előrehozott választások után lehetne kormányt alakítani –, hanem teljesen átrendeződne Magyarország eddigi kiállása a migránsválság ügyében is. Az új balliberális magyar kormány egyből kihátrálna a V4-ek migrációt elutasító, egységes álláspontja mögül, ami nagy adu volna Brüsszel kezében a szervezett migrációt segítő tervek megvalósításához. Nekünk, erdélyi magyaroknak külön trauma lenne az eddig elkezdett és finanszírozott számos kulturális, oktatási és gazdasági program elakadása, vagy gyökeres átrendeződése.

Miközben egyre több embernek van elege az egyre eldurvulóbb választási kampányból, látni kell, hogy Európában ennyire nyíltan és kendőzetlenül szinte csak Magyarországon beszélnek a kontinenst elárasztó migrációról. Erdélyben vagy Magyarországon ez azért tűnik túlhajszoltnak, mert az emberek nem tudják, milyen az, amikor a hely szellemét elfogadni képtelen migráns nem csak a nyugalmukat, hanem az életüket is veszélyezteti. Nem tudhatják, hiszen nem párizsi, kölni vagy bécsi környezetben élnek, ahol nappal már nem csak a no-go zónákban veszélyes őshonos európai embernek járkálni, hanem sötétedés után a város többi részein is. Aki gyakrabban jár-kel a migránsoktól egyre jobban megviselt Nyugat- vagy Észak-Európában, az tisztában van vele, hogy a magyar választási kampányban lefestett állapotokhoz képest sokkal súlyosabb a helyzet. Ez a magyar választási kampány után sem fog megoldódni, idehaza, a Kárpát-medencében viszont esély van rá, hogy ezeket az áldatlan állapotokat testközelből ne ismerjük meg. Csak megfelelően kell szavazni.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Makkay József 2018. november 01., csütörtök

Jövő héttől új Erdélyi Napló

Mérföldkőhöz érkezett a 27 éve megjelenő lapunk: az eddig önállóan forgalmazott Erdélyi Napló jövő héttől a lapcsoportunkhoz tartozó Krónika és a Székelyhon napilapok helyi kiadásaiba fog belekerülni nyolcoldalas, önálló mellékletként. 

2018. október 26., péntek

Segíthet-e az MPP-n a ráncfelvarrás?

Hogy segíthet-e az MPP-n megejtett kozmetikázás, az kétségesnek tűnik, de az vitathatatlan: valamit tenniük kell, ha önálló politikai tényezőként meg akarnak maradni. Az a helyzet, amibe 2012 óta lavírozták magukat, egyenlő az önfeladással.

Makkay József 2018. október 26., péntek

Volt egyszer egy forradalom

A rendszerváltás után született vagy kisgyerekként nevelkedett fiatalok számára nehezen értelmezhető a kommunizmus fogalma. De nemcsak nekik, hanem sok olyan ember számára is, akik emlékezetében a diktatúrának csak a „pozitív” oldala jelenik meg. 

Nánó Csaba 2018. október 19., péntek

A Balkánból a civilizált világ felé

A személyszállítók felosztották egymás között a piacot. Általában ócska járműveken viszik-hozzák az embereket – kicsi busz, kevés költség, nagy haszon alapon – , bömböl a rádió, az utas, ha akarja, ha nem, kénytelen hallgatni a sofőrnek tetsző műsort.

Makkay József 2018. október 19., péntek

Megakasztott visszaszolgáltatás

Az erdélyi magyar közvélemény a Mikó-kollégium ügyéről tud a legtöbbet, hiszen számos tüntetés, tiltakozás övezte a rendszerváltás óta mérföldkőnek számító jogi visszaélést, amely a teljes visszaszolgáltatási folyamatot megakasztotta.

Makkay József 2018. október 12., péntek

Semmi pánik, győztek az igenek!

A mintegy négymillió szavazat 91, 56 százaléka igen, ami önmagában jelzi a társadalom véleményét a párkapcsolatról, a házasságról. Valószínűleg ennél nagyobb részvétel esetén sem kúszott volna a nemek aránya tíz 10 százalék fölé. 

Nánó Csaba 2018. október 05., péntek

A magunk esze után

Ha már elmegy „népszavazni”, szerencsés lenne, ha mindenki maga döntene arról, mit lát jónak. Tisztában kell lenni azzal is, egyre többen élnek élettársi kapcsolatban akár úgy is, hogy közben gyerekük, unokáik születnek.

2018. október 05., péntek

Marosvásárhelyen a kudarc neve: RMDSZ

Hogy valójában mi történik a marosvásárhelyi RMDSZ-ben, azt nehéz lenne megmondani, de tény, hogy egy ideje, mint bolha a kutyához, úgy tapad hozzá a kudarc. És nem tegnaptól, hanem egyes vélemények szerint az ezredfordulótól kezdődően. 

Makkay József 2018. október 05., péntek

Birodalom és hazafiság

A birodalmaknak van egy közös jellemzőjük: mindig keményen megtorolták a végeken felbukkanó elégedetlenséget, forradalmi szikrát vagy forradalmat.

Nánó Csaba 2018. szeptember 29., szombat

Diszkóláz: nyolcvanas évek nosztalgiája

Kolozsváron olyan bulit szervezett a Backstage Production, ahol Samantha Fox, a Bad Boys Blue, a Boney M. és a Ricchi e Poveri lépett fel. Micsoda legendák! Persze a magam ötvenvalahány évével szinte kamasznak számítok néhány említett előadó mellett.

HIRDETÉS
Vélemény
Makkay József: A világ zajától mentes ünnepet!

A keresztény világ legnagyobb ünnepe a húsvét. Mondjuk, de van, amikor mégsem érezzük át ...

Somogyi Botond: Kik késelnek Bécsben?

Legutóbb a Fidesz a bécsi utcákon késelt. Merthogy köztudott, mindenért Orbán Viktor és a Fidesz ...

Kádár Hanga: A poszt-posztmodern ember vaksága

Ma válogatott cifraságokat üvöltünk a korrupt képviselők fejére, de az ügyesen tolvajló haver ...

HIRDETÉS
Legnézettebb
HIRDETÉS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS