Nánó Csaba

2019. március 04., 09:26

Sajátos román Stockholm-szindróma

Miért nem történnek lépten-nyomon balesetek, miért nem futnak egymásba a gépkocsik minden utcasarkon? Miért nem törünk-zúzunk, ha magas a gázszámla, ha nem ízlik a tej, vagy ha úgy érezzük, hogy valakik valamivel átvertek? A válasz, gondolom egyértelmű: vannak szabályok, melyeket be kell tartani. Mitől működik egy társadalom? A törvényeknek köszönhetően, amiket elméletileg mindenkinek be kell tartania. Ezek nélkül anarchia lenne: mindenki azt tenné, amit kevesebb vagy több esze diktál. Ha viszont rosszak a szabályok, a törvények, akkor máris kész a káosz. A káosz neve pedig Európának ebben a felében nem más, mint Románia…
Az Európai Bizottság többször is figyelmeztette a román kormányt, hogy ne sürgősségi kormányrendeletekkel kormányozzon, és elsősorban ne módosítsa a törvényeket minduntalan, egyetlen tollvonással. A miniszterek azonban új hagyományt kezdenek életbe léptetni: meghozzák a döntéseket, aztán ha valakinek feltűnik, hogy mekkora disznóságra készülnek, esetleg lehet tárgyalni a részletekről.
A jogállamiság elleni hadjárat azóta erősödött fel, amióta korrupt, kizárólag a saját hasznukra hajtó politikusok kerültek az élvonalba. Akik ilyen vagy olyan módon be vannak sározva, azoknak legfőbb törekvésük, hogy leigázzák, maguk alá gyűrjék az igazságszolgáltatást. A lakosság jelentős részét ez nem érdekli, vagy nem érinti, az a néhány ezer ember pedig, akik megszállottan tüntetnek, a hatalom szemében sem nem osztanak, sem nem szoroznak.
Legutóbb az igazságszolgáltatásban dolgozókat sikerült felháborítani egy sürgősségi kormányrendelettel. Ne bonyolódjunk bele jogi útvesztőkbe, de ha már azok is sztrájkolnak, akiknek bűnözőket kellene fogni és elítélni, gondolhatjuk, hogy nem túl rózsás a helyzet. Felfüggesztették tevékenységüket az ügyészségek, március 8-ig a szervezett bűnözés elleni ügyészség napi négy órán keresztül „sztrájkol” tiltakozásul az ellen, hogy a kormány az érintettekkel való konzultáció nélkül módosította a vezető beosztású ügyészek kinevezési szabályait. Egyszóval lebénult az igazságszolgáltatás. Eközben a kormány köszöni szépen, jól van. Mi több, a hatalom néhány agytrösztje most azt követeli, hogy a tiltakozó ügyészeket, bírákat zárják börtönbe, mert ott a helyük „klienseik” mellett. Ennyit a szólásszabadságról Romániában. És még azt mondják, hogy a szomszédban diktatúra van.
Egyre több embernél szakad el a cérna. Még a dübörgő szocializmus idején terjedt a jól ismert vicc, melynek a csattanója, hogy aki utolsónak távozik az országból, oltsa le a villanyt. A több millió kitántorgott hazájában ez a poén kezd valósággá válni. A legfrissebb felmérés szerint 159 038 olyan gyerek szerepel a gyerekjogvédelmi hatóság nyilvántartásában, akiknek egyik vagy mindkét szülője külföldön dolgozik. Annak már csak a Mindenható a megmondhatója, hogy valójában hányan hagyták el Romániát. És ha eddig még haza is jöttek, a tendencia egyértelműen az, hogy aki megélhetési vagy egyéb okból kint van, az ott is marad. Akik pedig itt maradtak, mintha valamiféle Stockholm-szindrómában szenvednének. Ami esetünkben annyit tesz, hogy a kiszolgáltatott helyzetben lévő emberek szeretetet kezdenek érezni kínzóik, rabtartóik iránt. Másként megmagyarázhatatlan, hogy a délibábos ígéretekért a csőcselék képes ugyanazokat beszavazni a hatalomba, akik tulajdonképpen ártanak nekik, tönkreteszik életüket, gyerekeik és az ország jövőjét.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Makkay József 2019. március 07., csütörtök

Család, gyerekvállalás, jövőkép

Jóllehet az Európai Unió nyugati felében a magyar családtámogatási modell különösebben nem érdekli a politikai elitet, az összetett családtámogatási csomag máris több kelet-közép-európai ország szakembereinek és politikusainak keltette fel a figyelmét.

Somogyi Botond 2019. március 03., vasárnap

Család, megélhetés vagy meggazdagodás?

Vannak, akiket a szükség hajt, megint másokat a divat űz messzire. A megnyílt határok, a felgyorsult kommunikáció, az olcsó fapadosok lehetővé tették, hogy hipp-hopp néhány perc vagy óra alatt Európa különböző városaiban találjuk magunkat.

Makkay József 2019. február 28., csütörtök

A velünk élő kommunista örökség

A kommunizmus öröksége nem egy megfoghatatlan fogalom, nem a messzi múlt ködébe vesző balos propaganda, hanem egy 45 éves időszak szörnyű kísértetjárása, amely milliók bebörtönzésével, meghurcolásával és kivégzésével írta be nevét a történelembe.

2019. február 26., kedd

Csáky szalmájában vész el a Beneš-dekrétumok ügye?

Egy helyben topog a felvidéki magyarságot kifosztó Beneš-dekrétumok ügye. Az Európai Parlament Petíciós Bizottsága foglalkozott az üggyel, néppárti nyomásra most mégis lekerül napirendről. Az időhúzásban szerepe van Csáky Pál felvidéki EP-képviselőnek is.

2019. február 23., szombat

Négy éve pattog a Napoca-labda az RMDSZ térfelén

Beszédében Călin-Popescu Tăriceanu azt követelte, hogy Kolozsvár szakítson a kommunista örökséggel, és a város térjen vissza eredeti román nevéhez, a Clujhoz, mivel a Napoca nem egyéb, mint a kommunista diktatúra itt felejtett kísértete.

Makkay József 2019. február 22., péntek

Miért nem jön össze a közös EP-lista?

Ha valami foglalkoztatja a politikusokat, akkor a választások kimenetele bizonyosan. Az erdélyi magyar politizálás számára nehezen kiheverhető csapás lenne egy olyan forgatókönyv, amelyben az RMDSZ kiesik az Európai Parlamentből.

Nánó Csaba 2019. február 19., kedd

Elhatároztam, lerázom a rabigát

Egyre növekvő tisztelettel tekintek azokra, akiknek sikerül megszabadulniuk a tévéjüktől. Erős emberek, nagyszerű karakterek, akik vállalják az elvonási tünetekkel járó összes kínt, hogy aztán szabadon élhessék életüket.

2019. február 17., vasárnap

Milyen hely Marosvásárhely?

Egy etnikai közösség jelenlétének a településeken az utcák, terek neveiben is tükröződnie kellene. A marosvásárhelyi utcák hivatalos névjegyzékét átfutva, kiderült: a listán 460 utca neve szerepel, közülük mindössze 40 magyar, illetve magyar vonatkozású.

Rostás Szabolcs 2019. február 14., csütörtök

Vitamin és népesedéspolitika

Orbán Viktor jóformán el sem lépett a mikrofontól hagyományos évértékelőjén, és a sajtó egy része azóta is találgatja/számolgatja, várhatóan mekkora tételt jelent Magyarország költségvetéséből a miniszterelnök által bejelentett családvédelmi akcióterv. 

Somogyi Botond 2019. február 13., szerda

Nem lehetsz lúzer a lézerben, avagy egy szülinapi ajándék

A program szoros. A szülők három órára bérlik a helyiséget. A szabályok elmagyarázását és a csapatok megválasztását követően másfél óráig tart az „öldöklés” a sötétben, folyamatosan rohanva a fülledt, szellőztetés nélküli „hadszíntéren”.

Vélemény
Makkay József: Család, gyerekvállalás, jövőkép

Jóllehet az Európai Unió nyugati felében a magyar családtámogatási modell különösebben ...

Somogyi Botond: Család, megélhetés vagy meggazdagodás?

Vannak, akiket a szükség hajt, megint másokat a divat űz messzire. A megnyílt határok, a felgyorsult kommunikáció, ...

Makkay József: A velünk élő kommunista örökség

A kommunizmus öröksége nem egy megfoghatatlan fogalom, nem a messzi múlt ködébe vesző balos propaganda, hanem egy ...

Hallgassa online rádióinkat