Nánó Csaba

2019. március 04., 09:26

Sajátos román Stockholm-szindróma

Miért nem történnek lépten-nyomon balesetek, miért nem futnak egymásba a gépkocsik minden utcasarkon? Miért nem törünk-zúzunk, ha magas a gázszámla, ha nem ízlik a tej, vagy ha úgy érezzük, hogy valakik valamivel átvertek? A válasz, gondolom egyértelmű: vannak szabályok, melyeket be kell tartani. Mitől működik egy társadalom? A törvényeknek köszönhetően, amiket elméletileg mindenkinek be kell tartania. Ezek nélkül anarchia lenne: mindenki azt tenné, amit kevesebb vagy több esze diktál. Ha viszont rosszak a szabályok, a törvények, akkor máris kész a káosz. A káosz neve pedig Európának ebben a felében nem más, mint Románia…
Az Európai Bizottság többször is figyelmeztette a román kormányt, hogy ne sürgősségi kormányrendeletekkel kormányozzon, és elsősorban ne módosítsa a törvényeket minduntalan, egyetlen tollvonással. A miniszterek azonban új hagyományt kezdenek életbe léptetni: meghozzák a döntéseket, aztán ha valakinek feltűnik, hogy mekkora disznóságra készülnek, esetleg lehet tárgyalni a részletekről.
A jogállamiság elleni hadjárat azóta erősödött fel, amióta korrupt, kizárólag a saját hasznukra hajtó politikusok kerültek az élvonalba. Akik ilyen vagy olyan módon be vannak sározva, azoknak legfőbb törekvésük, hogy leigázzák, maguk alá gyűrjék az igazságszolgáltatást. A lakosság jelentős részét ez nem érdekli, vagy nem érinti, az a néhány ezer ember pedig, akik megszállottan tüntetnek, a hatalom szemében sem nem osztanak, sem nem szoroznak.
Legutóbb az igazságszolgáltatásban dolgozókat sikerült felháborítani egy sürgősségi kormányrendelettel. Ne bonyolódjunk bele jogi útvesztőkbe, de ha már azok is sztrájkolnak, akiknek bűnözőket kellene fogni és elítélni, gondolhatjuk, hogy nem túl rózsás a helyzet. Felfüggesztették tevékenységüket az ügyészségek, március 8-ig a szervezett bűnözés elleni ügyészség napi négy órán keresztül „sztrájkol” tiltakozásul az ellen, hogy a kormány az érintettekkel való konzultáció nélkül módosította a vezető beosztású ügyészek kinevezési szabályait. Egyszóval lebénult az igazságszolgáltatás. Eközben a kormány köszöni szépen, jól van. Mi több, a hatalom néhány agytrösztje most azt követeli, hogy a tiltakozó ügyészeket, bírákat zárják börtönbe, mert ott a helyük „klienseik” mellett. Ennyit a szólásszabadságról Romániában. És még azt mondják, hogy a szomszédban diktatúra van.
Egyre több embernél szakad el a cérna. Még a dübörgő szocializmus idején terjedt a jól ismert vicc, melynek a csattanója, hogy aki utolsónak távozik az országból, oltsa le a villanyt. A több millió kitántorgott hazájában ez a poén kezd valósággá válni. A legfrissebb felmérés szerint 159 038 olyan gyerek szerepel a gyerekjogvédelmi hatóság nyilvántartásában, akiknek egyik vagy mindkét szülője külföldön dolgozik. Annak már csak a Mindenható a megmondhatója, hogy valójában hányan hagyták el Romániát. És ha eddig még haza is jöttek, a tendencia egyértelműen az, hogy aki megélhetési vagy egyéb okból kint van, az ott is marad. Akik pedig itt maradtak, mintha valamiféle Stockholm-szindrómában szenvednének. Ami esetünkben annyit tesz, hogy a kiszolgáltatott helyzetben lévő emberek szeretetet kezdenek érezni kínzóik, rabtartóik iránt. Másként megmagyarázhatatlan, hogy a délibábos ígéretekért a csőcselék képes ugyanazokat beszavazni a hatalomba, akik tulajdonképpen ártanak nekik, tönkreteszik életüket, gyerekeik és az ország jövőjét.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Sütő Éva 2019. július 14., vasárnap

Gúzsba kötött közélet

A közélet évtizedes gúzsa nemhogy lazulna, de egyre inkább a hetvenes-nyolcvanas évek hangulatát idézi. Vajon meddig hiheti még a politikum, hogy neki ez a kiváltság kijár?

Rostás Szabolcs 2019. július 12., péntek

Szállnak rendelkezésünkre

Felértékelődnek a légi közlekedés lehetőségei, és ezzel a magyar kormány is tisztában van. És mivel Budapest nem építhet autópályákat Erdélyben, és egymagában a vasúti infrastruktúrát sem korszerűsítheti, egyelőre marad a légi összeköttetés bővítése.

Pataky István 2019. július 09., kedd

Megfigyelői státusba kényszerült az RMDSZ

Elfogadhatatlan – az utóbbi időben ez a legtöbbet használt szava az RMDSZ vezetőinek. Egy-egy kormányzati intézkedés után olyan átéléssel, magabiztossággal mondják bele a kamerákba ezt a szót, mintha ettől bármi változna.

Nánó Csaba 2019. július 04., csütörtök

Lélegeztetőgépen a kultúra

A kultúra az a terület, ahol nemigen lehet mismásolni. Képtelenség félig elkészült előadást bemutatni, részben kész könyvet vagy újságot kiadni, befejezetlen festményt kiállítani. Pedig adtak már át nem teljesen elkészült autópálya-szakaszt Romániában. 

Sütő Éva 2019. július 01., hétfő

A szokás hatalma Nagyváradon

Amikor a Bihar megyei magyarok már-már azt hiszik, hogy „fegyverszünet” vagy valamiféle „békeszerződés” van kialakulóban a két magyar párt között, és végre le lehetne kicsit ereszteni, azonnal kiássa valaki az újabb csatabárdot. 

Makkay József 2019. június 27., csütörtök

Büntetlen magyarellenesség?

Nemcsak Székelyföldön, hanem szerte Erdélyben megrázta a magyar közvéleményt a jogtalan román temetőfoglalás, amit legtöbben olyan határ túllépéseként értékelnek, amire nem igazán vállalkozott eddig a román hatalom.

2019. június 22., szombat

Nemzetmentő stratégiára van szükség Erdélyben

Nem tudom, milyen politikai érdekek állnak az úzvölgyi történések hátterében, azt azonban látom, hogy ha nem állunk talpra, végünk. Az Úzvölgye csak egyik példája annak, ami történik. A hatalom által támogatott folyamatnak vagyunk az áldozatai. 

Makkay József 2019. június 21., péntek

Gazdálkodás, mint életforma

Érdemes bepillantani a mezőgazdasági szakkiállítások mezőgép-, növényvédőszer- vagy vetőmagkínálatába, hogy rájöjjön az ember, az agrárágazat olyan terület, amiben nemhogy szégyellni való nincs, de a gazda egyenesen büszke lehet arra, amivel foglalkozik.

Ábrám Zoltán 2019. június 17., hétfő

A pápalátogatás és annak üzenetei

Miközben nincs helye sem fölényes kisajátításnak, sem a keresztyén értékek szellemében a „migránstámogatónak” titulált pápa bírálatának, több százezer román állampolgár nyert lelki feltöltődést Ferenc pápa történelmi látogatása idején és azt követően. 

Nánó Csaba 2019. június 14., péntek

A levélírás diszkrét bája

Az idősebb korosztály bizonyára emlékszik még – a fiatalok pedig nem is tudják, mit vesztettek –, mekkora izgalommal lestük a postást kora reggel, hátha aznap bedobja ládánkba a régen várt levelet.

Vélemény
Rostás Szabolcs: Szállnak rendelkezésünkre

Felértékelődnek a légi közlekedés lehetőségei, és ezzel a magyar kormány is tisztában ...

Pataky István: Megfigyelői státusba kényszerült az RMDSZ

Elfogadhatatlan – az utóbbi időben ez a legtöbbet használt szava az RMDSZ vezetőinek. Egy-egy kormányzati intézkedés ...

Nánó Csaba: Lélegeztetőgépen a kultúra

A kultúra az a terület, ahol nemigen lehet mismásolni. Képtelenség félig elkészült előadást ...