HIRDETÉS

Makkay József

2018. május 17., 18:39

Pünkösd hozománya

Sok lelkipásztor elismeri, hogy pünkösdről nehéz érthető módon úgy beszélni az embereknek, hogy azt a többi nagy egyházi ünnephez hasonlóan „kézzelfogható” üzenetként megértsék. Igaz ugyan, hogy pünkösd karácsony és húsvét után a kereszténység harmadik legnagyobb ünnepe, de míg karácsonykor a jászolban születő Megváltó és húsvétkor a megfeszített, majd harmadnapra feltámadott Jézus könnyebb befogadásra talál az emberi elme számára, addig a Szentlélek eljövetelének és kiárasztásának bibliai története igazi hitbéli kérdéssé válik a jelenséget valamiféle logika mentén boncolgatni akaró ember számára. Persze, nem csak a mai ember ilyen kétkedő. Tamás apostol esete a legkézenfekvőbb példa az emberi gyarlóság megtestesítésére, aki hiába élt hosszú ideig Jézus társaságában, a Megváltó feltámadását csak úgy volt képes feldolgozni, ha kezét Jézus sebhelyéhez érinthette. A hitetlenkedő Tamástól vajon mekkora távolságra áll a mai ember hite, aki vélt és valós tudását arra próbálja felhasználni, hogy különböző logikai bukfencekkel magyarázzon meg hitbéli kérdéseket, és ami e szűrön nem megy át, azt könnyen ejti. A mai ember számára az is nehezen képzelhető el, hogy a kitöltetett Szentlélek hatására az apostolok a Jeruzsálembe érkező soknyelvű tömeghez úgy tudtak szólani, hogy mindenki a saját nyelvén értette meg az üzenetet. Mi volt ez, ha nem isteni csoda?

Kétezer év távlatából nekünk mégis könnyebb a dolgunk, mert a Szentírás számos arcát megmutatta az istenfélő ember számára. Immár egyértelművé vált, hogy pünkösd három fontos eseményt jelent: a Szentlélek eljövetelét, az egyház alapítását, illetve az egész világra kiterjedő missziós munka kezdetét. Ennek lényegét Ferenc pápa így fogalmazta meg: „a Szentlélek az, aki mozgatja az egyházat, ő az, aki dolgozik az egyházban és a szívünkben. Ő az, aki minden keresztényből egy, a többiektől különböző személyt alakít ki, de akik mégis egységet alkotnak. Ő az, aki előre visz bennünket, aki kitárja az ajtókat, és aki misszióba küld bennünket, hogy tegyünk tanúságot Jézusról. A Szentlélek az, aki Isten dicséretére indít bennünket, és imádságra ösztönöz: ő imádkozik bennünk!”

Pünkösd üzenete ilyen formán aktuálisabb, mint valaha, hiszen a kereszténységet érő folyamatos támadásoknak és megpróbáltatásoknak vissza kell vezetniük bennünket az őskereszténység törekvéseihez, a hitbéli megtisztuláshoz, a történelmi egyházak újbóli megerősödéséhez. E nélkül ugyanis sem a Kárpát-medencének, sem Európának nem lehet tartós jövője. Ehhez a törekvéshez kívánok minden kedves olvasónknak áldott pünkösdi ünnepet!

 

 

HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
2018. július 29., vasárnap

Derűlátásra semmi okunk

A centenáriumi évben a felturbózott magyarellenesség nem használ azoknak, akik román-magyar vegyespárt létrehozásával próbálkoznának. 

2018. július 29., vasárnap

Btk-módosítás: romániai magyar szürkeség

A büntető törvénykönyv módosítása közösségünk szempontjából egy fekete–fehér történet lehetett volna, ebből mi mégis szürkén „jöttünk ki”. 

HIRDETÉS
Somogyi Botond 2018. július 28., szombat

Színes francia öröm

Világszerte pikáns újságcikkek, mémek és a közösségi oldalak hozzászólásának százezrei foglalkoznak a nemrég lezárult oroszországi labdarúgó világbajnokság győztesével, Franciaország nemzeti tizenegyével. Amelynek mintegy kétharmada színesbőrű játékos. 

Makkay József 2018. július 28., szombat

Jó és rossz román politikusok, avagy tévhitek fogságában

Johannis esete azért tragikus a magyarok számára, mert német identitását feladva úgy lett teljesen román érzelmű, hogy sok tekintetben túltesz a románokon. Állandó bizonyítási kényszerben szenved, emiatt nagy ívben tesz minden magyar ügyre. 

HIRDETÉS
Nánó Csaba 2018. július 20., péntek

Esőisten is megsiratta Horvátországot

Egy alig négymillió lakosú ország csapata készült „leigázni” a 66 milliós Franciaország nemzeti tizenegyét. Ami azonban a korabeli hódítóknak sikerült, a horvátoknak sajnos nem.

Makkay József 2018. július 20., péntek

Ami szabad a románoknak, miért nem szabad a magyaroknak?

Vajon miért marad egyedül a tömegek felvilágosítását sürgető székely politikus, aki jogosan hisz abban, hogy amíg az átlagember fejében nem tisztul le az autonómia fogalma, nem lesz tömegtámogatás és egységfront a kiharcolásához sem?

HIRDETÉS
Borbély Zsolt Attila 2018. július 12., csütörtök

Az értékőrzés és értékteremtés fóruma

Az idei EMI-tábor a 2017-es szellemi pászmáján halad tovább. A fő előadók akárcsak eddig, nem pártpolitikusok, hanem nemzetben gondolkodó értelmiségiek.

Makkay József 2018. július 12., csütörtök

Kirakatperek a centenárium évében

Amikor tavaly ősszel elkezdődtek az előkészületek az idei román centenáriumi ünnepségekre, többen megjósolták, hogy az erdélyi magyarság számára nehéz év lesz a 2018-as. Ma már mindez bizonyosság.

Péter Beáta 2018. július 05., csütörtök

A pincér

Tessék, kérem, egy pohár fehérbor és egy ásványvíz. Elnézést, kaphatnék egy tüzet? Ha nem bánják, csatlakozom. Elég gyenge menet van ma is. A bizalmaskodásnak is vége, amióta nem lehet bent cigizni.

Nánó Csaba 2018. július 05., csütörtök

Szubjektíven a világbajnokságról

Igazán nem panaszkodhatunk, hogy az oroszországi futball-világbajnokság unalomba fulladna. A meglepő eredmények mellett el kell ismernünk, hogy a foci – ahogyan az élet – egyáltalán nem igazságos

HIRDETÉS
Vélemény
Somogyi Botond: Színes francia öröm

Világszerte pikáns újságcikkek, mémek és a közösségi oldalak hozzászólásának ...

Makkay József: Jó és rossz román politikusok, avagy tévhitek fogságában

Johannis esete azért tragikus a magyarok számára, mert német identitását feladva úgy lett teljesen ...

Nánó Csaba: Esőisten is megsiratta Horvátországot

Egy alig négymillió lakosú ország csapata készült „leigázni” a 66 milliós Franciaország ...

HIRDETÉS
Legnézettebb
HIRDETÉS
HIRDETÉS