HIRDETÉS

Makkay József

2018. május 17., 18:39

Pünkösd hozománya

Sok lelkipásztor elismeri, hogy pünkösdről nehéz érthető módon úgy beszélni az embereknek, hogy azt a többi nagy egyházi ünnephez hasonlóan „kézzelfogható” üzenetként megértsék. Igaz ugyan, hogy pünkösd karácsony és húsvét után a kereszténység harmadik legnagyobb ünnepe, de míg karácsonykor a jászolban születő Megváltó és húsvétkor a megfeszített, majd harmadnapra feltámadott Jézus könnyebb befogadásra talál az emberi elme számára, addig a Szentlélek eljövetelének és kiárasztásának bibliai története igazi hitbéli kérdéssé válik a jelenséget valamiféle logika mentén boncolgatni akaró ember számára. Persze, nem csak a mai ember ilyen kétkedő. Tamás apostol esete a legkézenfekvőbb példa az emberi gyarlóság megtestesítésére, aki hiába élt hosszú ideig Jézus társaságában, a Megváltó feltámadását csak úgy volt képes feldolgozni, ha kezét Jézus sebhelyéhez érinthette. A hitetlenkedő Tamástól vajon mekkora távolságra áll a mai ember hite, aki vélt és valós tudását arra próbálja felhasználni, hogy különböző logikai bukfencekkel magyarázzon meg hitbéli kérdéseket, és ami e szűrön nem megy át, azt könnyen ejti. A mai ember számára az is nehezen képzelhető el, hogy a kitöltetett Szentlélek hatására az apostolok a Jeruzsálembe érkező soknyelvű tömeghez úgy tudtak szólani, hogy mindenki a saját nyelvén értette meg az üzenetet. Mi volt ez, ha nem isteni csoda?

Kétezer év távlatából nekünk mégis könnyebb a dolgunk, mert a Szentírás számos arcát megmutatta az istenfélő ember számára. Immár egyértelművé vált, hogy pünkösd három fontos eseményt jelent: a Szentlélek eljövetelét, az egyház alapítását, illetve az egész világra kiterjedő missziós munka kezdetét. Ennek lényegét Ferenc pápa így fogalmazta meg: „a Szentlélek az, aki mozgatja az egyházat, ő az, aki dolgozik az egyházban és a szívünkben. Ő az, aki minden keresztényből egy, a többiektől különböző személyt alakít ki, de akik mégis egységet alkotnak. Ő az, aki előre visz bennünket, aki kitárja az ajtókat, és aki misszióba küld bennünket, hogy tegyünk tanúságot Jézusról. A Szentlélek az, aki Isten dicséretére indít bennünket, és imádságra ösztönöz: ő imádkozik bennünk!”

Pünkösd üzenete ilyen formán aktuálisabb, mint valaha, hiszen a kereszténységet érő folyamatos támadásoknak és megpróbáltatásoknak vissza kell vezetniük bennünket az őskereszténység törekvéseihez, a hitbéli megtisztuláshoz, a történelmi egyházak újbóli megerősödéséhez. E nélkül ugyanis sem a Kárpát-medencének, sem Európának nem lehet tartós jövője. Ehhez a törekvéshez kívánok minden kedves olvasónknak áldott pünkösdi ünnepet!

 

 

HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rostás Szabolcs 2018. május 16., szerda

Hacsek és Sajó a Dâmboviţa partján

A másfél éve hatalmon lévő balliberálisok jóformán semmit nem valósítottak meg választási programjukból. Több száz kilométernyi új autópályával kecsegtették az embereket, ehhez képest Romániában legutóbb 2016-ban adtak át sztrádaszakaszt a forgalomnak. 

Makkay József 2018. május 11., péntek

Doina Cornea emlékezete

A vele kapcsolatos első emlékeim Doina Cornea temetésén pörögtek le előttem, miközben ledöbbenve hallgattam Marius Oprea történész szavait, aki úgy fogalmazott: mintegy kilencven szekuritátés tiszt követte és figyelte Cornea asszony minden lépését. 

HIRDETÉS
Péter Beáta 2018. május 07., hétfő

Cserebere

Zsúfolásig megtelt a kultúrotthon, ketten is ültek egy széken. A később érkezők a fal mellett sorakoztak. A falu krémje szépen kiöltözve az első sorban foglalt helyet, középen a polgármesterrel.

Somogyi Botond 2018. május 07., hétfő

Még az Üveghegyeken is túl

Elegünk van ebből! Nincs igazság! Mindig a jók győznek – elégedetlenkedtek egyesek a mesék világában élők közül. „Nekünk is jár valami, ez nem demokrácia” – harsogták egyre többen.

HIRDETÉS
Kádár Hanga 2018. május 06., vasárnap

Kinek az Európája?

Gyanútlanul ültem le végignézni a legfrissebb LIBE-jelentést Magyarország jogi helyzetéről abban a naiv reményben, hogy a becsületesség és a tisztánlátás jegyében végighallgathatom az ellenkező álláspont megalapozott érveit.

Borbély Zsolt Attila 2018. május 04., péntek

Egy legitim választás után utcára vonulni bolsevik tempó

Egyáltalán mit követelhetnek racionálisan a tüntetők egy magas részvétel mellett lezajlott, tiszta választás után, amelynek során a nép többsége egyértelműen letette voksát a Fidesz–KDNP mellett? Új választásokat?

HIRDETÉS
Rédai Attila 2018. május 04., péntek

MOGYE-nekrológ helyett

A MOGYE ügyében a romániai magyar politikum, társadalom elaludt. Az utolsó pillanatban ébredtek fel a pártok – már amelyik –, a marosvásárhelyi közbeszédben is csak pár nappal a döntés előtt lett téma a fúzió, miután a sajtó észrevette, hogy itt az idő.

Nánó Csaba 2018. május 02., szerda

Az érem sötét oldala

A könyv, az olvasás szerelmesei nem panaszkodhatnak, hogy ilyenkor, tavasz elején nem zajlik az élet. Könyvfesztiválok és vásárok, felolvasási maratonok és az újabban kitalált, igen ötletes könyvturkálás színesíti programjainkat.

Rostás Szabolcs 2018. április 21., szombat

Párhuzamos valóságok

Legyen szó egységes bérezést előíró jogszabályról, gazdaságpolitikáról vagy infrastruktúra-fejlesztésről, a másfél éve hatalmon lévő román balliberálisok folyamatosan arról tesznek tanúbizonyságot, hogy képtelenek hatékonyan kormányozni az országot.

Makkay József 2018. április 20., péntek

Titkainkat ne bízzuk a világhálóra

A különböző internetes felületeket időről időre megrázó botrányok ismeretében jó tudni, hogy aki a világhálót használja, annak az élete, a szokásai, a vágyai, az emberi kapcsolatai nyitott könyvnek számítanak.

HIRDETÉS
Vélemény
Rostás Szabolcs: Hacsek és Sajó a Dâmboviţa partján

A másfél éve hatalmon lévő balliberálisok jóformán semmit nem valósítottak meg ...

Makkay József: Doina Cornea emlékezete

A vele kapcsolatos első emlékeim Doina Cornea temetésén pörögtek le előttem, miközben ledöbbenve hallgattam ...

Péter Beáta: Cserebere

Zsúfolásig megtelt a kultúrotthon, ketten is ültek egy széken. A később érkezők a fal mellett sorakoztak. ...

HIRDETÉS