Makkay József

2018. május 17., 18:39

Pünkösd hozománya

Sok lelkipásztor elismeri, hogy pünkösdről nehéz érthető módon úgy beszélni az embereknek, hogy azt a többi nagy egyházi ünnephez hasonlóan „kézzelfogható” üzenetként megértsék. Igaz ugyan, hogy pünkösd karácsony és húsvét után a kereszténység harmadik legnagyobb ünnepe, de míg karácsonykor a jászolban születő Megváltó és húsvétkor a megfeszített, majd harmadnapra feltámadott Jézus könnyebb befogadásra talál az emberi elme számára, addig a Szentlélek eljövetelének és kiárasztásának bibliai története igazi hitbéli kérdéssé válik a jelenséget valamiféle logika mentén boncolgatni akaró ember számára. Persze, nem csak a mai ember ilyen kétkedő. Tamás apostol esete a legkézenfekvőbb példa az emberi gyarlóság megtestesítésére, aki hiába élt hosszú ideig Jézus társaságában, a Megváltó feltámadását csak úgy volt képes feldolgozni, ha kezét Jézus sebhelyéhez érinthette. A hitetlenkedő Tamástól vajon mekkora távolságra áll a mai ember hite, aki vélt és valós tudását arra próbálja felhasználni, hogy különböző logikai bukfencekkel magyarázzon meg hitbéli kérdéseket, és ami e szűrön nem megy át, azt könnyen ejti. A mai ember számára az is nehezen képzelhető el, hogy a kitöltetett Szentlélek hatására az apostolok a Jeruzsálembe érkező soknyelvű tömeghez úgy tudtak szólani, hogy mindenki a saját nyelvén értette meg az üzenetet. Mi volt ez, ha nem isteni csoda?

Kétezer év távlatából nekünk mégis könnyebb a dolgunk, mert a Szentírás számos arcát megmutatta az istenfélő ember számára. Immár egyértelművé vált, hogy pünkösd három fontos eseményt jelent: a Szentlélek eljövetelét, az egyház alapítását, illetve az egész világra kiterjedő missziós munka kezdetét. Ennek lényegét Ferenc pápa így fogalmazta meg: „a Szentlélek az, aki mozgatja az egyházat, ő az, aki dolgozik az egyházban és a szívünkben. Ő az, aki minden keresztényből egy, a többiektől különböző személyt alakít ki, de akik mégis egységet alkotnak. Ő az, aki előre visz bennünket, aki kitárja az ajtókat, és aki misszióba küld bennünket, hogy tegyünk tanúságot Jézusról. A Szentlélek az, aki Isten dicséretére indít bennünket, és imádságra ösztönöz: ő imádkozik bennünk!”

Pünkösd üzenete ilyen formán aktuálisabb, mint valaha, hiszen a kereszténységet érő folyamatos támadásoknak és megpróbáltatásoknak vissza kell vezetniük bennünket az őskereszténység törekvéseihez, a hitbéli megtisztuláshoz, a történelmi egyházak újbóli megerősödéséhez. E nélkül ugyanis sem a Kárpát-medencének, sem Európának nem lehet tartós jövője. Ehhez a törekvéshez kívánok minden kedves olvasónknak áldott pünkösdi ünnepet!

 

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Makkay József 2018. november 01., csütörtök

Jövő héttől új Erdélyi Napló

Mérföldkőhöz érkezett a 27 éve megjelenő lapunk: az eddig önállóan forgalmazott Erdélyi Napló jövő héttől a lapcsoportunkhoz tartozó Krónika és a Székelyhon napilapok helyi kiadásaiba fog belekerülni nyolcoldalas, önálló mellékletként. 

2018. október 26., péntek

Segíthet-e az MPP-n a ráncfelvarrás?

Hogy segíthet-e az MPP-n megejtett kozmetikázás, az kétségesnek tűnik, de az vitathatatlan: valamit tenniük kell, ha önálló politikai tényezőként meg akarnak maradni. Az a helyzet, amibe 2012 óta lavírozták magukat, egyenlő az önfeladással.

Makkay József 2018. október 26., péntek

Volt egyszer egy forradalom

A rendszerváltás után született vagy kisgyerekként nevelkedett fiatalok számára nehezen értelmezhető a kommunizmus fogalma. De nemcsak nekik, hanem sok olyan ember számára is, akik emlékezetében a diktatúrának csak a „pozitív” oldala jelenik meg. 

Nánó Csaba 2018. október 19., péntek

A Balkánból a civilizált világ felé

A személyszállítók felosztották egymás között a piacot. Általában ócska járműveken viszik-hozzák az embereket – kicsi busz, kevés költség, nagy haszon alapon – , bömböl a rádió, az utas, ha akarja, ha nem, kénytelen hallgatni a sofőrnek tetsző műsort.

Makkay József 2018. október 19., péntek

Megakasztott visszaszolgáltatás

Az erdélyi magyar közvélemény a Mikó-kollégium ügyéről tud a legtöbbet, hiszen számos tüntetés, tiltakozás övezte a rendszerváltás óta mérföldkőnek számító jogi visszaélést, amely a teljes visszaszolgáltatási folyamatot megakasztotta.

Makkay József 2018. október 12., péntek

Semmi pánik, győztek az igenek!

A mintegy négymillió szavazat 91, 56 százaléka igen, ami önmagában jelzi a társadalom véleményét a párkapcsolatról, a házasságról. Valószínűleg ennél nagyobb részvétel esetén sem kúszott volna a nemek aránya tíz 10 százalék fölé. 

Nánó Csaba 2018. október 05., péntek

A magunk esze után

Ha már elmegy „népszavazni”, szerencsés lenne, ha mindenki maga döntene arról, mit lát jónak. Tisztában kell lenni azzal is, egyre többen élnek élettársi kapcsolatban akár úgy is, hogy közben gyerekük, unokáik születnek.

2018. október 05., péntek

Marosvásárhelyen a kudarc neve: RMDSZ

Hogy valójában mi történik a marosvásárhelyi RMDSZ-ben, azt nehéz lenne megmondani, de tény, hogy egy ideje, mint bolha a kutyához, úgy tapad hozzá a kudarc. És nem tegnaptól, hanem egyes vélemények szerint az ezredfordulótól kezdődően. 

Makkay József 2018. október 05., péntek

Birodalom és hazafiság

A birodalmaknak van egy közös jellemzőjük: mindig keményen megtorolták a végeken felbukkanó elégedetlenséget, forradalmi szikrát vagy forradalmat.

Nánó Csaba 2018. szeptember 29., szombat

Diszkóláz: nyolcvanas évek nosztalgiája

Kolozsváron olyan bulit szervezett a Backstage Production, ahol Samantha Fox, a Bad Boys Blue, a Boney M. és a Ricchi e Poveri lépett fel. Micsoda legendák! Persze a magam ötvenvalahány évével szinte kamasznak számítok néhány említett előadó mellett.

HIRDETÉS
Vélemény
Makkay József: Jövő héttől új Erdélyi Napló

Mérföldkőhöz érkezett a 27 éve megjelenő lapunk: az eddig önállóan forgalmazott Erdélyi Napló ...

Makkay József: Volt egyszer egy forradalom

A rendszerváltás után született vagy kisgyerekként nevelkedett fiatalok számára nehezen értelmezhető ...

Nánó Csaba: A Balkánból a civilizált világ felé

A személyszállítók felosztották egymás között a piacot. Általában ócska járműveken ...

HIRDETÉS
Legnézettebb
HIRDETÉS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS