HIRDETÉS

Nánó Csaba

2017. június 23., 21:03

Oroszlánbőgés, medvetánc

A családi legenda szerint ötéves lehettem, amikor nagyszüleim elvittek a Hargitára. Állítólag – mintha az emlékezés homályából nekem is felsejlene valami ködös részlet – málnaszedés közben történt a következő eset: a málnasor egyik felén én, a félméteres prücsök szedtem a pirosló szemeket, a sor másik felén pedig egy másfél méteres medvebocs lakmározott a gyümölcsből. Talán még farkasszemet is néztem a macival. Hogy ki ijedt meg jobban, arról már nem szól a fáma.

Ma már nem kell a Hargitára menni medvét látni. Ha már az új törvények értelmében cirkuszban nem csodálhatjuk őket,

elég végigsétálni néhány székelyföldi város főutcáján, és nagy az esély arra, hogy ne csak régi ismerősök süvegeljenek meg, hanem egy-egy hatalmas medve is ránk mosolyogjon a bajsza alól.

Nyilván, ha az állat éppen vicces kedvében van. Ha nincs, akkor bizony elszabtuk.

A medve alapjában véve kedves, békés állat. Addig, amíg – ebből sokat tanulhatunk mi is – nem érzi veszélyeztetve családját, kicsinyeit. Vagy nem éhes. Vagy nem dühös. Vagy nem fáj valamije. Egyszóval, bármennyire jópofa, de eredendően kiszámíthatatlan. Mint bármelyik állat. Hiszen az élet nem rajzfilm, ahol kutya, macska, egér, oroszlán, medve és ember jól megfér egy fedél alatt, vagy együtt labdázik a játszótéren.

Szakemberek hívják fel a figyelmet arra, hogy amióta felfüggesztették a nagyragadozók kilövését, a vadgazdálkodás a feje tetejére állt.

Elszaporodtak a nagyvadak, egyre több kárt okoznak, és az emberek egyre tűrhetetlenebbnek tartják a helyzetet. Nyilván senki sem szeret arra ébredni, hogy ablakán bekukucskál egy medve, vagy éppenséggel háziállatainak bottal ütheti a nyomát. A vadászok legfeljebb vízi pisztollyal lőhetnek a vadakra, és ha kapnak a macitól egy pofont, a másik orcájukat is oda kell tartaniuk.

Nehogy megkövezzenek, semmi bajom az állatokkal, szeretem őket, még állati jogaikat is elismerem. De ahogy Mórickának, nekem is mindenről „az” jut eszembe. Pontosabban a mindenkori hatalom, amelyik ebben az esetben is teljes tehetetlenségről tesz tanúbizonyságot. A román politika viharaiban nehéz lenne józanul megoldani bármit is. Lesznek majd – ez egy ismeretlen és távoli időszakot jelöl – autópályáink, ahol egymást kerülgetik gépkocsik, medvék, vaddisznók, netán elefántok és oroszlánok, ha kirúgják őket az állatmentes cirkuszokból. Mindazonáltal van egy olyan érzésem, nem ártana tenni valamit, hogy az állat is jól lakjon, az ember is megmaradjon. Ha lehet, még a mi életünkben…

 

 

HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rostás Szabolcs 2017. június 18., vasárnap

Johannis és Trump

Szinte teljes az egyetértés román politikai és elemzői körökben, hogy Klaus Johannis szép babért aratott le múlt heti amerikai látogatásával. Az államfő politikai ellenfelei is többnyire szuperlatívuszokban beszélnek róla. 

Somogyi Botond 2017. június 18., vasárnap

Meddig lehet szokni?

A nyugati társadalom és a közvélemény továbbra is nyugodt. A sajtóban simogatják a migránsokat, a rendőrség hamisítja a bűnözési statisztikákat, a politikusok pedig mindehhez jó képet vágnak. Sőt, támadják a kelet-európai és balkáni országokat.

HIRDETÉS
Makkay József 2017. június 16., péntek

Magyar gazdaságélénkítő „próbafutam” a Mezőségen

Mintegy hárommillió euró támogatással indította el erdélyi mezőségi gazdaságfejlesztési programját a magyar kormány. A délvidéki pozitív tapasztalatok nyomán elérkezett az idő az erdélyi próbafutamra is.

2017. június 10., szombat

Június 4-ének fájdalma határon innen és túl

 Mondják: a háborúkban mindig a győztesnek van igaza. A többi néma csend, gyász és fájdalom. Idővel az emlékezés ideje jön el és a miértek keresgélése. Az okok találgatása, kutatása, elemzése. Cui prodest?

HIRDETÉS
2017. június 10., szombat

Csíksomlyó, a nemzeti összetartozás

A pünkösd szombatján sorra kerülő csíksomlyói búcsú a négyszázötven éves hagyomány alapján a Salvator-kápolna előtti keresztre vésett szöveget választotta mottójául: „Isten! Tarts meg minket őseink szent hitében és erényeiben!” 

Somogyi Botond 2017. június 10., szombat

„Igazi” magyar csapat a román ligában

Igaz, hogy a csapat vezetői nem olyan magas célokat tűztek ki maguk elé, mint régebb a fellegváriak, de érdemes szurkolni, mert a „miénk”. Ha eddig nem is volt, most már biztosan van magyar csapat a román ligában. Tehát huj, huj, hajrá, Sepsiszentgyörgy!

HIRDETÉS
Kádár Hanga 2017. június 02., péntek

Ami a férfiaknak szégyen…

Értem én a gesztus nemességét, amellyel elősegítenék az erdélyi nők politikai szerepvállalását, de ezzel nem oldottunk meg semmit. Pláne, hogy a pozitív diszkrimináció többnyire nem hálás jelenség. 

Nánó Csaba 2017. június 02., péntek

Mindennapi szemetünk

Szemét, hulladék mindig volt, van és lesz, amíg a Föld forog és csillagok pislákolnak az égen. De valljuk be: mint annyi más, a szemét sem a régi. Legalábbis annak elhordása nem az.

Makkay József 2017. június 02., péntek

Pünkösd, a hosszú hétvége?

Az immár szabadnapokkal is felkínált ünnep fogódzót jelenthet az útkereső ember számára, aki éppen a csíksomlyói búcsún vagy saját településén, a pünkösdi szentmisén vagy istentiszteleten tapasztalhatja meg Isten közelségét. 

Rédai Attila 2017. május 27., szombat

Rendőrállam rend nélkül

Háromszázezer ember. Ennyien vannak Romániában azok, akiket az elmúlt öt évben a hatóságok lehallgattak. Ennyi ember neve szerepel valamilyen ügycsomóban, amely megjárta a bíróságot, s amelyre a hatóságok a bíráktól a lehallgatásra jóváhagyást kaptak. 

HIRDETÉS
Vélemény
Kádár Hanga: Idill varázsütésre

Csoda történt: Albert kipihenten ébredt. Kivételesen nem kellett hajnali ötkor kivakargatnia csipáit szempillái ...

Somogyi Botond: A gyermekben a jövő

Romániában párhuzamos román és magyar monológok zajlanak. S ameddig a román történelemkönyvekből ...

Nánó Csaba: Kegyelemdöfés

Miként fordulhat elő az, hogy mifelénk a kevésből mindenre a legtöbbet kell adni? A válasz részben a társadalom ...

HIRDETÉS