Makkay József

2019. április 05., 09:41

Népszavazásdi

Mi történne, ha népszavazást tartanánk Isten létezéséről? Ha a többség úgy döntene, hogy márpedig nincs Isten, akkor bezárnánk a templomokat, és betiltanánk a keresztény egyházakat? Ezeket az abszurd, ugyanakkor elgondolkoztató kérdéseket egy magyar politikus tette fele a 2004. december 5-i magyarországi népszavazás sikertelensége után. Mint emlékezetes, a határon túli magyarság kettős állampolgárság ügyében kiírt népszavazás érvénytelen lett. A Magyarok Világszövetsége által kezdeményezett megmérettetés mély árkokat ásott az anyaország és az elszakadt nemzetrészek közé – hosszú évekre megterhelve kapcsolatainkat. Hat éven át a nemzetrészek között folyó sárdobálás végül azzal csillapodott le, hogy a második Orbán-kormány egyik első intézkedése volt 2010-ben a kettős állampolgárság megkönnyítéséről szóló törvény megszavazása.

Nem véletlenül jutott eszembe e gyászos történet a Nagy-Britanniában 2016 júniusában megtartott népszavazás kapcsán az ország kilépéséről az Európai Unióból, ahol a szavazók 51, 9 százaléka döntött a távozás mellett. Az eldurvult kampányban a kilépésben érdekelt tábor felnagyította az EU-tagság hátrányait szemben a független és önálló Nagy-Britannia előnyeivel. Hiába figyelmeztettek mértékadó gazdasági szakemberek arra, hogy a kilépés gazdasági katasztrófát hozhat a szigetállam számára, mert a Brexitet támogató megmondóemberek túlharsogtak mindent és mindenkit.

Három évvel az emlékezetes népszavazás után az angol politikai osztály megosztottabb, mint valaha: a parlamenti képviselők már harmadik alkalommal utasították el Theresa May miniszterelnök 12 pontos megállapodását a kilépésről. Lehetetlen állapot alakult ki, amely során a két szemben álló tábort csak egy dolog vezérli: betartson a másiknak. Miközben mindenki tudja, hogy az Európai Unióval folyó tárgyalások során az a legtöbb, amit a miniszterelnök kialkudott Brüsszeltől. A brit politikai osztály most döbben rá: nincs igazán jó megoldás a kilépésre. Egy felelőtlen népszavazással olyan zsákutcába vezették be az országot, amiből egyre inkább egy megállapodás nélküli kilépés a valószínű. Ez Nagy-Britanniának kisebb gazdasági összeomlást okoz, ugyanakkor az örvények elérik az Európai Unió legtávolabbi pontjait is.

E két eset is jól mutatja, mennyire veszélyes kezdeményezés olyan ügyekről rendezni népszavazást, amihez a lakosság többsége csak érzelmileg viszonyul. Egy-egy ilyen referendum hosszú távra meghatározza az ország vagy a tágabb régió életét.

Persze vannak kivételek is. Például Románia, ahol egy referendumnak alig van hatása. Mivel ebben az országban semmit nem vesznek komolyan – a törvényeket legkevésbé –, így nem kell csodálkozni, hogy a Traian Băsescu államfő idején a legfentebb 300 tagú törvényhozásról megejtett érvényes népszavazás határozatának alkalmazása már a referendum másnapján a felejtés homályába veszett. Mint ahogy a román jogállamiságról most készülő, Klaus Johannis-féle népszavazásnak is hasonló lesz a sorsa.

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rostás Szabolcs 2019. május 11., szombat

Kétszínű Budapest-fóbia

Orbán Viktor erdélyi látogatása újfent táptalajt szolgáltatott bizonyos román politikusok és véleményformálók számára, hogy hangot adjanak a magyar miniszterelnökkel szembeni ellenérzésüknek, és megismételjék untig emlegetett összeesküvés-elméleteiket.

Makkay József 2019. május 11., szombat

Nemzetközi szintre emelt magyar ügy

Az erdélyi magyar pártok rájöttek, széleskörű összefogás nélkül az erdélyi magyarságnak nincs esélye autonómiatörekvéseit megvalósítani, de az újabb botrányokkal „színesített” romániai magyarellenességet sem tudja egymagában kezelni egyikük sem.

Pataky István 2019. május 02., csütörtök

Ukrajnán csak a nyomásgyakorlás segíthet

Magyarország nem kíván határmódosítást, de még azt sem, hogy Ukrajnát átkereszteljék. Csak a kárpátaljai magyarság már meglévő jogait akarja vissza a Kijevtől. Némi nyomásgyakorlással ugyan, de a diplomáciai szokásjog keretein belül. 

Nánó Csaba 2019. április 25., csütörtök

Képmutatók álünnepe és kirakatgyásza

Európa keresztény lakosságának negyede jár rendszeresen templomba. A többség, amely most a Notre-Dame tragédiáját siratja és jajveszékel, hogy a keresztény Európa egyik jelképe dőlt majdnem össze, valószínűleg életében nem tette be a lábát Isten házába. 

Makkay József 2019. április 25., csütörtök

Percemberkék igazságszolgáltatása

Dan Tanasă egyesülete külön fejezetet érdemel e kafkai világban. A titkosszolgálati háttérrel működő magyarellenes holdingban futószalagon születnek olyan ítéletek, amelyet egy szakmájára valamit is adó törvénybíró jogállamban ne tudna kimagyarázni. 

Borbély Zsolt Attila 2019. április 17., szerda

Európa megmentése a tét

A globalisták minden erővel tüzelnek Orbánra és a Fideszre. Ennek tudható be az útszéli mocskolódásoktól sem mentes európai szintű rágalomkampány, ami elsősorban a fősodratú balliberális sajtóból zúdul a magyar kormányra, de a konzervatívnak mondott média is kiveszi belőle a részét.

Makkay József 2019. április 12., péntek

Brüsszel és Bukarest között, a senki földjén

A kirakatpernek számító székely terroristaügy két vádlottjával példát mutat a román állam, hogy a továbbiakban senkinek ne forduljon meg a fejében olyan „szélsőséges” szervezetekben tevékenykedni, mint a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM). 

Nánó Csaba 2019. április 11., csütörtök

Kardrántás helyett

Újabb „botrányt” szimatoltak ki a román lapok, mégpedig azt, hogy modern, hivatásos labdarúgó-akadémiát hoz létre Szatmárnémetiben a magyar kormány, amelynek előkészületi munkálataira már el is különítettek 216 millió forintot.

2019. április 05., péntek

Csillagot kapott Erdély

Új csillagos éttermünk a kézdivásárhelyi, sokat látott, sokat tanult séf-zseni, Veres István által fémjelzett Babel, amelynek már korábban is volt érintőlegesen köze a csillaghoz.

Nánó Csaba 2019. március 30., szombat

Nem éppen ortodox gondolatok a nézőtéren

Nézem az előadást – teljesen mindegy, hogy hol, mikor és melyiket. Próbálom értelmezni a rendező elképzelését, megfejteni a darab mondanivalóját, a szerző gondolatait, de sehogy sem sikerül.

Vélemény
Rostás Szabolcs: Kétszínű Budapest-fóbia

Orbán Viktor erdélyi látogatása újfent táptalajt szolgáltatott bizonyos román politikusok és ...

Makkay József: Nemzetközi szintre emelt magyar ügy

Az erdélyi magyar pártok rájöttek, széleskörű összefogás nélkül az erdélyi magyarságnak ...

Pataky István: Ukrajnán csak a nyomásgyakorlás segíthet

Magyarország nem kíván határmódosítást, de még azt sem, hogy Ukrajnát átkereszteljék. ...