HIRDETÉS

Makkay József

2017. szeptember 22., 20:15

Mitől jobb a norvég oktatás?

Nem egy esetről tudok, amikor Norvégiában, Svédországban vagy Finnországban munkát vállaló hazánkfia családostól telepedett át, és legnagyobb meglepetésükre az iskolába beíratott gyerek a romániai tantárgyak és a kikérdezés alapján egy-két osztállyal fennebb került, azaz az ötödikes gyerekből például hatodikos lett. A gyanútlan szemlélő erre azt mondaná, hogy az oktatási rendszerünk jobb, mint az észak-európai, hiszen adott korban több tudásanyaggal látja el a diákot. Tanulóink óraszámát és túlterheltségét figyelembe véve talán van ebben szemernyi igazság, a valóságban azonban két külön világról beszélünk.

Ha egymás mellé tesszük a lapunknak nyilatkozó norvégiai pedagógus tapasztalatait egy hazai tanáréval, rádöbbenünk, mi a titka az észak-európai országok jóléti társadalmainak és Románia hatalmas lemaradásának. Mindkettő az oktatásban keresendő.

Tucatnyi példa bizonyítja, hogy a világ legfejlettebb országainak jólétéhez a tanügy gyökeres reformján keresztül vezetett az út. A reformok, persze, nem puszta szólamokból álltak, hanem komoly beruházásokból, amelynek hozománya nem egy-két éven belül vált láthatóvá, hanem évtizedek múlva. Azaz a távol-keleti sikertörténeteket – hogy csak Japánt és Dél-Koreát említsük – vagy az észak-európai jóléti társadalmakat a hatvanas, hetvenes és nyolcvanas években felértékelt közoktatás állította felívelő pályára. Ezek tények, amivel aligha lehet vitatkozni.

Ezzel szemben a romániai oktatási rendszernek még azt sem sikerült átörökítenie, ami jól működött a kommunista időszakban. Az eltelt huszonhét év állandó tanügyi reformjában igazából semmi nem kezdődött el, és semmi nem ért véget. Egymást váltogató több tíz oktatási miniszter számtalan elképzelése ütközött egymással, kérész életű reformkísérletek múltak ki anélkül, hogy bárki is hasznát látta volna.

A hangzatos szólamok és a világmegváltó ötletek árnyékában mindannyiszor kiderült, hogy a király meztelen. Sem konszenzus, sem politikai akarat, sem hosszú távú elképzelés nincs arról, hogyan nézzen ki ez az ország, mondjuk tíz év múlva, és abban milyen szerepet szánnak az oktatásnak. Helyette viszont tűzoltó munka folyik immár 27 éve, ami ilyenkor, tanév kezdetén rendszerint abban csapódik le, hogy egyetlen osztálynak sincs elegendő tankönyve. Sőt, vannak évfolyamok, ahova egyetlen új tankönyv sem jutott, miközben a régiekből már nem lehetne tanítani, mert az adott oktatási program megváltozott. Oldja meg a tanár és a szülő a helyzetet, ahogyan tudja.

Valami azt súgja nekem, hogy a következő harminc évben Románia éppen olyan szegény és elmaradott lesz, mint amilyen ma.

 

HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Makkay József 2017. szeptember 28., csütörtök

Megleckéztették a választók Angela Merkelt

Abban az országban, ahol a lakosság kiábrándultságát nem az életszínvonal csökkenése váltja ki, hanem az ellenőrizetlen migránsáradat okozta kockázatok, nem nehéz megtalálni a mai német politikai elit leváltását célzó választói törekvések igazi okát. 

Rédai Attila 2017. szeptember 22., péntek

Elmulasztott viharjelzés

Nyolc halálos áldozat, több tucat sérült, hatalmas károk: e sorok születésekor ez annak a múlt vasárnapi viharnak a mérlege, amelyről a hatóságok elmulasztották idejében és hatásosan figyelmeztetni a polgárokat.

HIRDETÉS
Borbély Zsolt Attila 2017. szeptember 16., szombat

Jövőre a kultúránk megmaradásáról döntünk

A magyar miniszterelnök Európa-szinten egyedüliként koherens, megvalósítható megoldást hirdet a legfőbb problémára: kiutat tud mutatni abból a válságból, amely eltemetheti mindazt, amit Európa jelent.

Rostás Szabolcs 2017. szeptember 16., szombat

Gyűlöletkampány álhírekkel

A legnagyobb lélekszámú nemzeti kisebbség bűnbakká nyilvánításával, a magyar kártya előrángatásával kiválóan el lehet terelni a társadalom figyelmét a valós problémákról.

HIRDETÉS
Makkay József 2017. szeptember 15., péntek

Diplomáciai „keménykedés”

Dicséretes módon a magyar külpolitika végre arra a pászmára állt rá, amire mindig is szükség lett. Évszázados tapasztalataink bizonyítják, hogy a Kárpát-medencei utódállamokba szorult magyarság jogainak érvényesítéséhez a szép szavak nem elegendőek. 

Makkay József 2017. szeptember 09., szombat

Vérszemet kapott provokátorok

Nem kell jósnak lennünk, hogy lássuk, a jövő évi nagyromán centenáriumi előkészületekbe az egész országot forrásba hozó „magyar miccsesbotrányok” éppúgy beletartoznak, mint a teljesen fellobogózott települések látványa.

HIRDETÉS
Nánó Csaba 2017. szeptember 01., péntek

A magyarok kimenetele

Románok körében ma is tartja magát az a nézet, hogy a honfoglaló magyarok vademberek voltak, akik nyereg alatt puhított nyers húst ettek, és mindent elpusztítottak, ami az útjukba került. Nem úgy, mint ők, a vendégszeretők, akik évezredek óta élnek itt. 

Nánó Csaba 2017. augusztus 25., péntek

Egykori stúdiósok második találkozója: színházat játszó örökifjak

Kereken három évtizede, ugyanaz a hatalom, amelyik megengedte, majd elnézte azt, hogy magyar beszéd hallatszódjon egy kicsiny színpadról, majdnem pillanatok alatt betömte a szájakat. Akkor már zavaró volt, hogy megszólalunk.

Makkay József 2017. augusztus 25., péntek

A magyar napok védőpajzsa

A Kolozsvári Magyar Napok talán legnagyobb tanulsága az, hogy amelyik magyar közösség kezébe veszi sorsának irányítását, és képes bármilyen mélységekből talpra állni, annak ellenséges környezetben is nyert ügye van.

Nánó Csaba 2017. augusztus 22., kedd

Édes balgaság és önsanyargatás

Üzent a hatalom. „Meggyőződésem, hogy azoknak a románoknak, akik külföldön vállaltak munkát, van okuk hazatérni. Szeretettel várjuk őket, együtt egy jobb Romániát építhetünk” – írja közösségi oldalán a román miniszterelnök.

HIRDETÉS
Vélemény
Makkay József: Megleckéztették a választók Angela Merkelt

Abban az országban, ahol a lakosság kiábrándultságát nem az életszínvonal csökkenése ...

Rédai Attila: Elmulasztott viharjelzés

Nyolc halálos áldozat, több tucat sérült, hatalmas károk: e sorok születésekor ez annak a múlt ...

Rostás Szabolcs: Gyűlöletkampány álhírekkel

A legnagyobb lélekszámú nemzeti kisebbség bűnbakká nyilvánításával, a magyar kártya ...

HIRDETÉS
Legnézettebb
HIRDETÉS
HIRDETÉS