HIRDETÉS

Kádár Hanga

2018. március 15., 20:29

Mire jó ma március 15.?

Sokat tanult, világlátott ismerőseim egyike azzal a kérdéssel állt elő minap, hogy nem érti, mivel gazdagítja önérzetünket, ha egy fizikalaborra magyarul is kiírják a terem funkcióját? Tényleg, miért is? –kérdezhetnénk. Női ismerősök ajándékba kapott, román hímzésmintájú márciuskáikat mutogatták büszkén a Facebookon jelezve, hogy ők nyitottak a románság hagyományai iránt. Miért is ne? –kérdezhetnénk. Más fiatalok pedig mereven elutasítják, hogy részt vegyenek a március 15-i ünnepségen, mert semmi kokárda és katonadal kedvéért nem sértenék meg román barátaik nemzeti érzetét.

Hogy mit is ad a fizikalabor ajtaján függő magyar felirat? Az érzést, hogy magyar nemzetiségem ellenére nem vagyok a románhoz képest alulértékelt állampolgár. Hogy miért nem dicsekszem márciuskákkal a közösségi hálókon? Mert az egymás kultúrája iránti nyitottság éppen száz éve egyoldalú: míg néhány magyar hajlandó hórázni egy vegyes esküvőn, és román haverrel szelfit lőni a december elsejei heje-hujában, vagy feltűzni mellkasára az olténiai mintás hagyományt, addig a román azt sem tudja, eszik-e vagy isszák a csárdást, van, aki leköpi a magyar kokárdát, a posztkommunista miniszterelnök pedig a zászlónk mellé akasztana.

A magyar nyitottság egyelőre süket fülekre talál, míg a román valahol a Balkán-félsziget földjében szunnyad. Az erdélyi magyar értelmiség hamis-liberális része pedig suttyomban, egy sör mellett köhinti el, hogy ebben az országban soha nem érezheti szociálisan teljesen egyenrangúnak magát román kollégával, de egyetemi óráin a nem létező kisebbségi hátrányról papol.

Március 15. nem hoz megváltást. Éppen csak felvillanthatjuk a teljes társadalmi egyenlőség iránti igényünket, egyfajta békés, kulturált demonstrációval a kétnyelvű feliratokért vagy a gyakorlatban is megvalósuló magyar bírósági eljárásért. Csak ismételjük kopni nem akaró reménnyel, hogy elsősorban a többségi nemzetnek kell befogadnia a kisebbséget. A végén meglepődve vesszük tudomásul, hogy a konzervatív a valódi liberális, hiszen azt vallja: egy ország minden benne élő nemzetiségének nyelvén kell szólnia. Az ideológiailag vakvágányra tévedt „liberális”pedig szellemének felét nyuvasztaná lelkifurdalás nélkül egy sajátjait is elüldöző, evickélő ország szennygödrébe, csak hogy a gerincességet és a civilizációs értékeket elfelejtett posztmodernek nehogy fasiszta nacionalistának bélyegezzék.

Az integráció melletti és az asszimiláció elleni szimbolikus kiállásképpen induljunk el 15-én emlékezni arra, hogy száz éve várjuk a kezdő jelet a többségtől a román–magyar barátságra.

HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
2018. július 29., vasárnap

Derűlátásra semmi okunk

A centenáriumi évben a felturbózott magyarellenesség nem használ azoknak, akik román-magyar vegyespárt létrehozásával próbálkoznának. 

2018. július 29., vasárnap

Btk-módosítás: romániai magyar szürkeség

A büntető törvénykönyv módosítása közösségünk szempontjából egy fekete–fehér történet lehetett volna, ebből mi mégis szürkén „jöttünk ki”. 

HIRDETÉS
Somogyi Botond 2018. július 28., szombat

Színes francia öröm

Világszerte pikáns újságcikkek, mémek és a közösségi oldalak hozzászólásának százezrei foglalkoznak a nemrég lezárult oroszországi labdarúgó világbajnokság győztesével, Franciaország nemzeti tizenegyével. Amelynek mintegy kétharmada színesbőrű játékos. 

Makkay József 2018. július 28., szombat

Jó és rossz román politikusok, avagy tévhitek fogságában

Johannis esete azért tragikus a magyarok számára, mert német identitását feladva úgy lett teljesen román érzelmű, hogy sok tekintetben túltesz a románokon. Állandó bizonyítási kényszerben szenved, emiatt nagy ívben tesz minden magyar ügyre. 

HIRDETÉS
Nánó Csaba 2018. július 20., péntek

Esőisten is megsiratta Horvátországot

Egy alig négymillió lakosú ország csapata készült „leigázni” a 66 milliós Franciaország nemzeti tizenegyét. Ami azonban a korabeli hódítóknak sikerült, a horvátoknak sajnos nem.

Makkay József 2018. július 20., péntek

Ami szabad a románoknak, miért nem szabad a magyaroknak?

Vajon miért marad egyedül a tömegek felvilágosítását sürgető székely politikus, aki jogosan hisz abban, hogy amíg az átlagember fejében nem tisztul le az autonómia fogalma, nem lesz tömegtámogatás és egységfront a kiharcolásához sem?

HIRDETÉS
Borbély Zsolt Attila 2018. július 12., csütörtök

Az értékőrzés és értékteremtés fóruma

Az idei EMI-tábor a 2017-es szellemi pászmáján halad tovább. A fő előadók akárcsak eddig, nem pártpolitikusok, hanem nemzetben gondolkodó értelmiségiek.

Makkay József 2018. július 12., csütörtök

Kirakatperek a centenárium évében

Amikor tavaly ősszel elkezdődtek az előkészületek az idei román centenáriumi ünnepségekre, többen megjósolták, hogy az erdélyi magyarság számára nehéz év lesz a 2018-as. Ma már mindez bizonyosság.

Péter Beáta 2018. július 05., csütörtök

A pincér

Tessék, kérem, egy pohár fehérbor és egy ásványvíz. Elnézést, kaphatnék egy tüzet? Ha nem bánják, csatlakozom. Elég gyenge menet van ma is. A bizalmaskodásnak is vége, amióta nem lehet bent cigizni.

Nánó Csaba 2018. július 05., csütörtök

Szubjektíven a világbajnokságról

Igazán nem panaszkodhatunk, hogy az oroszországi futball-világbajnokság unalomba fulladna. A meglepő eredmények mellett el kell ismernünk, hogy a foci – ahogyan az élet – egyáltalán nem igazságos

HIRDETÉS
Vélemény
Somogyi Botond: Színes francia öröm

Világszerte pikáns újságcikkek, mémek és a közösségi oldalak hozzászólásának ...

Makkay József: Jó és rossz román politikusok, avagy tévhitek fogságában

Johannis esete azért tragikus a magyarok számára, mert német identitását feladva úgy lett teljesen ...

Nánó Csaba: Esőisten is megsiratta Horvátországot

Egy alig négymillió lakosú ország csapata készült „leigázni” a 66 milliós Franciaország ...

HIRDETÉS