HIRDETÉS
Kádár Hanga 2018. január 11., csütörtök

A boltokban semmi sem véletlen

Már nemcsak a reklámfilmek, plakátok hatása elől igyekszünk tudatosan kitérni, de egyre több vásárló figyel fel az áruházakban tapasztalt trükkökre, amelyekkel fölösleges termékek megvásárlására ösztönöznek. Szakembert kérdeztünk ezek valóságalapjáról. 

Kádár Hanga 2018. január 05., péntek

Jézus: sötét haj, alacsony termet?

Kevés olyan történeti tárgy, felfedezés létezik, amely annyi ellentmondást szült kutatók, teológusok között, mint a Jézus személyéhez fűződő ereklyék. Kutatások szerint a Megváltó egyáltalán nem hasonlított a róla elterjedt fehér bőrű férfi képéhez. 

HIRDETÉS
Kádár Hanga 2017. december 22., péntek

Karácsonykor nem illik kölcsönkérni

A szomszédasszony nem érti, Mártika miért nem ideges karácsony előtt. Nem tudja, hogy Mártika januárra is hagy a takarításból, hogy csak annyit főz, amennyit energiája, kedve enged, hogy nem lyuggatja ki a kezecskéit, mert férjét is bevonja a sikálásba.

Kádár Hanga 2017. december 22., péntek

Sérültekért, idősekért, hontalanokért

A teológusokat naphosszat zsoltárokat éneklő, Bibliát tanulmányozó diákokként képzelik el. Pedig a lelkésznövendékek nemcsak legáció idején élik hivatásukat. A diákokkal a kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet humanitárius programjairól beszélgettünk. 

Kádár Hanga 2017. december 20., szerda

Uralkodik, de nem kormányoz

A 20. század elején még könnyű volt fejben tartani, hány európai állam működött köztársaságként, a legtöbb ország élén ugyanis szó szerint trónolt egy uralkodó. Mára azonban mindössze tizenkét monarchia maradt kontinensünkön.

HIRDETÉS
Kádár Hanga 2017. december 09., szombat

Fénnyel, citromfűvel a téli depresszió ellen

A szezonális hangulatzavar leggyakrabban ősszel és télen jelentkezik, ilyenkor aluszékonyabbak, ingerlékenyebbek lehetünk. A frusztráltság helyett azonban menjünk ki a szabadba. A téli depresszióról Pordea Anett pszichoterapeutával beszélgettünk. 

Kádár Hanga 2017. december 09., szombat

Erőszakos röghöz kötés helyett ösztönzést!

Az elmúlt héten szinte kész tényként tálalták, hogy Romániában minden államilag támogatott egyetemistát öt év itthoni munkavállalásra kötelezne a kormány tanulmányai elvégzése után. 

Kádár Hanga 2017. december 01., péntek

Az erdélyi kutatókat külföldön is elismerik

Az erdélyi tudományos élet hallatán az évszázadokon át egyre több szakképzéssel gazdagodó egyetemek jutnak eszünkbe. Úgy tűnik, a tudósok pezsgése mára sem lankadt. Az erdélyi magyar kutatók helyzetéről Balog Adalbert professzorral beszélgettünk. 

Kádár Hanga 2017. november 28., kedd

Ludas Matyitól a Mézga családig

Nemrég hunyt el Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, akinek a neve számos magyar számára nem mond sokat. A Mézga család történetei és dr. Bubó viszont sokunknak cseng ismerősen. Mindezt neki köszönhetjük. 

 

Kádár Hanga 2017. november 28., kedd

Idill varázsütésre

Csoda történt: Albert kipihenten ébredt. Kivételesen nem kellett hajnali ötkor kivakargatnia csipáit szempillái közül a novemberi sötétséget, a nehéz reggeli emésztést és a kormányt káromolva.

Kádár Hanga 2017. november 18., szombat

Új magyar sikerfilm: 1945 eddig ismeretlen oldala

A legújabb magyar film a második világháború szennyének lelki hatásaival és sokáig tabunak számító mondanivalójával a nemzetközi közönséget is megnyerte. A hétvégén Marosvásárhelyen, Kolozsváron és Nagyváradon is bemutatatták.

HIRDETÉS
Kádár Hanga 2017. november 17., péntek

Séta Szent László porai fölött

Bár a felújított belváros régi századokra utaló hangulata megkapó, a várat a tömbházak és az ortodox templom mögé rejtették. A váradi vár azonban még így is példátlan Romániában: gazdag, hamisítatlan tárlattal tanít a magyar történelemről. 

Kádár Hanga 2017. november 12., vasárnap

Örök kérdés az óraátállítás hasznossága

Európa több országában már a 20. század eleje óta átállítják az órát. Az okok között árammegtakarítást, a korán iskolába és munkába sietők pszichikai állapotát is megtaláljuk. Mára több országban megszüntették a nyári időszámítás rendszerét. 

Kádár Hanga 2017. november 09., csütörtök

Az opera jövője akkora, mint a múltja

Rendszeresen ingázik Bukarest, Budapest és Kolozsvár között, fiatal kora ellenére folyamatosan főszerepeket kap Kodály, Mozart és kortárs operákban. Sándor Csaba székelyföldi származású operaénekes szerint a műfajt még korántsem lehet temetni.

Kádár Hanga 2017. november 03., péntek

Krizantém és töklámpás halottak napján

A halottak napját keresztény ünnepként eredetileg a katolikusok tartották, mára helytelenül összemósodott a mindenszentek és a Halloween ünnepével. Utánanéztünk a november elsejei ünnep eredetének és a hozzá kötött legfurcsább szokásoknak is. 

HIRDETÉS
Kádár Hanga 2017. október 30., hétfő

Vilma és a kelendő jellem receptje

Vilma egyedül kezdte érezni magát. Népszerűbb szeretett volna lenni, de rájött, hogy ahhoz minimum tizenkilenc egyetemi képzést kellett volna megkezdenie, s egyet se befejeznie.