HIRDETÉS
Kádár Hanga 2018. március 15., csütörtök

Mire jó ma március 15.?

Az integráció melletti és az asszimiláció elleni szimbolikus kiállásképpen induljunk el 15-én emlékezni arra, hogy száz éve várjuk a kezdő jelet a többségtől a román–magyar barátságra.

Kádár Hanga 2018. március 10., szombat

90. Oscar-díjátadó: hüllők és transzvesztiták

Az idei Oscar-gála mind a díjazottak, mind a már megszokott élvezhető, szórakoztató műsormenet terén csalódást okoztak a filmkedvelőknek. Úgy tűnik, sem a műsorvezető Jimmy Kimmel, sem a friss döntőbizottság tagjai nem találták helyüket a szerepükben. 

HIRDETÉS
Kádár Hanga 2018. március 09., péntek

Bernády városának öröksége

Megszokottá vált, hogy az erdélyi múzeumok többségének kiállításain hiányzik a magyar múlt. Ezért üdítő kivétel a Soós Zoltán régész által vezetett Maros Megyei Múzeum. A szakemberrel járjuk körül a nehezen megváltoztatható román történelemszemléletet.

Kádár Hanga 2018. március 05., hétfő

Turkáljunk jótékonyan!

A Yuppi Tábor Egyesülete 2011 óta szervez élményterápiás táborokat krónikus betegséggel élő gyerekeknek, fiataloknak és családjaiknak a Maros megyei Mezősályin.

Kádár Hanga 2018. március 03., szombat

A háromszor megválasztott Mátyás király

A nemzetpolitikai államtitkárság 2018-at Mátyás király-emlékévnek nyilvánította a legnépszerűbb magyar történelmi figura királlyá választásának 560., illetve születésének 575. évfordulóját. A király számos reformjával rászolgált az utókor tiszteletére. 

HIRDETÉS
Kádár Hanga 2018. február 23., péntek

Erdély falu- és szórványszínháza 45 éve

A háromszéki Kovásznán az 1950-es évektől léteztek diákszínjátszói törekvések, azonban rendszeresen 972-től működik a Kőrösi Csoma Sándor Diákszínpad. Gazda József és Molnár János keze alatt a csoport beírta magát az erdélyi magyar kultúratörténetbe. 

Kádár Hanga 2018. február 16., péntek

A feminista is takarít

A Forma 1-en és a darts versenyeken sem foglalkoztatnak többé leheletnyi szoknyában illegő lányokat táblák felvonultatására, zászlók lengetésére. Mert megalázó a női nem számára.

Kádár Hanga 2018. február 09., péntek

Sophia, a világ első robotállampolgára

Az emberszabású robot kifejezés nem új találmány. Már a 2010-es évek előtt dolgoztak olyan humanoid robotokon, amelyeket bizonyos tevékenység elvégzésére programoztak. Sophia azonban nemcsak jár, beszél és viccel, de állampolgárságot kapott.  

 

Kádár Hanga 2018. február 03., szombat

Székely rablás hollywoodi módra

Bár nem robbant akkorát, mint a Kincsem – pedig jobban megérdemelte volna –, a legújabb magyar filmet is nagyjából kétszázezren látták. A Viszkis több mint egy klasszikus rablóüldözési akció, a mozik pedig most vetítik Erdély-szerte.  

Kádár Hanga 2018. február 02., péntek

Törvényi szigor a zaklatókkal szemben

A közélet a szexuális zaklatásoktól és az ezt keretbe fogó #MeToo kampánytól hangos. A botránysorozat több hollywoodi és magyar híresség állásába, szakmai megbecsülésébe került. Büntetőjogászt kérdeztünk arról, milyen esetek számítanak bűncselekménynek.  

Kádár Hanga 2018. január 27., szombat

Amiért idén is érdemes moziba menni

Úgy tűnik, 2018-ban egyelőre a sci-fié a főszerep, de számos ígéretes drámát is találunk a felhozatalban. Bár még több bemutató időpontja kérdéses, átfogó képet azonban máris nyújthatunk a mozifilmekről, amelyekre érdemes idén jegyet váltani. 

HIRDETÉS
Kádár Hanga 2018. január 26., péntek

Az önmagunkra figyelés csodákra képes

Bár egyre kevesebben hisznek az újévi fogadalmak tartósságában, január sokak számára jelent alkalmat változtatásra. A napi stressz kivédésére idei fogadalmunk legyen az, hogy nem riadunk vissza a legegyszerűbb meditációs gyakorlatoktól. 

Kádár Hanga 2018. január 20., szombat

Kriptovaluta: kincs, ami nincs?

A sajtó napok óta a bitcoin valuta gyengüléséről cikkez, sokak szerint a legnépszerűbb digitális fizetőeszköz a végét járja. Utánanéztünk a kriptovalutáknak: hogyan működnek, mit lehet velük vásárolni, és mit takar a jelenlegi válság? 

Kádár Hanga 2018. január 11., csütörtök

A boltokban semmi sem véletlen

Már nemcsak a reklámfilmek, plakátok hatása elől igyekszünk tudatosan kitérni, de egyre több vásárló figyel fel az áruházakban tapasztalt trükkökre, amelyekkel fölösleges termékek megvásárlására ösztönöznek. Szakembert kérdeztünk ezek valóságalapjáról. 

Kádár Hanga 2018. január 05., péntek

Jézus: sötét haj, alacsony termet?

Kevés olyan történeti tárgy, felfedezés létezik, amely annyi ellentmondást szült kutatók, teológusok között, mint a Jézus személyéhez fűződő ereklyék. Kutatások szerint a Megváltó egyáltalán nem hasonlított a róla elterjedt fehér bőrű férfi képéhez. 

HIRDETÉS
Kádár Hanga 2017. december 22., péntek

Karácsonykor nem illik kölcsönkérni

A szomszédasszony nem érti, Mártika miért nem ideges karácsony előtt. Nem tudja, hogy Mártika januárra is hagy a takarításból, hogy csak annyit főz, amennyit energiája, kedve enged, hogy nem lyuggatja ki a kezecskéit, mert férjét is bevonja a sikálásba.