Kádár Hanga 2018. augusztus 25., szombat

Nincs védekezési ösztön a bőség ellen

Világszerte egyre gyakoribb probléma a túlsúly, nagyszüleink pedig rendre ismételgetik, hogy régebben sokkal kevesebben küszködtek cukorbetegséggel. Nemes Levente marosvásárhelyi dietetikussal beszélgettünk az elhízásról.  

Kádár Hanga 2018. augusztus 17., péntek

Szemétbe fullad az élővilág

Hétköznapivá vált a környezetvédő aktivisták, szervezetek rendszeres felhívása a szemetek felelőtlen szétszórása ellen. Lassan legyintünk is a zöldek mindennapos kérelmei felett, pedig a műanyagot és vegyszert evett tonhal idővel az asztalunkra kerül. 

Kádár Hanga 2018. augusztus 16., csütörtök

Meleg leves vagy hidegvíz kánikulában?

Magyarországon már múlt héten vörös riasztást adtak ki a hőség miatt, Spanyolországban és Portugáliában éppen 40 és 50 fokos tikkasztó augusztus tombol. Az előrejelzések szerint a kánikula minket sem fog elkerülni, ajánlott tehát felkészülni rá.

Kádár Hanga 2018. augusztus 13., hétfő

Nyelvtanulás: iskolában vagy interneten?

Egyre népszerűbbek az olyan alkalmazások, amelyekkel idegen nyelveket tanulhatunk a számítógépünkön.  Szakemberekkel jártuk körül, hogy iskolában vagy online, esetleg filmek, videójátékok útján lehet-e elsajátítani egy nyelvet. 

Kádár Hanga 2018. augusztus 13., hétfő

A nagyközönség elé kell tárni a múltat

Olyan időszakban indult el hivatása útján, amikor a szakirodalom java tiltólistás volt. Ma már elismert történész. Többek közt a román–magyar történeti gondolkodás dimenzióiról, a kutatói szempontból megunhatatlan Hunyadi-korról beszélgettünk.

Kádár Hanga 2018. augusztus 11., szombat

Könny csak az italom: ötven éve halt meg Seress Rezső

Kevés olyan magyar dal született eddig, amelyet világszerte buzgón dolgoztak volna fel. A Szomorú vasárnap azonban az 1930–40-es években nemcsak Európán, de Amerikán is végigsöpört. Meghallgatása után tucatnyian vetettek véget önként életüknek. 

Kádár Hanga 2018. augusztus 10., péntek

A fóbia nem hiszti, kezelni kell

Szinte mindannyian irtózunk valamitől: póktól, tűtől, zárt terektől. Sokszor nem fordítunk figyelmet félelmeinkre, pedig a fóbiák könnyen szorongáshoz vezethetnek. Pordea Anett pszichológus szerint jobban oda kellene figyelnünk mentális egészségünkre. 

Kádár Hanga 2018. július 28., szombat

A 100 éve született Mandela öröksége: uralom után üldöztetés

Nelson Mandela 1918. július 18-án született. Idén éppen százéves lenne a fekete politikus, a szabadság és egyenlőség jelképe, akit az apartheid elleni küzdelme tette híressé. A feketék diszkriminációja után hazájában ma a fehéreket üldözik.

Kádár Hanga 2018. július 12., csütörtök

Stephen Hawking tudományos öröksége: eredetünk egy fekete lyuk?

Ő ismertette meg a világgal a mindenség elmélete kifejezést: a tudós célja volt kialakítani egy olyan közös elméletet, amely az einsteini gravitációs, tehát elsősorban hullámjelenségekkel foglalkozó fizikát összeegyeztethetővé teszi a részecskefizikával. 

Kádár Hanga 2018. július 12., csütörtök

Ablakot nyitni a világ felé

Czilli Aranka azon magyartanárok közé tartozik, akik el tudják érni, hogy a diákok Jókait és Móriczot olvassanak. Úgy látja, több szabadságra lenne szükség a tartalmak és a módszerek megválogatásában. 

Kádár Hanga 2018. június 29., péntek

Sok kincs sok szeméttel

A romániai híradók rendszerint tele vannak a nagyvárosokból elszállított, felgyülemlett szeméthegyek megoldhatatlannak tűnő problémájával, amelynek ékes példája a Kolozsvár melletti pataréti szeméttelep.

Kádár Hanga 2018. június 29., péntek

Szeméttemető kicsiben és nagyban

A pataréti szeméttelep sötét folt Kolozsvár népszerűségén, amely rendszeresen kísérti a városvezetés, a városlakók és a patarétiek mindennapjait. A korszerűtlen szeméttárolás helyzete az uniós csatlakozás óta az egyik legnagyobb problémája Romániának. 

Kádár Hanga 2018. június 24., vasárnap

Hőségre felkészülni!

Bár idén is megtapasztalhattuk a 30 foknál melegebb nyarat, valódi hőségre csak ezentúl számíthatunk. Kánikulában a napi 2 liter folyadék sem elég egy felnőtt szervezete számára, de a napozást is jobb, ha mellőzzük.

Kádár Hanga 2018. június 20., szerda

Akik a világ sorsáról döntenek

Régi hagyomány az amerikai Time magazinnál a legbefolyásosabb emberek listájának összeállítása. Magyarországon a legtekintélyesebb nőknek is készítenek külön listát, Romániában a börtönre ítélt is része lehet az ilyen összeállításnak.

Kádár Hanga 2018. június 15., péntek

Művelődés, a hetvenéves múlt hasznosítása

Hetvenedik évfordulóját ünnepli a Művelődés folyóirat. Az 1948 júliusában indult lap szerkesztőségét sem kerülték el a kommunista diktatúra viszontagságai. A főszerkesztővel, Dáné Tibor Kálmánnal beszélgettünk. 

Kádár Hanga 2018. június 07., csütörtök

Félszemű hentestől a pocsék szomszédig

Románia legnagyobb filmes rendezvényét, a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivált május 25. és június 3. között tartották meg Kolozsváron. A magyar film kedvelőinek csemege volt, hogy még soha nem vetítettek annyi magyar alkotást, mint az idén. 

Legnézettebb