HIRDETÉS
Kádár Hanga 2018. június 20., szerda

Akik a világ sorsáról döntenek

Régi hagyomány az amerikai Time magazinnál a legbefolyásosabb emberek listájának összeállítása. Magyarországon a legtekintélyesebb nőknek is készítenek külön listát, Romániában a börtönre ítélt is része lehet az ilyen összeállításnak.

Kádár Hanga 2018. június 15., péntek

Művelődés, a hetvenéves múlt hasznosítása

Hetvenedik évfordulóját ünnepli a Művelődés folyóirat. Az 1948 júliusában indult lap szerkesztőségét sem kerülték el a kommunista diktatúra viszontagságai. A főszerkesztővel, Dáné Tibor Kálmánnal beszélgettünk. 

HIRDETÉS
Kádár Hanga 2018. június 07., csütörtök

Félszemű hentestől a pocsék szomszédig

Románia legnagyobb filmes rendezvényét, a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivált május 25. és június 3. között tartották meg Kolozsváron. A magyar film kedvelőinek csemege volt, hogy még soha nem vetítettek annyi magyar alkotást, mint az idén. 

Kádár Hanga 2018. június 02., szombat

A puha hatalom képviseletében

Európában a tizenkét állam alkotmányos monarchiája közül a brit királyi család a legnépszerűbb. Összeállításunkból kiderül, mennyibe kerül a briteknek királyi lagzit tartani, illetve eltartani az uralkodói családot, és mivel foglalkoznak a családtagok.

Kádár Hanga 2018. június 01., péntek

Elég a hetes is

Könny szökött a fiú szemébe, de nem a fájdalomtól, hanem inkább a csalódástól és meglepetéstől: nem értette a tasli okát, hiszen csak azt mondta szüleinek, elég neki a hetes is biológiából.

Kádár Hanga 2018. május 18., péntek

Kolozsvári könyvhét: fantasytól a betegnaplóig

Bár egymásra szervezték a kolozsvári és csíkszeredai könyvhetet, nem csalódhatott a látogató a kincses város nyolcadik könyvvásárán. Hidegháborús kiáltványoktól, a fantasy-kalandregényen át intim vallomásig minden műfajban lubickolhattak az olvasók. 

Kádár Hanga 2018. május 17., csütörtök

Kevésbé káros, de nem veszélytelen

Állandóvá válnak az elektromos cigaretták körüli botrányok: hol a használat közbeni felrobbanásukról, hol a hagyományos cigarettákkal vetekedő káros hatásukról olvashatunk. Bár korántsem olyan káros, mint a hagyományos dohányzás, de nem veszélytelen.

Kádár Hanga 2018. május 11., péntek

A házi patika reneszánsza

Egyre több polcot kapnak a bioélelmiszerek a bevásárlóközpontokban, és egyre többen állnak sorba a gyógynövény alapú gyógyszerkészítmények pultjánál. Macalik Ernő biológussal jártuk körül, hogy mire érdemes figyelni. 

Kádár Hanga 2018. május 07., hétfő

Királyi reggeli, koldusszegény vacsora

A naponta többször fél városokat átszelő, rohangáló emberek nagy részének van egy közös rossz szokása: rendszeresen kihagyják a reggelit. A délig tartó lendületet adó evés szlogenje korántsem helytelen. Igaz, néhány keksz nem elég hozzá.

Kádár Hanga 2018. május 06., vasárnap

Influenza: a védőoltás életet menthet

Rengeteg beteggel és legalább száz halálos áldozattal ért véget az idei influenzaszezon. A grippe következményeit azonban nemcsak az egyre melegebb telek, de a védőoltások mellőzése is súlyosbítja. Vajas Tímea családorvossal jártuk körül a témát. 

Kádár Hanga 2018. május 06., vasárnap

Kinek az Európája?

Gyanútlanul ültem le végignézni a legfrissebb LIBE-jelentést Magyarország jogi helyzetéről abban a naiv reményben, hogy a becsületesség és a tisztánlátás jegyében végighallgathatom az ellenkező álláspont megalapozott érveit.

HIRDETÉS
Kádár Hanga 2018. május 06., vasárnap

A hagyományt nem táborokban kell tanítani

Az egyik legtermékenyebb munkásságú antropológusunk. Keszeg Vilmos szerint a hagyományt nem táborokban kell továbbadni az új nemzedékeknek, hiszen ha a fiatal a szabadidejét is otthonától távol tölti, még kevésbé illeszkedik be az elődök világába. 

Kádár Hanga 2018. május 04., péntek

Erdélyi Humorfesztivál: hímtagok közt elveszett humor

A profánság nem feltétlenül hálátlan alapanyag, a fülsértő probléma azonban akkor kezdődik, amikor rádöbbenünk, hogy a fellépők szövegvilága többnyire megreked a női és férfi nemi szervek cifrább szinonimájának három másodpercenkénti hangsúlyozásánál. 

Kádár Hanga 2018. május 02., szerda

Kíméletlenül éljük fel a bolygót

A Természetvédelmi Világalap évente leosztja statisztikailag az egy évre elegendő erőforrásokat, azonban az elmúlt években az évi mennyiség hónapokkal december előtt elhasználódott. A gazdasági érdekek még mindig gátolják a klímaváltozás elleni harcot. 

 

Kádár Hanga 2018. április 21., szombat

A könnyen leküzdhető tavaszi fáradság

A téli depresszió kellemetlen velejáróit sokan megtapasztalják, de a tavaszi felmelegedés is éppúgy járhat fejfájással, ingerlékenységgel. A tavaszi fáradság kellemetlen tüneteit azonban sok folyadékkal, váltózuhannyal, vitaminokkal leküzdhetjük. 

HIRDETÉS
Kádár Hanga 2018. március 30., péntek

Valódi-e a Grál, a lándzsa és a keresztfa?

A torinói lepelnél csak a Szent Grál híresebb relikvia, amely köré nem egy legenda, regény, sőt még lovagi rend is épült, alakult. Évszázadok során azt is állították, hogy megtalálták nemcsak a Jézus oldalába döfött lándzsát, de Krisztus keresztjét is.