avatar
Makkay József

2023. július 27., 22:39

Miért nem lehet Erdély a vidéki Svájc vagy Ausztria?

Szinte naponta ingázok a Kolozsvártól húsz km-re fekvő kalotaszegi falu és a kincses város között. Gépkocsivezetés közben vagy az autóbuszból kibámulva a szemem mindig megkad az útszéleket szegélyező embermagasságú gaztengeren. Vannak rövid szakaszok, ahol a lelkiismeretes telektulajdonos lenyírja a burjánt, de

a falvak között haladó megyei út nagyobb részén az elrettentő látvány nem zavarja a területileg illetékes polgármesteri hivatalt vagy az utászati vállalatot.

Ez utóbbi a főutak mellől ímmel-ámmal levágja a gazt, de a megyei utak évtizedek óta a senki földjének számítanak.

Mindez akkor hat igazából rémisztően, ha az ember hosszabb utazásból tér haza külföldről. Ilyen rendetlenséget és trehányságot egyetlen országban, Bulgáriában láttam, de most nem a Balkánon, hanem Nyugat-Európában, Spanyolország keleti partvidékén, Katalóniában jártam, ahonnan nem csupán fárasztó, hanem nagyszerű élmény hazavezetni. Nem az arra tartó szlovéniai, észak-olaszországi és a francia riviérán nyugatra haladó autópályát választottam, hanem kicsit északabbra kerülve, Svájcon, Németországon, Ausztrián és Magyarországon keresztül araszolva jöttünk haza, hogy belekóstolhassunk a vidék szépségeibe.

Ilyen utakat kellene rendszeresen összehozni erdélyi polgármestereknek és helyi tanácsosoknak, hogy kinyíljon a szemük, és lássák, hogyan történhet meg, hogy a példásan gondozott francia, svájci, német, osztrák és magyarszági települések útjai mellett véletlenül sem látni embermagasságú burjánt, de kisebb gazt sem.

Az utakon nincs por, sem szemét, az utak mellet pedig szépen lenyírt pázsit fogad. Nem csak a főutak mentén, hanem az eldugott hegyi falvakban is.

Amikor elindultunk, egy nagyváradi autómosóban letakarítottam a kocsim – mellesleg azelőtt három nappal mostam le, de már nem látszott, annyira koszos volt – és úgy terveztem, valamelyik nyugati országban ismét ráfér majd egy mosás. Végül megfeledkeztem róla, és hazafele jövet, egy németországi parkolóban jutott eszembe, hogy jó volna lemosni. Körbejártam, nézegettem, és nem hittem a szememnek: több ezer kilométer után is alig volt rajta kosz, igazából az ablakokat kellett letörölnöm, hogy újra tiszta legyen.

Ez a különbség Románia és a Románián kivüli, európai világ között. Persze, sok más is van, de

ezek az ,,apróságok” a leginkább szembeötlő megkülönböztető jelek a civilizált világ és az európai uniós birodalom peremvidéke között.

Egy tejtermelő osztrák gazda portáján vendégeskedve, szemügyre vettem az ötven tehénből álló szemrevaló állományt. A villanypásztorral őrzött legelőig jól behatárolt ösvény vezetett, amelyen naponta bejönnek az állatok az istállókig. Állatnak, embernek, járműnek tehát meghatározott helye van ezekben a patika tisztaságú falvakban. Ahol úgy folyik át a patak, hogy a medrében véletlenül sem látni pillepalackot vagy más szemetet. Olyan tiszta vizű patakok mellé eszkedtem le a völgyekben kanyargó országutak mentén, hogy nehezen hittem a romániai állapotokhoz szokott szememnek.

Nem véletlen, hogy a nyugat-európai országok barátságos vidéki régióiban nagy ázsiója van a falusi turizmusnak. Erről leginkább Ausztriában győződhettem meg, ahol a főállású gazdák kiadó szobái az év legtöbb szakában foglaltak. A nagyvárosok zajából jönnek ide pihenni az emberek, ahol megnyugtatja őket a rend, a tiszta levegő és a szívélyes vendéglátás.

Jómagam, aki sokat írtam az erdélyi falusi turizmusról, mostani külföldi utamon is kétkedve gondoltam arra, lesz-e nálunk valaha ehhez fogható rend és tisztaság?

Megérjük-e, hogy a patakok medréből eltűnjenek a pilepalackok és legalább az utak mellől letakarítsák a nyakig érő gazt?

Erdélyben van ugyan néhány falu, amely rendezettségében a vidéki Ausztriával vetekedhet, de nem ők a hangadók. Pozitív példájuk, sajnos nem ragadós. A Nyugat-Európában szocializálódott romániai vendégmunkás is hozzászokik az új elvárásokhoz, de miután hazatér, mindent ott és ugyanúgy folytat, ahol abbahagyta.

Nincs aki figyelmeztesse, nincs, aki rászóljon, nincs, aki megbüntesse. Mint ahogy velem is megesett egy osztrák falu köztéri szemeteskukájánál. Kiürült vizespalackot dobtam bele, és amikor elindultam az utcán lefele, egy hölgy lépett hozzám és barátságosan, de határozottan megszólított:

kedves uram, rossz helyre dobta a műanyagpalackot, mert abba a szeméttárolóba papírt gyűjtünk”.

Elnézést kértem, visszementem és kiemeltem a szemetem. Előtte bizony nem olvastam el a német nyelvű feliratot, így utólag kerestem meg a megfelelő kukát.

Hát ezeket az öntudatos osztrák állampolgárokat szeretném megérni idehaza, Erdélyben is.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Gyűlöletbe fordult ideológiai megosztottság
Somogyi Botond 2024. május 29., szerda

Gyűlöletbe fordult ideológiai megosztottság

Megosztott társadalomban élünk, legalábbis Magyarországon és Szlovákiában biztosan. Megosztott, ugyanakkor ellentétes, sőt sokszor gyűlölködő. Jóformán ugyanazt a színű tárgyat is képesek egyik térfélen zöldnek, másikon sárgának beállítani.

Meddig fajulhatnak a dolgok? A Robert Fico ellen elkövetett merénylet margójára
Somogyi Botond 2024. május 15., szerda

Meddig fajulhatnak a dolgok? A Robert Fico ellen elkövetett merénylet margójára

Valószínűleg mindannyian érezzük, hogy e merénylet több annál, hogy egy magányos elkövető tette. Nem Fico múltjának, hanem sokkal inkább jelenének szól. Az pedig rendkívül sajnálatos, hogy a 21. század Európai Uniójában ilyesmi megtörténhet.

A pallos jogán
Sütő Éva 2024. április 22., hétfő

A pallos jogán

A diktatórikus politikai hatalom természeténél fogva mindig irtózott a sajátjától eltérő világnézettől. Ezeket a beidegződéseket mentették át az 1989 után létrejött politikai alakulatok is, amelyek a kommunista ideológiában gyökereznek.

Átrendeződik a magyarországi jobboldali politikai paletta?
Borbély Zsolt Attila 2024. március 13., szerda

Átrendeződik a magyarországi jobboldali politikai paletta?

Varga Judit igazszágügyi miniszter exférje, Magyar Péter új pártot alapít. Komolyan gondolhatja-e bárki, hogy a „csalódott fideszesek” elegen vannak a rendszer megbuktatásához? Ami nem sikerült az ellenzéki pártoknak, mitől működne Magyar Péter esetében?

Miért nem népszerű a magyarok körében sem a székelyföldi autonómiakövetelés?
Makkay József 2024. március 10., vasárnap

Miért nem népszerű a magyarok körében sem a székelyföldi autonómiakövetelés?

A székelyföldi autonómiaharc felemásra sikeredett. Mindenki beszél róla, azonban az erdélyi magyar politikusok egy része nem hisz benne, és ezt megérzik az emberek. Nem elég az autonómiáról évente egyszer-kétszer szépeket mondani és írni.

Kiürülő falvak és új földesurak
Makkay József 2024. február 14., szerda

Kiürülő falvak és új földesurak

A három évtizede összeszámolt több száz gazdából 3-4 ha maradt, akik földből próbálnak megélni. A fél tucat faluból álló község szántóföldjeit egyetlen agrárvállalkozó vásárolja fel. Az új földbirtokos impériuma ezer hektárhoz közelít.

Edzőváltás a kolozsvári vasutas klubnál: ami késik, nem múlik
Somogyi Botond 2024. január 22., hétfő

Edzőváltás a kolozsvári vasutas klubnál: ami késik, nem múlik

„Csak nehogy a CFR-hez jöjjön!” „Remélem, Mutu edzőként nem teszi be a lábát a Fellegvárra!” – Ehhez hasonló szurkolói vélemények láttak napvilágot néhány hónappal ezelőtt, amikor a bukaresti sajtó megszellőztette a lehetséges edőváltást Kolozsváron.

Az erdélyi magyaroknak is állhat a zászló
Makkay József 2024. január 09., kedd

Az erdélyi magyaroknak is állhat a zászló

Nagy kérdés, hogy a szélsőséges román pártok legsötétebb időkre emlékeztető kínálatának rajongói tábora megáll-e a szavazói paletta egynegyedénél, vagy további ,,izmosodás” után elsöprik a trónkövetelő kormánypártok ötven százalék körüli támogatottságát?

Ki kit von felelősségre a székelyudvarhelyi tragédia miatt?
Makkay József 2023. december 20., szerda

Ki kit von felelősségre a székelyudvarhelyi tragédia miatt?

A román állam és a helyi tanácsok nagyvonalúan kivonultak az egyházi tulajdonú iskolaépületek felújítási terheiből. Bukarest úgy tesz, mintha ez volna a világ legtermészetesebb dolga.

Adventi levél: a keresztényellenesség legveszedelmesebb korát éljük
2023. november 28., kedd

Adventi levél: a keresztényellenesség legveszedelmesebb korát éljük

Hajlamosak vagyunk elhinni, hogy a mi dolgunk templomaink csendjében imádkozva, kegyes gondolatok ápolásával foglalkozva, a világ dolgaitól elzárkózni, mert azt befolyásolni már nem a mi feladatunk. Szép elképzelés, de veszedelmes.

Vélemény
avatar
Somogyi Botond: Gyűlöletbe fordult ideológiai megosztottság

Megosztott társadalomban élünk, legalábbis Magyarországon és Szlovákiában biztosan. Megosztott, ...

avatar
Somogyi Botond: Meddig fajulhatnak a dolgok? A Robert Fico ellen elkövetett merénylet margójára

Valószínűleg mindannyian érezzük, hogy e merénylet több annál, hogy egy magányos elkövető ...

avatar
Somogyi Botond: Meghalt a király, éljen a király?

Mutu helyére azt az Andrea Mandorlinit akarták kinevezni a kolozsvári CFR edzőjének, akit a Deac–Camora fémjelezte ...

Legnézettebb

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.