Makkay József

2019. február 22., 08:08

Miért nem jön össze a közös EP-lista?

Ezen a hétvégén tartja tisztújító kongresszusát az RMDSZ, amelyen egyetlen jelölt, a jelenleg is elnöki székben ülő Kelemen Hunor indul megmérkőzni önmagával. El lehet fogadni a tényt, hogy a területi szervezetek zöme elégedett elnöki munkájával. Ha pedig létezik belső ellenzéke, az annyira csekély, hogy nem látja értelmét kihívót állítani Kelemen Hunorral szemben. Az RMDSZ soraiból az elmúlt másfél évtizedben távozott ellenzék ma már két magyar pártban ügyködik, így nem meglepő, hogy aki a szövetségben maradt, elfogadta a belső viták nélküli politizálást.
Kérdés persze, hogy ez kívülről hogyan látszik. A Magyar Polgári Párt (MPP) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) színeiben politizálóknak jórészt más a véleményük az RMDSZ eredményeiről és kudarcairól, ahogyan a magyar érdekvédelem a bukaresti politizálás zsákutcájában próbál talpon maradni. Mondhatnánk nyilván, hogy minden hatalmon levő párt kitermeli saját ellenzékét, és ezt a szerepkört már nemcsak a néppárt, hanem egyre inkább az MPP is betölti. Az erdélyi magyarságnak azonban ma már túl nagy luxus ez a fajta kormánypárti-ellenzéki vita, főleg olyan körülmények között, amikor az RMDSZ parlamentbe kerülése a tét.
Elsőként még januárban a tekintélyes Politico című nyugat-európai hírportál jelezte: számításaik szerint az RMDSZ nem szerezne mandátumot az európai parlamenti választásokon. Azóta két román közvélemény-kutató intézet is megerősítette ezt az RMDSZ-t 3–4 százalékra becsülve. Létezett már korábban is a magyar eredményeket alábecsülő román szociológiai kimutatás, de az idei előrejelzéseknek mégis több félelemérzetet kellene kelteniük az RMDSZ csúcsvezetőiben, akik ismét nagyvonalúan leseperték az asztalról az MPP és az EMNP által javasolt közös választási listát, ahol a két kisebbik magyar párt az EP-lista harmadik helyét kéri.
Ma az RMDSZ magabiztos a dolgában, és nem akar tárgyalni. A két ellenzéki párt vezetői pedig annak lehetőségét is fontolgatják, hogy közösen támogatott, független jelöltet indítsanak a májusi európai parlamenti választásokon.
Valószínűleg erről is fog tárgyalni a mintegy ezer küldött az RMDSZ-kongresszuson. Mert ha valami foglalkoztatja a politikusokat, akkor a választások kimenetele bizonyosan. Túl azon, ki hogyan ítéli meg a Brüsszelben végzett erdélyi magyar képviselői munka eredményességét, az erdélyi magyar politizálás számára nehezen kiheverhető csapás lenne egy olyan forgatókönyv, amelyben az RMDSZ kiesik, és egyetlen képviselőt sem küldhet az Európai Parlamentbe. Példa erre a felvidéki Magyar Közösség Pártjának (MKP) többszöri kudarca a szlovák parlamenti választásokon. Egyszer kell kiesni, onnantól kezdve pedig következik a biztos leépülés időszaka.
Ma ennek a romániai ellenszere lehet a közös magyar EP-lista, amely az előzmények ismeretében nemcsak két, hanem három képviselői helyet is jelenthet. Kérdés, van-e elég ráció ennek beismerésére az RMDSZ csúcsvezetőségében.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Borbély Zsolt Attila 2019. július 23., kedd

A „több Európa” a földrész halálát jelenti

Létkérdés, hogy tovább lássunk az orrunknál és felfogjuk: a globalista nyomással szemben a nemzetállam jelenthet csak védelmet. A nemzetállam, amely nem feltétlenül intoleráns, demagóg, asszimilációra törekvő, mint amilyenek a kisantant államok. 

Nánó Csaba 2019. július 20., szombat

Kolozsvári kertváros a 21. században

A rendszerváltás után a kertet eladták a szomszédok. Az új tulajdonos első dolga az volt, hogy az összes fát kivágta. Csak akkor jöttünk rá, hogy az ortodox egyház vette meg, amikor egyik napról a másikra egy fatemplom épült a kertben.

Makkay József 2019. július 18., csütörtök

Az árulkodó érettségi

A rendszerbe bele van kódolva a sikertelenség, hiszen a középiskolák tagozatán eleve annyi helyet hirdetnek meg, hogy azt csak bukdácsoló diákokkal lehet feltölteni. Nagy kérdés, hogy a román közoktatási rendszer miért tol mindenkit az érettségi fele?

Sütő Éva 2019. július 14., vasárnap

Gúzsba kötött közélet

A közélet évtizedes gúzsa nemhogy lazulna, de egyre inkább a hetvenes-nyolcvanas évek hangulatát idézi. Vajon meddig hiheti még a politikum, hogy neki ez a kiváltság kijár?

Rostás Szabolcs 2019. július 12., péntek

Szállnak rendelkezésünkre

Felértékelődnek a légi közlekedés lehetőségei, és ezzel a magyar kormány is tisztában van. És mivel Budapest nem építhet autópályákat Erdélyben, és egymagában a vasúti infrastruktúrát sem korszerűsítheti, egyelőre marad a légi összeköttetés bővítése.

Pataky István 2019. július 09., kedd

Megfigyelői státusba kényszerült az RMDSZ

Elfogadhatatlan – az utóbbi időben ez a legtöbbet használt szava az RMDSZ vezetőinek. Egy-egy kormányzati intézkedés után olyan átéléssel, magabiztossággal mondják bele a kamerákba ezt a szót, mintha ettől bármi változna.

Nánó Csaba 2019. július 04., csütörtök

Lélegeztetőgépen a kultúra

A kultúra az a terület, ahol nemigen lehet mismásolni. Képtelenség félig elkészült előadást bemutatni, részben kész könyvet vagy újságot kiadni, befejezetlen festményt kiállítani. Pedig adtak már át nem teljesen elkészült autópálya-szakaszt Romániában. 

Sütő Éva 2019. július 01., hétfő

A szokás hatalma Nagyváradon

Amikor a Bihar megyei magyarok már-már azt hiszik, hogy „fegyverszünet” vagy valamiféle „békeszerződés” van kialakulóban a két magyar párt között, és végre le lehetne kicsit ereszteni, azonnal kiássa valaki az újabb csatabárdot. 

Makkay József 2019. június 27., csütörtök

Büntetlen magyarellenesség?

Nemcsak Székelyföldön, hanem szerte Erdélyben megrázta a magyar közvéleményt a jogtalan román temetőfoglalás, amit legtöbben olyan határ túllépéseként értékelnek, amire nem igazán vállalkozott eddig a román hatalom.

2019. június 22., szombat

Nemzetmentő stratégiára van szükség Erdélyben

Nem tudom, milyen politikai érdekek állnak az úzvölgyi történések hátterében, azt azonban látom, hogy ha nem állunk talpra, végünk. Az Úzvölgye csak egyik példája annak, ami történik. A hatalom által támogatott folyamatnak vagyunk az áldozatai. 

Vélemény
Nánó Csaba: Kolozsvári kertváros a 21. században

A rendszerváltás után a kertet eladták a szomszédok. Az új tulajdonos első dolga az volt, hogy az összes ...

Makkay József: Az árulkodó érettségi

A rendszerbe bele van kódolva a sikertelenség, hiszen a középiskolák tagozatán eleve annyi helyet hirdetnek ...

Rostás Szabolcs: Szállnak rendelkezésünkre

Felértékelődnek a légi közlekedés lehetőségei, és ezzel a magyar kormány is tisztában ...