HIRDETÉS
HIRDETÉS

Makkay József

2017. szeptember 28., 19:57

Megleckéztették a választók Angela Merkelt

A nyáron, amikor Németországban jártam, elég sok embertől hallottam, hogy Angela Merkel migránspolitikájának meglesz a böjtje a választásokon. Igaz, nem őshonos németekkel beszélgettem elsősorban, hanem Erdélyből áttelepedett szászokkal és svábokkal, de „keletről” jött ismerőseim szerint nem csak ők gondolkodnak így új hazájukban. A jelzést minden bizonnyal a Kereszténydemokrata Unió és a bajor Keresztényszociális Unió által alkotott kormányzó pártszövetség (CDU/ CSU) és annak kancellárjelöltje, Merkel asszony is vette, de az utolsó száz méteren történő felismerés csak arra volt elegendő, hogy a szociáldemokrata vetélytárs Martin Schulzcal karöltve, a felelősséget megpróbálták nyilvánosan Kelet-Európára és ott is elsősorban Magyarországra kenni. Miután a szociáldemokraták a választások után igyekeznek elmenekülni a süllyedő hajóról, a hosszú ideig hűséges koalíciós partner helyett a negyedik mandátumában újrázó Angela Merkelnek új partnerek után kell néznie. Nem vitás, hogy Németországnak előbb-utóbb lesz új kormánya, a nagyobb kérdés viszont az, hogy sikerül-e tanulnia a vereségből a migránspárti politikai elitnek.

A rendkívüli médiaellenszélben bő 12 százalékos eredményt elérő Alternatíva Németországnak (AfD) példátlan sikerét lehet ugyan a németországi és a nemzetközi fősodratú sajtóban a szélsőjobb és a nácizmus példátlan előretöréseként értékelni, de ez a lényegen nem változtat. Az ellenőrizetlen migránsáradat felső korlátok nélküli befogadójaként Angela Merkel és kormányzó pártkoalíciója az elmúlt három esztendőben olyan veszélyes vizekre sodorta Európát, ahonnan komoly veszteségek nélkül már aligha lehet kievezni. A menekültkérdés gerjesztette problémák szőnyeg alá söprése nemcsak Németországban, hanem az egész Európai Unióban lappangó, kibeszéletlen és álmegoldásokkal kezelt problémává vált, és ez most leglátványosabban Németországban tört felszínre. Abban az országban, ahol a lakosság kiábrándultságát nem az életszínvonal csökkenése váltja ki – Németország a kontinens gazdaságilag folyamatosan erősödő nagyhatalmává vált –, hanem az ellenőrizetlen migránsáradat okozta kockázatok, nem nehéz megtalálni a mai német politikai elit leváltását célzó választói törekvések igazi okát. Az AfD-re célozva, a választások utáni első nyilatkozatában a régi-új kancellár úgy fogalmazott, részletesen elemzik a párt sikerének okait, hogy jó politikával visszanyerhessék a szélsőjobboldalinak tartott formáció szavazótáborát.

Tény, hogy ha Merkel asszonynak valóban ez a szándéka, akkor megálljt kell parancsolnia a migránsáradatnak.

HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Kádár Hanga 2017. november 28., kedd

Idill varázsütésre

Csoda történt: Albert kipihenten ébredt. Kivételesen nem kellett hajnali ötkor kivakargatnia csipáit szempillái közül a novemberi sötétséget, a nehéz reggeli emésztést és a kormányt káromolva.

2017. november 28., kedd

Eskü és bilincs

Ismét terítékre került a határon túli magyarság egyszerűsített honosításának ügye. Nem meglepő, hogy a bírálat az emigráció keserű kenyerét Bécsben majszolgató Paul Lendvai tollából pattant ki.

HIRDETÉS
Somogyi Botond 2017. november 24., péntek

A gyermekben a jövő

Romániában párhuzamos román és magyar monológok zajlanak. S ameddig a román történelemkönyvekből tanult hazugságok alapján évszázadok alatt generációk nőttek és nőnek fel, ne csodálkozzunk, hogy szinte senki nem ért meg minket.

Borbély Zsolt Attila 2017. november 18., szombat

Veszélyben az erdélyiek szavazati joga?

Gyurcsány Ferencet aligha zavarja, hogy egyedül maradt, sőt, az aláírásgyűjtés felvezető szövegében ki is emeli: pártja az egyetlen politikai erő, amely szeretné megvonni a szavazati jogot a határon kívül élőktől.

HIRDETÉS
Nánó Csaba 2017. november 17., péntek

Kegyelemdöfés

Miként fordulhat elő az, hogy mifelénk a kevésből mindenre a legtöbbet kell adni? A válasz részben a társadalom kezdetleges politikai kultúrájában, a tűréshatárban, az önsanyargatásra való hajlamban rejtőzködhet.

2017. november 12., vasárnap

Stockholm-szindróma

Charles de Gaulle valószínűleg nagyot nézne, ha ma végigsétálna Marseille utcáin. Biztos azt hinné, Marokkóba csöppent.

HIRDETÉS
Rostás Szabolcs 2017. november 12., vasárnap

(Ny)elvtelenség

Rendkívül sajnálatos, hogy az RMDSZ úgy tesz, mintha kizárólagos hatásköre és kompetenciája lenne az erdélyi magyarok jogérvényesítése, és hogy ebbe sem más pártok, sem civil szervezetek nem „kontárkodhatnak” bele.

Makkay József , Mihály Csaba 2017. november 09., csütörtök

Kastélyturizmus, az elkallódó kincsesbánya

Szakítani kellene a Ceauşescu-érában meghonosodott gondolkozással, ami a magyar örökséget hetedrangú értékként képviselte. Soha nem volt pénz műemlékek, kastélyok felújítására, vagy ha néhányat restauráltak, a mögé új múltat teremtettek. 

Makkay József 2017. november 03., péntek

A patás ördöggé előléptetett autonómia

A mindenkori romániai gyakorlat bizonyítja, hogy a kisebbségek számára a beolvadás az egyetlen kívánatos, járható út, és minden önrendelkezési törekvés az egységes és oszthatatlan román nemzetállam ellen elkövetett merényletnek számít. 

Kádár Hanga 2017. október 30., hétfő

Vilma és a kelendő jellem receptje

Vilma egyedül kezdte érezni magát. Népszerűbb szeretett volna lenni, de rájött, hogy ahhoz minimum tizenkilenc egyetemi képzést kellett volna megkezdenie, s egyet se befejeznie.

HIRDETÉS
Vélemény
Kádár Hanga: Idill varázsütésre

Csoda történt: Albert kipihenten ébredt. Kivételesen nem kellett hajnali ötkor kivakargatnia csipáit szempillái ...

Somogyi Botond: A gyermekben a jövő

Romániában párhuzamos román és magyar monológok zajlanak. S ameddig a román történelemkönyvekből ...

Nánó Csaba: Kegyelemdöfés

Miként fordulhat elő az, hogy mifelénk a kevésből mindenre a legtöbbet kell adni? A válasz részben a társadalom ...

HIRDETÉS
Legnézettebb
HIRDETÉS
HIRDETÉS