HIRDETÉS

Makkay József

2017. szeptember 28., 19:57

Megleckéztették a választók Angela Merkelt

A nyáron, amikor Németországban jártam, elég sok embertől hallottam, hogy Angela Merkel migránspolitikájának meglesz a böjtje a választásokon. Igaz, nem őshonos németekkel beszélgettem elsősorban, hanem Erdélyből áttelepedett szászokkal és svábokkal, de „keletről” jött ismerőseim szerint nem csak ők gondolkodnak így új hazájukban. A jelzést minden bizonnyal a Kereszténydemokrata Unió és a bajor Keresztényszociális Unió által alkotott kormányzó pártszövetség (CDU/ CSU) és annak kancellárjelöltje, Merkel asszony is vette, de az utolsó száz méteren történő felismerés csak arra volt elegendő, hogy a szociáldemokrata vetélytárs Martin Schulzcal karöltve, a felelősséget megpróbálták nyilvánosan Kelet-Európára és ott is elsősorban Magyarországra kenni. Miután a szociáldemokraták a választások után igyekeznek elmenekülni a süllyedő hajóról, a hosszú ideig hűséges koalíciós partner helyett a negyedik mandátumában újrázó Angela Merkelnek új partnerek után kell néznie. Nem vitás, hogy Németországnak előbb-utóbb lesz új kormánya, a nagyobb kérdés viszont az, hogy sikerül-e tanulnia a vereségből a migránspárti politikai elitnek.

A rendkívüli médiaellenszélben bő 12 százalékos eredményt elérő Alternatíva Németországnak (AfD) példátlan sikerét lehet ugyan a németországi és a nemzetközi fősodratú sajtóban a szélsőjobb és a nácizmus példátlan előretöréseként értékelni, de ez a lényegen nem változtat. Az ellenőrizetlen migránsáradat felső korlátok nélküli befogadójaként Angela Merkel és kormányzó pártkoalíciója az elmúlt három esztendőben olyan veszélyes vizekre sodorta Európát, ahonnan komoly veszteségek nélkül már aligha lehet kievezni. A menekültkérdés gerjesztette problémák szőnyeg alá söprése nemcsak Németországban, hanem az egész Európai Unióban lappangó, kibeszéletlen és álmegoldásokkal kezelt problémává vált, és ez most leglátványosabban Németországban tört felszínre. Abban az országban, ahol a lakosság kiábrándultságát nem az életszínvonal csökkenése váltja ki – Németország a kontinens gazdaságilag folyamatosan erősödő nagyhatalmává vált –, hanem az ellenőrizetlen migránsáradat okozta kockázatok, nem nehéz megtalálni a mai német politikai elit leváltását célzó választói törekvések igazi okát. Az AfD-re célozva, a választások utáni első nyilatkozatában a régi-új kancellár úgy fogalmazott, részletesen elemzik a párt sikerének okait, hogy jó politikával visszanyerhessék a szélsőjobboldalinak tartott formáció szavazótáborát.

Tény, hogy ha Merkel asszonynak valóban ez a szándéka, akkor megálljt kell parancsolnia a migránsáradatnak.

HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rédai Attila 2017. szeptember 22., péntek

Elmulasztott viharjelzés

Nyolc halálos áldozat, több tucat sérült, hatalmas károk: e sorok születésekor ez annak a múlt vasárnapi viharnak a mérlege, amelyről a hatóságok elmulasztották idejében és hatásosan figyelmeztetni a polgárokat.

Makkay József 2017. szeptember 22., péntek

Mitől jobb a norvég oktatás?

A romániai oktatási rendszernek még azt sem sikerült átörökítenie, ami jól működött a kommunista időszakban. Az eltelt huszonhét év állandó tanügyi reformjában igazából semmi nem kezdődött el, és semmi nem ért véget.

HIRDETÉS
Borbély Zsolt Attila 2017. szeptember 16., szombat

Jövőre a kultúránk megmaradásáról döntünk

A magyar miniszterelnök Európa-szinten egyedüliként koherens, megvalósítható megoldást hirdet a legfőbb problémára: kiutat tud mutatni abból a válságból, amely eltemetheti mindazt, amit Európa jelent.

Rostás Szabolcs 2017. szeptember 16., szombat

Gyűlöletkampány álhírekkel

A legnagyobb lélekszámú nemzeti kisebbség bűnbakká nyilvánításával, a magyar kártya előrángatásával kiválóan el lehet terelni a társadalom figyelmét a valós problémákról.

HIRDETÉS
Makkay József 2017. szeptember 15., péntek

Diplomáciai „keménykedés”

Dicséretes módon a magyar külpolitika végre arra a pászmára állt rá, amire mindig is szükség lett. Évszázados tapasztalataink bizonyítják, hogy a Kárpát-medencei utódállamokba szorult magyarság jogainak érvényesítéséhez a szép szavak nem elegendőek. 

Makkay József 2017. szeptember 09., szombat

Vérszemet kapott provokátorok

Nem kell jósnak lennünk, hogy lássuk, a jövő évi nagyromán centenáriumi előkészületekbe az egész országot forrásba hozó „magyar miccsesbotrányok” éppúgy beletartoznak, mint a teljesen fellobogózott települések látványa.

HIRDETÉS
Nánó Csaba 2017. szeptember 01., péntek

A magyarok kimenetele

Románok körében ma is tartja magát az a nézet, hogy a honfoglaló magyarok vademberek voltak, akik nyereg alatt puhított nyers húst ettek, és mindent elpusztítottak, ami az útjukba került. Nem úgy, mint ők, a vendégszeretők, akik évezredek óta élnek itt. 

Nánó Csaba 2017. augusztus 25., péntek

Egykori stúdiósok második találkozója: színházat játszó örökifjak

Kereken három évtizede, ugyanaz a hatalom, amelyik megengedte, majd elnézte azt, hogy magyar beszéd hallatszódjon egy kicsiny színpadról, majdnem pillanatok alatt betömte a szájakat. Akkor már zavaró volt, hogy megszólalunk.

Makkay József 2017. augusztus 25., péntek

A magyar napok védőpajzsa

A Kolozsvári Magyar Napok talán legnagyobb tanulsága az, hogy amelyik magyar közösség kezébe veszi sorsának irányítását, és képes bármilyen mélységekből talpra állni, annak ellenséges környezetben is nyert ügye van.

Nánó Csaba 2017. augusztus 22., kedd

Édes balgaság és önsanyargatás

Üzent a hatalom. „Meggyőződésem, hogy azoknak a románoknak, akik külföldön vállaltak munkát, van okuk hazatérni. Szeretettel várjuk őket, együtt egy jobb Romániát építhetünk” – írja közösségi oldalán a román miniszterelnök.

HIRDETÉS
Vélemény
Rédai Attila: Elmulasztott viharjelzés

Nyolc halálos áldozat, több tucat sérült, hatalmas károk: e sorok születésekor ez annak a múlt ...

Makkay József: Mitől jobb a norvég oktatás?

A romániai oktatási rendszernek még azt sem sikerült átörökítenie, ami jól működött ...

Rostás Szabolcs: Gyűlöletkampány álhírekkel

A legnagyobb lélekszámú nemzeti kisebbség bűnbakká nyilvánításával, a magyar kártya ...

HIRDETÉS
Legnézettebb
HIRDETÉS
HIRDETÉS