Rostás Szabolcs

2019. március 28., 21:29

Medvetánc

Újfent a medve, a ragadozó jelentette állandó fenyegetettség tematizálja a közéletet Székelyföldön, ahol sajnálatos módon emberáldozatot is követelt a vadtámadás. A Hargita megyei Kőrispatakon történt tragédia kapcsán elszabadultak az indulatok – elsősorban persze a pro és kontra vélemények ütköztetésének kiváló terepévé vált közösségi oldalakon. És többnyire két szélsőséges álláspont feszül egymásnak. Az egyik szerint ki kell irtani a települések közelébe merészkedő valamennyi ragadozót, míg a másik fél azt mondja: az embernek kellene visszahúzódnia a nagyvad rendszeresen meghódított életteréből. Miközben az egyik tábor a kilövési engedély halogatását, az állatvédelemnek az ember érdekei fölé helyezését kárhoztatja, a másik szerint a nem kívánt találkozások elkerülése végett mobilos applikációra kötött nyomkeresővel kell ellátni minden „tenyerestalpast”. Sőt az emberre támadt anyamedvét el is keresztelték, és #freerozi fedőnéven mozgalom is indult a megmentéséért.

A virtuális térben zajló vitával önmagában nem lenne baj, ez már sajnos hozzátartozik a mindennapjainkhoz, még ha parttalan is az egész. A gond az, hogy ezzel maradunk. A vadak és az ember egyre nehezebb viszonyára sem megnyugtató válaszuk, sem épkézláb megoldási javaslatuk nincs a hatóságoknak. De ami ennél is rosszabb: higgadt, előremutató kiútkeresés helyett hangulatkeltés, rágalmazás, az indulatok meglovagolása folyik.

A Hargita Megyei Tanácsnak a medvekérdést politikája homlokterébe helyező elnöke a kőrispataki tragédia kapcsán nem érte be a #sokamedve szlogen hangoztatásával. Fontosnak tartotta lehazugozni azokat, akik feltárták, hogy az emberéletet követelő sajnálatos eseményben az áldozatot is felelősség terheli. Pedig a tényekre sok esetben fittyet hányó Borboly Csaba éppen a székelyeknek ártott a leginkább, amikor félretájékoztatással, áldozathibáztatással vádolta meg a sajtót – elterelve a figyelmet a valós gondokról, rontva egyúttal a megoldás esélyeit. Pedig most erre van legkevésbé szükségük a medvék sanyargatta székelyeknek. Annak viszont rég eljött az ideje, hogy az illetékesek Csíkszeredában, de főleg Bukarestben belássák: a medvekérdés kezelése, ember és vadállat együttélésének megoldása nem tűr halasztást. A kormányzati, minisztériumi illetékesek magyarázattal tartoznak azért, hogy a több ezer fős medveállománnyal rendelkező székelyföldi megyék sokkal kevesebb kilövési jóváhagyást kapnak, mint azok a vidékek, ahol elenyésző számban élnek ragadozók. Már csak a gyanakvások és az összeesküvés-elméletek eloszlatása végett is.

Mindennél fontosabb lenne azonban nekilátni a bukaresti környezetvédelmi minisztérium által tavaly elfogadott, a hazai medveállomány kezelésére vonatkozó akcióterv gyakorlatba ültetésének, amely nemcsak a populáció megőrzését, hanem a vadállat okozta károk, illetve az emberre veszélyes támadások megelőzését célozza. De amíg a hatóságok továbbra is homokba dugják a fejüket, nem látják be a helyzet súlyosságát, és csak súlyos esetek következtében hajlandóak tűzoltásra, esély sincs a medvekérdés kezelésére. És akkor maradunk a nemkívánatos medvetánccal és a borítékolható tragédiákkal.

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Sütő Éva 2019. július 14., vasárnap

Gúzsba kötött közélet

A közélet évtizedes gúzsa nemhogy lazulna, de egyre inkább a hetvenes-nyolcvanas évek hangulatát idézi. Vajon meddig hiheti még a politikum, hogy neki ez a kiváltság kijár?

Rostás Szabolcs 2019. július 12., péntek

Szállnak rendelkezésünkre

Felértékelődnek a légi közlekedés lehetőségei, és ezzel a magyar kormány is tisztában van. És mivel Budapest nem építhet autópályákat Erdélyben, és egymagában a vasúti infrastruktúrát sem korszerűsítheti, egyelőre marad a légi összeköttetés bővítése.

Pataky István 2019. július 09., kedd

Megfigyelői státusba kényszerült az RMDSZ

Elfogadhatatlan – az utóbbi időben ez a legtöbbet használt szava az RMDSZ vezetőinek. Egy-egy kormányzati intézkedés után olyan átéléssel, magabiztossággal mondják bele a kamerákba ezt a szót, mintha ettől bármi változna.

Nánó Csaba 2019. július 04., csütörtök

Lélegeztetőgépen a kultúra

A kultúra az a terület, ahol nemigen lehet mismásolni. Képtelenség félig elkészült előadást bemutatni, részben kész könyvet vagy újságot kiadni, befejezetlen festményt kiállítani. Pedig adtak már át nem teljesen elkészült autópálya-szakaszt Romániában. 

Sütő Éva 2019. július 01., hétfő

A szokás hatalma Nagyváradon

Amikor a Bihar megyei magyarok már-már azt hiszik, hogy „fegyverszünet” vagy valamiféle „békeszerződés” van kialakulóban a két magyar párt között, és végre le lehetne kicsit ereszteni, azonnal kiássa valaki az újabb csatabárdot. 

Makkay József 2019. június 27., csütörtök

Büntetlen magyarellenesség?

Nemcsak Székelyföldön, hanem szerte Erdélyben megrázta a magyar közvéleményt a jogtalan román temetőfoglalás, amit legtöbben olyan határ túllépéseként értékelnek, amire nem igazán vállalkozott eddig a román hatalom.

2019. június 22., szombat

Nemzetmentő stratégiára van szükség Erdélyben

Nem tudom, milyen politikai érdekek állnak az úzvölgyi történések hátterében, azt azonban látom, hogy ha nem állunk talpra, végünk. Az Úzvölgye csak egyik példája annak, ami történik. A hatalom által támogatott folyamatnak vagyunk az áldozatai. 

Makkay József 2019. június 21., péntek

Gazdálkodás, mint életforma

Érdemes bepillantani a mezőgazdasági szakkiállítások mezőgép-, növényvédőszer- vagy vetőmagkínálatába, hogy rájöjjön az ember, az agrárágazat olyan terület, amiben nemhogy szégyellni való nincs, de a gazda egyenesen büszke lehet arra, amivel foglalkozik.

Ábrám Zoltán 2019. június 17., hétfő

A pápalátogatás és annak üzenetei

Miközben nincs helye sem fölényes kisajátításnak, sem a keresztyén értékek szellemében a „migránstámogatónak” titulált pápa bírálatának, több százezer román állampolgár nyert lelki feltöltődést Ferenc pápa történelmi látogatása idején és azt követően. 

Nánó Csaba 2019. június 14., péntek

A levélírás diszkrét bája

Az idősebb korosztály bizonyára emlékszik még – a fiatalok pedig nem is tudják, mit vesztettek –, mekkora izgalommal lestük a postást kora reggel, hátha aznap bedobja ládánkba a régen várt levelet.

Vélemény
Rostás Szabolcs: Szállnak rendelkezésünkre

Felértékelődnek a légi közlekedés lehetőségei, és ezzel a magyar kormány is tisztában ...

Pataky István: Megfigyelői státusba kényszerült az RMDSZ

Elfogadhatatlan – az utóbbi időben ez a legtöbbet használt szava az RMDSZ vezetőinek. Egy-egy kormányzati intézkedés ...

Nánó Csaba: Lélegeztetőgépen a kultúra

A kultúra az a terület, ahol nemigen lehet mismásolni. Képtelenség félig elkészült előadást ...