Rostás Szabolcs

2019. március 28., 21:29

Medvetánc

Újfent a medve, a ragadozó jelentette állandó fenyegetettség tematizálja a közéletet Székelyföldön, ahol sajnálatos módon emberáldozatot is követelt a vadtámadás. A Hargita megyei Kőrispatakon történt tragédia kapcsán elszabadultak az indulatok – elsősorban persze a pro és kontra vélemények ütköztetésének kiváló terepévé vált közösségi oldalakon. És többnyire két szélsőséges álláspont feszül egymásnak. Az egyik szerint ki kell irtani a települések közelébe merészkedő valamennyi ragadozót, míg a másik fél azt mondja: az embernek kellene visszahúzódnia a nagyvad rendszeresen meghódított életteréből. Miközben az egyik tábor a kilövési engedély halogatását, az állatvédelemnek az ember érdekei fölé helyezését kárhoztatja, a másik szerint a nem kívánt találkozások elkerülése végett mobilos applikációra kötött nyomkeresővel kell ellátni minden „tenyerestalpast”. Sőt az emberre támadt anyamedvét el is keresztelték, és #freerozi fedőnéven mozgalom is indult a megmentéséért.

A virtuális térben zajló vitával önmagában nem lenne baj, ez már sajnos hozzátartozik a mindennapjainkhoz, még ha parttalan is az egész. A gond az, hogy ezzel maradunk. A vadak és az ember egyre nehezebb viszonyára sem megnyugtató válaszuk, sem épkézláb megoldási javaslatuk nincs a hatóságoknak. De ami ennél is rosszabb: higgadt, előremutató kiútkeresés helyett hangulatkeltés, rágalmazás, az indulatok meglovagolása folyik.

A Hargita Megyei Tanácsnak a medvekérdést politikája homlokterébe helyező elnöke a kőrispataki tragédia kapcsán nem érte be a #sokamedve szlogen hangoztatásával. Fontosnak tartotta lehazugozni azokat, akik feltárták, hogy az emberéletet követelő sajnálatos eseményben az áldozatot is felelősség terheli. Pedig a tényekre sok esetben fittyet hányó Borboly Csaba éppen a székelyeknek ártott a leginkább, amikor félretájékoztatással, áldozathibáztatással vádolta meg a sajtót – elterelve a figyelmet a valós gondokról, rontva egyúttal a megoldás esélyeit. Pedig most erre van legkevésbé szükségük a medvék sanyargatta székelyeknek. Annak viszont rég eljött az ideje, hogy az illetékesek Csíkszeredában, de főleg Bukarestben belássák: a medvekérdés kezelése, ember és vadállat együttélésének megoldása nem tűr halasztást. A kormányzati, minisztériumi illetékesek magyarázattal tartoznak azért, hogy a több ezer fős medveállománnyal rendelkező székelyföldi megyék sokkal kevesebb kilövési jóváhagyást kapnak, mint azok a vidékek, ahol elenyésző számban élnek ragadozók. Már csak a gyanakvások és az összeesküvés-elméletek eloszlatása végett is.

Mindennél fontosabb lenne azonban nekilátni a bukaresti környezetvédelmi minisztérium által tavaly elfogadott, a hazai medveállomány kezelésére vonatkozó akcióterv gyakorlatba ültetésének, amely nemcsak a populáció megőrzését, hanem a vadállat okozta károk, illetve az emberre veszélyes támadások megelőzését célozza. De amíg a hatóságok továbbra is homokba dugják a fejüket, nem látják be a helyzet súlyosságát, és csak súlyos esetek következtében hajlandóak tűzoltásra, esély sincs a medvekérdés kezelésére. És akkor maradunk a nemkívánatos medvetánccal és a borítékolható tragédiákkal.

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Somogyi Botond 2019. március 27., szerda

Mire megy „Zizou” a Real Madriddal?

Cristiano hiányát a világ bármelyik csapata megérezné, az ő pótlását megoldani szinte lehetetlen feladat – nyilatkozta Modric, a horvát középpályás az ötszörös aranylabdás portugál sztárról, aki tavaly júliusban szerződött az olasz bajnoki címvédő Juventushoz.

Makkay József 2019. március 26., kedd

Elmaradt elszámoltatás

A kommunizmust kutató szakemberek a rendszerváltás utáni Románia magányos harcosai, akik a rendelkezésükre álló forrásokból megszállottan próbálják kibányászni a totalitárius rendszer rémtetteit. Munkájukat nehezíti, hogy a hatalom keresztbe tesz nekik.

Borbély Zsolt Attila 2019. március 15., péntek

A Reform Tömörülés volt az igazi tulipán

Megalakulásának negyedszázados évfordulóját ünnepli március 16-án Nagyváradon az RMDSZ egykori autonomista erőinek legjelentősebb platformja, a Reform Tömörülés. 2003-as megszűnésekor úgy ítélték meg, a szövetségben nem maradt esély a közös munkára. 

Makkay József 2019. március 15., péntek

Párhuzamos történelmi világok

Románia hivatalos történelemszemlélete köszönőviszonyban sincs a valósággal. Rádöbbenünk, milyen párhuzamos világban él a román és a magyar történelemírás, illetve a hivatalosságok mennyire betegesen próbálnak meghazudtolni alapvető történelmi tényeket. 

Makkay József 2019. március 07., csütörtök

Család, gyerekvállalás, jövőkép

Jóllehet az Európai Unió nyugati felében a magyar családtámogatási modell különösebben nem érdekli a politikai elitet, az összetett családtámogatási csomag máris több kelet-közép-európai ország szakembereinek és politikusainak keltette fel a figyelmét.

Nánó Csaba 2019. március 04., hétfő

Sajátos román Stockholm-szindróma

A jogállamiság elleni hadjárat azóta erősödött fel, amióta korrupt politikusok kerültek az élvonalba. Akik ilyen vagy olyan módon be vannak sározva, azoknak legfőbb törekvésük, hogy leigázzák, maguk alá gyűrjék az igazságszolgáltatást. Ez ellen tüntet ismét az ország.

Somogyi Botond 2019. március 03., vasárnap

Család, megélhetés vagy meggazdagodás?

Vannak, akiket a szükség hajt, megint másokat a divat űz messzire. A megnyílt határok, a felgyorsult kommunikáció, az olcsó fapadosok lehetővé tették, hogy hipp-hopp néhány perc vagy óra alatt Európa különböző városaiban találjuk magunkat.

Makkay József 2019. február 28., csütörtök

A velünk élő kommunista örökség

A kommunizmus öröksége nem egy megfoghatatlan fogalom, nem a messzi múlt ködébe vesző balos propaganda, hanem egy 45 éves időszak szörnyű kísértetjárása, amely milliók bebörtönzésével, meghurcolásával és kivégzésével írta be nevét a történelembe.

2019. február 26., kedd

Csáky szalmájában vész el a Beneš-dekrétumok ügye?

Egy helyben topog a felvidéki magyarságot kifosztó Beneš-dekrétumok ügye. Az Európai Parlament Petíciós Bizottsága foglalkozott az üggyel, néppárti nyomásra most mégis lekerül napirendről. Az időhúzásban szerepe van Csáky Pál felvidéki EP-képviselőnek is.

2019. február 23., szombat

Négy éve pattog a Napoca-labda az RMDSZ térfelén

Beszédében Călin-Popescu Tăriceanu azt követelte, hogy Kolozsvár szakítson a kommunista örökséggel, és a város térjen vissza eredeti román nevéhez, a Clujhoz, mivel a Napoca nem egyéb, mint a kommunista diktatúra itt felejtett kísértete.

Vélemény
Somogyi Botond: Mire megy „Zizou” a Real Madriddal?

Cristiano hiányát a világ bármelyik csapata megérezné, az ő pótlását megoldani szinte ...

Makkay József: Elmaradt elszámoltatás

A kommunizmust kutató szakemberek a rendszerváltás utáni Románia magányos harcosai, akik a rendelkezésükre ...

Makkay József: Párhuzamos történelmi világok

Románia hivatalos történelemszemlélete köszönőviszonyban sincs a valósággal. Rádöbbenünk, ...

Legnézettebb
Hallgassa online rádióinkat