HIRDETÉS

Kádár Hanga

2017. augusztus 16., 17:15

Medvebecsület

Magóg, a barnamedve a csűr mögötti bozótosban leste a ház asszonyát, mikor hagyja egy pillanatra magára a főtt kukoricás fazekat, hogy bár egy csövecskét tudjon lopni belőle. Pontosan tudta, mikor van pisiszünet, mert okos, világlátott medve volt, nem holmi rózsadombi nyúlbarát, hiszen körbemálnászta már fél Erdélyt. Néha egy-két helyi haverját is elhozta, akikkel nagyokat röhögtek bömbölve, amikor a fesztivál előtt három nyeszlett falujárót elvittek a szomszéd pagonyba. No, azzal sokat elértek, mi még itt vagyunk – heherésztek vagy húszan a hűvösben.

Magóg világlátott medveként biztatta is a többieket, hogy manapság nagy vadra úgysem szabad lőni. A többiek pedig cammogtak csirkenyakat és szemetes körüli halovány drótkerítést roppantani. Egyik este Magóg tízméteres távolságból haza is kísért két fiatal emberbocsot a koncert után. Nehogy bajuk essen, sok errefelé a kóbor eb! Pláne, hogy látta, tizedmagukkal órákon át várták, hogy megtudják, hol alszanak éjszaka, mert a szállásmester nem válaszol a telefonra, és holmi Excel-táblázatok lefagynak. Azt hinné a medve, hogy 28 év után már tudják, mire számíthatnak – morfondírozott a barlanglakó, aki Tusványos állandó vendégeként tisztában volt már mindennel.

Azzal is, hogy odafigyelnek, az eseményről oldalakat zengő sárga karszalagosokat mindig természetközeli állapotok szerint szállásolják el: földgöröngyszerűen simuló ágybetéten, elszürkült tusolótálca és tavalyi morzsákkal díszített perzsa mellett. Magóg sokszor szerette volna arra is figyelmeztetni őket, hogy a biztonságiaknak fogalmuk sincs a sajtósok jogairól, csak hát a medvék nem beszélnek. Így a megbecsülésről már régóta nem hallott újságíró meg is járta: hiába győzködött hosszadalmasan három 190 centi magas, hajatlan izomhalmazt a fotózás szabályairól, azok csak a munkájukat szerették volna becsületesen végezni. Végül egy szervező segítségével sikerült meggyőzni őket arról, hogy Tusványoson évek óta a sajtós karszalaggal rendelkezőknek joguk van a koncertek első három zeneszáma alatt a kordon mögül fotózni. A tudósító munkáját akadályozó, marcona figurák bűnbánó vigyora csak másnap estig tartott, akkor ugyanis egy másik fotóst rángattak hátra a táskájánál fogva, mert nem látták jól a neonsárga csuklódíszt.

Magóg csendben figyelt mindent az Olt-parti bozótban. Kissé sajnálta a helyzetet, főleg, miután megtépték az Orbán-koncerten füttyögő nőt, pedig Európában még a medvék is tudják, szabad a véleménynyilvánítás. Magóg ezután nem igazán akart visszavándorolni a mezőségi dombokra, ahol most a székelység mindenki szemében antidemokrata bicskás barbár. Pedig Magóg tudta, nem tahók földje ez a térség, hanem olyanoké, akik remek lángost sütnek, ahol jó humora van az embereknek, a szomszédok köszönnek és segítenek egymásnak, ahol sok a székely zászló, de nem több mint a román Kolozsváron, ahol nem vágnak gyomorszájon buszon, utcán, mert útban vagyunk. Ő tudja, hogy a szélsőséges fazonok ellenére Tusványos nem egy véres kampányplatform, ahol nem lehet távol maradni a politikától: az a néhány nap kulturális, népzenei, egyházi, fiatalokra szabott sátrakról is szól. A világpolitikai témájú kerekasztalok pedig még így is Fidesz-mentesen informálnak, mielőtt a fesztivál minden szavát a magyar kormány számlájára írnánk.

Magóg tehát elindult a Szamos irányába, hogy a helyi barlanglakókat minderről tájékoztassa. Pedig nem szerette, hogy arrafelé helyenként szikkadtabb az erdő zöldje. De mit csináljunk – gondolta –, ilyen ez a medvebecsület.

HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Makkay József 2017. szeptember 28., csütörtök

Megleckéztették a választók Angela Merkelt

Abban az országban, ahol a lakosság kiábrándultságát nem az életszínvonal csökkenése váltja ki, hanem az ellenőrizetlen migránsáradat okozta kockázatok, nem nehéz megtalálni a mai német politikai elit leváltását célzó választói törekvések igazi okát. 

Rédai Attila 2017. szeptember 22., péntek

Elmulasztott viharjelzés

Nyolc halálos áldozat, több tucat sérült, hatalmas károk: e sorok születésekor ez annak a múlt vasárnapi viharnak a mérlege, amelyről a hatóságok elmulasztották idejében és hatásosan figyelmeztetni a polgárokat.

HIRDETÉS
Makkay József 2017. szeptember 22., péntek

Mitől jobb a norvég oktatás?

A romániai oktatási rendszernek még azt sem sikerült átörökítenie, ami jól működött a kommunista időszakban. Az eltelt huszonhét év állandó tanügyi reformjában igazából semmi nem kezdődött el, és semmi nem ért véget.

Borbély Zsolt Attila 2017. szeptember 16., szombat

Jövőre a kultúránk megmaradásáról döntünk

A magyar miniszterelnök Európa-szinten egyedüliként koherens, megvalósítható megoldást hirdet a legfőbb problémára: kiutat tud mutatni abból a válságból, amely eltemetheti mindazt, amit Európa jelent.

HIRDETÉS
Rostás Szabolcs 2017. szeptember 16., szombat

Gyűlöletkampány álhírekkel

A legnagyobb lélekszámú nemzeti kisebbség bűnbakká nyilvánításával, a magyar kártya előrángatásával kiválóan el lehet terelni a társadalom figyelmét a valós problémákról.

Makkay József 2017. szeptember 15., péntek

Diplomáciai „keménykedés”

Dicséretes módon a magyar külpolitika végre arra a pászmára állt rá, amire mindig is szükség lett. Évszázados tapasztalataink bizonyítják, hogy a Kárpát-medencei utódállamokba szorult magyarság jogainak érvényesítéséhez a szép szavak nem elegendőek. 

HIRDETÉS
Makkay József 2017. szeptember 09., szombat

Vérszemet kapott provokátorok

Nem kell jósnak lennünk, hogy lássuk, a jövő évi nagyromán centenáriumi előkészületekbe az egész országot forrásba hozó „magyar miccsesbotrányok” éppúgy beletartoznak, mint a teljesen fellobogózott települések látványa.

Nánó Csaba 2017. szeptember 01., péntek

A magyarok kimenetele

Románok körében ma is tartja magát az a nézet, hogy a honfoglaló magyarok vademberek voltak, akik nyereg alatt puhított nyers húst ettek, és mindent elpusztítottak, ami az útjukba került. Nem úgy, mint ők, a vendégszeretők, akik évezredek óta élnek itt. 

Nánó Csaba 2017. augusztus 25., péntek

Egykori stúdiósok második találkozója: színházat játszó örökifjak

Kereken három évtizede, ugyanaz a hatalom, amelyik megengedte, majd elnézte azt, hogy magyar beszéd hallatszódjon egy kicsiny színpadról, majdnem pillanatok alatt betömte a szájakat. Akkor már zavaró volt, hogy megszólalunk.

Makkay József 2017. augusztus 25., péntek

A magyar napok védőpajzsa

A Kolozsvári Magyar Napok talán legnagyobb tanulsága az, hogy amelyik magyar közösség kezébe veszi sorsának irányítását, és képes bármilyen mélységekből talpra állni, annak ellenséges környezetben is nyert ügye van.

HIRDETÉS
Vélemény
Makkay József: Megleckéztették a választók Angela Merkelt

Abban az országban, ahol a lakosság kiábrándultságát nem az életszínvonal csökkenése ...

Rédai Attila: Elmulasztott viharjelzés

Nyolc halálos áldozat, több tucat sérült, hatalmas károk: e sorok születésekor ez annak a múlt ...

Makkay József: Mitől jobb a norvég oktatás?

A romániai oktatási rendszernek még azt sem sikerült átörökítenie, ami jól működött ...

HIRDETÉS
Legnézettebb
vasárnap, 17:39
vasárnap, 17:55
péntek, 11:23
HIRDETÉS
HIRDETÉS