HIRDETÉS

Kádár Hanga

2017. augusztus 16., 17:15

Medvebecsület

Magóg, a barnamedve a csűr mögötti bozótosban leste a ház asszonyát, mikor hagyja egy pillanatra magára a főtt kukoricás fazekat, hogy bár egy csövecskét tudjon lopni belőle. Pontosan tudta, mikor van pisiszünet, mert okos, világlátott medve volt, nem holmi rózsadombi nyúlbarát, hiszen körbemálnászta már fél Erdélyt. Néha egy-két helyi haverját is elhozta, akikkel nagyokat röhögtek bömbölve, amikor a fesztivál előtt három nyeszlett falujárót elvittek a szomszéd pagonyba. No, azzal sokat elértek, mi még itt vagyunk – heherésztek vagy húszan a hűvösben.

Magóg világlátott medveként biztatta is a többieket, hogy manapság nagy vadra úgysem szabad lőni. A többiek pedig cammogtak csirkenyakat és szemetes körüli halovány drótkerítést roppantani. Egyik este Magóg tízméteres távolságból haza is kísért két fiatal emberbocsot a koncert után. Nehogy bajuk essen, sok errefelé a kóbor eb! Pláne, hogy látta, tizedmagukkal órákon át várták, hogy megtudják, hol alszanak éjszaka, mert a szállásmester nem válaszol a telefonra, és holmi Excel-táblázatok lefagynak. Azt hinné a medve, hogy 28 év után már tudják, mire számíthatnak – morfondírozott a barlanglakó, aki Tusványos állandó vendégeként tisztában volt már mindennel.

Azzal is, hogy odafigyelnek, az eseményről oldalakat zengő sárga karszalagosokat mindig természetközeli állapotok szerint szállásolják el: földgöröngyszerűen simuló ágybetéten, elszürkült tusolótálca és tavalyi morzsákkal díszített perzsa mellett. Magóg sokszor szerette volna arra is figyelmeztetni őket, hogy a biztonságiaknak fogalmuk sincs a sajtósok jogairól, csak hát a medvék nem beszélnek. Így a megbecsülésről már régóta nem hallott újságíró meg is járta: hiába győzködött hosszadalmasan három 190 centi magas, hajatlan izomhalmazt a fotózás szabályairól, azok csak a munkájukat szerették volna becsületesen végezni. Végül egy szervező segítségével sikerült meggyőzni őket arról, hogy Tusványoson évek óta a sajtós karszalaggal rendelkezőknek joguk van a koncertek első három zeneszáma alatt a kordon mögül fotózni. A tudósító munkáját akadályozó, marcona figurák bűnbánó vigyora csak másnap estig tartott, akkor ugyanis egy másik fotóst rángattak hátra a táskájánál fogva, mert nem látták jól a neonsárga csuklódíszt.

Magóg csendben figyelt mindent az Olt-parti bozótban. Kissé sajnálta a helyzetet, főleg, miután megtépték az Orbán-koncerten füttyögő nőt, pedig Európában még a medvék is tudják, szabad a véleménynyilvánítás. Magóg ezután nem igazán akart visszavándorolni a mezőségi dombokra, ahol most a székelység mindenki szemében antidemokrata bicskás barbár. Pedig Magóg tudta, nem tahók földje ez a térség, hanem olyanoké, akik remek lángost sütnek, ahol jó humora van az embereknek, a szomszédok köszönnek és segítenek egymásnak, ahol sok a székely zászló, de nem több mint a román Kolozsváron, ahol nem vágnak gyomorszájon buszon, utcán, mert útban vagyunk. Ő tudja, hogy a szélsőséges fazonok ellenére Tusványos nem egy véres kampányplatform, ahol nem lehet távol maradni a politikától: az a néhány nap kulturális, népzenei, egyházi, fiatalokra szabott sátrakról is szól. A világpolitikai témájú kerekasztalok pedig még így is Fidesz-mentesen informálnak, mielőtt a fesztivál minden szavát a magyar kormány számlájára írnánk.

Magóg tehát elindult a Szamos irányába, hogy a helyi barlanglakókat minderről tájékoztassa. Pedig nem szerette, hogy arrafelé helyenként szikkadtabb az erdő zöldje. De mit csináljunk – gondolta –, ilyen ez a medvebecsület.

HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rostás Szabolcs 2017. augusztus 16., szerda

Kommentdzsungel törvénye

Nem feltétlenül kell osztani a jelenlegi magyar kormány politikáját és irányvonalát még itt Erdélyben sem, ám az egyet nem értésnek nem szabad odáig terjednie, hogy egy egész közösséget megfosszon a jólét esélyétől. Még ha csak kommentelés szintjén is. 

Makkay József 2017. augusztus 16., szerda

Az elodázott turizmus

A nyári trendek alapján kijelenthető, hogy Erdélyben tombol a turizmus. Turizmussal foglalkozó szakemberek, falusi vagy nagyvárosi vendéglátók visszajelzései alapján tudjuk, hogy egyre többen érkeznek külföldről, illetve az ország más részeiből. 

HIRDETÉS
Borbély Zsolt Attila 2017. július 27., csütörtök

Mi vagyunk Európa jövője!

Orbán Viktor a muszlimizált, kevert fajú Európa megteremtésének legkeményebb, leghatékonyabb, legkövetkezetesebb ellenzője, és régiónk integrációnak első számú motorja.

Makkay József 2017. július 27., csütörtök

A párbeszédnek nincs alternatívája

Az apróbb csipkelődésektől nem mentes, de mégis jó hangulatú RMDSZ_Néppárt beszélgetés arról győzte meg a szépszámú hallgatóságot, hogy a hasonló tárgyalásokat nem az erdélyi magyar politikai protokoll részeként, hanem létszükségletként kell kezelni. 

HIRDETÉS
2017. július 25., kedd

Valótlan emlékek a fekete márciusról

Nem kizárható, hogy az államelnök látogatásával a csíkszeredai román fórum felhívására reagált, bizonyítandó, hogy nem tartozik az elítélt román politikusok közé, akik nem lépnek fel határozottan a „Románia destabilizálását célzó akciók” ellen. 

Makkay József 2017. július 20., csütörtök

A román államhatalom székelyföldi testőre

A helyzet mai állása szerint úgy tűnik, nem sok esélyünk van a területi önrendelkezés kiharcolására, amit Johannis elnök és román politikustársai a világ legelfogadhatatlanabb kérésének tartanak. De ez a helyzet mai állása.

HIRDETÉS
Somogyi Botond 2017. július 16., vasárnap

Légy jó, fiam!

Könnycsepp gördült le a szemén. Pedig csak nyolcadikos lehetett. Vagy talán még annyi sem. De a lányt nem érdekelték a körülötte levő diákok, szép szemét a színpadra szegezte s szenvedett a szereplővel. Beleélte magát helyzetébe.

Borbély Zsolt Attila 2017. július 14., péntek

A liberalizmus vadhajtásai

Aligha tagadható, hogy a liberalizmusból nőtt ki a „politikai korrektség”nevű kifejezés, amely voltaképpen cenzúra- és öncenzúraforrás. Ennek szerves része a genderideológia, amely ma már egészen abszurd, a normalitást nemcsak támadó, tagadó, de büntetőjogilag szankcionáló kinövésekkel is bír.

Makkay József 2017. július 13., csütörtök

Miért nincs szakmunkás?

Érthető, ha a legtöbb szülő azt szeretné, hogy csemetéje tanuljon tovább, legalább az ő élete legyen könnyebb. Természetes emberi igény ez, ami viszont pályaválasztáskor nem veszi figyelembe a tizenéves képességeit, hajlamait és rátermettségét. 

Kádár Hanga 2017. július 07., péntek

Mielőtt jönne az álom

Ha iskolaelső, egyetem. Ha egyetem, minimum mérnöki. Ha mérnöki, legalább egy ösztöndíj. Vagy kettő. Ha Pistiék fiának is van, Margitkának miért ne lehetne? Margitka pedig közben hízik, fogy, stresszel, s müzli helyett Magne B6-ot aprít a reggeli tejbe. 

HIRDETÉS
Vélemény
Rostás Szabolcs: Kommentdzsungel törvénye

Nem feltétlenül kell osztani a jelenlegi magyar kormány politikáját és irányvonalát még ...

Makkay József: Az elodázott turizmus

A nyári trendek alapján kijelenthető, hogy Erdélyben tombol a turizmus. Turizmussal foglalkozó szakemberek, falusi vagy ...

Makkay József: A párbeszédnek nincs alternatívája

Az apróbb csipkelődésektől nem mentes, de mégis jó hangulatú RMDSZ_Néppárt beszélgetés ...

HIRDETÉS
Legnézettebb
HIRDETÉS
HIRDETÉS