HIRDETÉS

Kádár Hanga

2017. augusztus 16., 17:15

Medvebecsület

Magóg, a barnamedve a csűr mögötti bozótosban leste a ház asszonyát, mikor hagyja egy pillanatra magára a főtt kukoricás fazekat, hogy bár egy csövecskét tudjon lopni belőle. Pontosan tudta, mikor van pisiszünet, mert okos, világlátott medve volt, nem holmi rózsadombi nyúlbarát, hiszen körbemálnászta már fél Erdélyt. Néha egy-két helyi haverját is elhozta, akikkel nagyokat röhögtek bömbölve, amikor a fesztivál előtt három nyeszlett falujárót elvittek a szomszéd pagonyba. No, azzal sokat elértek, mi még itt vagyunk – heherésztek vagy húszan a hűvösben.

Magóg világlátott medveként biztatta is a többieket, hogy manapság nagy vadra úgysem szabad lőni. A többiek pedig cammogtak csirkenyakat és szemetes körüli halovány drótkerítést roppantani. Egyik este Magóg tízméteres távolságból haza is kísért két fiatal emberbocsot a koncert után. Nehogy bajuk essen, sok errefelé a kóbor eb! Pláne, hogy látta, tizedmagukkal órákon át várták, hogy megtudják, hol alszanak éjszaka, mert a szállásmester nem válaszol a telefonra, és holmi Excel-táblázatok lefagynak. Azt hinné a medve, hogy 28 év után már tudják, mire számíthatnak – morfondírozott a barlanglakó, aki Tusványos állandó vendégeként tisztában volt már mindennel.

Azzal is, hogy odafigyelnek, az eseményről oldalakat zengő sárga karszalagosokat mindig természetközeli állapotok szerint szállásolják el: földgöröngyszerűen simuló ágybetéten, elszürkült tusolótálca és tavalyi morzsákkal díszített perzsa mellett. Magóg sokszor szerette volna arra is figyelmeztetni őket, hogy a biztonságiaknak fogalmuk sincs a sajtósok jogairól, csak hát a medvék nem beszélnek. Így a megbecsülésről már régóta nem hallott újságíró meg is járta: hiába győzködött hosszadalmasan három 190 centi magas, hajatlan izomhalmazt a fotózás szabályairól, azok csak a munkájukat szerették volna becsületesen végezni. Végül egy szervező segítségével sikerült meggyőzni őket arról, hogy Tusványoson évek óta a sajtós karszalaggal rendelkezőknek joguk van a koncertek első három zeneszáma alatt a kordon mögül fotózni. A tudósító munkáját akadályozó, marcona figurák bűnbánó vigyora csak másnap estig tartott, akkor ugyanis egy másik fotóst rángattak hátra a táskájánál fogva, mert nem látták jól a neonsárga csuklódíszt.

Magóg csendben figyelt mindent az Olt-parti bozótban. Kissé sajnálta a helyzetet, főleg, miután megtépték az Orbán-koncerten füttyögő nőt, pedig Európában még a medvék is tudják, szabad a véleménynyilvánítás. Magóg ezután nem igazán akart visszavándorolni a mezőségi dombokra, ahol most a székelység mindenki szemében antidemokrata bicskás barbár. Pedig Magóg tudta, nem tahók földje ez a térség, hanem olyanoké, akik remek lángost sütnek, ahol jó humora van az embereknek, a szomszédok köszönnek és segítenek egymásnak, ahol sok a székely zászló, de nem több mint a román Kolozsváron, ahol nem vágnak gyomorszájon buszon, utcán, mert útban vagyunk. Ő tudja, hogy a szélsőséges fazonok ellenére Tusványos nem egy véres kampányplatform, ahol nem lehet távol maradni a politikától: az a néhány nap kulturális, népzenei, egyházi, fiatalokra szabott sátrakról is szól. A világpolitikai témájú kerekasztalok pedig még így is Fidesz-mentesen informálnak, mielőtt a fesztivál minden szavát a magyar kormány számlájára írnánk.

Magóg tehát elindult a Szamos irányába, hogy a helyi barlanglakókat minderről tájékoztassa. Pedig nem szerette, hogy arrafelé helyenként szikkadtabb az erdő zöldje. De mit csináljunk – gondolta –, ilyen ez a medvebecsület.

HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Kádár Hanga 2017. november 28., kedd

Idill varázsütésre

Csoda történt: Albert kipihenten ébredt. Kivételesen nem kellett hajnali ötkor kivakargatnia csipáit szempillái közül a novemberi sötétséget, a nehéz reggeli emésztést és a kormányt káromolva.

2017. november 28., kedd

Eskü és bilincs

Ismét terítékre került a határon túli magyarság egyszerűsített honosításának ügye. Nem meglepő, hogy a bírálat az emigráció keserű kenyerét Bécsben majszolgató Paul Lendvai tollából pattant ki.

HIRDETÉS
Somogyi Botond 2017. november 24., péntek

A gyermekben a jövő

Romániában párhuzamos román és magyar monológok zajlanak. S ameddig a román történelemkönyvekből tanult hazugságok alapján évszázadok alatt generációk nőttek és nőnek fel, ne csodálkozzunk, hogy szinte senki nem ért meg minket.

Borbély Zsolt Attila 2017. november 18., szombat

Veszélyben az erdélyiek szavazati joga?

Gyurcsány Ferencet aligha zavarja, hogy egyedül maradt, sőt, az aláírásgyűjtés felvezető szövegében ki is emeli: pártja az egyetlen politikai erő, amely szeretné megvonni a szavazati jogot a határon kívül élőktől.

HIRDETÉS
Nánó Csaba 2017. november 17., péntek

Kegyelemdöfés

Miként fordulhat elő az, hogy mifelénk a kevésből mindenre a legtöbbet kell adni? A válasz részben a társadalom kezdetleges politikai kultúrájában, a tűréshatárban, az önsanyargatásra való hajlamban rejtőzködhet.

2017. november 12., vasárnap

Stockholm-szindróma

Charles de Gaulle valószínűleg nagyot nézne, ha ma végigsétálna Marseille utcáin. Biztos azt hinné, Marokkóba csöppent.

HIRDETÉS
Rostás Szabolcs 2017. november 12., vasárnap

(Ny)elvtelenség

Rendkívül sajnálatos, hogy az RMDSZ úgy tesz, mintha kizárólagos hatásköre és kompetenciája lenne az erdélyi magyarok jogérvényesítése, és hogy ebbe sem más pártok, sem civil szervezetek nem „kontárkodhatnak” bele.

Makkay József , Mihály Csaba 2017. november 09., csütörtök

Kastélyturizmus, az elkallódó kincsesbánya

Szakítani kellene a Ceauşescu-érában meghonosodott gondolkozással, ami a magyar örökséget hetedrangú értékként képviselte. Soha nem volt pénz műemlékek, kastélyok felújítására, vagy ha néhányat restauráltak, a mögé új múltat teremtettek. 

Makkay József 2017. november 03., péntek

A patás ördöggé előléptetett autonómia

A mindenkori romániai gyakorlat bizonyítja, hogy a kisebbségek számára a beolvadás az egyetlen kívánatos, járható út, és minden önrendelkezési törekvés az egységes és oszthatatlan román nemzetállam ellen elkövetett merényletnek számít. 

Kádár Hanga 2017. október 30., hétfő

Vilma és a kelendő jellem receptje

Vilma egyedül kezdte érezni magát. Népszerűbb szeretett volna lenni, de rájött, hogy ahhoz minimum tizenkilenc egyetemi képzést kellett volna megkezdenie, s egyet se befejeznie.

HIRDETÉS
Vélemény
Kádár Hanga: Idill varázsütésre

Csoda történt: Albert kipihenten ébredt. Kivételesen nem kellett hajnali ötkor kivakargatnia csipáit szempillái ...

Somogyi Botond: A gyermekben a jövő

Romániában párhuzamos román és magyar monológok zajlanak. S ameddig a román történelemkönyvekből ...

Nánó Csaba: Kegyelemdöfés

Miként fordulhat elő az, hogy mifelénk a kevésből mindenre a legtöbbet kell adni? A válasz részben a társadalom ...

HIRDETÉS