HIRDETÉS
HIRDETÉS

Makkay József

2017. július 07., 21:26

Marosvásárhely, az eladott város?

A közösségi oldalakon elszabadult a pokol, amikor kiderült, hogy a Szabad Emberek Pártja révén a második magyar alpolgármesterre is esély lett volna Marosvásárhelyen, az RMDSZ-es önkormányzati képviselők az előterjesztést mégsem szavazták meg. Illetve a magyar jelölt helyett a Szociáldemokrata Párt román jelöltjét juttatták alpolgármesteri tisztséghez. Tegyük rögtön hozzá, annak a kormánypártnak a marosvásárhelyi emberét, amelynek legvehemensebb erdélyi magyarellenes fészke éppen a megyében van.

A kormánybuktató tárgyalások idején az RMDSZ marosvásárhelyi román szövetségesei kiabálták a leghangosabban, hogy a PSD csúcsvezetősége ne adja el a magyaroknak Erdélyt. És ugyanennek a szélsőséges pártnak a helyi prefektusa packázik immár hosszú hónapok óta a helyi magyarsággal a római katolikus iskola ügyében.

Az RMDSZ helyi vezetőjének, Vass Leventének a magyarázata a szokásos: nem kockáztathatták a megkötött szövetséget a kormánypárttal, amelynek hozományaként a megyei önkormányzatnak magyar elnöke van. Az RMDSZ-es elöljáró szerint a kormánypárttal kötött szövetség fontosabb, mint az, hogy Marosvásárhelynek két magyar alpolgármestere legyen.

Ha Vass Levente szövegét valaki olyan olvassa, akinek nincs tapasztalata és helyismerete az RMDSZ rendszerváltás utáni politizálásáról, talán elhiszi, hogy ez a szervezet igazi reálpolitikusokból áll, akik tudják, mikor ki mellé kell állni, hogy a maximumot hozzák ki a magyar érdekképviseleti munkából. Aki viszont itt él és bő két évtizede követi figyelemmel az RMDSZ kormánykoalíciós vagy a kormányt kívülről támogató politikáját, az jól tudja, hogy Vass Levente éppen úgy blöfföl, ahogyan 1996 óta már számtalanszor megtette az RMDSZ csúcsvezetősége. Amelynek a román pártok a Petőfi–Schiller egyetemtől az erdélyi autópályáig már minden megígértek, és semmit nem tartottak be. Az ilyen magyar politikusoknak már akkor sem lehet hinni, ha történetesen igazat mondanak.

Nem szívügyem a román–magyar vegyes párt piedesztálra emelése, de a Szabad Emberek Pártjának marosvásárhelyi ajánlata több mint támogatandó ötlet lehetett volna, hiszen a két magyar alpolgármester Marosvásárhelyen sok mindenben ellensúlyozhatná Dorin Florea magyarellenes ámokfutását. Így

nagyjából minden marad a régiben ama régóta emlegetett forgatókönyv alapján, amely szerint az RMDSZ a megyei önkormányzati székért cserébe lemondott Marosvásárhely polgármesteri székéről a román pártok javára. Sokan és sokféleképpen meséltek már erről, de úgy tűnik, az idő mégiscsak igazolja a városi legendaként keringő vádakat.

HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Nánó Csaba 2017. július 01., szombat

Az ember gyarló, a gép nem téved

A technika rohamos fejlődésével a tenisz lett a világon talán az első olyan sportág, ahol a bírói tévedést kizárták. Ha a labdarúgásban most próbálkoznak a videóbíró bevezetésével, a fehér sportág képviselői régóta élhetnek ezzel a kiváltsággal. 

Rédai Attila 2017. július 01., szombat

A gombnyomogatók bűne

A magyarellenesség gombnyomásra indul, s pillanatok alatt olyan helyzetet teremt, hogy a politikusok egy része megtorpan, és felülvizsgálja álláspontját a magyarokkal kapcsolatban. Huszonhét év alatt sokszor láttuk ezt a manipulációs gépezetet. 

HIRDETÉS
Makkay József 2017. június 30., péntek

Tort ül a középszerűség

A miniszterelnökké kinevezett Mihai Tudose életrajzát olvasgatva az emberben több kérdés is megfogalmazódik. Nem döbben meg, nem csodálkozik, csak úgy magában elgondolkozik, hogy az újabb kori Romániában kikből lesznek vezető beosztású elvtársak. 

Borbély Zsolt Attila 2017. június 23., péntek

Ki fogja megvédeni Magyarországot?

Újkori magyar demokráciánkban nem volt arra példa, hogy egy évvel a soron következő voksolás előtt javában dübörögjön a választási kampány. Márpedig ma Magyarországon ez történik.

HIRDETÉS
Nánó Csaba 2017. június 23., péntek

Oroszlánbőgés, medvetánc

Ma már nem kell a Hargitára menni medvét látni. Elég végigsétálni néhány székelyföldi város főutcáján, és nagy az esély arra, hogy ne csak régi ismerősök süvegeljenek meg, hanem egy-egy hatalmas medve is ránk mosolyogjon a bajsza alól. 

Rostás Szabolcs 2017. június 18., vasárnap

Johannis és Trump

Szinte teljes az egyetértés román politikai és elemzői körökben, hogy Klaus Johannis szép babért aratott le múlt heti amerikai látogatásával. Az államfő politikai ellenfelei is többnyire szuperlatívuszokban beszélnek róla. 

HIRDETÉS
Somogyi Botond 2017. június 18., vasárnap

Meddig lehet szokni?

A nyugati társadalom és a közvélemény továbbra is nyugodt. A sajtóban simogatják a migránsokat, a rendőrség hamisítja a bűnözési statisztikákat, a politikusok pedig mindehhez jó képet vágnak. Sőt, támadják a kelet-európai és balkáni országokat.

Makkay József 2017. június 16., péntek

Magyar gazdaságélénkítő „próbafutam” a Mezőségen

Mintegy hárommillió euró támogatással indította el erdélyi mezőségi gazdaságfejlesztési programját a magyar kormány. A délvidéki pozitív tapasztalatok nyomán elérkezett az idő az erdélyi próbafutamra is.

2017. június 10., szombat

Június 4-ének fájdalma határon innen és túl

 Mondják: a háborúkban mindig a győztesnek van igaza. A többi néma csend, gyász és fájdalom. Idővel az emlékezés ideje jön el és a miértek keresgélése. Az okok találgatása, kutatása, elemzése. Cui prodest?

2017. június 10., szombat

Csíksomlyó, a nemzeti összetartozás

A pünkösd szombatján sorra kerülő csíksomlyói búcsú a négyszázötven éves hagyomány alapján a Salvator-kápolna előtti keresztre vésett szöveget választotta mottójául: „Isten! Tarts meg minket őseink szent hitében és erényeiben!” 

HIRDETÉS
Vélemény
Nánó Csaba: Az ember gyarló, a gép nem téved

A technika rohamos fejlődésével a tenisz lett a világon talán az első olyan sportág, ahol a bírói ...

Rédai Attila: A gombnyomogatók bűne

A magyarellenesség gombnyomásra indul, s pillanatok alatt olyan helyzetet teremt, hogy a politikusok egy része megtorpan, ...

Makkay József: Tort ül a középszerűség

A miniszterelnökké kinevezett Mihai Tudose életrajzát olvasgatva az emberben több kérdés is megfogalmazódik. ...

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS