Nánó Csaba

2019. október 24., 19:53

Madarat tolláról…

Talán mondani sem kell, hogy az (egyelőre nem létező) új román kormány nehéz örökséget vesz át a leköszönő hatalomtól. (Bár a hatalom meghatározásával ez esetben óvatosan kell bánni. A PSD és egy-két szövetségese még mindig elég erős a parlamentben ahhoz, hogy a liberális kormány számára a törvénykezés legyen a legkeményebb dió a következő választásokig).

Megszokhattuk az utóbbi három évtizedben, hogy bármilyen új kormány működése a „nehéz örökséget veszünk át” mondattal veszi kezdetét. Ám most valóban súlyos a helyzet. Talán soha nem volt ilyen lent az ország, mint a szocdemek uralmát követően. De az ember mindig remél, és úgy gondolja, egy bizonyos szint alá már nem lehet menni.

Előlegezzünk bizalmat a liberális kormánynak, de vegyük le a rózsaszín szemüveget. Nyilván minden párt azzal gazdálkodik, amije van, ugyanakkor minden kormány olyan, mint amilyen annak miniszterelnöke.

Ludovic Orban nem tegnap született, és nem zöldfülű a politikában sem. Képességei mégis majdnem ismeretlenek, hiszen a PNL az utóbbi években, sőt évtizedekben nem sokat osztott vagy szorzott a román politikai palettán. Többnyire ellenzékben volt, és ahogy mondani szokás, könnyű bekiabálni a partvonalról.

Ha már sporthasonlattal élünk, maradjunk egy kicsit ennél a témánál. Hiszen az, amire néhány újságíró felhívta a figyelmet, akár sok mindent megjósolhat abból is, mennyire veszik komolyan Orbánék a kormányzást. És mi vár a népre…

Bár az alakulgató román kormány végső névsora egyelőre hatalmas kérdőjel, minden nap előkerülnek különféle minisztériumok várományosainak a nevei. Román újságírók például kiderítették, hogy a sportminisztérium vezetését olyan személy kapná meg, aki jelenleg a testépítő szövetség vezetője. És nem mellesleg Ludovic Orban jó barátja, személyes tanácsadója. (Ha nem is ismerjük a jövendő miniszterelnököt, gondoljunk a mondásra: madarat tolláról). Az a kisebbik baj, hogy emberünknek látszólag több van a karjában, mint a fejében – 44 évesen végezte távoktatás keretében (másként: látogatás nélküli szakon) a sportegyetemet. A nagyobb gond az, hogy Romániában a legtöbb ajzószerek használata miatt eltiltott sportoló éppen ebből a sportágból származik. A lehetséges minisztert – mondják a zsurnaliszták – olyan figurák veszik körbe, akik egy életre ki vannak tiltva mindenféle sportrendezvényről doppingszerek használata miatt. Persze lehet ettől az illető a világ legjobb szervezője, a becsületesség megtestesítője. Bár engedjék meg, hogy ebben kételkedjem.

Az állampolgároknak – akik még mindig tömegesen hagyják el az országot – többek közt elegük van a baráti és rokoni alapokon szerveződő minisztériumokból, állami intézményekből. Románia még mindig ott tart – és a fent említett példa is ezt mutatja –, hogy a kompetenciáknál, a tudásnál és a felkészültségnél fontosabbak a baráti szálak és az, hogy a pereputty egy jó kis meleg helyen tengesse mindennapjait. Amíg újak nem jönnek, hogy aztán ők karolják fel ezt az áldatlan állapotot. Akár egy örökmozgó, amelyik sosem fogy ki az energiából. Ebben az esetben a negatívból.

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Sütő Éva 2019. október 16., szerda

Ide lábam, ne oda!

A szövetségen belüli érdekek mindenkoron úgy kottázzák a csárdást, hogy az a bukaresti mánélére is passzoljon. Ám a kottalapok elkeveredése nemegyszer teremt skizofrén állapotokat.

Makkay József 2019. október 15., kedd

Magyarország nem esett el

Azon túl, hogy jogos az elkeseredés a magyar állam fontos bástyájának, Budapestnek az „elvesztése” miatt, legyünk realisták, és nézzük a választási eredmények számadatait. A kormánypártok 1,8 millió szavazatot kaptak, míg az ellenzék 1,45 milliót.

Somogyi Botond 2019. október 12., szombat

Kinek kellene szégyellnie magát?

Remélhetőleg a hibákból mindenki tanult, a szervezők és a magyar nyelvű média egyes képviselői is. S ha jövőre ismét Kolozsváron rendezik meg az úszógálát, akkor minden sokkal gördülékenyebben fog működni. 

Makkay József 2019. október 11., péntek

A kártékony genderlobbi

Caroline Farrowellen idén márciusban vizsgálatot indított a helyi rendőrség, mert a polgárjogi aktivista egy tizenhat éves fiú nemátalakító műtétjét nyilvánosan megcsonkításnak és gyermekbántalmazásnak nevezte.

Sütő Éva 2019. október 05., szombat

Októberi requiem

A szabadságért, a hazáért, az emberi méltóságért, a nemzetért éltek-haltak – hullnak ránk évről évre politikusaink szájából a fényüket vesztett, aprópénzre váltott szólamok. Minden gyásznapon, nemzeti ünnepen, egyforma szürke megszövegezéssel. 

Rostás Szabolcs 2019. október 04., péntek

Nem a választó a hibás, ha csalódik

Gyakran megesik, hogy a politika iránt érdeklődő ember utólag megbánja, hogy adott pártra adta a voksát, mert csalódni kénytelen azok teljesítményében. Ez legtöbbször azért szokott előfordulni, mert éles az ellentét az ígéretek és megvalósítások között. 

Nánó Csaba 2019. október 01., kedd

Petrov és a többiek

Néha azt szoktuk mondani, hogy a múlt rendszerben a lakosság fele a besúgókból, másik fele a besúgottakból állt. Most, harminc évvel a nagyon is megkérdőjelezhető változások után kiderül, hogy a fenti megállapítás nem is olyan megmosolyogni való.

Makkay József 2019. szeptember 27., péntek

Román főügyész az európai vártán

Többen a nemzetállamok szuverenitását sértő újabb intézményt látnak az Európai Ügyészségben (EPPO), amely az európai liberális és baloldali pártoknak az Egyesült Európai Államok vízióját erősíti.

Sütő Éva 2019. szeptember 20., péntek

Nyugdíjemelés és patikahitel

Az uniós statisztikák már a szegénységnek is mércét állítottak Európában. Romániának sikerült a legszegényebb nyugdíjasok listájára leküzdenie magát – mintegy kétmillió szenvedő alannyal.

Makkay József 2019. szeptember 19., csütörtök

Kell-e nekünk román államfő?

Az erdélyi magyarság szempontjából különösebb tétje nincs a román államelnök-választásnak, hiszen egyetlen olyan román jelölt sem akad, akire érdemes volna magyar emberként szavazni.

Vélemény
Makkay József: Magyarország nem esett el

Azon túl, hogy jogos az elkeseredés a magyar állam fontos bástyájának, Budapestnek az „elvesztése” ...

Somogyi Botond: Kinek kellene szégyellnie magát?

Remélhetőleg a hibákból mindenki tanult, a szervezők és a magyar nyelvű média egyes képviselői is. S ha ...

Makkay József: A kártékony genderlobbi

Caroline Farrowellen idén márciusban vizsgálatot indított a helyi rendőrség, mert a polgárjogi aktivista ...

Legnézettebb
csütörtök, 19:27