HIRDETÉS

Makkay József

2017. október 21., 23:01

Lekváros, szörpös sikertörténetek

Úgy tűnik, az erdélyi termékek iránti érdeklődés reneszánszát éli Magyarországon. Egymást követik Budapesten az erdélyi termékbemutatók, kiállítások és vásárok, egymásra rálicitálva hoznak tető alá újabb rendezvényeket a magyar főváros önkormányzatának vagy a kormány valamelyik minisztériumának támogatásával. A szakterület legnagyobb rendezvénye, a kétévente jelentkező Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás (OMÉK) minden eddiginél nagyobb Kárpát-medencei felhozatalt kínált, ahol dobogós helyet foglaltak el az erdélyi termelők és kereskedők.

De ha a legnagyobb is, az OMÉK tulajdonképpen csak egy a hosszú lajstromból, amelyben ma már van székelyföldi, partiumi, közép-erdélyi vásár, azaz a teljes termékskálánk elérhető Magyarországon.

E téma csúcsra járatása nyilván megvalósíthatatlan lenne kormányzati stratégia nélkül.

Illetve éppen ennek a stratégiának a részeként született meg és fejlődik, mert nehezen képzelhető el, hogy a zömében erdélyi kis- és középtermelők képesek lennének önerőből támogatni egy budapesti kiállítási központ vagy vásárcsarnok méregdrága standdíjait, hogy a többnapos ott-tartózkodás költségeiről ne is beszéljünk.

Az újfajta gazdasági együttműködésben mindenki jól jár: egy jelképes összeg révén a határon túli kiállító új piacok felé nyithat, a magyarországi vásárló kevésbé ismert, de a magyar nyelvterületen őshonos és jó minőségű termékekhez jut, a magyar kormány pedig a magyar nemzetpolitika részeként meghirdetett egységes Kárpát-medencei gazdasági tér kialakításával végez nemzetmegtartó munkát.

Nagyon sok résztvevő van e láncban, és, ez nem minden láncszem számára sikertörténet, de mindenki számára adott az esély.

Mindenek fölött ott áll a piac sajátos törvénye, aminek bármiféle külső segítség mellett is meg kell felelni, ha a budapesti kiállítás résztvevője azt szeretné, hogy termékét ne csak egyetlen alkalommal kóstolják meg, hanem magyarországi boltokban is fellelhető legyen.

Az igen széles erdélyi kínálat azt jelzi, egyre többen próbálnak élni a kedvező lehetőségekkel. Se szeri, se száma az erdélyi sajtoknak, kenyereknek, az erdei vagy éppen az otthon termesztett gyümölcsökből készült lekvároknak és szörpöknek, az egyre kedveltebb mézeknek és méhészeti termékeknek, de a sor hosszan folytatható.

Ahogyan az erdélyi, úgy a magyarországi piacon is nehéz gyökeret verni. Mégis egyre több próbálkozás bizonyítja, hogy ehhez éppen a nemzetpolitikai támogatás szükséges. Ha ez a törekvés húsz évvel ezelőtt érkezik, ma összehasonlíthatatlanul több erdélyi magyar boldogulna idehaza.

 

HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
2018. július 29., vasárnap

Derűlátásra semmi okunk

A centenáriumi évben a felturbózott magyarellenesség nem használ azoknak, akik román-magyar vegyespárt létrehozásával próbálkoznának. 

2018. július 29., vasárnap

Btk-módosítás: romániai magyar szürkeség

A büntető törvénykönyv módosítása közösségünk szempontjából egy fekete–fehér történet lehetett volna, ebből mi mégis szürkén „jöttünk ki”. 

HIRDETÉS
Somogyi Botond 2018. július 28., szombat

Színes francia öröm

Világszerte pikáns újságcikkek, mémek és a közösségi oldalak hozzászólásának százezrei foglalkoznak a nemrég lezárult oroszországi labdarúgó világbajnokság győztesével, Franciaország nemzeti tizenegyével. Amelynek mintegy kétharmada színesbőrű játékos. 

Makkay József 2018. július 28., szombat

Jó és rossz román politikusok, avagy tévhitek fogságában

Johannis esete azért tragikus a magyarok számára, mert német identitását feladva úgy lett teljesen román érzelmű, hogy sok tekintetben túltesz a románokon. Állandó bizonyítási kényszerben szenved, emiatt nagy ívben tesz minden magyar ügyre. 

HIRDETÉS
Nánó Csaba 2018. július 20., péntek

Esőisten is megsiratta Horvátországot

Egy alig négymillió lakosú ország csapata készült „leigázni” a 66 milliós Franciaország nemzeti tizenegyét. Ami azonban a korabeli hódítóknak sikerült, a horvátoknak sajnos nem.

Makkay József 2018. július 20., péntek

Ami szabad a románoknak, miért nem szabad a magyaroknak?

Vajon miért marad egyedül a tömegek felvilágosítását sürgető székely politikus, aki jogosan hisz abban, hogy amíg az átlagember fejében nem tisztul le az autonómia fogalma, nem lesz tömegtámogatás és egységfront a kiharcolásához sem?

HIRDETÉS
Borbély Zsolt Attila 2018. július 12., csütörtök

Az értékőrzés és értékteremtés fóruma

Az idei EMI-tábor a 2017-es szellemi pászmáján halad tovább. A fő előadók akárcsak eddig, nem pártpolitikusok, hanem nemzetben gondolkodó értelmiségiek.

Makkay József 2018. július 12., csütörtök

Kirakatperek a centenárium évében

Amikor tavaly ősszel elkezdődtek az előkészületek az idei román centenáriumi ünnepségekre, többen megjósolták, hogy az erdélyi magyarság számára nehéz év lesz a 2018-as. Ma már mindez bizonyosság.

Péter Beáta 2018. július 05., csütörtök

A pincér

Tessék, kérem, egy pohár fehérbor és egy ásványvíz. Elnézést, kaphatnék egy tüzet? Ha nem bánják, csatlakozom. Elég gyenge menet van ma is. A bizalmaskodásnak is vége, amióta nem lehet bent cigizni.

Nánó Csaba 2018. július 05., csütörtök

Szubjektíven a világbajnokságról

Igazán nem panaszkodhatunk, hogy az oroszországi futball-világbajnokság unalomba fulladna. A meglepő eredmények mellett el kell ismernünk, hogy a foci – ahogyan az élet – egyáltalán nem igazságos

HIRDETÉS
Vélemény
Somogyi Botond: Támogatás segítségért

Mosolyogva vettem tudomásul ismerősöm választásokkal kapcsolatos pálfordulását, és elgondolkodtam, ...

Rostás Szabolcs: Nyelv és manipuláció

Bár az RMDSZ honatyái az október 6-ai gyásznapon szimultán sajtótájékoztatókon ostorozták ...

Nánó Csaba: Pofonok magas szinten

Igaza van Kelemen Hunornak, valóban „a magyarokat szájba verték.” Nem is egyszer, sőt, mondhatni folyamatosan ezt ...

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS