Somogyi Botond

2019. szeptember 09., 10:00

Kupasorsolás CFR-szemüvegen keresztül

Múlt héten nagy örömmel ültünk le a gyerekekkel a képernyő elé az Európa Liga sorsolását megtekinteni. Hét év után először. Utoljára ugyanis a CFR 2012-ben szerepelt a Bajnokok Ligája csoportkörében. Akkor a Basel ellen jutott tovább a rájátszásból, s a BL-csoportban 10 pontot gyűjtve minden idők legjobb romániai eredményét érte el.
Utána sötét idők következtek, a csapat a tönk szélére került, csődhelyzet állt elő. A csapatot többször is büntetőpontokkal sújtották. Volt idő, amikor azért kellett izgulni, hogy a klub nehogy megszűnjék, vagy a csapat ne essék ki a másodosztályba. Nem gondoltam volna akkor, hogy még eljön az idő, amikor augusztus végén – ekkor sorsolnak ugyanis a Bajnokok Ligája és az Európa Liga csoportkörébe – azért ülök le, hogy ismét a kolozsvári csapatért szorítsak. Hét évvel ezelőtt még Pászkány Árpád volt a tulajdonos, azóta sok minden történt, s ma már nehezen lehet megállapítani, milyen befektetőcsoportok állnak a klub hátterében. De ha őszinték akarunk lenni, ez a fura állapot az egyszerű szurkolót nem is igazán érdekli. Ő azért megy ki a stadionba, azért ül le a székbe megtekinteni a mérkőzést, mert kedvenc csapata játszik, mert jó játékosok alkotják az együttest, és mert a fiúk jól játszanak, vagy legalábbis eredményes játékot mutatnak be.
Márpedig az utóbbi időben a kolozsvári drukkereknek és az Erdélyben a fellegvári együttes szurkolóinak nem lehet panaszuk. Igaz ugyan, hogy nem százmillió eurós Eden Hazardok futkároznak a vasutasok színeiben, de a csapat költségvetése ezt nem is engedné meg. Viszont Camora és társai tavaly is, idén is bajnokságot nyertek. És míg 2018-ban viszonylag gyenge játékkal estek ki Európából, addig idén a legoptimistább szurkolói várakozásokat is felülmúlva három – sokkal nagyobb költségvetéssel rendelkező – csapatot búcsúztattak. S közben a hazai bajnokságban sem vallanak szégyent. Mindezt nagyrészt a sokak által bírált Dan Petrescunak köszönhetően. Mert lehet ugyan, hogy a szakember nemzetközi szinten nem edzett jelentős csapatokat, és az eredményei sem eget rengetőek, de az biztos, hogy a CFR elsősorban neki köszönheti sikerességét – hazai és nemzetközi szinten is.
Leültünk tehát múlt héten sorsolást nézni. Sok „köszönet” sajnos nem volt benne, mert a kolozsváriak éppen az egyik rendkívül nehéz csoportba kerültek. Így az első két helyen való továbbjutást valószínűleg már senki nem vár a csapattól (lehet, titkon valakik azért mégis), de legalább újra megtelik a fellegvári stadion. Mint ahogy a legutóbbi két nemzetközi mérkőzés alkalmával. S ha sok Európa Liga-pontnak nem is tudunk majd örvendeni, de remélhetőleg a hazai bajnokságban gyűjtött pontok alapján méltán reménykedhetünk, hogy jövő ilyenkor, azaz augusztus végén ismét megalapozottan és reménykedve nézhetjük a nemzetközi kupasorsolásokat – CFR-szemüvegen keresztül.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Somogyi Botond 2019. szeptember 02., hétfő

Kajak-kenu-vb: minden jó, ha a vége jó

A szegedi Maty-éren 1998 óta immár negyedik alkalommal rendeztek kajakkenu-világbajnokságot. Az olimpiai kvalifikációs versenyen a magyar csapat a korábbi vb-khez képest felemásan szerepelt. A Maty-éri eseményről riportban számolunk be.

Somogyi Botond 2019. július 16., kedd

Új idény, új szabályok: kezdődik a Liga 1

A román bajnokságban ismét újabb idény kezdődött. A csapatok vezetőségének a korábban megszavazott rendeleteknek megfelelően kell alakítaniuk a kereteket, de már az új rendelkezéseket is figyelembe kell venniük. 

Somogyi Botond 2019. január 07., hétfő

Román Liga 1: elöl zártak a „magyar csapatok”

Első helyen telel a kolozsvári vasutas csapat, a háromszékiek az előkelő negyedik helyre tornázták fel magukat, a Becali-gárdánál az angyal edzőcserét hozott, a Dinamo továbbra is mélyrepülésben. Labdarúgó körkép a bajnokság téli szünetében.

Somogyi Botond 2018. november 04., vasárnap

A magyar kézilabda jövője: ki lesz a kapitány?

Nehéz döntés előtt áll a Magyar Kézilabda-szövetség vezetősége, amely az elmúlt időszakban a válogatott eredménytelensége miatt két volt nemzetközi sztárt is kénytelen volt felmenteni a szövetségi kapitányi tisztségből. A tét nem kicsi. 

Somogyi Botond 2018. november 04., vasárnap

Budapesti vb: magyar érmeket küzdöttek ki

Véget ért minden idők legnagyobb és legjobban szervezett birkózó-világbajnoksága, amelynek Budapest adott otthont. A magyar küldöttség kitett magáért, hiszen minden éremből sikerült legalább egyet begyűjtenie. 

Somogyi Botond 2018. szeptember 07., péntek

Nemzetek Ligája: lehetőség vagy útvesztő?

A héten kezdődik az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) által már korábban beharangozott új küzdelemsorozat, a Nemzetek Ligája. A sorozat tétje a trófeán, illetve a divíziókon belüli mozgásokon kívül négy Európa-bajnoki kvalifikációs hely.

Somogyi Botond 2018. augusztus 25., szombat

Liga 1: „hazafiak” és „renegátok”?

Bár a Román Labdarúgó-szövetség az elmúlt években több olyan szabályt is hozott, amellyel a fiatal román labdarúgók esélyeit próbálta növelni, a Liga 1-ben egyre több a külföldi játékos. Kik, miért és honnan érkeznek a román bajnokságba?

EN-összeállítás 2018. augusztus 16., csütörtök

Sporttörténelmi siker: Dévai aranyérmes!

A magyar tornasport harmadik női Európa-bajnoki aranyérmének örülhettek a szurkolók múlt héten Skóciában. A glasgow-i kontinensviadalon Dévai Boglárka ugrásban aranyérmet szerzett.

Somogyi Botond 2018. augusztus 10., péntek

Felmelegített csorba a CFR kispadján

Az elmúlt idényben megszerzett bajnoki cím után az új edző, Edi Iordănescu vezetése alatt a CFR gyengén játszott. Az eredménytelenség felszínre hozta a klubban lappangó ellentéteket, az edzőváltás pedig elkerülhetetlenné vált.

Somogyi Botond 2018. július 20., péntek

Foci-vb: húsz év múlva

Véget ért az oroszországi labdarúgó-világbajnokság. Bár sokáig ért egy-két meglepetés, a végén kijelenthető: kiscsapat most sem tudta elhódítani a trófeát. A vb-arany egy korábbi győztesnek, Franciaországnak a birtokába került.

Vélemény
Makkay József: Úzvölgye tanulsága

Az úzvölgyi cirkusz lecsengett. A dormánfalviak által a magyar haditemetőbe becsempészett nagy betonkeresztes ...

Rostás Szabolcs: Trump és a „nagy”-Románia

A Fehér Ház jelenlegi lakójának meg sem fordult a fejében táplálni a revizionista román ...

Makkay József: A vég kezdete harminc évvel ezelőtt

Hova a fenébe akarsz menni? – szegezte nekem harminc évvel ezelőtt a kérdést a kolozsvári útlevélosztály ...