Makkay József

2018. november 11., 10:17

Közös jövőtervezés

Eddigi és új olvasóinkat köszöntöm szeretettel az Erdélyi Napló hetilap hasábjain. Az 1991-ben alakult kiadványunk új változatával találkozhatnak előfizetőink a Krónika és a Székelyhon napilapok mellékleteként, minden csütörtökön. Eddigi lapunkból igyekszünk azokat a rovatokat átörökíteni, amelyek a 27 éves nyomtatványunk legfontosabb jellemzői voltak, ilyen a publicisztika, a riport, az életútinterjú vagy a történelmi témájú cikkek. Az új keretben folytatódik Garda Dezső történész közkedvelt sorozata a magyar királyokról, a Magyar Királyság történetéről. A sorozatok témájánál maradva: Erdély legjobb éttermeit bemutató cikkeiben Dorozsmai Endre gasztroblogger ezúttal Temesvár patinás vendéglőit veszi górcső alá. A választék tehát bőséges, az új, de kevesebb oldalszám viszont alaposabb válogatást követel meg a lap szerkesztőitől.

Aki az elmúlt években rendszeresen olvasta kiadványunkat, jól tudja, hogy az Erdélyi Napló volt a romániai magyar sajtó egyik legkritikusabb hangvételű kiadványa. Közéleti embereink közül nem mindenki szerette, és ez továbbra sem fog változni. Ez minket nem zavar. Egy lap nem attól jó, ha mindenkinek a szája íze szerint ír. Sőt, ettől egyáltalán nem lesz jobb, legfentebb felszínesebb és silányabb. A konzervatív hangvétel és a keresztyén értékek ápolása olyan pozitívum a társadalomban, amelyre sokkal nagyobb igény van, mint amit az értékválságban sodródó világunk láttatni akar az emberekről. A „másság” elfogadása nem jelentheti saját énünk, saját értékeink feladását – ezt ma egyre többen hirdetik a világban, és ennek szószolója marad lapunk is.

Az erdélyi magyarság megmaradásáért és boldogulásáért folytatott évszázados küzdelem egyik legnehezebb időszakában él közösségünk. A román centenáriumi ünnepségeknek számunkra csak egy üzenete van: a király mezítelen! Számunkra sem párbeszédet, sem közös jövőtervezést nem ajánl a magát fényező román állam, miközben minden intézménye azt a látszatot kelti, hogy a nemzetiségi kérdés végérvényesen megoldott. Hogy ez mennyire nincs így, arra mindennapi életünk a bizonyosság, amikor már nemcsak történelmünket akarják megmásítani, hanem törékeny nyelvi jogainkat is elvitatják tőlünk.

Az erdélyi magyar újságírásnak bőven van tehát teendője. E rengeteg tennivaló közül szeretné továbbra is – erejéhez és lehetőségeihez mérten – derekasan kivenni részét az Erdélyi Napló. Amihez olvasóink segítéségét és támogatását kérjük. Azokét, akik hosszú éveken át hűségesen kitartottak mellettünk, és azokét, akik az új helyzetnek köszönhetően válnak olvasóinkká.

Maradjunk együtt továbbra is!

0 HOZZÁSZÓLÁS
Makkay József 2018. november 01., csütörtök

Jövő héttől új Erdélyi Napló

Mérföldkőhöz érkezett a 27 éve megjelenő lapunk: az eddig önállóan forgalmazott Erdélyi Napló jövő héttől a lapcsoportunkhoz tartozó Krónika és a Székelyhon napilapok helyi kiadásaiba fog belekerülni nyolcoldalas, önálló mellékletként. 

2018. október 26., péntek

Segíthet-e az MPP-n a ráncfelvarrás?

Hogy segíthet-e az MPP-n megejtett kozmetikázás, az kétségesnek tűnik, de az vitathatatlan: valamit tenniük kell, ha önálló politikai tényezőként meg akarnak maradni. Az a helyzet, amibe 2012 óta lavírozták magukat, egyenlő az önfeladással.

Makkay József 2018. október 26., péntek

Volt egyszer egy forradalom

A rendszerváltás után született vagy kisgyerekként nevelkedett fiatalok számára nehezen értelmezhető a kommunizmus fogalma. De nemcsak nekik, hanem sok olyan ember számára is, akik emlékezetében a diktatúrának csak a „pozitív” oldala jelenik meg. 

Nánó Csaba 2018. október 19., péntek

A Balkánból a civilizált világ felé

A személyszállítók felosztották egymás között a piacot. Általában ócska járműveken viszik-hozzák az embereket – kicsi busz, kevés költség, nagy haszon alapon – , bömböl a rádió, az utas, ha akarja, ha nem, kénytelen hallgatni a sofőrnek tetsző műsort.

Makkay József 2018. október 19., péntek

Megakasztott visszaszolgáltatás

Az erdélyi magyar közvélemény a Mikó-kollégium ügyéről tud a legtöbbet, hiszen számos tüntetés, tiltakozás övezte a rendszerváltás óta mérföldkőnek számító jogi visszaélést, amely a teljes visszaszolgáltatási folyamatot megakasztotta.

Makkay József 2018. október 12., péntek

Semmi pánik, győztek az igenek!

A mintegy négymillió szavazat 91, 56 százaléka igen, ami önmagában jelzi a társadalom véleményét a párkapcsolatról, a házasságról. Valószínűleg ennél nagyobb részvétel esetén sem kúszott volna a nemek aránya tíz 10 százalék fölé. 

Nánó Csaba 2018. október 05., péntek

A magunk esze után

Ha már elmegy „népszavazni”, szerencsés lenne, ha mindenki maga döntene arról, mit lát jónak. Tisztában kell lenni azzal is, egyre többen élnek élettársi kapcsolatban akár úgy is, hogy közben gyerekük, unokáik születnek.

2018. október 05., péntek

Marosvásárhelyen a kudarc neve: RMDSZ

Hogy valójában mi történik a marosvásárhelyi RMDSZ-ben, azt nehéz lenne megmondani, de tény, hogy egy ideje, mint bolha a kutyához, úgy tapad hozzá a kudarc. És nem tegnaptól, hanem egyes vélemények szerint az ezredfordulótól kezdődően. 

Makkay József 2018. október 05., péntek

Birodalom és hazafiság

A birodalmaknak van egy közös jellemzőjük: mindig keményen megtorolták a végeken felbukkanó elégedetlenséget, forradalmi szikrát vagy forradalmat.

Nánó Csaba 2018. szeptember 29., szombat

Diszkóláz: nyolcvanas évek nosztalgiája

Kolozsváron olyan bulit szervezett a Backstage Production, ahol Samantha Fox, a Bad Boys Blue, a Boney M. és a Ricchi e Poveri lépett fel. Micsoda legendák! Persze a magam ötvenvalahány évével szinte kamasznak számítok néhány említett előadó mellett.

Vélemény
Makkay József: Jövő héttől új Erdélyi Napló

Mérföldkőhöz érkezett a 27 éve megjelenő lapunk: az eddig önállóan forgalmazott Erdélyi Napló ...

Makkay József: Volt egyszer egy forradalom

A rendszerváltás után született vagy kisgyerekként nevelkedett fiatalok számára nehezen értelmezhető ...

Nánó Csaba: A Balkánból a civilizált világ felé

A személyszállítók felosztották egymás között a piacot. Általában ócska járműveken ...

Hallgassa online rádióinkat