Makkay József

2018. november 11., 10:17

Közös jövőtervezés

Eddigi és új olvasóinkat köszöntöm szeretettel az Erdélyi Napló hetilap hasábjain. Az 1991-ben alakult kiadványunk új változatával találkozhatnak előfizetőink a Krónika és a Székelyhon napilapok mellékleteként, minden csütörtökön. Eddigi lapunkból igyekszünk azokat a rovatokat átörökíteni, amelyek a 27 éves nyomtatványunk legfontosabb jellemzői voltak, ilyen a publicisztika, a riport, az életútinterjú vagy a történelmi témájú cikkek. Az új keretben folytatódik Garda Dezső történész közkedvelt sorozata a magyar királyokról, a Magyar Királyság történetéről. A sorozatok témájánál maradva: Erdély legjobb éttermeit bemutató cikkeiben Dorozsmai Endre gasztroblogger ezúttal Temesvár patinás vendéglőit veszi górcső alá. A választék tehát bőséges, az új, de kevesebb oldalszám viszont alaposabb válogatást követel meg a lap szerkesztőitől.

Aki az elmúlt években rendszeresen olvasta kiadványunkat, jól tudja, hogy az Erdélyi Napló volt a romániai magyar sajtó egyik legkritikusabb hangvételű kiadványa. Közéleti embereink közül nem mindenki szerette, és ez továbbra sem fog változni. Ez minket nem zavar. Egy lap nem attól jó, ha mindenkinek a szája íze szerint ír. Sőt, ettől egyáltalán nem lesz jobb, legfentebb felszínesebb és silányabb. A konzervatív hangvétel és a keresztyén értékek ápolása olyan pozitívum a társadalomban, amelyre sokkal nagyobb igény van, mint amit az értékválságban sodródó világunk láttatni akar az emberekről. A „másság” elfogadása nem jelentheti saját énünk, saját értékeink feladását – ezt ma egyre többen hirdetik a világban, és ennek szószolója marad lapunk is.

Az erdélyi magyarság megmaradásáért és boldogulásáért folytatott évszázados küzdelem egyik legnehezebb időszakában él közösségünk. A román centenáriumi ünnepségeknek számunkra csak egy üzenete van: a király mezítelen! Számunkra sem párbeszédet, sem közös jövőtervezést nem ajánl a magát fényező román állam, miközben minden intézménye azt a látszatot kelti, hogy a nemzetiségi kérdés végérvényesen megoldott. Hogy ez mennyire nincs így, arra mindennapi életünk a bizonyosság, amikor már nemcsak történelmünket akarják megmásítani, hanem törékeny nyelvi jogainkat is elvitatják tőlünk.

Az erdélyi magyar újságírásnak bőven van tehát teendője. E rengeteg tennivaló közül szeretné továbbra is – erejéhez és lehetőségeihez mérten – derekasan kivenni részét az Erdélyi Napló. Amihez olvasóink segítéségét és támogatását kérjük. Azokét, akik hosszú éveken át hűségesen kitartottak mellettünk, és azokét, akik az új helyzetnek köszönhetően válnak olvasóinkká.

Maradjunk együtt továbbra is!

0 HOZZÁSZÓLÁS
Makkay József 2019. március 07., csütörtök

Család, gyerekvállalás, jövőkép

Jóllehet az Európai Unió nyugati felében a magyar családtámogatási modell különösebben nem érdekli a politikai elitet, az összetett családtámogatási csomag máris több kelet-közép-európai ország szakembereinek és politikusainak keltette fel a figyelmét.

Nánó Csaba 2019. március 04., hétfő

Sajátos román Stockholm-szindróma

A jogállamiság elleni hadjárat azóta erősödött fel, amióta korrupt politikusok kerültek az élvonalba. Akik ilyen vagy olyan módon be vannak sározva, azoknak legfőbb törekvésük, hogy leigázzák, maguk alá gyűrjék az igazságszolgáltatást. Ez ellen tüntet ismét az ország.

Somogyi Botond 2019. március 03., vasárnap

Család, megélhetés vagy meggazdagodás?

Vannak, akiket a szükség hajt, megint másokat a divat űz messzire. A megnyílt határok, a felgyorsult kommunikáció, az olcsó fapadosok lehetővé tették, hogy hipp-hopp néhány perc vagy óra alatt Európa különböző városaiban találjuk magunkat.

Makkay József 2019. február 28., csütörtök

A velünk élő kommunista örökség

A kommunizmus öröksége nem egy megfoghatatlan fogalom, nem a messzi múlt ködébe vesző balos propaganda, hanem egy 45 éves időszak szörnyű kísértetjárása, amely milliók bebörtönzésével, meghurcolásával és kivégzésével írta be nevét a történelembe.

2019. február 26., kedd

Csáky szalmájában vész el a Beneš-dekrétumok ügye?

Egy helyben topog a felvidéki magyarságot kifosztó Beneš-dekrétumok ügye. Az Európai Parlament Petíciós Bizottsága foglalkozott az üggyel, néppárti nyomásra most mégis lekerül napirendről. Az időhúzásban szerepe van Csáky Pál felvidéki EP-képviselőnek is.

2019. február 23., szombat

Négy éve pattog a Napoca-labda az RMDSZ térfelén

Beszédében Călin-Popescu Tăriceanu azt követelte, hogy Kolozsvár szakítson a kommunista örökséggel, és a város térjen vissza eredeti román nevéhez, a Clujhoz, mivel a Napoca nem egyéb, mint a kommunista diktatúra itt felejtett kísértete.

Makkay József 2019. február 22., péntek

Miért nem jön össze a közös EP-lista?

Ha valami foglalkoztatja a politikusokat, akkor a választások kimenetele bizonyosan. Az erdélyi magyar politizálás számára nehezen kiheverhető csapás lenne egy olyan forgatókönyv, amelyben az RMDSZ kiesik az Európai Parlamentből.

Nánó Csaba 2019. február 19., kedd

Elhatároztam, lerázom a rabigát

Egyre növekvő tisztelettel tekintek azokra, akiknek sikerül megszabadulniuk a tévéjüktől. Erős emberek, nagyszerű karakterek, akik vállalják az elvonási tünetekkel járó összes kínt, hogy aztán szabadon élhessék életüket.

2019. február 17., vasárnap

Milyen hely Marosvásárhely?

Egy etnikai közösség jelenlétének a településeken az utcák, terek neveiben is tükröződnie kellene. A marosvásárhelyi utcák hivatalos névjegyzékét átfutva, kiderült: a listán 460 utca neve szerepel, közülük mindössze 40 magyar, illetve magyar vonatkozású.

Rostás Szabolcs 2019. február 14., csütörtök

Vitamin és népesedéspolitika

Orbán Viktor jóformán el sem lépett a mikrofontól hagyományos évértékelőjén, és a sajtó egy része azóta is találgatja/számolgatja, várhatóan mekkora tételt jelent Magyarország költségvetéséből a miniszterelnök által bejelentett családvédelmi akcióterv. 

Vélemény
Makkay József: Család, gyerekvállalás, jövőkép

Jóllehet az Európai Unió nyugati felében a magyar családtámogatási modell különösebben ...

Nánó Csaba: Sajátos román Stockholm-szindróma

A jogállamiság elleni hadjárat azóta erősödött fel, amióta korrupt politikusok kerültek az élvonalba. ...

Somogyi Botond: Család, megélhetés vagy meggazdagodás?

Vannak, akiket a szükség hajt, megint másokat a divat űz messzire. A megnyílt határok, a felgyorsult kommunikáció, ...

Legnézettebb
Hallgassa online rádióinkat