HIRDETÉS

Makkay József

2017. május 19., 21:51

Kongresszusok és megvezetett közösségek

Egy dél-erdélyi település református templomában vettem részt a hétvégén keresztelőn. A lelkipásztor számára a baba látványa akkora újdonságnak számított, hogy sokáig lapozott ágendás könyvében, amíg a megfelelő liturgiai részhez ért. A szinte heti rendszerességgel a végső búcsút mondó paptól nem meglepő ez a pillanatnyi zavar, hiszen gyülekezetében 10–15 temetésre jut egy keresztelő. Az idős emberekkel megtöltött padsorok között a külföldi munkavállalásból és a más vidékről érkezett rokonság soraiban akadtak csak fiatalok, no meg a gyerekét keresztelő ifjú pár, ők szintén ez alkalomból tértek haza szülővárosukba.

A dél-erdélyi helyszínt tetszés szerint kicserélhetném a legtöbb, magyarok lakta erdélyi településre, vidékenként legfennebb az elhalálozások és a keresztelők száma közötti arány változna, mert léteznek falvak és városok, ahol még nem fogyunk ennyire drasztikusan.

Nem tudom, az RMDSZ-kongresszu­son beszélt-e valaki erről a mérhetetlen fogyásról és kilátástalanságról, ami ma az erdélyi magyarságot tartja fogságában. Annak alapján, amit híradásokból láttam és olvastam, nem. Jómagam már annyira unom az erdélyi magyar politikusok zömének mellébeszélését és öntömjénezését, hogy amennyiben lehetőségem van rá, elkerülöm ezen alkalmakat. Romániában ugyanis a politikus és a közember párhuzamos világokban él. A „modern demokráciák” világában máshol is ez a tendencia, nálunk azonban ez annyira kóros elváltozás, hogy ilyen téren a román és a magyar politikai elit között alig van különbség.

Ha nem így volna, akkor a százszámra kiüresedő falvak és kisvárosok letargikus hangulatából minden politikus okulhatna, és belátná, hogy az ország és benne az erdélyi magyar közösség rossz irányba halad.

Ha ismerné a közösség valós problémáit, akkor az RMDSZ-es magyar politikusnak sem az volna a legnagyobb baja, hogy házasodhat-e valamelyik szexuális kisebbség.

Vagy nem azon évődne, hogy a kormánypárt elnöke mellett szabad-e magyar himnuszt énekelni – miközben fél szemmel a közös kormányzás felé kacsintgat.

A nemrég megtartott Székely Kongresszuson hangzott el Csíkszeredában, hogy a több mint egy évszázada összehívott első ilyen nagygyűlés óta helyzetünk nem változott, megoldásra váró gondjaink nagyjából ma is ugyanazok, mint a Trianon utáni impériumváltást követően: autonómiánk nincs, az elvándorlás és az erdélyi magyarság fogyása megállíthatatlan.

Aki a közösség politikusaként nem ebből a három legsúlyosabb kihívásból indul ki, az maszatol, mellébeszél, ködösít, megvezeti szavazótáborát. Az csak pillanatnyi személyes érdekeit nézi, és nem törődik népének jövőjével. Ahogyan ma sok erdélyi magyar politikus teszi.

HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rédai Attila 2017. május 27., szombat

Rendőrállam rend nélkül

Háromszázezer ember. Ennyien vannak Romániában azok, akiket az elmúlt öt évben a hatóságok lehallgattak. Ennyi ember neve szerepel valamilyen ügycsomóban, amely megjárta a bíróságot, s amelyre a hatóságok a bíráktól a lehallgatásra jóváhagyást kaptak. 

Nánó Csaba 2017. május 27., szombat

Civileké a pálya

A Kolozsváron megtartott Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) kongresszusán kiderült, amit mindig is tudtunk: kisebbségeket érintő kérdésekben a többség szerint minden rendben, szerintünk semmi sem.

HIRDETÉS
2017. május 19., péntek

Magyarhoni plakátháború

Magyarországon éppen plakátháború dúl. Áprilisban ugyanis a feltámadást hirdető legnagyobb keresztény ünnep tájékán a Jobbik óriásplakát-kampányba kezdett. Szerintük ez azt a célt szolgálja, hogy bemutassa a népnek saját kifosztóit.

Borbély Zsolt Attila 2017. május 19., péntek

RMDSZ, a liberális trendiség

Az RMDSZ lényegében tét nélküli kongresszusokat tart, ami nem róható fel a szervezetnek. Legfeljebb annyiban, hogy ha valóban az lenne, mint amit hirdet magáról, akkor lennének reális nézetkülönbségek és reális viták.

HIRDETÉS
Somogyi Botond 2017. május 15., hétfő

Kevesebb gép, több emberség

Az emberek teljesen ki vannak szolgáltatva a gépeknek, az internetnek, egyre többen válnak függővé – sokan közülük nem ismerik be. Egyre kevesebbet beszélgetünk, kirándulunk, sportolunk.

2017. május 15., hétfő

Gyalogos szemmel

Ha eddig nem lett volna világos, hogy mennyire életveszélyesek a romániai gépjárművezetők, a legfrissebb adatok talán felnyitják a rendszeresen félrenéző szemeket.

HIRDETÉS
Rostás Szabolcs 2017. május 13., szombat

A nagyromán propaganda és a pápa

Noha Erdély és Románia egyesülésének centenáriumáig másfél év van hátra, máris forognak a bukaresti propagandagépezet fogaskerekei, előkészítve a terepet a nagyromán évforduló megünnepléséhez. Ebben szerepet szánnak Ferenc pápa romániai látogatásának is.

Borbély Zsolt Attila 2017. május 08., hétfő

Strahl Zoltán, a hétköznapok hőse

Strahl Zoltán, az Egyesült Magyar Ifjúság elnöke a legjobbak egyike volt. Megfontolt, bölcs, szakmailag felkészült. Ritka éleslátással bírt, de ugyanakkor bátor és egyenes volt. Végtelen jóság és jókedv sugárzott belőle, egyfajta realista optimizmus. 

Kádár Hanga 2017. május 06., szombat

Nem kell elsietni!

Azt mondják, a mai fiatalok sokkal később érnek, mint elődeik. Jenőke is mindig úgy volt az élettel meg a tojásfőzéssel. Csak akkor döbbent rá, hogy mikrózás előtt levesszük a fóliát a gyorsfagyasztott pizzáról, amikor kirepült a családi fészekből. 

Nánó Csaba 2017. május 06., szombat

Ki a magyarokkal!

Ki a magyarokkal az országból, Románia a románoké! Ezek a rigmusok kolozsvári sporteseményeken nem számítanak újdonságnak, skandálták már a győri kézilabdás lányok szereplésekor, és üvöltötték már a CFR meccsein is az U vendégszurkolói.  

HIRDETÉS
Vélemény
Rédai Attila: Rendőrállam rend nélkül

Háromszázezer ember. Ennyien vannak Romániában azok, akiket az elmúlt öt évben a hatóságok ...

Nánó Csaba: Civileké a pálya

A Kolozsváron megtartott Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) kongresszusán kiderült, ...

: Magyarhoni plakátháború

Magyarországon éppen plakátháború dúl. Áprilisban ugyanis a feltámadást hirdető legnagyobb ...

HIRDETÉS
Legnézettebb
HIRDETÉS
HIRDETÉS