avatar
Makkay József

2024. február 14., 22:29

Kiürülő falvak és új földesurak

A három évtizede összeszámolt több száz gazdából 3-4 ha maradt, akik földből próbálnak megélni. A fél tucat faluból álló község szántóföldjeit egyetlen agrárvállalkozó vásárolja fel. Az új földbirtokos impériuma ezer hektárhoz közelít.

Bő harminc esztendeje jártam először azokban a szilágysági magyar falvakban, ahol a reggeli utcák zaja méhkashoz hasonlított. Alig vonult el a legelőre a több száz tehenet számláló csorda, az utcákat ellepték az igavonó állatok. Sokan szarvasmarhát fogtak járomba, de bőven akadt lovasfogat, és kuriózumként néhány traktor, amit a felszámolt termelőszövetkezet végeladásából vásároltak meg az élelmesebb gazdák.

A frissen visszakapott földeken gabonafélék, takarmánynövények, zöldség, szőlő, gyümölcs termett, alig talált az ember megdolgozatlan földet.

Igaz, hogy rengeteg nadrágszíjparcella tarkította a határt, de pezsgett az élet. A tavasszal és ősszel nyakig sáros, a nyári nagymelegekben poros, télen pedig havas falvak éltek, virultak, az emberek az új kezdetben reménykedtek.

Sokat jártam akkoriban újságíróként a Szilágyságba, akárcsak Székelyföldön vagy Dél-Erdélyben. Szép emlékeim maradtak a mezőgazdaságot újrakezdő középkorú és idősebb gazdákról, akik ott akarták folytatni, ahol szüleik abbahagyták, vagy ahonnan ipari munkára kényszerítette őket a sztálinista fogantatású kollektivizálás.

Emlékszem, az egyik szilágysági faluban a hazatért mezőgazdasági szakember és a helyi református lelkész társaságában mintegy 250 gazdát számoltunk össze, akik visszakapott, visszavett földjeiken kezdték újra vagy folytatták a mezőgazdasági termelést. Ez nagyjából ugyanannyi családot jelentett népes állatállománnyal és sok-sok reménnyel, hogy a négy évtizednyi kizsákmányoló kommunista rendszer után értelme van újrakezdeni a munkát, amit évszázadokon át hátrahagytak az elődök.

Akkoriban sok gonddal, bajjal és rendezetlen földügyek miatti panaszokkal találkoztam, de mindig felcsillant a remény.

A gazda értékesíteni tudta a tejet, a disznó- és marhahúst, a közeli piacokon és vásárokon elkelt a zöldség.

Emlékszem, sokan bejártak a városi ,,kontósokhoz” az előző nap este vagy aznap korán reggel kifejt tehéntejjel.

Az összegyűjtögetett lejekből fejlesztették gazdaságukat: megjelentek a használt vagy új traktorok, de sokan jobban tejelő tehenet és mutatósabb birkát vásároltak. Uniós agrártámogatás nem létezett, a romániai pedig kivételes, kevés emberhez eljutó mezőgépvásárlási finanszírozásban merült ki, a kisgazdaságokra alapozó mezőgazdaság mégis járta a maga útját. Legtöbb helyen izmosodott, fejlődött a gazdálkodás, az ügyesebb gazdák földet vásároltak, mások pedig eljártak napszámra, mezőgazdasági munkára.

Nem követem végig a bő három évtized agrártörténetét, és a falvakat sem nevezem meg, amelyekről írok.

Annyira hasonló és mellbevágóan szomorú Erdély legtöbb részén a történet, hogyha a Szilágyságot behelyettesítem Háromszékkel, vagy a Kolozs megyei Aranyosszékkel, a végeredmény ugyanaz.

A napokban fordultam meg abban a szilágysági faluban, ahol kb. 33 éve kétszázötven gazdacsaládot számoltunk össze. A régi, poros utcák helyét aszfaltút vette át, és a környék falvaihoz hasonlóan a települést közművesítették. Néhány új ház épült, a szekerek helyében Nyugat-Európából behozott használt autók állnak, az istállók kiürültek.

A nyugdíjba vonult lelkész helyét elfoglaló fiatal lelkipásztorral és a falu ügyes-bajos dolgait jól ismerő főgondokkal beszélgetek. Szó szót követ, és rátérünk a gazdálkodásra. Errefelé jövet feltűnt, hogy a határrészek földjei egybe vannak szántva, kis parcellát csak elvétve láttam.

Kiderül, hogy a három évtizede összeszámolt több száz gazdából 4-5 ha maradt, akik földből próbálnak megélni. A fél tucat faluból álló község szántóföldjeit egyetlen agrárvállalkozó vásárolja fel, illetve akitől még nem lehet, bérli. Ezer hektárhoz közelít az új földbirtokos impériuma, akiről az emberek olcsó vigaszként mondogatják, hogy legalább magyar, és nem román.

A lesújtó helyzeten mindez azonban semmit nem változtat.

Az évtizedekkel ezelőtt sok száz gazdacsaládnak reményt és megélhetést adó termőföld egy emberöltő alatt cserél gazdát,

az egykori tervek porba hulltak. Maradt a külföldi munkavállalás vagy az itthoni építőtelepeken a napestig tartó robot.

Az elnéptelenedő falvak és a gyerekektől kiürült iskolák immár a végkifejletet mutatják. A kommunistáknak ilyen eredményhez kemény ideológiai harcra, meghurcolásokra, Gulágra volt szükségük.

Három évtized alatt mindezt ,,simán” megoldotta az Európai Unió.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Gyűlöletbe fordult ideológiai megosztottság
Somogyi Botond 2024. május 29., szerda

Gyűlöletbe fordult ideológiai megosztottság

Megosztott társadalomban élünk, legalábbis Magyarországon és Szlovákiában biztosan. Megosztott, ugyanakkor ellentétes, sőt sokszor gyűlölködő. Jóformán ugyanazt a színű tárgyat is képesek egyik térfélen zöldnek, másikon sárgának beállítani.

Meddig fajulhatnak a dolgok? A Robert Fico ellen elkövetett merénylet margójára
Somogyi Botond 2024. május 15., szerda

Meddig fajulhatnak a dolgok? A Robert Fico ellen elkövetett merénylet margójára

Valószínűleg mindannyian érezzük, hogy e merénylet több annál, hogy egy magányos elkövető tette. Nem Fico múltjának, hanem sokkal inkább jelenének szól. Az pedig rendkívül sajnálatos, hogy a 21. század Európai Uniójában ilyesmi megtörténhet.

A pallos jogán
Sütő Éva 2024. április 22., hétfő

A pallos jogán

A diktatórikus politikai hatalom természeténél fogva mindig irtózott a sajátjától eltérő világnézettől. Ezeket a beidegződéseket mentették át az 1989 után létrejött politikai alakulatok is, amelyek a kommunista ideológiában gyökereznek.

Átrendeződik a magyarországi jobboldali politikai paletta?
Borbély Zsolt Attila 2024. március 13., szerda

Átrendeződik a magyarországi jobboldali politikai paletta?

Varga Judit igazszágügyi miniszter exférje, Magyar Péter új pártot alapít. Komolyan gondolhatja-e bárki, hogy a „csalódott fideszesek” elegen vannak a rendszer megbuktatásához? Ami nem sikerült az ellenzéki pártoknak, mitől működne Magyar Péter esetében?

Miért nem népszerű a magyarok körében sem a székelyföldi autonómiakövetelés?
Makkay József 2024. március 10., vasárnap

Miért nem népszerű a magyarok körében sem a székelyföldi autonómiakövetelés?

A székelyföldi autonómiaharc felemásra sikeredett. Mindenki beszél róla, azonban az erdélyi magyar politikusok egy része nem hisz benne, és ezt megérzik az emberek. Nem elég az autonómiáról évente egyszer-kétszer szépeket mondani és írni.

Edzőváltás a kolozsvári vasutas klubnál: ami késik, nem múlik
Somogyi Botond 2024. január 22., hétfő

Edzőváltás a kolozsvári vasutas klubnál: ami késik, nem múlik

„Csak nehogy a CFR-hez jöjjön!” „Remélem, Mutu edzőként nem teszi be a lábát a Fellegvárra!” – Ehhez hasonló szurkolói vélemények láttak napvilágot néhány hónappal ezelőtt, amikor a bukaresti sajtó megszellőztette a lehetséges edőváltást Kolozsváron.

Az erdélyi magyaroknak is állhat a zászló
Makkay József 2024. január 09., kedd

Az erdélyi magyaroknak is állhat a zászló

Nagy kérdés, hogy a szélsőséges román pártok legsötétebb időkre emlékeztető kínálatának rajongói tábora megáll-e a szavazói paletta egynegyedénél, vagy további ,,izmosodás” után elsöprik a trónkövetelő kormánypártok ötven százalék körüli támogatottságát?

Ki kit von felelősségre a székelyudvarhelyi tragédia miatt?
Makkay József 2023. december 20., szerda

Ki kit von felelősségre a székelyudvarhelyi tragédia miatt?

A román állam és a helyi tanácsok nagyvonalúan kivonultak az egyházi tulajdonú iskolaépületek felújítási terheiből. Bukarest úgy tesz, mintha ez volna a világ legtermészetesebb dolga.

Adventi levél: a keresztényellenesség legveszedelmesebb korát éljük
2023. november 28., kedd

Adventi levél: a keresztényellenesség legveszedelmesebb korát éljük

Hajlamosak vagyunk elhinni, hogy a mi dolgunk templomaink csendjében imádkozva, kegyes gondolatok ápolásával foglalkozva, a világ dolgaitól elzárkózni, mert azt befolyásolni már nem a mi feladatunk. Szép elképzelés, de veszedelmes.

Az éhező afrikai országok helyett Európa az ukrán gabona felvevőpiaca
Makkay József 2023. szeptember 22., péntek

Az éhező afrikai országok helyett Európa az ukrán gabona felvevőpiaca

Az orosz-ukrán háború legnagyobb kelet-európai áldozata a mezőgazdaság. Ez megmutatkozott az ukrajnai termékek exportjának uniós liberalizálása után, amikor az Európai Unió keleti felének piacát hetek alatt elöntötte az olcsó mezőgazdasági importtermék.

Vélemény
avatar
Somogyi Botond: Meddig fajulhatnak a dolgok? A Robert Fico ellen elkövetett merénylet margójára

Valószínűleg mindannyian érezzük, hogy e merénylet több annál, hogy egy magányos elkövető ...

avatar
Somogyi Botond: Meghalt a király, éljen a király?

Mutu helyére azt az Andrea Mandorlinit akarták kinevezni a kolozsvári CFR edzőjének, akit a Deac–Camora fémjelezte ...

avatar
Makkay József: Miért nem népszerű a magyarok körében sem a székelyföldi autonómiakövetelés?

A székelyföldi autonómiaharc felemásra sikeredett. Mindenki beszél róla, azonban az erdélyi magyar politikusok ...

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.