Makkay József

2018. július 12., 21:32

Kirakatperek a centenárium évében

Amikor tavaly ősszel elkezdődtek az előkészületek az idei román centenáriumi ünnepségekre, többen megjósolták, hogy az erdélyi magyarság számára nehéz év lesz a 2018-as. Ma már minden nap bizonyosság rá, hogy politikai színezettől függetlenül a román pártok nem társnemzetként, hanem belső ellenségként tekintenek ránk, és ebben nincs lényegi különbség szociáldemokrata, liberális vagy más párt között. Ezen a hullámhosszon mozog a legtöbb állami intézmény is – elsősorban a romániai igazságszolgáltatás és az azt kiszolgáló különböző szervezetek.

Egy hét alatt három súlyos perben veszített az erdélyi magyarság. A kézdi­vá­sár­helyi terroristaperben elhíresült Beke István és Szőcs Zoltán ötéves börtönbüntetése egy félig-meddig felmentőnek számító elsőfokú ítélet után –bármiféle újabb terhelő bizonyítékok nélkül –nemcsak a büntetőeljárás lábbal tiprása, hanem egyértelműen az erdélyi magyarság megfélemlítését szolgálja. Ebbe a vonalvezetésbe tartozik a gyulafehérvári Batthyáneum könyvtár visszaszolgáltatásának bírósági elutasítása, miután a restitúciós bizottság 2015-ben elvetette az egyház visszaszolgáltatási kérelmét. A román állami intézmények lehetetlen működését mutatja az a tény is, hogy az épületet a bukaresti kormány 2008-ban kormányrendelettel visszaszolgáltatta, amit a parlament később törvényerőre emelt. Ennek ellenére a természetbeni visszaszolgáltatást nem sikerül végrehajtani, most pedig a bíróság nulláz le egy érvényes román törvényt. Ki érti ezt?

Hasonlóan abszurd bírósági döntés Bánffy Dániel volt magyar földművelésügyi miniszter örököseitől elvett 9300 hektárnyi erdő Maros megyében, miután a kommunizmus idején elkobzott vagyont szintén bírósági döntés nyomán adták vissza a családnak 2007-ben. A hazai jogrend sokadik megcsúfolása, hogy a giurgiui bíróság egy 1952-es koncepciós perre hivatkozva hozta meg az újraállamosításról szóló döntését.

Ha mindezeket a bírósági ítéleteket fű­zérbe szedjük, nehezen érthető, hogy miért tüntetnek országszerte a „független”bíróság mellett. Van független igazságszolgáltatás Romániában? Vajon mitől független? A szakmai hozzáértéstől, a tisztességtől, a tények reális feltárásától? Vajon a döntést meghozó giurgiui bíró magától ennyire hülye és félművelt, vagy a sztálinista időkhöz hasonlóan forró dróton rángatják egy központból?

Ha ma is létezik ilyen központ, akkor nem tudni pontosan, hol és kinek a hatáskörébe tartozik, de egy dolog bizonyos: függetlenül a gazda kilététől, az ostor legtöbbször az erdélyi magyarságon csattan. És ebben aligha van jelentősége annak, hogy éppen ki áll a DNA vagy a legfelsőbb ügyészség élén.

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Makkay József 2018. november 01., csütörtök

Jövő héttől új Erdélyi Napló

Mérföldkőhöz érkezett a 27 éve megjelenő lapunk: az eddig önállóan forgalmazott Erdélyi Napló jövő héttől a lapcsoportunkhoz tartozó Krónika és a Székelyhon napilapok helyi kiadásaiba fog belekerülni nyolcoldalas, önálló mellékletként. 

2018. október 26., péntek

Segíthet-e az MPP-n a ráncfelvarrás?

Hogy segíthet-e az MPP-n megejtett kozmetikázás, az kétségesnek tűnik, de az vitathatatlan: valamit tenniük kell, ha önálló politikai tényezőként meg akarnak maradni. Az a helyzet, amibe 2012 óta lavírozták magukat, egyenlő az önfeladással.

Makkay József 2018. október 26., péntek

Volt egyszer egy forradalom

A rendszerváltás után született vagy kisgyerekként nevelkedett fiatalok számára nehezen értelmezhető a kommunizmus fogalma. De nemcsak nekik, hanem sok olyan ember számára is, akik emlékezetében a diktatúrának csak a „pozitív” oldala jelenik meg. 

Nánó Csaba 2018. október 19., péntek

A Balkánból a civilizált világ felé

A személyszállítók felosztották egymás között a piacot. Általában ócska járműveken viszik-hozzák az embereket – kicsi busz, kevés költség, nagy haszon alapon – , bömböl a rádió, az utas, ha akarja, ha nem, kénytelen hallgatni a sofőrnek tetsző műsort.

Makkay József 2018. október 19., péntek

Megakasztott visszaszolgáltatás

Az erdélyi magyar közvélemény a Mikó-kollégium ügyéről tud a legtöbbet, hiszen számos tüntetés, tiltakozás övezte a rendszerváltás óta mérföldkőnek számító jogi visszaélést, amely a teljes visszaszolgáltatási folyamatot megakasztotta.

Makkay József 2018. október 12., péntek

Semmi pánik, győztek az igenek!

A mintegy négymillió szavazat 91, 56 százaléka igen, ami önmagában jelzi a társadalom véleményét a párkapcsolatról, a házasságról. Valószínűleg ennél nagyobb részvétel esetén sem kúszott volna a nemek aránya tíz 10 százalék fölé. 

Nánó Csaba 2018. október 05., péntek

A magunk esze után

Ha már elmegy „népszavazni”, szerencsés lenne, ha mindenki maga döntene arról, mit lát jónak. Tisztában kell lenni azzal is, egyre többen élnek élettársi kapcsolatban akár úgy is, hogy közben gyerekük, unokáik születnek.

2018. október 05., péntek

Marosvásárhelyen a kudarc neve: RMDSZ

Hogy valójában mi történik a marosvásárhelyi RMDSZ-ben, azt nehéz lenne megmondani, de tény, hogy egy ideje, mint bolha a kutyához, úgy tapad hozzá a kudarc. És nem tegnaptól, hanem egyes vélemények szerint az ezredfordulótól kezdődően. 

Makkay József 2018. október 05., péntek

Birodalom és hazafiság

A birodalmaknak van egy közös jellemzőjük: mindig keményen megtorolták a végeken felbukkanó elégedetlenséget, forradalmi szikrát vagy forradalmat.

Nánó Csaba 2018. szeptember 29., szombat

Diszkóláz: nyolcvanas évek nosztalgiája

Kolozsváron olyan bulit szervezett a Backstage Production, ahol Samantha Fox, a Bad Boys Blue, a Boney M. és a Ricchi e Poveri lépett fel. Micsoda legendák! Persze a magam ötvenvalahány évével szinte kamasznak számítok néhány említett előadó mellett.

HIRDETÉS
Vélemény
Makkay József: Jövő héttől új Erdélyi Napló

Mérföldkőhöz érkezett a 27 éve megjelenő lapunk: az eddig önállóan forgalmazott Erdélyi Napló ...

Makkay József: Volt egyszer egy forradalom

A rendszerváltás után született vagy kisgyerekként nevelkedett fiatalok számára nehezen értelmezhető ...

Nánó Csaba: A Balkánból a civilizált világ felé

A személyszállítók felosztották egymás között a piacot. Általában ócska járműveken ...

HIRDETÉS
Legnézettebb
HIRDETÉS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS