Makkay József

2018. július 12., 21:32

Kirakatperek a centenárium évében

Amikor tavaly ősszel elkezdődtek az előkészületek az idei román centenáriumi ünnepségekre, többen megjósolták, hogy az erdélyi magyarság számára nehéz év lesz a 2018-as. Ma már minden nap bizonyosság rá, hogy politikai színezettől függetlenül a román pártok nem társnemzetként, hanem belső ellenségként tekintenek ránk, és ebben nincs lényegi különbség szociáldemokrata, liberális vagy más párt között. Ezen a hullámhosszon mozog a legtöbb állami intézmény is – elsősorban a romániai igazságszolgáltatás és az azt kiszolgáló különböző szervezetek.

Egy hét alatt három súlyos perben veszített az erdélyi magyarság. A kézdi­vá­sár­helyi terroristaperben elhíresült Beke István és Szőcs Zoltán ötéves börtönbüntetése egy félig-meddig felmentőnek számító elsőfokú ítélet után –bármiféle újabb terhelő bizonyítékok nélkül –nemcsak a büntetőeljárás lábbal tiprása, hanem egyértelműen az erdélyi magyarság megfélemlítését szolgálja. Ebbe a vonalvezetésbe tartozik a gyulafehérvári Batthyáneum könyvtár visszaszolgáltatásának bírósági elutasítása, miután a restitúciós bizottság 2015-ben elvetette az egyház visszaszolgáltatási kérelmét. A román állami intézmények lehetetlen működését mutatja az a tény is, hogy az épületet a bukaresti kormány 2008-ban kormányrendelettel visszaszolgáltatta, amit a parlament később törvényerőre emelt. Ennek ellenére a természetbeni visszaszolgáltatást nem sikerül végrehajtani, most pedig a bíróság nulláz le egy érvényes román törvényt. Ki érti ezt?

Hasonlóan abszurd bírósági döntés Bánffy Dániel volt magyar földművelésügyi miniszter örököseitől elvett 9300 hektárnyi erdő Maros megyében, miután a kommunizmus idején elkobzott vagyont szintén bírósági döntés nyomán adták vissza a családnak 2007-ben. A hazai jogrend sokadik megcsúfolása, hogy a giurgiui bíróság egy 1952-es koncepciós perre hivatkozva hozta meg az újraállamosításról szóló döntését.

Ha mindezeket a bírósági ítéleteket fű­zérbe szedjük, nehezen érthető, hogy miért tüntetnek országszerte a „független”bíróság mellett. Van független igazságszolgáltatás Romániában? Vajon mitől független? A szakmai hozzáértéstől, a tisztességtől, a tények reális feltárásától? Vajon a döntést meghozó giurgiui bíró magától ennyire hülye és félművelt, vagy a sztálinista időkhöz hasonlóan forró dróton rángatják egy központból?

Ha ma is létezik ilyen központ, akkor nem tudni pontosan, hol és kinek a hatáskörébe tartozik, de egy dolog bizonyos: függetlenül a gazda kilététől, az ostor legtöbbször az erdélyi magyarságon csattan. És ebben aligha van jelentősége annak, hogy éppen ki áll a DNA vagy a legfelsőbb ügyészség élén.

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rostás Szabolcs 2019. május 11., szombat

Kétszínű Budapest-fóbia

Orbán Viktor erdélyi látogatása újfent táptalajt szolgáltatott bizonyos román politikusok és véleményformálók számára, hogy hangot adjanak a magyar miniszterelnökkel szembeni ellenérzésüknek, és megismételjék untig emlegetett összeesküvés-elméleteiket.

Makkay József 2019. május 11., szombat

Nemzetközi szintre emelt magyar ügy

Az erdélyi magyar pártok rájöttek, széleskörű összefogás nélkül az erdélyi magyarságnak nincs esélye autonómiatörekvéseit megvalósítani, de az újabb botrányokkal „színesített” romániai magyarellenességet sem tudja egymagában kezelni egyikük sem.

Pataky István 2019. május 02., csütörtök

Ukrajnán csak a nyomásgyakorlás segíthet

Magyarország nem kíván határmódosítást, de még azt sem, hogy Ukrajnát átkereszteljék. Csak a kárpátaljai magyarság már meglévő jogait akarja vissza a Kijevtől. Némi nyomásgyakorlással ugyan, de a diplomáciai szokásjog keretein belül. 

Nánó Csaba 2019. április 25., csütörtök

Képmutatók álünnepe és kirakatgyásza

Európa keresztény lakosságának negyede jár rendszeresen templomba. A többség, amely most a Notre-Dame tragédiáját siratja és jajveszékel, hogy a keresztény Európa egyik jelképe dőlt majdnem össze, valószínűleg életében nem tette be a lábát Isten házába. 

Makkay József 2019. április 25., csütörtök

Percemberkék igazságszolgáltatása

Dan Tanasă egyesülete külön fejezetet érdemel e kafkai világban. A titkosszolgálati háttérrel működő magyarellenes holdingban futószalagon születnek olyan ítéletek, amelyet egy szakmájára valamit is adó törvénybíró jogállamban ne tudna kimagyarázni. 

Borbély Zsolt Attila 2019. április 17., szerda

Európa megmentése a tét

A globalisták minden erővel tüzelnek Orbánra és a Fideszre. Ennek tudható be az útszéli mocskolódásoktól sem mentes európai szintű rágalomkampány, ami elsősorban a fősodratú balliberális sajtóból zúdul a magyar kormányra, de a konzervatívnak mondott média is kiveszi belőle a részét.

Makkay József 2019. április 12., péntek

Brüsszel és Bukarest között, a senki földjén

A kirakatpernek számító székely terroristaügy két vádlottjával példát mutat a román állam, hogy a továbbiakban senkinek ne forduljon meg a fejében olyan „szélsőséges” szervezetekben tevékenykedni, mint a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM). 

Nánó Csaba 2019. április 11., csütörtök

Kardrántás helyett

Újabb „botrányt” szimatoltak ki a román lapok, mégpedig azt, hogy modern, hivatásos labdarúgó-akadémiát hoz létre Szatmárnémetiben a magyar kormány, amelynek előkészületi munkálataira már el is különítettek 216 millió forintot.

Makkay József 2019. április 05., péntek

Népszavazásdi

Több eset is jól mutatja, mennyire veszélyes kezdeményezés olyan ügyekről rendezni népszavazást, amihez a lakosság többsége csak érzelmileg viszonyul. Egy-egy ilyen referendum hosszú távra meghatározza az ország vagy a tágabb régió életét.

2019. április 05., péntek

Csillagot kapott Erdély

Új csillagos éttermünk a kézdivásárhelyi, sokat látott, sokat tanult séf-zseni, Veres István által fémjelzett Babel, amelynek már korábban is volt érintőlegesen köze a csillaghoz.

Vélemény
Rostás Szabolcs: Kétszínű Budapest-fóbia

Orbán Viktor erdélyi látogatása újfent táptalajt szolgáltatott bizonyos román politikusok és ...

Makkay József: Nemzetközi szintre emelt magyar ügy

Az erdélyi magyar pártok rájöttek, széleskörű összefogás nélkül az erdélyi magyarságnak ...

Pataky István: Ukrajnán csak a nyomásgyakorlás segíthet

Magyarország nem kíván határmódosítást, de még azt sem, hogy Ukrajnát átkereszteljék. ...

Legnézettebb