Kádár Hanga

2018. május 06., 15:55

Kinek az Európája?

Gyanútlanul ültem le végignézni a legfrissebb LIBE-jelentést Magyarország jogi helyzetéről abban a naiv reményben, hogy a becsületesség és a tisztánlátás jegyében végighallgathatom az ellenkező álláspont megalapozott érveit. Az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságának mára csak a neve sugall szakmai tisztasággal és stabil érvrendszerrel rokon jelleget, a működése kevésbé. Egy-egy bizottsági jelentés után az egyszeri polgár már azt is megkérdőjelezheti, hogy létezik-e még egyáltalán európai irányelv. Pedig Brüsszelben már gyakorlatilag imáikba foglalják, Európa felsőoktatási intézményei Strasbourgtól Kolozsvárig naponta szajkózzák – többek közt a jogi tisztaságot, a befogadó keresztény magatartásformát, a korrupciómentes demokráciát. Magyarország nem jogállam –mondják –, mert nem fogad be tömegesen migránsokat, holott mintegy kétezer bevándorlót már elhelyeztek, épp csak leellenőrizték, hogy kit. Nincs szabad sajtó – mondják –, pedig a választások előtt az ellenzéki média a legocsmányabb szakmaiatlansággal felvértezve igyekezett meggyűlöltetni a kormánypártot. Diktatúra van –mondják –, ám a sajtó naponta számon kéri a kormányt, s többek közt bódult egyetemistákból álló tüntetők ezrei tüntetnek az utcán. Nem jogállam – mondják –, mert diszkriminálnak a romákkal szemben, holott az oktatásban államilag támogatott helyek, különböző alapok és szervezetek próbálják előmozdítani a sikeres romaintegrációt.

Ugyanakkor az a balkáni mentalitású gödör, ahol suttyomban beolvasztják a magyar orvosképzést egy jelentősen gyengébb minősítésű román intézménybe, ahol naponta megsértik a kisebbség nemzeti szimbólum- és anyanyelvhasználatának jogát, ahol magyar iskolák működését lehetetlenítik el, már Brüsszel látótávolságán kívülre esik. A korrupcióért öt évnél kevesebb szabadságvesztésre ítélt politikusok idéntől a kenőpénzeikből megépített úszómedencéjük szélén is letölthetik büntetésüket. A korrupció a Mont Everest szintjén, a jogállamiság a béka hátsója alatt, de talpig európai az irányvonal, hiszen Bukarestben senki sincs, aki valamelyik uniós határozat ellen felszólalna. A helyzethez igazodva az európai irányelv, úgy látszik, ma csupán a talpnyalás dicshimnusza. A legelszomorítóbb pedig az, hogy jelenleg a vezető kereskedelmi hatalmak szerint európainak ma csak az nevezhető, aki a „nagyok”irányelveit osztja. És ezt igyekeznek állandóan a másként gondolkodóknak a tudomására hozni, mert kétségbe vannak esve, hogy egyes tagállamok belpolitikájába –legalábbis Magyarország esetében –nehezen tudnak beleszólni.

Európa az európaiaké, de az unió… az már más kérdés.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Borbély Zsolt Attila 2018. május 04., péntek

Egy legitim választás után utcára vonulni bolsevik tempó

Egyáltalán mit követelhetnek racionálisan a tüntetők egy magas részvétel mellett lezajlott, tiszta választás után, amelynek során a nép többsége egyértelműen letette voksát a Fidesz–KDNP mellett? Új választásokat?

Rédai Attila 2018. május 04., péntek

MOGYE-nekrológ helyett

A MOGYE ügyében a romániai magyar politikum, társadalom elaludt. Az utolsó pillanatban ébredtek fel a pártok – már amelyik –, a marosvásárhelyi közbeszédben is csak pár nappal a döntés előtt lett téma a fúzió, miután a sajtó észrevette, hogy itt az idő.

Nánó Csaba 2018. május 02., szerda

Az érem sötét oldala

A könyv, az olvasás szerelmesei nem panaszkodhatnak, hogy ilyenkor, tavasz elején nem zajlik az élet. Könyvfesztiválok és vásárok, felolvasási maratonok és az újabban kitalált, igen ötletes könyvturkálás színesíti programjainkat.

Rostás Szabolcs 2018. április 21., szombat

Párhuzamos valóságok

Legyen szó egységes bérezést előíró jogszabályról, gazdaságpolitikáról vagy infrastruktúra-fejlesztésről, a másfél éve hatalmon lévő román balliberálisok folyamatosan arról tesznek tanúbizonyságot, hogy képtelenek hatékonyan kormányozni az országot.

Makkay József 2018. április 20., péntek

Titkainkat ne bízzuk a világhálóra

A különböző internetes felületeket időről időre megrázó botrányok ismeretében jó tudni, hogy aki a világhálót használja, annak az élete, a szokásai, a vágyai, az emberi kapcsolatai nyitott könyvnek számítanak.

Borbély Zsolt Attila 2018. április 13., péntek

Mesterhármas Budapesten

Az ellenzéki média habzik, fröcsög, uszít, a nemzetközi sajtóban viszont egyre több a józan hang. Orbán Viktor azzal, hogy harmadszor is győzött, ráadásul kétharmados többséggel, valódi mesterhármast mutatott be, amivel történelmet írt.

Makkay József 2018. április 13., péntek

Kétharmados sikertörténet

Hibáival és hiányosságaival együtt az egymást követő Orbán-kormányok a rendszerváltás utáni magyar politizálás sikertörténetei. Aki hideg fejjel elemzi, nem lepődik meg az újabb győzelmen. Ami éppúgy nem véletlen, mint az ellenzéki pártok közös bukása.

 

Makkay József 2018. április 06., péntek

Választ a nemzet

Aki még emlékszik Gyurcsány Ferenc miniszterelnök rendszerére – aki nem csak Magyarország népét, hanem a határon túli magyarságot is megkopasztotta –, jól tudja, mi várható egy olyan kormány részéről, amelyet a mai ellenzéki pártok alakítanának. 

Borbély Zsolt Attila 2018. április 03., kedd

Sorsdöntő választás előtt

A választási kampányban a pártok kommunikációjának többsége valótlanság, szemfényvesztés. De amikor Orbán Viktor arra szűkíti a választás tétjét, hogy globalista bábkormány lesz-e Magyarország élén vagy nemzeti kormány, akkor a lényegre tapint. 

Makkay József 2018. március 30., péntek

A világ zajától mentes ünnepet!

A keresztény világ legnagyobb ünnepe a húsvét. Mondjuk, de van, amikor mégsem érezzük át ennek igazi súlyát, hiszen az egyházi ünnepre rávetődő világi események nemcsak beárnyékolják annak meghittségét, hanem éppenséggel helyettesíteni is szeretnék azt.

 

Vélemény
Makkay József: Jövő héttől új Erdélyi Napló

Mérföldkőhöz érkezett a 27 éve megjelenő lapunk: az eddig önállóan forgalmazott Erdélyi Napló ...

Makkay József: Volt egyszer egy forradalom

A rendszerváltás után született vagy kisgyerekként nevelkedett fiatalok számára nehezen értelmezhető ...

Nánó Csaba: A Balkánból a civilizált világ felé

A személyszállítók felosztották egymás között a piacot. Általában ócska járműveken ...

Hallgassa online rádióinkat