Makkay József

2019. szeptember 12., 09:00

Kifelé a magyarokkal az országból!

A román labdarúgó-válogatott két nemzetközi selejtezőjén, a spanyolokkal és a máltaiakkal lejátszott dél-romániai meccseken, ismét elszabadult a pokol. Sokan üvöltötték tele torokból: kifelé a magyarokkal Romániából! A többi szlogent le sem írom, mert azok nem tűrnek nyomdafestéket.
A román szurkolói hozzáállás ismerős, nem először és nem utoljára fordul elő. Most azonban azért tűnt „szokatlannak”, mert egyik meccs sem kötődött a magyarokhoz vagy Magyarországhoz. De egyesek hozták a formájukat annak ellenére, hogy a román rendezők hangosbemondókon próbálták jobb belátásra bírni a magából kikelt szurkolótábort. Nyilván attól tartva, hogy a rasszista, magyarellenes kijelentések büntetéseket hozhatnak a következő meccsre vagy meccsekre.
Miközben Bölöni Lászlótól kezdve jóérzésű román emberekig többen is elítélték a szurkolói epeömlést, úgy tűnik, az évtizedek óta folyamatos magyarellenesség ismét egyre hangsúlyosabb. Ami nemcsak a stadionok jellegzetessége – arra könnyen rá lehetne fogni, hogy a focidrukkerek keményebb magja mindig is elvakult hangnemben szurkolt –, hanem az internetes felületek és a közélet tükörképe is egyben. Elég, ha szétnézünk a román pártok háza táján. A volt államfő, Traian Băsescu törpepártjának frontemberei például minden lehetséges alkalmat megragadnak, amivel a magyar autonómiatörekvésekbe vagy a magyarságba bele lehet rúgni. De a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke, Dan Barna sem áll túl messze e hangnemtől. Szerinte Romániának túl kell lépnie az etnikai megosztottságon azzal, hogy minden nemzetiség a sajátjaira szavaz, mert egy civilizált, modern és kiművelt Romániában az etnikai kérdésnek már meghaladottnak kellene lennie. A magyar felmenőkkel rendelkező, de románná vált pártvezető kijelentése több szempontból is abszurd. Hogy csak egyet említsek: Románia sem nem civilizált, sem nem modern, sem nem kiművelt. Így aztán miben reménykedhetne egy erdélyi magyar, ha eleve román pártok képviselőire adná voksát?
Egyértelmű, hogy Románia minden lehetőséget el akar játszani a magyarokkal történő békés együttélés tárházából. Immár az államot és a többségi állampolgárt is ugyanaz a vágy vezérli: tűnjünk el az országból, és mindent hagyjunk hátra nekik. Ne is halljanak magyar szót, szóba se kerüljön a magyar autonómia vagy bármiféle magyar törekvés. A többség a homogén román nemzetállamban látja az egyetlen lehetséges megoldást, ahol csak olyan „magyarok” elfogadottak, mint Dan Barna és társai vagy a szász múltját megtagadó Klaus Johannis.
Közben a mindenkori többségi román hatalom és az azt helyzetbe hozó szavazóréteg egy dolgot felejt el: annyira túlfeszítik a húrt, hogy az egyszer elpattan. És épp az ellenkezőjét érik el annak, mint amire sóvárognak. Mert elsősorban nem a magyarok elégelték meg a sovén, magyarellenes szólamokkal leplezett harminc évnyi gazdasági és társadalmi államcsődöt, hanem az a sok milliónyi román, aki faképnél hagyta saját országát. És az exodus megállíthatatlanul folytatódik, ami előrevetíti azt a román szempontból egyáltalán nem biztató jövőt, amikor országuk előbb-utóbb önmagától szétesik.

1 HOZZÁSZÓLÁS
Nánó Csaba 2019. szeptember 11., szerda

Majd a bizottság kibogozza...

Ha Romániában valaminek kivizsgálására létrehoznak egy bizottságot, szinte mérget vehetünk arra, hogy annak az ügynek az aktái hamarosan mélyen el lesznek temetve.

Makkay József 2019. szeptember 06., péntek

Úzvölgye tanulsága

Az úzvölgyi cirkusz lecsengett. A dormánfalviak által a magyar haditemetőbe becsempészett nagy betonkeresztes sírok a helyükön maradnak, a magyarság pedig nyalogatja a sebeit. Végül is nincs ebben semmi meglepő, hiszen száz éve ugyanez történik. 

Sütő Éva 2019. szeptember 04., szerda

Mindenkori ünneprontásaink

A magyarok megszokják lassan, hogy Nagyváradon, sőt Bihar megyében egyetlen nemzeti ünnep sem múlhat el botrányok, beszólások, csúsztatások nélkül. Erdély- és Partium-szerte nincs tán még egy olyan megye, ahol ennyire ki lennének élezve az indulatok.

 

Rostás Szabolcs 2019. augusztus 30., péntek

Trump és a „nagy”-Románia

A Fehér Ház jelenlegi lakójának meg sem fordult a fejében táplálni a revizionista román reményeket, mindössze arról van szó, hogy a jövőre újrázni készülő Trump jópofizott és korteskedett egyet az újabb mandátumát idén megszerezni kívánó Johannisnak. 

Makkay József 2019. augusztus 23., péntek

A vég kezdete harminc évvel ezelőtt

Hova a fenébe akarsz menni? – szegezte nekem harminc évvel ezelőtt a kérdést a kolozsvári útlevélosztály parancsnoka, egy bunkó román milicista, miután útlevélkérelmem többszöri elutasítása után feliratkoztam kihallgatásra. Ez 1989 augusztusában történt. 

Nánó Csaba 2019. augusztus 08., csütörtök

Profik és dilettánsok

Nézőpont kérdése, hogy milyen művészi értékeket hordoz magában egy műkedvelő előadás, alkotás. Akadnak viszonylag sokan, akik csak legyintenek, ha amatőr művészetről esik szó, mások elismerik, hogy ez is egyik módja az ember önmegvalósításának. 

Nánó Csaba 2019. augusztus 05., hétfő

Egy kiürülő ország magára hagyott állampolgárai

A legújabb adatok szerint mintegy tízmillió román állampolgár távozott az országból. Vagyis a lakosság fele nem itt él, nem itt dolgozik, nem itt fizet adót, gyerekei nem itt tanulnak – és nagy az esély rá, hogy soha vissza se térjen.

Pataky István 2019. augusztus 03., szombat

Hiénák a caracali vértócsában

Van e rettenetes történetnek két olyan vetülete, amelyről legalább olyan hangsúlyosan érdemes beszélni, mint a hatóságok felelősségéről. Az egyik a kiéhezett hiénaként viselkedő média, s azon belül az országos hírtelevíziók bűnös cirkusza.

2019. augusztus 02., péntek

Tusványos 30. Egy a tábor! – Tőkés László beszéde a diáktáborban

Mi, erdélyi magyarok száz esztendeje a saját bőrünkön tapasztaltuk meg, mit jelent a Trianon utáni beolvasztó politika és a Ceauşescu-féle kommunista homogenizáció. A többi európai nemzet önazonosságát is védelmezve állunk ki kereszténységünk mellett.

Makkay József 2019. augusztus 01., csütörtök

Tusványos hozadéka

Gyakorlatias ember lévén én inkább a táborban elhangzó előadások hozadékát próbálom szemrevételezni. Mennyire haladt előre az erdélyi magyar közösség az itt elhangzott gondolatok, tervek, nemzetpolitikai stratégiák megvalósítása terén? 

Vélemény
Nánó Csaba: Majd a bizottság kibogozza...

Ha Romániában valaminek kivizsgálására létrehoznak egy bizottságot, szinte mérget vehetünk ...

Somogyi Botond: Kupasorsolás CFR-szemüvegen keresztül

Múlt héten nagy örömmel ültünk le a gyerekekkel a képernyő elé az Európa Liga sorsolását ...

Makkay József: Úzvölgye tanulsága

Az úzvölgyi cirkusz lecsengett. A dormánfalviak által a magyar haditemetőbe becsempészett nagy betonkeresztes ...

Legnézettebb
péntek, 10:48