Rostás Szabolcs

2019. május 11., 20:41

Kétszínű Budapest-fóbia

Orbán Viktor e heti erdélyi látogatása újfent táptalajt szolgáltatott bizonyos román politikusok és véleményformálók számára, hogy hangot adjanak a magyar miniszterelnökkel szemben táplált ellenérzésüknek, és megismételjék untig emlegetett összeesküvés-elméleteiket – sőt adott esetben újabbakat találjanak ki. No persze a többségük számára semmiféle apropó nem hiányzik a budapesti nemzeti kormány, általában pedig a magyarok ócsárlásához, jön az menetrendszerűen magától is. A magyar kormányfő erdélyi jelenléte azonban önmagában beindítja a magyarellenes reflexeket, akárcsak a bizonyos négylábú esetében a másfajta ingert.

Román politikusok és megmondóemberek alapvető hozzáállása az, hogy jöhet a világ bármelyik külföldi közméltósága az országba, keresztül-kasul bejárhatja Romániát, kivéve, ha magyarországiról van szó. Látogasson Erdélybe államelnök, kormányfő, miniszter vagy államtitkár, ha magyar, akkor sokan egyfajta revíziós és hódító szándékot, Románia egységével, területi épségével szembeni aknamunkát vélnek a látogatás mögött. Nem számít, hogy kevesebb gyakorisággal ugyan, de időnként azért a bukaresti közméltóságok, kormányzati illetékesek is fel-felkeresik a Románia határain túl élő honfitársaikat, éljenek azok őshonos, avagy kivándorolt kisebbségiként. Azt pedig tudjuk jól, hogy Traian Băsescu államelnökként tett moldovai látogatásai voltak csak igazán a leplezetlen területszerzési szándék megnyilvánulásai, a nagyromán revízió gátlástalan kifejezése. Az egykori hajóskapitány soha nem rejtette véka alá, hogy Románia és a Moldovai Köztársaság egyesülését tekinti Bukarest első számú politikai prioritásának. Ez azonban nem számít, mert a románok szemében akkor is a magyarok a revizionisták, ha Budapest többször leszögezte már: nem támaszt területi igényeket szomszédaival szemben, beleértve Romániát.

Ilyenkor, választások közeledtével még hangsúlyosabbá válik a románok Orbán-fóbiája, olyannyira, hogy számos bukaresti párt és politikus kampánya homlokterébe, legfőbb üzenetei közé emeli a magyarkérdést. És mindehhez természetesen hozzátartozik, hogy a lehető legkedvezőtlenebb színben, Románia ellenségeként tüntetik fel a magyar miniszterelnököt. Azonban még a legvadabb román nacionalisták és magyarellenesek viszonyulása mögött is hatalmas adag kétszínűség rejtőzik, többségük ugyanis kimondva-kimondatlanul nagy vonalakban egyetért Orbán Viktor politikájával. Azzal is, ahogyan szembehelyezkedik a brüsszeli bürokratafelfogással, az EU és a legtöbb nyugat-európai tagállam bevándorláspolitikájával, sőt még azt is helyeslik, ahogyan a budapesti kormány támogatja a külhoni magyarokat, kiállva jogaikért. Nem egy román politikus ismerte már el háttérbeszélgetések alkalmával – vagy akár nyíltan is –, hogy modellnek, követendő példának tekinti a budapesti nemzetpolitikát, amelyet Bukarestnek is alkalmaznia kellene a határon túli románok érdekében.

Sajnos azonban Románia még mindig ott tart, hogy a politikai haszonszerzés, a szavazatvadászat tekintetében többet hoz a konyhára a magyarveszéllyel való riogatás, mint a kisebbségi jogok szavatolásának előmozdítása. Holott ideje lenne belátni, hogy a magyar nemzetpolitika, az Erdélybe irányuló támogatások, a Budapest által szorgalmazott közép-európai összefogás nem Románia ellen irányul, hanem éppenséggel átvállal feladatokat a román államtól, és az ország javára válik. Éppen ezért le kellene számolni a magyarokhoz fűződő ellenségképekkel, és nekilátni végre a mindkét fél érdekét szolgáló együttműködésnek.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Makkay József 2019. május 11., szombat

Nemzetközi szintre emelt magyar ügy

Az erdélyi magyar pártok rájöttek, széleskörű összefogás nélkül az erdélyi magyarságnak nincs esélye autonómiatörekvéseit megvalósítani, de az újabb botrányokkal „színesített” romániai magyarellenességet sem tudja egymagában kezelni egyikük sem.

Pataky István 2019. május 02., csütörtök

Ukrajnán csak a nyomásgyakorlás segíthet

Magyarország nem kíván határmódosítást, de még azt sem, hogy Ukrajnát átkereszteljék. Csak a kárpátaljai magyarság már meglévő jogait akarja vissza a Kijevtől. Némi nyomásgyakorlással ugyan, de a diplomáciai szokásjog keretein belül. 

Nánó Csaba 2019. április 25., csütörtök

Képmutatók álünnepe és kirakatgyásza

Európa keresztény lakosságának negyede jár rendszeresen templomba. A többség, amely most a Notre-Dame tragédiáját siratja és jajveszékel, hogy a keresztény Európa egyik jelképe dőlt majdnem össze, valószínűleg életében nem tette be a lábát Isten házába. 

Makkay József 2019. április 25., csütörtök

Percemberkék igazságszolgáltatása

Dan Tanasă egyesülete külön fejezetet érdemel e kafkai világban. A titkosszolgálati háttérrel működő magyarellenes holdingban futószalagon születnek olyan ítéletek, amelyet egy szakmájára valamit is adó törvénybíró jogállamban ne tudna kimagyarázni. 

Borbély Zsolt Attila 2019. április 17., szerda

Európa megmentése a tét

A globalisták minden erővel tüzelnek Orbánra és a Fideszre. Ennek tudható be az útszéli mocskolódásoktól sem mentes európai szintű rágalomkampány, ami elsősorban a fősodratú balliberális sajtóból zúdul a magyar kormányra, de a konzervatívnak mondott média is kiveszi belőle a részét.

Makkay József 2019. április 12., péntek

Brüsszel és Bukarest között, a senki földjén

A kirakatpernek számító székely terroristaügy két vádlottjával példát mutat a román állam, hogy a továbbiakban senkinek ne forduljon meg a fejében olyan „szélsőséges” szervezetekben tevékenykedni, mint a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM). 

Nánó Csaba 2019. április 11., csütörtök

Kardrántás helyett

Újabb „botrányt” szimatoltak ki a román lapok, mégpedig azt, hogy modern, hivatásos labdarúgó-akadémiát hoz létre Szatmárnémetiben a magyar kormány, amelynek előkészületi munkálataira már el is különítettek 216 millió forintot.

Makkay József 2019. április 05., péntek

Népszavazásdi

Több eset is jól mutatja, mennyire veszélyes kezdeményezés olyan ügyekről rendezni népszavazást, amihez a lakosság többsége csak érzelmileg viszonyul. Egy-egy ilyen referendum hosszú távra meghatározza az ország vagy a tágabb régió életét.

2019. április 05., péntek

Csillagot kapott Erdély

Új csillagos éttermünk a kézdivásárhelyi, sokat látott, sokat tanult séf-zseni, Veres István által fémjelzett Babel, amelynek már korábban is volt érintőlegesen köze a csillaghoz.

Nánó Csaba 2019. március 30., szombat

Nem éppen ortodox gondolatok a nézőtéren

Nézem az előadást – teljesen mindegy, hogy hol, mikor és melyiket. Próbálom értelmezni a rendező elképzelését, megfejteni a darab mondanivalóját, a szerző gondolatait, de sehogy sem sikerül.

Vélemény
Makkay József: Nemzetközi szintre emelt magyar ügy

Az erdélyi magyar pártok rájöttek, széleskörű összefogás nélkül az erdélyi magyarságnak ...

Pataky István: Ukrajnán csak a nyomásgyakorlás segíthet

Magyarország nem kíván határmódosítást, de még azt sem, hogy Ukrajnát átkereszteljék. ...

Nánó Csaba: Képmutatók álünnepe és kirakatgyásza

Európa keresztény lakosságának negyede jár rendszeresen templomba. A többség, amely most a Notre-Dame ...