Rostás Szabolcs

2019. május 11., 20:41

Kétszínű Budapest-fóbia

Orbán Viktor e heti erdélyi látogatása újfent táptalajt szolgáltatott bizonyos román politikusok és véleményformálók számára, hogy hangot adjanak a magyar miniszterelnökkel szemben táplált ellenérzésüknek, és megismételjék untig emlegetett összeesküvés-elméleteiket – sőt adott esetben újabbakat találjanak ki. No persze a többségük számára semmiféle apropó nem hiányzik a budapesti nemzeti kormány, általában pedig a magyarok ócsárlásához, jön az menetrendszerűen magától is. A magyar kormányfő erdélyi jelenléte azonban önmagában beindítja a magyarellenes reflexeket, akárcsak a bizonyos négylábú esetében a másfajta ingert.

Román politikusok és megmondóemberek alapvető hozzáállása az, hogy jöhet a világ bármelyik külföldi közméltósága az országba, keresztül-kasul bejárhatja Romániát, kivéve, ha magyarországiról van szó. Látogasson Erdélybe államelnök, kormányfő, miniszter vagy államtitkár, ha magyar, akkor sokan egyfajta revíziós és hódító szándékot, Románia egységével, területi épségével szembeni aknamunkát vélnek a látogatás mögött. Nem számít, hogy kevesebb gyakorisággal ugyan, de időnként azért a bukaresti közméltóságok, kormányzati illetékesek is fel-felkeresik a Románia határain túl élő honfitársaikat, éljenek azok őshonos, avagy kivándorolt kisebbségiként. Azt pedig tudjuk jól, hogy Traian Băsescu államelnökként tett moldovai látogatásai voltak csak igazán a leplezetlen területszerzési szándék megnyilvánulásai, a nagyromán revízió gátlástalan kifejezése. Az egykori hajóskapitány soha nem rejtette véka alá, hogy Románia és a Moldovai Köztársaság egyesülését tekinti Bukarest első számú politikai prioritásának. Ez azonban nem számít, mert a románok szemében akkor is a magyarok a revizionisták, ha Budapest többször leszögezte már: nem támaszt területi igényeket szomszédaival szemben, beleértve Romániát.

Ilyenkor, választások közeledtével még hangsúlyosabbá válik a románok Orbán-fóbiája, olyannyira, hogy számos bukaresti párt és politikus kampánya homlokterébe, legfőbb üzenetei közé emeli a magyarkérdést. És mindehhez természetesen hozzátartozik, hogy a lehető legkedvezőtlenebb színben, Románia ellenségeként tüntetik fel a magyar miniszterelnököt. Azonban még a legvadabb román nacionalisták és magyarellenesek viszonyulása mögött is hatalmas adag kétszínűség rejtőzik, többségük ugyanis kimondva-kimondatlanul nagy vonalakban egyetért Orbán Viktor politikájával. Azzal is, ahogyan szembehelyezkedik a brüsszeli bürokratafelfogással, az EU és a legtöbb nyugat-európai tagállam bevándorláspolitikájával, sőt még azt is helyeslik, ahogyan a budapesti kormány támogatja a külhoni magyarokat, kiállva jogaikért. Nem egy román politikus ismerte már el háttérbeszélgetések alkalmával – vagy akár nyíltan is –, hogy modellnek, követendő példának tekinti a budapesti nemzetpolitikát, amelyet Bukarestnek is alkalmaznia kellene a határon túli románok érdekében.

Sajnos azonban Románia még mindig ott tart, hogy a politikai haszonszerzés, a szavazatvadászat tekintetében többet hoz a konyhára a magyarveszéllyel való riogatás, mint a kisebbségi jogok szavatolásának előmozdítása. Holott ideje lenne belátni, hogy a magyar nemzetpolitika, az Erdélybe irányuló támogatások, a Budapest által szorgalmazott közép-európai összefogás nem Románia ellen irányul, hanem éppenséggel átvállal feladatokat a román államtól, és az ország javára válik. Éppen ezért le kellene számolni a magyarokhoz fűződő ellenségképekkel, és nekilátni végre a mindkét fél érdekét szolgáló együttműködésnek.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Sütő Éva 2019. július 14., vasárnap

Gúzsba kötött közélet

A közélet évtizedes gúzsa nemhogy lazulna, de egyre inkább a hetvenes-nyolcvanas évek hangulatát idézi. Vajon meddig hiheti még a politikum, hogy neki ez a kiváltság kijár?

Rostás Szabolcs 2019. július 12., péntek

Szállnak rendelkezésünkre

Felértékelődnek a légi közlekedés lehetőségei, és ezzel a magyar kormány is tisztában van. És mivel Budapest nem építhet autópályákat Erdélyben, és egymagában a vasúti infrastruktúrát sem korszerűsítheti, egyelőre marad a légi összeköttetés bővítése.

Pataky István 2019. július 09., kedd

Megfigyelői státusba kényszerült az RMDSZ

Elfogadhatatlan – az utóbbi időben ez a legtöbbet használt szava az RMDSZ vezetőinek. Egy-egy kormányzati intézkedés után olyan átéléssel, magabiztossággal mondják bele a kamerákba ezt a szót, mintha ettől bármi változna.

Nánó Csaba 2019. július 04., csütörtök

Lélegeztetőgépen a kultúra

A kultúra az a terület, ahol nemigen lehet mismásolni. Képtelenség félig elkészült előadást bemutatni, részben kész könyvet vagy újságot kiadni, befejezetlen festményt kiállítani. Pedig adtak már át nem teljesen elkészült autópálya-szakaszt Romániában. 

Sütő Éva 2019. július 01., hétfő

A szokás hatalma Nagyváradon

Amikor a Bihar megyei magyarok már-már azt hiszik, hogy „fegyverszünet” vagy valamiféle „békeszerződés” van kialakulóban a két magyar párt között, és végre le lehetne kicsit ereszteni, azonnal kiássa valaki az újabb csatabárdot. 

Makkay József 2019. június 27., csütörtök

Büntetlen magyarellenesség?

Nemcsak Székelyföldön, hanem szerte Erdélyben megrázta a magyar közvéleményt a jogtalan román temetőfoglalás, amit legtöbben olyan határ túllépéseként értékelnek, amire nem igazán vállalkozott eddig a román hatalom.

2019. június 22., szombat

Nemzetmentő stratégiára van szükség Erdélyben

Nem tudom, milyen politikai érdekek állnak az úzvölgyi történések hátterében, azt azonban látom, hogy ha nem állunk talpra, végünk. Az Úzvölgye csak egyik példája annak, ami történik. A hatalom által támogatott folyamatnak vagyunk az áldozatai. 

Makkay József 2019. június 21., péntek

Gazdálkodás, mint életforma

Érdemes bepillantani a mezőgazdasági szakkiállítások mezőgép-, növényvédőszer- vagy vetőmagkínálatába, hogy rájöjjön az ember, az agrárágazat olyan terület, amiben nemhogy szégyellni való nincs, de a gazda egyenesen büszke lehet arra, amivel foglalkozik.

Ábrám Zoltán 2019. június 17., hétfő

A pápalátogatás és annak üzenetei

Miközben nincs helye sem fölényes kisajátításnak, sem a keresztyén értékek szellemében a „migránstámogatónak” titulált pápa bírálatának, több százezer román állampolgár nyert lelki feltöltődést Ferenc pápa történelmi látogatása idején és azt követően. 

Nánó Csaba 2019. június 14., péntek

A levélírás diszkrét bája

Az idősebb korosztály bizonyára emlékszik még – a fiatalok pedig nem is tudják, mit vesztettek –, mekkora izgalommal lestük a postást kora reggel, hátha aznap bedobja ládánkba a régen várt levelet.

Vélemény
Rostás Szabolcs: Szállnak rendelkezésünkre

Felértékelődnek a légi közlekedés lehetőségei, és ezzel a magyar kormány is tisztában ...

Pataky István: Megfigyelői státusba kényszerült az RMDSZ

Elfogadhatatlan – az utóbbi időben ez a legtöbbet használt szava az RMDSZ vezetőinek. Egy-egy kormányzati intézkedés ...

Nánó Csaba: Lélegeztetőgépen a kultúra

A kultúra az a terület, ahol nemigen lehet mismásolni. Képtelenség félig elkészült előadást ...