Makkay József

2018. április 13., 14:12

Kétharmados sikertörténet

Több politológus szerint az idei volt a Fidesz–KDNP eddigi legeredményesebb kampánya és mozgósítása. A pártszövetség jó szereplését amúgy előre jelezték a közvélemény-kutatások, így a kormánypárt akár kényelmesen hátra is dőlhetett volna. De nem tette, és ez lett sikerének fő mozgatórugója.

Az Alföld egyik fideszes fellegvárában, Hódmezővásárhelyen a polgármesteri szék elvesztése az időközi választásokon – az ellenzéki pártok összefogása „független” jelöltet ültetett a városvezetői székbe – az országos kampányban is meghatározóvá vált. Az ellenzéki pártok bódult állapotba kerültek a nem várt helyi eredménytől, és úgy gondolták, az országos sikerhez elég lesz ugyanennyi. A választások előtti hetek kiegyezésről, visszaléptetésekről, technikai szavazásról és budapesti egyeztetésekről szóltak. A másik oldalon a Fidesz kampánystábja nagyon is komolyan gondolta az ellenzék lehetséges összefogását, ezért mindent belevetett a mozgósításba. Az alapos és jó munkának kirobbanó eredménye lett: várakozáson felüli, kényelmes kétharmad született, ami a kormánypártok számára nemcsak az eddigieknél nagyobb biztonságot, hanem nagyobb felelősséget is jelent.

Mindez a sikeres választási történet kampányrésze, amelynek szerves összetevőjeként a migráció növekvő veszélyét is bevitték a közbeszédbe. Ami természetesen nem légből kapott történet, hiszen Európa nyugati felében igencsak tetten érhetőek a zömében migránsok által elkövetett késelések, nemi erőszakok vagy a gázolásos, fegyveres tömegmészárlá­sok. A Fidesz kampánya csokorba szedte mindazt, amit a nyugat-európai fősodratú média vagy elhallgat, vagy a veszély nagyságához mérten minimalizál.

De ezzel együtt sem lehetett volna ilyen mérvű választást nyerni Magyarországon – ahol a mindenféle híresztelés ellenére virágzó ellenzéki média hihetetlen mocsokáradattal borította el a kormánypártok képviselőit –, ha nincs jól működő és dinamikusan fejlődő gazdaság. A siker kulcsa ebben keresendő: elfogulatlan gazdasági szakújságírók sokszor megírták különböző fórumokon, hogy milyen állapotban lévő országot vett át 2010-ben az Orbán-kabinet, és mivé fejlesztette azt nyolc év alatt. Különben miből lenne határon túli magyar programokra is több pénz, mint a rendszerváltás óta bármikor?

Hibáival és hiányosságaival együtt az egymást követő két Orbán-kormány a rendszerváltás utáni magyar politizálás sikertörténete. Ha valaki hideg fejjel elemzi az elmúlt nyolc esztendő eredményeit, nem lepődik meg az újabb kétharmados győzelmen. Ami éppúgy nem véletlen, mint az ellenzéki pártok közös bukása.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Makkay József 2018. április 06., péntek

Választ a nemzet

Aki még emlékszik Gyurcsány Ferenc miniszterelnök rendszerére – aki nem csak Magyarország népét, hanem a határon túli magyarságot is megkopasztotta –, jól tudja, mi várható egy olyan kormány részéről, amelyet a mai ellenzéki pártok alakítanának. 

Borbély Zsolt Attila 2018. április 03., kedd

Sorsdöntő választás előtt

A választási kampányban a pártok kommunikációjának többsége valótlanság, szemfényvesztés. De amikor Orbán Viktor arra szűkíti a választás tétjét, hogy globalista bábkormány lesz-e Magyarország élén vagy nemzeti kormány, akkor a lényegre tapint. 

Makkay József 2018. március 30., péntek

A világ zajától mentes ünnepet!

A keresztény világ legnagyobb ünnepe a húsvét. Mondjuk, de van, amikor mégsem érezzük át ennek igazi súlyát, hiszen az egyházi ünnepre rávetődő világi események nemcsak beárnyékolják annak meghittségét, hanem éppenséggel helyettesíteni is szeretnék azt.

 

Péter Beáta 2018. március 24., szombat

Mappadoszár

Nagy zűrzavar kerekedett, egymás oldalába könyököltek, rátapostak a másik lábára, szemüvegek potyogtak a földre, körmök törtek le, kabátgombok szakadtak.

Somogyi Botond 2018. március 24., szombat

Kik késelnek Bécsben?

Legutóbb a Fidesz a bécsi utcákon késelt. Merthogy köztudott, mindenért Orbán Viktor és a Fidesz a hibás.

Kádár Hanga 2018. március 24., szombat

A poszt-posztmodern ember vaksága

Ma válogatott cifraságokat üvöltünk a korrupt képviselők fejére, de az ügyesen tolvajló haver furfangjára vigyorogva csettintünk.

Makkay József 2018. március 24., szombat

A „mélyállam” játékszere lett a katolikus gimnázium

Románia valamennyi látható és kevésbé látható intézményében mutat egységes ellenállást a magyar közösséggel szemben. A marosvásárhelyi katolikus gimnázium esetében is ugyanez történt.

Rédai Attila 2018. március 16., péntek

Kockázatok

Mi a közös Horváth Anna ügyében és a PSD népszerűségének zuhanásában? Nem, nem a korrupció. A volt kolozsvári alpolgármester és a Dragnea-féle társaság semmiképpen nem említhető egy lapon.

Kádár Hanga 2018. március 15., csütörtök

Mire jó ma március 15.?

Az integráció melletti és az asszimiláció elleni szimbolikus kiállásképpen induljunk el 15-én emlékezni arra, hogy száz éve várjuk a kezdő jelet a többségtől a román–magyar barátságra.

Somogyi Botond 2018. március 10., szombat

Erény a deviancia?

Conchita Wurst eurovíziós „diadalmenete” óta nem nézek dalfesztivált. És lassacskán semmilyen úgynevezett „kulturális” eseményt sem. Mert valaki minél különlegesebb, különcebb vagy éppen kirívóbb, annál menőbb.

HIRDETÉS
Vélemény
Makkay József: Választ a nemzet

Aki még emlékszik Gyurcsány Ferenc miniszterelnök rendszerére – aki nem csak Magyarország népét, ...

Makkay József: A világ zajától mentes ünnepet!

A keresztény világ legnagyobb ünnepe a húsvét. Mondjuk, de van, amikor mégsem érezzük át ...

Somogyi Botond: Kik késelnek Bécsben?

Legutóbb a Fidesz a bécsi utcákon késelt. Merthogy köztudott, mindenért Orbán Viktor és a Fidesz ...

HIRDETÉS
Legnézettebb
HIRDETÉS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS