Makkay József

2018. április 13., 14:12

Kétharmados sikertörténet

Több politológus szerint az idei volt a Fidesz–KDNP eddigi legeredményesebb kampánya és mozgósítása. A pártszövetség jó szereplését amúgy előre jelezték a közvélemény-kutatások, így a kormánypárt akár kényelmesen hátra is dőlhetett volna. De nem tette, és ez lett sikerének fő mozgatórugója.

Az Alföld egyik fideszes fellegvárában, Hódmezővásárhelyen a polgármesteri szék elvesztése az időközi választásokon – az ellenzéki pártok összefogása „független” jelöltet ültetett a városvezetői székbe – az országos kampányban is meghatározóvá vált. Az ellenzéki pártok bódult állapotba kerültek a nem várt helyi eredménytől, és úgy gondolták, az országos sikerhez elég lesz ugyanennyi. A választások előtti hetek kiegyezésről, visszaléptetésekről, technikai szavazásról és budapesti egyeztetésekről szóltak. A másik oldalon a Fidesz kampánystábja nagyon is komolyan gondolta az ellenzék lehetséges összefogását, ezért mindent belevetett a mozgósításba. Az alapos és jó munkának kirobbanó eredménye lett: várakozáson felüli, kényelmes kétharmad született, ami a kormánypártok számára nemcsak az eddigieknél nagyobb biztonságot, hanem nagyobb felelősséget is jelent.

Mindez a sikeres választási történet kampányrésze, amelynek szerves összetevőjeként a migráció növekvő veszélyét is bevitték a közbeszédbe. Ami természetesen nem légből kapott történet, hiszen Európa nyugati felében igencsak tetten érhetőek a zömében migránsok által elkövetett késelések, nemi erőszakok vagy a gázolásos, fegyveres tömegmészárlá­sok. A Fidesz kampánya csokorba szedte mindazt, amit a nyugat-európai fősodratú média vagy elhallgat, vagy a veszély nagyságához mérten minimalizál.

De ezzel együtt sem lehetett volna ilyen mérvű választást nyerni Magyarországon – ahol a mindenféle híresztelés ellenére virágzó ellenzéki média hihetetlen mocsokáradattal borította el a kormánypártok képviselőit –, ha nincs jól működő és dinamikusan fejlődő gazdaság. A siker kulcsa ebben keresendő: elfogulatlan gazdasági szakújságírók sokszor megírták különböző fórumokon, hogy milyen állapotban lévő országot vett át 2010-ben az Orbán-kabinet, és mivé fejlesztette azt nyolc év alatt. Különben miből lenne határon túli magyar programokra is több pénz, mint a rendszerváltás óta bármikor?

Hibáival és hiányosságaival együtt az egymást követő két Orbán-kormány a rendszerváltás utáni magyar politizálás sikertörténete. Ha valaki hideg fejjel elemzi az elmúlt nyolc esztendő eredményeit, nem lepődik meg az újabb kétharmados győzelmen. Ami éppúgy nem véletlen, mint az ellenzéki pártok közös bukása.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Makkay József 2019. március 07., csütörtök

Család, gyerekvállalás, jövőkép

Jóllehet az Európai Unió nyugati felében a magyar családtámogatási modell különösebben nem érdekli a politikai elitet, az összetett családtámogatási csomag máris több kelet-közép-európai ország szakembereinek és politikusainak keltette fel a figyelmét.

Nánó Csaba 2019. március 04., hétfő

Sajátos román Stockholm-szindróma

A jogállamiság elleni hadjárat azóta erősödött fel, amióta korrupt politikusok kerültek az élvonalba. Akik ilyen vagy olyan módon be vannak sározva, azoknak legfőbb törekvésük, hogy leigázzák, maguk alá gyűrjék az igazságszolgáltatást. Ez ellen tüntet ismét az ország.

Somogyi Botond 2019. március 03., vasárnap

Család, megélhetés vagy meggazdagodás?

Vannak, akiket a szükség hajt, megint másokat a divat űz messzire. A megnyílt határok, a felgyorsult kommunikáció, az olcsó fapadosok lehetővé tették, hogy hipp-hopp néhány perc vagy óra alatt Európa különböző városaiban találjuk magunkat.

Makkay József 2019. február 28., csütörtök

A velünk élő kommunista örökség

A kommunizmus öröksége nem egy megfoghatatlan fogalom, nem a messzi múlt ködébe vesző balos propaganda, hanem egy 45 éves időszak szörnyű kísértetjárása, amely milliók bebörtönzésével, meghurcolásával és kivégzésével írta be nevét a történelembe.

2019. február 26., kedd

Csáky szalmájában vész el a Beneš-dekrétumok ügye?

Egy helyben topog a felvidéki magyarságot kifosztó Beneš-dekrétumok ügye. Az Európai Parlament Petíciós Bizottsága foglalkozott az üggyel, néppárti nyomásra most mégis lekerül napirendről. Az időhúzásban szerepe van Csáky Pál felvidéki EP-képviselőnek is.

2019. február 23., szombat

Négy éve pattog a Napoca-labda az RMDSZ térfelén

Beszédében Călin-Popescu Tăriceanu azt követelte, hogy Kolozsvár szakítson a kommunista örökséggel, és a város térjen vissza eredeti román nevéhez, a Clujhoz, mivel a Napoca nem egyéb, mint a kommunista diktatúra itt felejtett kísértete.

Makkay József 2019. február 22., péntek

Miért nem jön össze a közös EP-lista?

Ha valami foglalkoztatja a politikusokat, akkor a választások kimenetele bizonyosan. Az erdélyi magyar politizálás számára nehezen kiheverhető csapás lenne egy olyan forgatókönyv, amelyben az RMDSZ kiesik az Európai Parlamentből.

Nánó Csaba 2019. február 19., kedd

Elhatároztam, lerázom a rabigát

Egyre növekvő tisztelettel tekintek azokra, akiknek sikerül megszabadulniuk a tévéjüktől. Erős emberek, nagyszerű karakterek, akik vállalják az elvonási tünetekkel járó összes kínt, hogy aztán szabadon élhessék életüket.

2019. február 17., vasárnap

Milyen hely Marosvásárhely?

Egy etnikai közösség jelenlétének a településeken az utcák, terek neveiben is tükröződnie kellene. A marosvásárhelyi utcák hivatalos névjegyzékét átfutva, kiderült: a listán 460 utca neve szerepel, közülük mindössze 40 magyar, illetve magyar vonatkozású.

Rostás Szabolcs 2019. február 14., csütörtök

Vitamin és népesedéspolitika

Orbán Viktor jóformán el sem lépett a mikrofontól hagyományos évértékelőjén, és a sajtó egy része azóta is találgatja/számolgatja, várhatóan mekkora tételt jelent Magyarország költségvetéséből a miniszterelnök által bejelentett családvédelmi akcióterv. 

Vélemény
Makkay József: Család, gyerekvállalás, jövőkép

Jóllehet az Európai Unió nyugati felében a magyar családtámogatási modell különösebben ...

Nánó Csaba: Sajátos román Stockholm-szindróma

A jogállamiság elleni hadjárat azóta erősödött fel, amióta korrupt politikusok kerültek az élvonalba. ...

Somogyi Botond: Család, megélhetés vagy meggazdagodás?

Vannak, akiket a szükség hajt, megint másokat a divat űz messzire. A megnyílt határok, a felgyorsult kommunikáció, ...

Legnézettebb
Hallgassa online rádióinkat