HIRDETÉS

Makkay József

2018. január 05., 18:40

Kétezer-tizennyolcas kilátásaink

Erdélyi magyar ember számára sok jót nem ígér a 2018-as esztendő. A román egyesülési centenárium kerek évfordulójának tavalyi előzöngéje már nyújtott némi ízelítőt abból, ami ránk vár az egész esztendőben folyó és ellenünkben történő ünneplés oldalvizein. Magyar múltú városaink újabb hős román szobrokat kapnak, iskolás gyerekeinket pedig sorra elcipelik Gyulafehérvárra, ahol az Árpád-kori történelem rétegeire hermetikusan rázárták az utóbbi száz év román lenyomatát.

Mindeközben a kirakatnémetből nacionalista románná előlépett Klaus Johannis államfő tétetett képmutatással próbálja annak okát kideríteni, hogy a kisebbségek miért nem tudnak felszabadultan és őszintén örülni a „nagy román egyesülés” kerek évfordulójának, miért keresik a kákán a csomót, azaz miért rondítanak bele a látszólag egységes román nemzetállam lelki világába.

Ha jobban belegondolunk, román honfitársainknak sem igazán van okuk az ünneplésre. Az, aki erdélyi városaink főtereit, fontosabb épületeit, történelmi hangulatát román szemmel veszi számba, minimum kételyei támadhatnak arról, hogy itt valami nincs rendben. Hogy valaki hazudik és történelmet hamisít. Minden bizonnyal sok becsületes román emberben is megfogalmazódnak ezek a kételyek, különben mitől lenne egyre nagyobb könyvsiker Lucian Boia bukaresti történésznek az „alternatív” román történelemszemléletet népszerűsítő sorozata. Ahol többek között a román–magyar viszony történelmi gyökereinek a valóságmagja is tetten érhető.

Nem lesz tehát könnyű az gyüttélés az idei esztendőben Romániában, hiszen a mindent beárnyékoló szegénység, az 1989-es népfelkelés szertefoszlott álmai és a mai román kormánypártok ámokfutása tucatnyi okot szolgáltatnak majd arra, hogy mindenért az erdélyi magyarságot tegyék felelőssé. Azt már megértük, hogy a forradalom szikráját 1989 decemberében kirobbantó Tőkés Lászlónak egyre kevesebb vagy semmiféle szerepet nem szánnak a hivatalos román közbeszédben, a magyarság újabb és újabb arculcsapásainak forgatókönyvei viszont már javában készülnek a román titkosszolgálatok az úgynevezett „mély állam” boszorkánykonyháiban.

Mindennek elviseléséhez és a ránk zúduló szenny eltakarításához nagy lelkierő, kitartás és a magyarság szintjén erős együttgondolkodás kell. Közös kiállás közös dolgaink, elsősorban az erdélyi magyar autonómiatörekvések mellett. Ha közös ügyünkben végre közös stratégia születik, ha a közösségi akarat érvényesül, sokkal könnyebb lesz a közösség elleni támadásokat elviselni.

Mi tudjuk, hogy a „nagy egyesülés” mítoszán túl is van élet, ami sokkal elfogadhatóbb annál, mint amit botcsinálta román történészek és politikusok próbálnak elhitetni a nagyvilággal.

HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Ilyés Szabolcs 2017. december 22., péntek

A teqball és interjúalanyaim

A 2017-es évemet az új keletű magyar sportág, a teqball határozta meg, amely mellett kiemelném a számos sportolóval és szakvezetővel készített interjúimat is. A kettő azonban összekapcsolódik.

Makkay József 2017. december 22., péntek

Boldogság, gyere haza!

Ha a mai társadalmaknak van jól körülírható tömegbetegsége, akkor az egyértelműen az állandó elégedetlenség, a vágyálmok által kergetett délibábok, a pénzzel és gazdagsággal társított és utolérhetetlennek tartott jólét.

HIRDETÉS
Nánó Csaba 2017. december 22., péntek

Mesebeli karácsony

Idén elhatároztam, hogy felzárkózom a divathoz. Mi több, megelőzöm azt. Májusban elkezdtem készülni a karácsonyra.

Somogyi Botond 2017. december 22., péntek

Új esztendő: talpra, magyar!

Nemsokára új évet kezdünk. A 2018-ast. Több szempontból lesz emlékezetes, fontos vagy éppen különös.

HIRDETÉS
Kádár Hanga 2017. december 22., péntek

Karácsonykor nem illik kölcsönkérni

A szomszédasszony nem érti, Mártika miért nem ideges karácsony előtt. Nem tudja, hogy Mártika januárra is hagy a takarításból, hogy csak annyit főz, amennyit energiája, kedve enged, hogy nem lyuggatja ki a kezecskéit, mert férjét is bevonja a sikálásba.

Simon Virág 2017. december 22., péntek

Áldott találkozások ideje

Ma még advent van, várakozunk, de hamarosan eljön a találkozások ideje. Számomra a karácsony már kisgyermekként is először a templomi csendességet, az ünneplést jelentette, s csak utána következett a családi karácsonyozás.

HIRDETÉS
Makkay József 2017. december 22., péntek

Karácsony: hittel a hitetlenség ellen

Hitevesztett világunkban a karácsonyi üzenetnek kiemelt szerepe lehet mindenki számára. Azoknak is, akik tanácstalanul bolyongnak, és nem értik, mi történik velük és körülöttük, merre sodródik a világ, illetve miért nem olyan, mint amilyennek elképzelték.

Rostás Szabolcs 2017. december 20., szerda

A király csalódott hívei

Meghökkentő kettősség figyelhető meg a kilencvenhetedik életévében, december 6-án elhunyt I. Mihály volt király megítélésével kapcsolatban a román társadalmon, de különösen a politikai osztályon belül.

Nánó Csaba 2017. december 15., péntek

Ellenzék és józan ész kerestetik

Talán reménykeltőbben állna az ellenzék szénája, ha az RMDSZ nem örökkétig az éppen regnáló hatalommal, jelen esetben a szocdemekkel paktálna le. Elvárhattuk volna, hogy a magyarok érdekképviselete legalább a mostani többség túlkapásaihoz ne adja nevét.

Borbély Zsolt Attila 2017. december 09., szombat

Hetvenöt év az igazság útján

A Szabad Európa Rádió 1983-ban újra és újra hírt adott az Ellenpontok folyóirat szerkesztőinek sorsáról, akikre nem sokkal azelőtt csapott le a hírhedt román titkosrendőrség, a Szekuritáté.

HIRDETÉS
Vélemény
Makkay József: Boldogság, gyere haza!

Ha a mai társadalmaknak van jól körülírható tömegbetegsége, akkor az egyértelműen az állandó ...

Nánó Csaba: Mesebeli karácsony

Idén elhatároztam, hogy felzárkózom a divathoz. Mi több, megelőzöm azt. Májusban elkezdtem készülni ...

Somogyi Botond: Új esztendő: talpra, magyar!

Nemsokára új évet kezdünk. A 2018-ast. Több szempontból lesz emlékezetes, fontos vagy éppen különös.

HIRDETÉS
Legnézettebb
csütörtök, 20:16
HIRDETÉS
HIRDETÉS