HIRDETÉS

Makkay József

2018. január 05., 18:40

Kétezer-tizennyolcas kilátásaink

Erdélyi magyar ember számára sok jót nem ígér a 2018-as esztendő. A román egyesülési centenárium kerek évfordulójának tavalyi előzöngéje már nyújtott némi ízelítőt abból, ami ránk vár az egész esztendőben folyó és ellenünkben történő ünneplés oldalvizein. Magyar múltú városaink újabb hős román szobrokat kapnak, iskolás gyerekeinket pedig sorra elcipelik Gyulafehérvárra, ahol az Árpád-kori történelem rétegeire hermetikusan rázárták az utóbbi száz év román lenyomatát.

Mindeközben a kirakatnémetből nacionalista románná előlépett Klaus Johannis államfő tétetett képmutatással próbálja annak okát kideríteni, hogy a kisebbségek miért nem tudnak felszabadultan és őszintén örülni a „nagy román egyesülés” kerek évfordulójának, miért keresik a kákán a csomót, azaz miért rondítanak bele a látszólag egységes román nemzetállam lelki világába.

Ha jobban belegondolunk, román honfitársainknak sem igazán van okuk az ünneplésre. Az, aki erdélyi városaink főtereit, fontosabb épületeit, történelmi hangulatát román szemmel veszi számba, minimum kételyei támadhatnak arról, hogy itt valami nincs rendben. Hogy valaki hazudik és történelmet hamisít. Minden bizonnyal sok becsületes román emberben is megfogalmazódnak ezek a kételyek, különben mitől lenne egyre nagyobb könyvsiker Lucian Boia bukaresti történésznek az „alternatív” román történelemszemléletet népszerűsítő sorozata. Ahol többek között a román–magyar viszony történelmi gyökereinek a valóságmagja is tetten érhető.

Nem lesz tehát könnyű az gyüttélés az idei esztendőben Romániában, hiszen a mindent beárnyékoló szegénység, az 1989-es népfelkelés szertefoszlott álmai és a mai román kormánypártok ámokfutása tucatnyi okot szolgáltatnak majd arra, hogy mindenért az erdélyi magyarságot tegyék felelőssé. Azt már megértük, hogy a forradalom szikráját 1989 decemberében kirobbantó Tőkés Lászlónak egyre kevesebb vagy semmiféle szerepet nem szánnak a hivatalos román közbeszédben, a magyarság újabb és újabb arculcsapásainak forgatókönyvei viszont már javában készülnek a román titkosszolgálatok az úgynevezett „mély állam” boszorkánykonyháiban.

Mindennek elviseléséhez és a ránk zúduló szenny eltakarításához nagy lelkierő, kitartás és a magyarság szintjén erős együttgondolkodás kell. Közös kiállás közös dolgaink, elsősorban az erdélyi magyar autonómiatörekvések mellett. Ha közös ügyünkben végre közös stratégia születik, ha a közösségi akarat érvényesül, sokkal könnyebb lesz a közösség elleni támadásokat elviselni.

Mi tudjuk, hogy a „nagy egyesülés” mítoszán túl is van élet, ami sokkal elfogadhatóbb annál, mint amit botcsinálta román történészek és politikusok próbálnak elhitetni a nagyvilággal.

HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
2018. július 29., vasárnap

Derűlátásra semmi okunk

A centenáriumi évben a felturbózott magyarellenesség nem használ azoknak, akik román-magyar vegyespárt létrehozásával próbálkoznának. 

2018. július 29., vasárnap

Btk-módosítás: romániai magyar szürkeség

A büntető törvénykönyv módosítása közösségünk szempontjából egy fekete–fehér történet lehetett volna, ebből mi mégis szürkén „jöttünk ki”. 

HIRDETÉS
Somogyi Botond 2018. július 28., szombat

Színes francia öröm

Világszerte pikáns újságcikkek, mémek és a közösségi oldalak hozzászólásának százezrei foglalkoznak a nemrég lezárult oroszországi labdarúgó világbajnokság győztesével, Franciaország nemzeti tizenegyével. Amelynek mintegy kétharmada színesbőrű játékos. 

Makkay József 2018. július 28., szombat

Jó és rossz román politikusok, avagy tévhitek fogságában

Johannis esete azért tragikus a magyarok számára, mert német identitását feladva úgy lett teljesen román érzelmű, hogy sok tekintetben túltesz a románokon. Állandó bizonyítási kényszerben szenved, emiatt nagy ívben tesz minden magyar ügyre. 

HIRDETÉS
Nánó Csaba 2018. július 20., péntek

Esőisten is megsiratta Horvátországot

Egy alig négymillió lakosú ország csapata készült „leigázni” a 66 milliós Franciaország nemzeti tizenegyét. Ami azonban a korabeli hódítóknak sikerült, a horvátoknak sajnos nem.

Makkay József 2018. július 20., péntek

Ami szabad a románoknak, miért nem szabad a magyaroknak?

Vajon miért marad egyedül a tömegek felvilágosítását sürgető székely politikus, aki jogosan hisz abban, hogy amíg az átlagember fejében nem tisztul le az autonómia fogalma, nem lesz tömegtámogatás és egységfront a kiharcolásához sem?

HIRDETÉS
Borbély Zsolt Attila 2018. július 12., csütörtök

Az értékőrzés és értékteremtés fóruma

Az idei EMI-tábor a 2017-es szellemi pászmáján halad tovább. A fő előadók akárcsak eddig, nem pártpolitikusok, hanem nemzetben gondolkodó értelmiségiek.

Makkay József 2018. július 12., csütörtök

Kirakatperek a centenárium évében

Amikor tavaly ősszel elkezdődtek az előkészületek az idei román centenáriumi ünnepségekre, többen megjósolták, hogy az erdélyi magyarság számára nehéz év lesz a 2018-as. Ma már mindez bizonyosság.

Péter Beáta 2018. július 05., csütörtök

A pincér

Tessék, kérem, egy pohár fehérbor és egy ásványvíz. Elnézést, kaphatnék egy tüzet? Ha nem bánják, csatlakozom. Elég gyenge menet van ma is. A bizalmaskodásnak is vége, amióta nem lehet bent cigizni.

Nánó Csaba 2018. július 05., csütörtök

Szubjektíven a világbajnokságról

Igazán nem panaszkodhatunk, hogy az oroszországi futball-világbajnokság unalomba fulladna. A meglepő eredmények mellett el kell ismernünk, hogy a foci – ahogyan az élet – egyáltalán nem igazságos

HIRDETÉS
Vélemény
Somogyi Botond: Színes francia öröm

Világszerte pikáns újságcikkek, mémek és a közösségi oldalak hozzászólásának ...

Makkay József: Jó és rossz román politikusok, avagy tévhitek fogságában

Johannis esete azért tragikus a magyarok számára, mert német identitását feladva úgy lett teljesen ...

Nánó Csaba: Esőisten is megsiratta Horvátországot

Egy alig négymillió lakosú ország csapata készült „leigázni” a 66 milliós Franciaország ...

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS