Nánó Csaba

2019. április 11., 09:53

Kardrántás helyett

A jólét biztosítása érdekében bizonyos kiváltságosok számára, illetve ortodox templomok felhúzására mindig kerül pénz Romániában. Ezeken kívül szinte semmire. Nincs pénz kórházak, iskolák, óvodák, utak és még megannyi életbevágóan fontos dolog építésére, felújítására. Ha pedig kintről próbálnak segíteni valamilyen formában, azonnal előkerül a „független, egységes, oszthatatlan nemzetállam” szöveg.
Pár hónappal ezelőtt az tartotta izgalomban a román sajtót, hogy a magyar kormány újabb pénzösszegeket utalt a székelyföldi labdarúgó akadémiák számára. Az ügy valahogy elült, mivel a „leleplezések” a társadalom teljes érdektelenségébe ütköztek. Minap újabb „botrányt” szimatoltak ki a lapok, mégpedig azt, hogy modern, hivatásos labdarúgó-akadémiát hoz létre Szatmárnémetiben a magyar kormány, amelynek előkészületi munkálataira már el is különítettek 216 millió forintot. Ez lesz – a felvidéki Dunaszerdahely, Révkomárom és Rimaszombat, a délvidéki Lendva és Eszék, a vajdasági Topolya, a kárpátaljai Munkács, valamint Sepsiszentgyörgy és Csíkszereda után – a tizedik ilyen határon túli beruházás. Ettől aztán égnek áll a hajuk a nemzetféltőknek. Pedig a magyar kormány pénze – ez elég egyértelműen ki van kötve – kizárólag az infrastruktúra fejlesztésére használható. Vagyis arra, amit saját hazájuktól, szövetségüktől nem kapnak meg ezek a városok, egyesületek. A magyar kormány ott épít, ahol mások képtelenek egyről a kettőre jutni. Jobb helyeken kardrántás helyett ezért köszönet járna.
A román sport mélyrepülésben van, szinte nincs olyan sportág, ahol valamilyen kimagasló eredményt fel tudnának mutatni. Ami nem csoda, hiszen nincsenek megfelelő edzéskörülmények, stadionok, sportcsarnokok, és így tovább. Ezen belül is a román labdarúgást évek, ha nem évtizedek óta – néha a háttérből, máskor egészen nyíltan – börtönviselt gengszterek vezetik (a Becali-klán csak egy a sok közül). Ezeknek van a legnagyobb befolyásuk játékosokra, edzőkre, játékvezetőkre, klubok vezetőire. Ott csordogálnak el a nagy összegek, amiket fejlesztésre, infrastruktúra kiépítésére lehetne használni. Ebben a mocsárban pedig nagy a kérdőjel még a körül is, hogy Bukarestben a 2020-ban esedékes Európa-bajnokságra vajon elkészülnek-e a beígért stadionok. Kettőnél alig kezdték el a bontást, egynek a tulajdonosával lehetetlen kiegyezni, egyet nemrég tettek a földdel egyenlővé. Álom marad a repülőteret a stadionnal összekötő metró megépítése, a gyorsvonat, de még egy normális utat sem képesek megvalósítani.
Az agyonidézett ősi kínai közmondás szerint „az éhező embernek ne enni adj, hanem tanítsd meg halat fogni”. Az is elég lenne, ha legalább követnék mifelénk is mások példáját. Ha rombolás helyett építenének. De itt inkább egy másik hallal kapcsolatos közmondás érvényesül jobban. Amelyik úgy kezdődik, hogy „a hal a fejétől…”

0 HOZZÁSZÓLÁS
Pataky István 2019. május 02., csütörtök

Ukrajnán csak a nyomásgyakorlás segíthet

Magyarország nem kíván határmódosítást, de még azt sem, hogy Ukrajnát átkereszteljék. Csak a kárpátaljai magyarság már meglévő jogait akarja vissza a Kijevtől. Némi nyomásgyakorlással ugyan, de a diplomáciai szokásjog keretein belül. 

Nánó Csaba 2019. április 25., csütörtök

Képmutatók álünnepe és kirakatgyásza

Európa keresztény lakosságának negyede jár rendszeresen templomba. A többség, amely most a Notre-Dame tragédiáját siratja és jajveszékel, hogy a keresztény Európa egyik jelképe dőlt majdnem össze, valószínűleg életében nem tette be a lábát Isten házába. 

Makkay József 2019. április 25., csütörtök

Percemberkék igazságszolgáltatása

Dan Tanasă egyesülete külön fejezetet érdemel e kafkai világban. A titkosszolgálati háttérrel működő magyarellenes holdingban futószalagon születnek olyan ítéletek, amelyet egy szakmájára valamit is adó törvénybíró jogállamban ne tudna kimagyarázni. 

Borbély Zsolt Attila 2019. április 17., szerda

Európa megmentése a tét

A globalisták minden erővel tüzelnek Orbánra és a Fideszre. Ennek tudható be az útszéli mocskolódásoktól sem mentes európai szintű rágalomkampány, ami elsősorban a fősodratú balliberális sajtóból zúdul a magyar kormányra, de a konzervatívnak mondott média is kiveszi belőle a részét.

Makkay József 2019. április 12., péntek

Brüsszel és Bukarest között, a senki földjén

A kirakatpernek számító székely terroristaügy két vádlottjával példát mutat a román állam, hogy a továbbiakban senkinek ne forduljon meg a fejében olyan „szélsőséges” szervezetekben tevékenykedni, mint a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM). 

Makkay József 2019. április 05., péntek

Népszavazásdi

Több eset is jól mutatja, mennyire veszélyes kezdeményezés olyan ügyekről rendezni népszavazást, amihez a lakosság többsége csak érzelmileg viszonyul. Egy-egy ilyen referendum hosszú távra meghatározza az ország vagy a tágabb régió életét.

2019. április 05., péntek

Csillagot kapott Erdély

Új csillagos éttermünk a kézdivásárhelyi, sokat látott, sokat tanult séf-zseni, Veres István által fémjelzett Babel, amelynek már korábban is volt érintőlegesen köze a csillaghoz.

Nánó Csaba 2019. március 30., szombat

Nem éppen ortodox gondolatok a nézőtéren

Nézem az előadást – teljesen mindegy, hogy hol, mikor és melyiket. Próbálom értelmezni a rendező elképzelését, megfejteni a darab mondanivalóját, a szerző gondolatait, de sehogy sem sikerül.

Pataky István 2019. március 30., szombat

Túlélőshow az európai kampányban

Manfred Weber gesztust tett a Fideszt kizárni óhajtóknak, az Orbánékat bent tartani akaróknak, a szociáldemokratáknak, a liberálisoknak s egy kicsit magának Orbán Viktornak is. Így szeretne az Európai Bizottság elnöke lenni.

Rostás Szabolcs 2019. március 28., csütörtök

Medvetánc

Újfent a medve, a ragadozó jelentette állandó fenyegetettség tematizálja a közéletet Székelyföldön, ahol sajnálatos módon emberáldozatot is követelt a vadtámadás.

Vélemény
Pataky István: Ukrajnán csak a nyomásgyakorlás segíthet

Magyarország nem kíván határmódosítást, de még azt sem, hogy Ukrajnát átkereszteljék. ...

Nánó Csaba: Képmutatók álünnepe és kirakatgyásza

Európa keresztény lakosságának negyede jár rendszeresen templomba. A többség, amely most a Notre-Dame ...

Makkay József: Percemberkék igazságszolgáltatása

Dan Tanasă egyesülete külön fejezetet érdemel e kafkai világban. A titkosszolgálati háttérrel működő ...