Nánó Csaba

2019. április 11., 09:53

Kardrántás helyett

A jólét biztosítása érdekében bizonyos kiváltságosok számára, illetve ortodox templomok felhúzására mindig kerül pénz Romániában. Ezeken kívül szinte semmire. Nincs pénz kórházak, iskolák, óvodák, utak és még megannyi életbevágóan fontos dolog építésére, felújítására. Ha pedig kintről próbálnak segíteni valamilyen formában, azonnal előkerül a „független, egységes, oszthatatlan nemzetállam” szöveg.
Pár hónappal ezelőtt az tartotta izgalomban a román sajtót, hogy a magyar kormány újabb pénzösszegeket utalt a székelyföldi labdarúgó akadémiák számára. Az ügy valahogy elült, mivel a „leleplezések” a társadalom teljes érdektelenségébe ütköztek. Minap újabb „botrányt” szimatoltak ki a lapok, mégpedig azt, hogy modern, hivatásos labdarúgó-akadémiát hoz létre Szatmárnémetiben a magyar kormány, amelynek előkészületi munkálataira már el is különítettek 216 millió forintot. Ez lesz – a felvidéki Dunaszerdahely, Révkomárom és Rimaszombat, a délvidéki Lendva és Eszék, a vajdasági Topolya, a kárpátaljai Munkács, valamint Sepsiszentgyörgy és Csíkszereda után – a tizedik ilyen határon túli beruházás. Ettől aztán égnek áll a hajuk a nemzetféltőknek. Pedig a magyar kormány pénze – ez elég egyértelműen ki van kötve – kizárólag az infrastruktúra fejlesztésére használható. Vagyis arra, amit saját hazájuktól, szövetségüktől nem kapnak meg ezek a városok, egyesületek. A magyar kormány ott épít, ahol mások képtelenek egyről a kettőre jutni. Jobb helyeken kardrántás helyett ezért köszönet járna.
A román sport mélyrepülésben van, szinte nincs olyan sportág, ahol valamilyen kimagasló eredményt fel tudnának mutatni. Ami nem csoda, hiszen nincsenek megfelelő edzéskörülmények, stadionok, sportcsarnokok, és így tovább. Ezen belül is a román labdarúgást évek, ha nem évtizedek óta – néha a háttérből, máskor egészen nyíltan – börtönviselt gengszterek vezetik (a Becali-klán csak egy a sok közül). Ezeknek van a legnagyobb befolyásuk játékosokra, edzőkre, játékvezetőkre, klubok vezetőire. Ott csordogálnak el a nagy összegek, amiket fejlesztésre, infrastruktúra kiépítésére lehetne használni. Ebben a mocsárban pedig nagy a kérdőjel még a körül is, hogy Bukarestben a 2020-ban esedékes Európa-bajnokságra vajon elkészülnek-e a beígért stadionok. Kettőnél alig kezdték el a bontást, egynek a tulajdonosával lehetetlen kiegyezni, egyet nemrég tettek a földdel egyenlővé. Álom marad a repülőteret a stadionnal összekötő metró megépítése, a gyorsvonat, de még egy normális utat sem képesek megvalósítani.
Az agyonidézett ősi kínai közmondás szerint „az éhező embernek ne enni adj, hanem tanítsd meg halat fogni”. Az is elég lenne, ha legalább követnék mifelénk is mások példáját. Ha rombolás helyett építenének. De itt inkább egy másik hallal kapcsolatos közmondás érvényesül jobban. Amelyik úgy kezdődik, hogy „a hal a fejétől…”

0 HOZZÁSZÓLÁS
Makkay József 2019. április 05., péntek

Népszavazásdi

Több eset is jól mutatja, mennyire veszélyes kezdeményezés olyan ügyekről rendezni népszavazást, amihez a lakosság többsége csak érzelmileg viszonyul. Egy-egy ilyen referendum hosszú távra meghatározza az ország vagy a tágabb régió életét.

2019. április 05., péntek

Csillagot kapott Erdély

Új csillagos éttermünk a kézdivásárhelyi, sokat látott, sokat tanult séf-zseni, Veres István által fémjelzett Babel, amelynek már korábban is volt érintőlegesen köze a csillaghoz.

Nánó Csaba 2019. március 30., szombat

Nem éppen ortodox gondolatok a nézőtéren

Nézem az előadást – teljesen mindegy, hogy hol, mikor és melyiket. Próbálom értelmezni a rendező elképzelését, megfejteni a darab mondanivalóját, a szerző gondolatait, de sehogy sem sikerül.

Pataky István 2019. március 30., szombat

Túlélőshow az európai kampányban

Manfred Weber gesztust tett a Fideszt kizárni óhajtóknak, az Orbánékat bent tartani akaróknak, a szociáldemokratáknak, a liberálisoknak s egy kicsit magának Orbán Viktornak is. Így szeretne az Európai Bizottság elnöke lenni.

Rostás Szabolcs 2019. március 28., csütörtök

Medvetánc

Újfent a medve, a ragadozó jelentette állandó fenyegetettség tematizálja a közéletet Székelyföldön, ahol sajnálatos módon emberáldozatot is követelt a vadtámadás.

Somogyi Botond 2019. március 27., szerda

Mire megy „Zizou” a Real Madriddal?

Cristiano hiányát a világ bármelyik csapata megérezné, az ő pótlását megoldani szinte lehetetlen feladat – nyilatkozta Modric, a horvát középpályás az ötszörös aranylabdás portugál sztárról, aki tavaly júliusban szerződött az olasz bajnoki címvédő Juventushoz.

Makkay József 2019. március 26., kedd

Elmaradt elszámoltatás

A kommunizmust kutató szakemberek a rendszerváltás utáni Románia magányos harcosai, akik a rendelkezésükre álló forrásokból megszállottan próbálják kibányászni a totalitárius rendszer rémtetteit. Munkájukat nehezíti, hogy a hatalom keresztbe tesz nekik.

Borbély Zsolt Attila 2019. március 15., péntek

A Reform Tömörülés volt az igazi tulipán

Megalakulásának negyedszázados évfordulóját ünnepli március 16-án Nagyváradon az RMDSZ egykori autonomista erőinek legjelentősebb platformja, a Reform Tömörülés. 2003-as megszűnésekor úgy ítélték meg, a szövetségben nem maradt esély a közös munkára. 

Makkay József 2019. március 15., péntek

Párhuzamos történelmi világok

Románia hivatalos történelemszemlélete köszönőviszonyban sincs a valósággal. Rádöbbenünk, milyen párhuzamos világban él a román és a magyar történelemírás, illetve a hivatalosságok mennyire betegesen próbálnak meghazudtolni alapvető történelmi tényeket. 

Makkay József 2019. március 07., csütörtök

Család, gyerekvállalás, jövőkép

Jóllehet az Európai Unió nyugati felében a magyar családtámogatási modell különösebben nem érdekli a politikai elitet, az összetett családtámogatási csomag máris több kelet-közép-európai ország szakembereinek és politikusainak keltette fel a figyelmét.

Vélemény
Makkay József: Népszavazásdi

Több eset is jól mutatja, mennyire veszélyes kezdeményezés olyan ügyekről rendezni népszavazást, ...

Nánó Csaba: Nem éppen ortodox gondolatok a nézőtéren

Nézem az előadást – teljesen mindegy, hogy hol, mikor és melyiket. Próbálom értelmezni a rendező elképzelését, ...

Pataky István: Túlélőshow az európai kampányban

Manfred Weber gesztust tett a Fideszt kizárni óhajtóknak, az Orbánékat bent tartani akaróknak, a szociáldemokratáknak, ...

Legnézettebb
Hallgassa online rádióinkat