Kádár Hanga

2017. december 22., 21:46

Karácsonykor nem illik kölcsönkérni

A szomszédasszony sosem értette, hogy Mártika miért tud olyan vidám lenni karácsony előtt, amikor mindenki a feje és az ingadozó asztal tetején áll, hogy letörölje a port a függönyrámáról. Mártika nem tudja, hogyan illik viselkedni karácsonykor – gondolta a szomszédasszony, hiszen idén is csak egy kiló zselés szaloncukrot vásárolt vele ellentétben, aki minden kapható ízből bedobált az egyre-másra kiszakadó, kimérős nejlonzacskóba, mert sose lehet tudni. Hátha olyan vendég jön, aki csak a kókuszosat szereti. Egy hagyománytisztelő keresztyén család az ünnepi vendégekre is gondol. Vagy csak azokra. Elsősorban. Mert az úgy illik, főleg karácsonykor. Legalábbis a szomszédasszony mindig süt mákos bejglit is, pedig a családban senki sem eszi. De ki tudja, kik jönnek? Lehet olyanok, akik épp a dióst utálják. Mártika szűkmarkú, hiszen nála csak lekváros teasütemény fordul elő a kamrában december tájékán. Régen ő is halmozott, csak aztán minden rápenészedett.

Mártika nem tudja, hogy a karácsony a beszerzésről szól: lám, a szomszédasszonyáék is 30 liter üdítővel érkeznek haza december 24-én délután, mert az ünnepek alatt ki tudja, mi történik. Talán csődbe megy a bevásárlóközpont. De különben is, hogy néz az ki, hogy ünnepen vásárolni megy az ember. Az nem illik. Esetleg csak friss kenyérért, de ha kifelejtettük a fokhagymát a kocsonyából, s utólag porral ízesítenénk, akkor szigorúan csak lesütött fejjel, a falak s kertek árnyékában sunnyogva, sállal halántékig betekerve lopózhatunk a boltig. Nem kérhetünk a nagymamától, mert kölcsönkérni karácsonykor nem illik. Karácsony előtt annyi csokit kell venni, hogy legalább hat-hét tábla ránk avasodjon februárra, de az édességes kosarat nem lehet üresen hagyni. Az nem illik.

Karácsonykor fujtatni kell, pirulni és fulladozni a rotyogó fazekak gőzében, és ha ablakot fagyban nem is pucolunk, de a szekrények tetejét le kell mosni, és a szőnyeget kikefélni. Legalább. Karácsonykor gyulladt és kisebesedett kézzel kell várni a Jézuskát, mert az úgy illik – mondogatta a szomszédasszony. Karácsonykor illik megbocsátani a csapzott fejű, dühös édesanyáknak, akik egész évben titkolják, hogy gyűlölik a legszentebb ünnepet, mert nincs pénz a pisilő játékbabára, mert a perzsát nehéz kipucolni, és sosincs annyi fazék, amennyi ételből áll az illő karácsonyi menü.

Az ünnepeken muszáj harangszóra összeborulni az elhunyt nagymama kertjéért csipogó rokonokkal is, mert az úgy illik, s nekünk is el kell mennünk a hagyományos pofavizitre a hátunk közepére sem kívánt ángyokhoz. Végül is csak egy évben egyszer kell a távolabbi rokont szeretni, de ilyenkor muszáj.

A szomszédasszony szerint karácsony előtt illik gyorsabban rohanni, mint máskor, hiszen egy valamire való keresztyénen látszódnia kell az ünnepi rajongásnak. Ha a bevásárló szekérből kilógó műfenyő végével belekapunk a mellettünk rohanó szemébe, ilyenkor bocsánatot kell kérni. Mert ez a szeretet ünnepe, ilyenkor ez illik.

A szomszédasszony nem érti, Mártika miért nem ideges karácsony előtt. Nem tudja, hogy Mártika januárra is hagy a takarításból, hogy csak akkor és annyit főz, amennyit energiája, kedve enged, hogy nem lyuggatja ki a kezecskéit, mert férjét is bevonja a sikálásba, hogy csak azokhoz megy ünnepi majonézes pityókát enni, akikkel nyáron is pertut ivott. Mártika áprilisban is elnézést kér, ha sorban álláskor valaki sarkára lép, s igyekszik nem csak akkor mosolyogni, amikor a dzsingölbelsz szól a pláza hangszóróiból. Mártika augusztusban is tölt káposztát, s férje nem csak akkor aprít hagymát az asszony keze alá, ha a tévéből az illő családi összeborulást ordítják. Mártika nem ideges az ünnepekkor, mert igyekszik úgy élni, hogy ne csak egyszer, hanem egész évben karácsony legyen.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Makkay József 2018. november 01., csütörtök

Jövő héttől új Erdélyi Napló

Mérföldkőhöz érkezett a 27 éve megjelenő lapunk: az eddig önállóan forgalmazott Erdélyi Napló jövő héttől a lapcsoportunkhoz tartozó Krónika és a Székelyhon napilapok helyi kiadásaiba fog belekerülni nyolcoldalas, önálló mellékletként. 

2018. október 26., péntek

Segíthet-e az MPP-n a ráncfelvarrás?

Hogy segíthet-e az MPP-n megejtett kozmetikázás, az kétségesnek tűnik, de az vitathatatlan: valamit tenniük kell, ha önálló politikai tényezőként meg akarnak maradni. Az a helyzet, amibe 2012 óta lavírozták magukat, egyenlő az önfeladással.

Makkay József 2018. október 26., péntek

Volt egyszer egy forradalom

A rendszerváltás után született vagy kisgyerekként nevelkedett fiatalok számára nehezen értelmezhető a kommunizmus fogalma. De nemcsak nekik, hanem sok olyan ember számára is, akik emlékezetében a diktatúrának csak a „pozitív” oldala jelenik meg. 

Nánó Csaba 2018. október 19., péntek

A Balkánból a civilizált világ felé

A személyszállítók felosztották egymás között a piacot. Általában ócska járműveken viszik-hozzák az embereket – kicsi busz, kevés költség, nagy haszon alapon – , bömböl a rádió, az utas, ha akarja, ha nem, kénytelen hallgatni a sofőrnek tetsző műsort.

Makkay József 2018. október 19., péntek

Megakasztott visszaszolgáltatás

Az erdélyi magyar közvélemény a Mikó-kollégium ügyéről tud a legtöbbet, hiszen számos tüntetés, tiltakozás övezte a rendszerváltás óta mérföldkőnek számító jogi visszaélést, amely a teljes visszaszolgáltatási folyamatot megakasztotta.

Makkay József 2018. október 12., péntek

Semmi pánik, győztek az igenek!

A mintegy négymillió szavazat 91, 56 százaléka igen, ami önmagában jelzi a társadalom véleményét a párkapcsolatról, a házasságról. Valószínűleg ennél nagyobb részvétel esetén sem kúszott volna a nemek aránya tíz 10 százalék fölé. 

Nánó Csaba 2018. október 05., péntek

A magunk esze után

Ha már elmegy „népszavazni”, szerencsés lenne, ha mindenki maga döntene arról, mit lát jónak. Tisztában kell lenni azzal is, egyre többen élnek élettársi kapcsolatban akár úgy is, hogy közben gyerekük, unokáik születnek.

2018. október 05., péntek

Marosvásárhelyen a kudarc neve: RMDSZ

Hogy valójában mi történik a marosvásárhelyi RMDSZ-ben, azt nehéz lenne megmondani, de tény, hogy egy ideje, mint bolha a kutyához, úgy tapad hozzá a kudarc. És nem tegnaptól, hanem egyes vélemények szerint az ezredfordulótól kezdődően. 

Makkay József 2018. október 05., péntek

Birodalom és hazafiság

A birodalmaknak van egy közös jellemzőjük: mindig keményen megtorolták a végeken felbukkanó elégedetlenséget, forradalmi szikrát vagy forradalmat.

Nánó Csaba 2018. szeptember 29., szombat

Diszkóláz: nyolcvanas évek nosztalgiája

Kolozsváron olyan bulit szervezett a Backstage Production, ahol Samantha Fox, a Bad Boys Blue, a Boney M. és a Ricchi e Poveri lépett fel. Micsoda legendák! Persze a magam ötvenvalahány évével szinte kamasznak számítok néhány említett előadó mellett.

HIRDETÉS
Vélemény
Makkay József: Jövő héttől új Erdélyi Napló

Mérföldkőhöz érkezett a 27 éve megjelenő lapunk: az eddig önállóan forgalmazott Erdélyi Napló ...

Makkay József: Volt egyszer egy forradalom

A rendszerváltás után született vagy kisgyerekként nevelkedett fiatalok számára nehezen értelmezhető ...

Nánó Csaba: A Balkánból a civilizált világ felé

A személyszállítók felosztották egymás között a piacot. Általában ócska járműveken ...

HIRDETÉS
Legnézettebb
HIRDETÉS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS