HIRDETÉS

Kádár Hanga

2017. december 22., 21:46

Karácsonykor nem illik kölcsönkérni

A szomszédasszony sosem értette, hogy Mártika miért tud olyan vidám lenni karácsony előtt, amikor mindenki a feje és az ingadozó asztal tetején áll, hogy letörölje a port a függönyrámáról. Mártika nem tudja, hogyan illik viselkedni karácsonykor – gondolta a szomszédasszony, hiszen idén is csak egy kiló zselés szaloncukrot vásárolt vele ellentétben, aki minden kapható ízből bedobált az egyre-másra kiszakadó, kimérős nejlonzacskóba, mert sose lehet tudni. Hátha olyan vendég jön, aki csak a kókuszosat szereti. Egy hagyománytisztelő keresztyén család az ünnepi vendégekre is gondol. Vagy csak azokra. Elsősorban. Mert az úgy illik, főleg karácsonykor. Legalábbis a szomszédasszony mindig süt mákos bejglit is, pedig a családban senki sem eszi. De ki tudja, kik jönnek? Lehet olyanok, akik épp a dióst utálják. Mártika szűkmarkú, hiszen nála csak lekváros teasütemény fordul elő a kamrában december tájékán. Régen ő is halmozott, csak aztán minden rápenészedett.

Mártika nem tudja, hogy a karácsony a beszerzésről szól: lám, a szomszédasszonyáék is 30 liter üdítővel érkeznek haza december 24-én délután, mert az ünnepek alatt ki tudja, mi történik. Talán csődbe megy a bevásárlóközpont. De különben is, hogy néz az ki, hogy ünnepen vásárolni megy az ember. Az nem illik. Esetleg csak friss kenyérért, de ha kifelejtettük a fokhagymát a kocsonyából, s utólag porral ízesítenénk, akkor szigorúan csak lesütött fejjel, a falak s kertek árnyékában sunnyogva, sállal halántékig betekerve lopózhatunk a boltig. Nem kérhetünk a nagymamától, mert kölcsönkérni karácsonykor nem illik. Karácsony előtt annyi csokit kell venni, hogy legalább hat-hét tábla ránk avasodjon februárra, de az édességes kosarat nem lehet üresen hagyni. Az nem illik.

Karácsonykor fujtatni kell, pirulni és fulladozni a rotyogó fazekak gőzében, és ha ablakot fagyban nem is pucolunk, de a szekrények tetejét le kell mosni, és a szőnyeget kikefélni. Legalább. Karácsonykor gyulladt és kisebesedett kézzel kell várni a Jézuskát, mert az úgy illik – mondogatta a szomszédasszony. Karácsonykor illik megbocsátani a csapzott fejű, dühös édesanyáknak, akik egész évben titkolják, hogy gyűlölik a legszentebb ünnepet, mert nincs pénz a pisilő játékbabára, mert a perzsát nehéz kipucolni, és sosincs annyi fazék, amennyi ételből áll az illő karácsonyi menü.

Az ünnepeken muszáj harangszóra összeborulni az elhunyt nagymama kertjéért csipogó rokonokkal is, mert az úgy illik, s nekünk is el kell mennünk a hagyományos pofavizitre a hátunk közepére sem kívánt ángyokhoz. Végül is csak egy évben egyszer kell a távolabbi rokont szeretni, de ilyenkor muszáj.

A szomszédasszony szerint karácsony előtt illik gyorsabban rohanni, mint máskor, hiszen egy valamire való keresztyénen látszódnia kell az ünnepi rajongásnak. Ha a bevásárló szekérből kilógó műfenyő végével belekapunk a mellettünk rohanó szemébe, ilyenkor bocsánatot kell kérni. Mert ez a szeretet ünnepe, ilyenkor ez illik.

A szomszédasszony nem érti, Mártika miért nem ideges karácsony előtt. Nem tudja, hogy Mártika januárra is hagy a takarításból, hogy csak akkor és annyit főz, amennyit energiája, kedve enged, hogy nem lyuggatja ki a kezecskéit, mert férjét is bevonja a sikálásba, hogy csak azokhoz megy ünnepi majonézes pityókát enni, akikkel nyáron is pertut ivott. Mártika áprilisban is elnézést kér, ha sorban álláskor valaki sarkára lép, s igyekszik nem csak akkor mosolyogni, amikor a dzsingölbelsz szól a pláza hangszóróiból. Mártika augusztusban is tölt káposztát, s férje nem csak akkor aprít hagymát az asszony keze alá, ha a tévéből az illő családi összeborulást ordítják. Mártika nem ideges az ünnepekkor, mert igyekszik úgy élni, hogy ne csak egyszer, hanem egész évben karácsony legyen.

HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Simon Virág 2017. december 22., péntek

Áldott találkozások ideje

Ma még advent van, várakozunk, de hamarosan eljön a találkozások ideje. Számomra a karácsony már kisgyermekként is először a templomi csendességet, az ünneplést jelentette, s csak utána következett a családi karácsonyozás.

Makkay József 2017. december 22., péntek

Karácsony: hittel a hitetlenség ellen

Hitevesztett világunkban a karácsonyi üzenetnek kiemelt szerepe lehet mindenki számára. Azoknak is, akik tanácstalanul bolyongnak, és nem értik, mi történik velük és körülöttük, merre sodródik a világ, illetve miért nem olyan, mint amilyennek elképzelték.

HIRDETÉS
Rostás Szabolcs 2017. december 20., szerda

A király csalódott hívei

Meghökkentő kettősség figyelhető meg a kilencvenhetedik életévében, december 6-án elhunyt I. Mihály volt király megítélésével kapcsolatban a román társadalmon, de különösen a politikai osztályon belül.

Nánó Csaba 2017. december 15., péntek

Ellenzék és józan ész kerestetik

Talán reménykeltőbben állna az ellenzék szénája, ha az RMDSZ nem örökkétig az éppen regnáló hatalommal, jelen esetben a szocdemekkel paktálna le. Elvárhattuk volna, hogy a magyarok érdekképviselete legalább a mostani többség túlkapásaihoz ne adja nevét.

HIRDETÉS
Borbély Zsolt Attila 2017. december 09., szombat

Hetvenöt év az igazság útján

A Szabad Európa Rádió 1983-ban újra és újra hírt adott az Ellenpontok folyóirat szerkesztőinek sorsáról, akikre nem sokkal azelőtt csapott le a hírhedt román titkosrendőrség, a Szekuritáté.

2017. december 09., szombat

Adventi levél 2017-ben

Történelmi tapasztalat és számos irodalmi olvasmány segít abban, hogy tudjuk: amióta választások léteznek, a hordószónokok és a csapra vert hordók főszereplők voltak a nemzet sorsát irányítók kiválasztásában. 

HIRDETÉS
Kádár Hanga 2017. december 09., szombat

Erőszakos röghöz kötés helyett ösztönzést!

Az elmúlt héten szinte kész tényként tálalták, hogy Romániában minden államilag támogatott egyetemistát öt év itthoni munkavállalásra kötelezne a kormány tanulmányai elvégzése után. 

Rédai Attila 2017. december 01., péntek

Mozgatórugók

Tolvaj kiált tolvajt – minduntalan ez a közmondás jut eszembe látva a román kormánypárt vezetőjének újabb és újabb, önmagának és barátainak felmentését szolgáló lépéseit.

Makkay József 2017. december 01., péntek

Ne hazudjunk egymásnak

Évi rendszerességgel visszatérő dilemmája a magyar újságírónak, hogy miként viszonyuljon a rendszerváltás után meghonosított román nemzeti ünnephez, december elsejéhez. Azt már mintegy három évtizede írjuk és mondjuk, hogy ez nem a mi ünnepünk.

Kádár Hanga 2017. november 28., kedd

Idill varázsütésre

Csoda történt: Albert kipihenten ébredt. Kivételesen nem kellett hajnali ötkor kivakargatnia csipáit szempillái közül a novemberi sötétséget, a nehéz reggeli emésztést és a kormányt káromolva.

HIRDETÉS
Vélemény
Rostás Szabolcs: A király csalódott hívei

Meghökkentő kettősség figyelhető meg a kilencvenhetedik életévében, december 6-án elhunyt I. Mihály ...

Nánó Csaba: Ellenzék és józan ész kerestetik

Talán reménykeltőbben állna az ellenzék szénája, ha az RMDSZ nem örökkétig az éppen ...

Kádár Hanga: Erőszakos röghöz kötés helyett ösztönzést!

Az elmúlt héten szinte kész tényként tálalták, hogy Romániában minden államilag ...

HIRDETÉS
Legnézettebb
csütörtök, 20:16
HIRDETÉS
HIRDETÉS