HIRDETÉS

Kádár Hanga

2017. december 22., 21:46

Karácsonykor nem illik kölcsönkérni

A szomszédasszony sosem értette, hogy Mártika miért tud olyan vidám lenni karácsony előtt, amikor mindenki a feje és az ingadozó asztal tetején áll, hogy letörölje a port a függönyrámáról. Mártika nem tudja, hogyan illik viselkedni karácsonykor – gondolta a szomszédasszony, hiszen idén is csak egy kiló zselés szaloncukrot vásárolt vele ellentétben, aki minden kapható ízből bedobált az egyre-másra kiszakadó, kimérős nejlonzacskóba, mert sose lehet tudni. Hátha olyan vendég jön, aki csak a kókuszosat szereti. Egy hagyománytisztelő keresztyén család az ünnepi vendégekre is gondol. Vagy csak azokra. Elsősorban. Mert az úgy illik, főleg karácsonykor. Legalábbis a szomszédasszony mindig süt mákos bejglit is, pedig a családban senki sem eszi. De ki tudja, kik jönnek? Lehet olyanok, akik épp a dióst utálják. Mártika szűkmarkú, hiszen nála csak lekváros teasütemény fordul elő a kamrában december tájékán. Régen ő is halmozott, csak aztán minden rápenészedett.

Mártika nem tudja, hogy a karácsony a beszerzésről szól: lám, a szomszédasszonyáék is 30 liter üdítővel érkeznek haza december 24-én délután, mert az ünnepek alatt ki tudja, mi történik. Talán csődbe megy a bevásárlóközpont. De különben is, hogy néz az ki, hogy ünnepen vásárolni megy az ember. Az nem illik. Esetleg csak friss kenyérért, de ha kifelejtettük a fokhagymát a kocsonyából, s utólag porral ízesítenénk, akkor szigorúan csak lesütött fejjel, a falak s kertek árnyékában sunnyogva, sállal halántékig betekerve lopózhatunk a boltig. Nem kérhetünk a nagymamától, mert kölcsönkérni karácsonykor nem illik. Karácsony előtt annyi csokit kell venni, hogy legalább hat-hét tábla ránk avasodjon februárra, de az édességes kosarat nem lehet üresen hagyni. Az nem illik.

Karácsonykor fujtatni kell, pirulni és fulladozni a rotyogó fazekak gőzében, és ha ablakot fagyban nem is pucolunk, de a szekrények tetejét le kell mosni, és a szőnyeget kikefélni. Legalább. Karácsonykor gyulladt és kisebesedett kézzel kell várni a Jézuskát, mert az úgy illik – mondogatta a szomszédasszony. Karácsonykor illik megbocsátani a csapzott fejű, dühös édesanyáknak, akik egész évben titkolják, hogy gyűlölik a legszentebb ünnepet, mert nincs pénz a pisilő játékbabára, mert a perzsát nehéz kipucolni, és sosincs annyi fazék, amennyi ételből áll az illő karácsonyi menü.

Az ünnepeken muszáj harangszóra összeborulni az elhunyt nagymama kertjéért csipogó rokonokkal is, mert az úgy illik, s nekünk is el kell mennünk a hagyományos pofavizitre a hátunk közepére sem kívánt ángyokhoz. Végül is csak egy évben egyszer kell a távolabbi rokont szeretni, de ilyenkor muszáj.

A szomszédasszony szerint karácsony előtt illik gyorsabban rohanni, mint máskor, hiszen egy valamire való keresztyénen látszódnia kell az ünnepi rajongásnak. Ha a bevásárló szekérből kilógó műfenyő végével belekapunk a mellettünk rohanó szemébe, ilyenkor bocsánatot kell kérni. Mert ez a szeretet ünnepe, ilyenkor ez illik.

A szomszédasszony nem érti, Mártika miért nem ideges karácsony előtt. Nem tudja, hogy Mártika januárra is hagy a takarításból, hogy csak akkor és annyit főz, amennyit energiája, kedve enged, hogy nem lyuggatja ki a kezecskéit, mert férjét is bevonja a sikálásba, hogy csak azokhoz megy ünnepi majonézes pityókát enni, akikkel nyáron is pertut ivott. Mártika áprilisban is elnézést kér, ha sorban álláskor valaki sarkára lép, s igyekszik nem csak akkor mosolyogni, amikor a dzsingölbelsz szól a pláza hangszóróiból. Mártika augusztusban is tölt káposztát, s férje nem csak akkor aprít hagymát az asszony keze alá, ha a tévéből az illő családi összeborulást ordítják. Mártika nem ideges az ünnepekkor, mert igyekszik úgy élni, hogy ne csak egyszer, hanem egész évben karácsony legyen.

HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
2018. július 29., vasárnap

Derűlátásra semmi okunk

A centenáriumi évben a felturbózott magyarellenesség nem használ azoknak, akik román-magyar vegyespárt létrehozásával próbálkoznának. 

2018. július 29., vasárnap

Btk-módosítás: romániai magyar szürkeség

A büntető törvénykönyv módosítása közösségünk szempontjából egy fekete–fehér történet lehetett volna, ebből mi mégis szürkén „jöttünk ki”. 

HIRDETÉS
Somogyi Botond 2018. július 28., szombat

Színes francia öröm

Világszerte pikáns újságcikkek, mémek és a közösségi oldalak hozzászólásának százezrei foglalkoznak a nemrég lezárult oroszországi labdarúgó világbajnokság győztesével, Franciaország nemzeti tizenegyével. Amelynek mintegy kétharmada színesbőrű játékos. 

Makkay József 2018. július 28., szombat

Jó és rossz román politikusok, avagy tévhitek fogságában

Johannis esete azért tragikus a magyarok számára, mert német identitását feladva úgy lett teljesen román érzelmű, hogy sok tekintetben túltesz a románokon. Állandó bizonyítási kényszerben szenved, emiatt nagy ívben tesz minden magyar ügyre. 

HIRDETÉS
Nánó Csaba 2018. július 20., péntek

Esőisten is megsiratta Horvátországot

Egy alig négymillió lakosú ország csapata készült „leigázni” a 66 milliós Franciaország nemzeti tizenegyét. Ami azonban a korabeli hódítóknak sikerült, a horvátoknak sajnos nem.

Makkay József 2018. július 20., péntek

Ami szabad a románoknak, miért nem szabad a magyaroknak?

Vajon miért marad egyedül a tömegek felvilágosítását sürgető székely politikus, aki jogosan hisz abban, hogy amíg az átlagember fejében nem tisztul le az autonómia fogalma, nem lesz tömegtámogatás és egységfront a kiharcolásához sem?

HIRDETÉS
Borbély Zsolt Attila 2018. július 12., csütörtök

Az értékőrzés és értékteremtés fóruma

Az idei EMI-tábor a 2017-es szellemi pászmáján halad tovább. A fő előadók akárcsak eddig, nem pártpolitikusok, hanem nemzetben gondolkodó értelmiségiek.

Makkay József 2018. július 12., csütörtök

Kirakatperek a centenárium évében

Amikor tavaly ősszel elkezdődtek az előkészületek az idei román centenáriumi ünnepségekre, többen megjósolták, hogy az erdélyi magyarság számára nehéz év lesz a 2018-as. Ma már mindez bizonyosság.

Péter Beáta 2018. július 05., csütörtök

A pincér

Tessék, kérem, egy pohár fehérbor és egy ásványvíz. Elnézést, kaphatnék egy tüzet? Ha nem bánják, csatlakozom. Elég gyenge menet van ma is. A bizalmaskodásnak is vége, amióta nem lehet bent cigizni.

Nánó Csaba 2018. július 05., csütörtök

Szubjektíven a világbajnokságról

Igazán nem panaszkodhatunk, hogy az oroszországi futball-világbajnokság unalomba fulladna. A meglepő eredmények mellett el kell ismernünk, hogy a foci – ahogyan az élet – egyáltalán nem igazságos

HIRDETÉS
Vélemény
Somogyi Botond: Színes francia öröm

Világszerte pikáns újságcikkek, mémek és a közösségi oldalak hozzászólásának ...

Makkay József: Jó és rossz román politikusok, avagy tévhitek fogságában

Johannis esete azért tragikus a magyarok számára, mert német identitását feladva úgy lett teljesen ...

Nánó Csaba: Esőisten is megsiratta Horvátországot

Egy alig négymillió lakosú ország csapata készült „leigázni” a 66 milliós Franciaország ...

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS