HIRDETÉS

Makkay József

2018. június 01., 17:29

Jövőtervezés Trianon örökségéből

Trianon évfordulójának közeledtével immár hosszú évek óta elkeseredett hangú bejegyzések és levelek tömkelege lepi el a világhálót. A román egyesülés centenáriuma a folyamatot még jobban felerősíti, hiszen sokan érzik úgy, hogy a nemzedékről nemzedékre átöröklött igazságtalanságnak hangot kell adniuk, fájdalmukat világgá kell kiáltaniuk.

Érthető ez a fajta megnyilvánulás, hiszen aligha van olyan magyar ember a Kárpát-medencében, akinek ne rándulna ökölbe a keze Trianon hallatán. A békediktátum nemcsak a történelmi Magyarország területi szétdarabolását jelentette, hanem a magyarság lelkét is mérgezi immár száz éve. Ezzel függ össze, hogy sok magyar ma is tehetetlennek érzi magát, és gyógyíthatatlan betegségként éli meg 1920. június negyedikének örökségét.

A lapunknak nyilatkozó, világot járt magyar diplomata e szomorú történetnek azt a fajta vetületét mutatja be, amelyre ritkábban gondolunk, holott ebben az irányban kellene keresni a gyógyírt és az évszázados önsajnálkozásból kivezető utakat.

Tudom, persze, hogy nehéz észrevenni bármiféle javulást az életünkben, mert az emberi természet alapállása az, hogy hamarabb reagál a rossz hírekre, mint a pozitív történetekre. Ezzel együtt azonban nem nehéz észrevenni, hogy a Kárpát-medencében hosszú évek óta egy olyan folyamat indult be, amely válaszként a trianoni szétszakítottságra, sok-sok apró, de lényeges döntéssel erősíti a nemzeti összetartozást. A nyitott szemmel járó magyar ezeket észreveszi Erdélyben is, amikor gyereke a magyar állam által frissen felújított iskola padjába ül be, vagy számtalan olyan rendezvényen, eseményen vehet részt, amely még húsz évvel ezelőtt is szinte elképzelhetetlen volt.

Erre akár azt a választ is lehet adni, hogy alapvető követeléseink terén – területi és kulturális autonómia, nyelvi egyenjogúság stb. – nincs előrehaladás, tehát Trianon öröksége töretlenül tovább él. Valójában ez az állítás sem igaz, hiszen ha végignézzük az elmúlt száz esztendő romániai magyar történelmét, eleink sokkal nehezebb körülmények között éltek. És itt elsősorban nem a mainál nagyobb szegénységre gondolok, hanem a két világháború közötti és a kommunizmus idején megtapasztalt nemzetiségi kiszolgáltatottságunkra. Bárhogy is nézzük, közösségünk jogérvényesítése ma sokkal jobb, mint egy-két évtizeddel ezelőtt, és éppen az összmagyar tervezés okán lehetünk optimistábbak, mint az elmúlt évtizedekben bármikor.

Természetesen emlékezzünk, de ugyanakkor lássuk azt is, hogy a múlt öröksége éppen ahhoz kell, hogy jövőt tervezhessünk magunknak.

 

HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Borbély Zsolt Attila 2018. május 26., szombat

Évtizedre szóló nemzeti kormányprogram

Székfoglaló beszédében a miniszterelnök világosan megfogalmazta: Magyarország nyíltan szembeszáll azokkal az erőkkel, amelyek lebontanák a nemzetállamokat és megszüntetnék a nemzeteket.

Makkay József 2018. május 24., csütörtök

Önkormányzatok helyett meghozott bukaresti döntések

A hosszú évek óta megoldatlan medveügy talán a legjobb példa arra, hogy Romániában mennyire nincs hatalma a helyi és a megyei önkormányzatoknak.

HIRDETÉS
Somogyi Botond 2018. május 18., péntek

Egymásért küzdve: győri címvédés

A Győr történelmet írt, hiszen negyedszer nyerte meg a legrangosabb európai kupát, a Bajnokok Ligáját – ezt mindenki tudja. De hogy miért és hogyan, azt talán kevesebben.

Somogyi Botond 2018. május 17., csütörtök

A hóembertől a melles istenig

A svéd lutheránus egyház arra ösztönzi papságát, hogy amikor Istenre hivatkozik, kerülje „Úrként” vagy „férfiként” emlegetni. A washingtoni episzkopális egyház támogatja a transzgenderizmust, ugyanakkor semleges neművé nyilvánítja az Atyát és a Fiút. 

HIRDETÉS
Makkay József 2018. május 17., csütörtök

Pünkösd hozománya

Kétezer év távlatából könnyebb a dolgunk, mert a Szentírás számos arcát megmutatta. Immár egyértelmű, hogy pünkösd három fontos eseményt jelent: a Szentlélek eljövetelét, az egyház alapítását, illetve az egész világra kiterjedő missziós munka kezdetét. 

Rostás Szabolcs 2018. május 16., szerda

Hacsek és Sajó a Dâmboviţa partján

A másfél éve hatalmon lévő balliberálisok jóformán semmit nem valósítottak meg választási programjukból. Több száz kilométernyi új autópályával kecsegtették az embereket, ehhez képest Romániában legutóbb 2016-ban adtak át sztrádaszakaszt a forgalomnak. 

HIRDETÉS
Makkay József 2018. május 11., péntek

Doina Cornea emlékezete

A vele kapcsolatos első emlékeim Doina Cornea temetésén pörögtek le előttem, miközben ledöbbenve hallgattam Marius Oprea történész szavait, aki úgy fogalmazott: mintegy kilencven szekuritátés tiszt követte és figyelte Cornea asszony minden lépését. 

Péter Beáta 2018. május 07., hétfő

Cserebere

Zsúfolásig megtelt a kultúrotthon, ketten is ültek egy széken. A később érkezők a fal mellett sorakoztak. A falu krémje szépen kiöltözve az első sorban foglalt helyet, középen a polgármesterrel.

Somogyi Botond 2018. május 07., hétfő

Még az Üveghegyeken is túl

Elegünk van ebből! Nincs igazság! Mindig a jók győznek – elégedetlenkedtek egyesek a mesék világában élők közül. „Nekünk is jár valami, ez nem demokrácia” – harsogták egyre többen.

Kádár Hanga 2018. május 06., vasárnap

Kinek az Európája?

Gyanútlanul ültem le végignézni a legfrissebb LIBE-jelentést Magyarország jogi helyzetéről abban a naiv reményben, hogy a becsületesség és a tisztánlátás jegyében végighallgathatom az ellenkező álláspont megalapozott érveit.

HIRDETÉS
Vélemény
Makkay József: Önkormányzatok helyett meghozott bukaresti döntések

A hosszú évek óta megoldatlan medveügy talán a legjobb példa arra, hogy Romániában mennyire nincs ...

Somogyi Botond: Egymásért küzdve: győri címvédés

A Győr történelmet írt, hiszen negyedszer nyerte meg a legrangosabb európai kupát, a Bajnokok Ligáját ...

Somogyi Botond: A hóembertől a melles istenig

A svéd lutheránus egyház arra ösztönzi papságát, hogy amikor Istenre hivatkozik, kerülje „Úrként” ...

HIRDETÉS