HIRDETÉS

Makkay József

2018. szeptember 01., 09:14

Jövő nélküli titkos paktumok és forgatókönyvek

Botrányos, hogy a centenárium évében ismeretlen háttérszereplők ilyen szinten járatják le Romániát – mondták többen is a TVR 1 közszolgálati csatorna egyik kerekasztal-beszélgetésében részt vevő elemzők az augusztus 10-i diaszpóratüntetés kapcsán. Mint ismeretes, a csendőrség túlzott könnygázhasználata miatt a mintegy négyszáz sérült ügyében az ügyészség vizsgálódik, a bűnvádi eljárással párhuzamosan azonban egyre több összeesküvés-elmélet is napvilágot lát arról, vajon kik állhatnak a bányászjárások idejére emlékeztető összetűzések hátterében. Ideológiai beállítottságuktól függően a különböző bukaresti tévécsatornák meghívottjai többnyire egy dologban értenek egyet: a zavargások mögött kidolgozott forgatókönyv állt.

Mindez aligha okozhat meglepetést a rendszerváltás óta eltelt három évtizede itthon élők körében. Románia működése amúgy is sok szempontból talány, és ha ehhez hozzávesszük azt az egyre gyakrabban leírt információt, hogy a romániai titkosszolgálatok emberállománya és támogatása az ország lakosságának számarányához képest a legmagasabb az Európai Unió tagországai között, akkor máris közelebb kerülünk sok rejtély forrásához.

Nem egy közéleti ember állítja, hogy amit szemlélőként az igazságszolgáltatás körüli harcban, a kormánypár­tok és az ellenzék, illetve az államfő és a kormány közötti háborúskodásban látunk, az igazából a különböző érdekcsoportokat behálózó titkosszolgálatok háborúja. Amibe értelemszerűen belefolynak különböző nemzetközi érdekek. Elsősorban az amerikai, hiszen geostratégiai szempontból az Egyesült Államoknak ma kiemelten fontos a romániai hídfő kiépítése az Oroszországgal történő izmozásban. Nehéz tehát eligazodni e sokkismeretlenes egyenleten, ahol valójában semmi sem az, aminek látszik.

E hatalmi játszmáknak elsősorban az igazságszolgáltatás vált az áldozatává, amikor kiderült: a sokat hangoztatott korrupció elleni harcban olyan életveszélyes összefonódások jöttek létre az államfő által ellenőrzött Román Hírszerző Szolgálat és az ügyészségek között, ami megkérdőjelezheti az utóbbi évtized teljes bűnüldözésének a demokratikus voltát. Különböző titkos paktumok formájában a szekrényből hetente kieső csontvázak még azokat is elgondolkoztatják, akik szentül hittek abban, hogy az országban a kevés példásan működő intézmény közül az egyik a korrupcióellenes ügyosztály.

Ebből egy fontos tanulság vonható le: a százéves Romániát bomlasztó számtalan érdekellentét ideig-óráig ugyan ellenőrzés alatt tartható az ország büdzséjét egyre jobban megfejő titkosszolgálatokkal, de erre tartós jövőt építeni illúzió.

 

HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Borbély Zsolt Attila 2018. szeptember 01., szombat

Magyar politikai csatározások – a haza minden előtt

Egy új korszak kezdetére utal, hogy kitették a keresztet a parlamentre, és hogy az augusztus 20-i tűzijáték is határozott keresztény-nemzeti üzenetet hordozott. Végre Wass Albertet idézték hivatalosan, a köztévében, a magyar írók legjobbjainak egyikét.

Makkay József 2018. augusztus 25., szombat

Mennyire jó nekünk?

A bőség zavarát látva egy horvátországi magyar közösségszervező tanár azt mondta, milyen jó nekünk. Magyar tömeget, sok fiatalt, életerőt, lelkesedést lát. 

HIRDETÉS
Makkay József 2018. augusztus 17., péntek

Munkavállalói kérdések: itthon vagy külföldön?

A kialakult helyzetről más a hazai vállalkozók és a nyugatra távozott munkavállalók véleménye. A hazai cégek egyre nehezebb és kilátástalanabb helyzetbe kerülnek, mert megüresedő állásaikra ma már betanításra váró kezdő szakmunkást sem igen találnak.

Makkay József 2018. augusztus 17., péntek

Bukaresti Majdan?

Nem tartom tehát szerencsés dolognak erdélyi magyarként egyik vagy másik tábor oldalára állni. A bukaresti, kolozsvári vagy jászvásári tüntetés nem a mi ügyünk.

HIRDETÉS
2018. augusztus 16., csütörtök

Befejezetlen történet, avagy aki korrupt, az a legkorruptabb

Hogy a román „független” bíróság elé került ügyek esetében hány igazságos ítélet született s hány igazságtalan, annak csak Isten a megmondhatója. Erre mondta valaki, hogy Románia esetében demokráciáról lehet beszélni, de jogállamról nem.

Nánó Csaba 2018. augusztus 13., hétfő

Ember embernek nem érti szavát

A közösségi háló sok mindent megtűr, de az már furcsa, hogy a diszkriminációellenes tanács sok esetben rendkívül elnézően viselkedik az elkövetőkkel szemben. Néha kiszab egy-egy jelképesnek is alig mondható büntetést, aztán minden ugyanúgy megy tovább.

HIRDETÉS
Borbély Zsolt Attila 2018. augusztus 07., kedd

(Ál)liberális (ál)demokrácia helyett hiteles kereszténydemokráciát!

A magyar miniszterelnök megismételte tavalyi megállapítását: egykor azt hittük, Európa a jövőnk, mára bizonyossá vált, hogy mi vagyunk Európa jövője. Annak az Európának legalábbis, amely fehér, keresztény s nemzeti identitásához ragaszkodó. 

Makkay József 2018. augusztus 06., hétfő

Ki milyen jövőt akar a Kárpát-medencében?

Orbán nem vesz el egy lejt sem a román nemzettől, de azzal, hogy sokmilliárd forintot ad az erdélyi magyarság boldogulására, nagy erővel támogatja Erdélynek, mint régiónak a fejlődését, az itteni közös jövőépítést.

2018. július 29., vasárnap

Derűlátásra semmi okunk

A centenáriumi évben a felturbózott magyarellenesség nem használ azoknak, akik román-magyar vegyespárt létrehozásával próbálkoznának. 

2018. július 29., vasárnap

Btk-módosítás: romániai magyar szürkeség

A büntető törvénykönyv módosítása közösségünk szempontjából egy fekete–fehér történet lehetett volna, ebből mi mégis szürkén „jöttünk ki”. 

HIRDETÉS
Vélemény
Makkay József: Mennyire jó nekünk?

A bőség zavarát látva egy horvátországi magyar közösségszervező tanár azt mondta, milyen ...

Nánó Csaba: Ember embernek nem érti szavát

A közösségi háló sok mindent megtűr, de az már furcsa, hogy a diszkriminációellenes tanács ...

Makkay József: Ki milyen jövőt akar a Kárpát-medencében?

Orbán nem vesz el egy lejt sem a román nemzettől, de azzal, hogy sokmilliárd forintot ad az erdélyi magyarság boldogulására, ...

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS