Makkay József

2018. szeptember 01., 09:14

Jövő nélküli titkos paktumok és forgatókönyvek

Botrányos, hogy a centenárium évében ismeretlen háttérszereplők ilyen szinten járatják le Romániát – mondták többen is a TVR 1 közszolgálati csatorna egyik kerekasztal-beszélgetésében részt vevő elemzők az augusztus 10-i diaszpóratüntetés kapcsán. Mint ismeretes, a csendőrség túlzott könnygázhasználata miatt a mintegy négyszáz sérült ügyében az ügyészség vizsgálódik, a bűnvádi eljárással párhuzamosan azonban egyre több összeesküvés-elmélet is napvilágot lát arról, vajon kik állhatnak a bányászjárások idejére emlékeztető összetűzések hátterében. Ideológiai beállítottságuktól függően a különböző bukaresti tévécsatornák meghívottjai többnyire egy dologban értenek egyet: a zavargások mögött kidolgozott forgatókönyv állt.

Mindez aligha okozhat meglepetést a rendszerváltás óta eltelt három évtizede itthon élők körében. Románia működése amúgy is sok szempontból talány, és ha ehhez hozzávesszük azt az egyre gyakrabban leírt információt, hogy a romániai titkosszolgálatok emberállománya és támogatása az ország lakosságának számarányához képest a legmagasabb az Európai Unió tagországai között, akkor máris közelebb kerülünk sok rejtély forrásához.

Nem egy közéleti ember állítja, hogy amit szemlélőként az igazságszolgáltatás körüli harcban, a kormánypár­tok és az ellenzék, illetve az államfő és a kormány közötti háborúskodásban látunk, az igazából a különböző érdekcsoportokat behálózó titkosszolgálatok háborúja. Amibe értelemszerűen belefolynak különböző nemzetközi érdekek. Elsősorban az amerikai, hiszen geostratégiai szempontból az Egyesült Államoknak ma kiemelten fontos a romániai hídfő kiépítése az Oroszországgal történő izmozásban. Nehéz tehát eligazodni e sokkismeretlenes egyenleten, ahol valójában semmi sem az, aminek látszik.

E hatalmi játszmáknak elsősorban az igazságszolgáltatás vált az áldozatává, amikor kiderült: a sokat hangoztatott korrupció elleni harcban olyan életveszélyes összefonódások jöttek létre az államfő által ellenőrzött Román Hírszerző Szolgálat és az ügyészségek között, ami megkérdőjelezheti az utóbbi évtized teljes bűnüldözésének a demokratikus voltát. Különböző titkos paktumok formájában a szekrényből hetente kieső csontvázak még azokat is elgondolkoztatják, akik szentül hittek abban, hogy az országban a kevés példásan működő intézmény közül az egyik a korrupcióellenes ügyosztály.

Ebből egy fontos tanulság vonható le: a százéves Romániát bomlasztó számtalan érdekellentét ideig-óráig ugyan ellenőrzés alatt tartható az ország büdzséjét egyre jobban megfejő titkosszolgálatokkal, de erre tartós jövőt építeni illúzió.

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Makkay József 2018. november 01., csütörtök

Jövő héttől új Erdélyi Napló

Mérföldkőhöz érkezett a 27 éve megjelenő lapunk: az eddig önállóan forgalmazott Erdélyi Napló jövő héttől a lapcsoportunkhoz tartozó Krónika és a Székelyhon napilapok helyi kiadásaiba fog belekerülni nyolcoldalas, önálló mellékletként. 

2018. október 26., péntek

Segíthet-e az MPP-n a ráncfelvarrás?

Hogy segíthet-e az MPP-n megejtett kozmetikázás, az kétségesnek tűnik, de az vitathatatlan: valamit tenniük kell, ha önálló politikai tényezőként meg akarnak maradni. Az a helyzet, amibe 2012 óta lavírozták magukat, egyenlő az önfeladással.

Makkay József 2018. október 26., péntek

Volt egyszer egy forradalom

A rendszerváltás után született vagy kisgyerekként nevelkedett fiatalok számára nehezen értelmezhető a kommunizmus fogalma. De nemcsak nekik, hanem sok olyan ember számára is, akik emlékezetében a diktatúrának csak a „pozitív” oldala jelenik meg. 

Nánó Csaba 2018. október 19., péntek

A Balkánból a civilizált világ felé

A személyszállítók felosztották egymás között a piacot. Általában ócska járműveken viszik-hozzák az embereket – kicsi busz, kevés költség, nagy haszon alapon – , bömböl a rádió, az utas, ha akarja, ha nem, kénytelen hallgatni a sofőrnek tetsző műsort.

Makkay József 2018. október 19., péntek

Megakasztott visszaszolgáltatás

Az erdélyi magyar közvélemény a Mikó-kollégium ügyéről tud a legtöbbet, hiszen számos tüntetés, tiltakozás övezte a rendszerváltás óta mérföldkőnek számító jogi visszaélést, amely a teljes visszaszolgáltatási folyamatot megakasztotta.

Makkay József 2018. október 12., péntek

Semmi pánik, győztek az igenek!

A mintegy négymillió szavazat 91, 56 százaléka igen, ami önmagában jelzi a társadalom véleményét a párkapcsolatról, a házasságról. Valószínűleg ennél nagyobb részvétel esetén sem kúszott volna a nemek aránya tíz 10 százalék fölé. 

Nánó Csaba 2018. október 05., péntek

A magunk esze után

Ha már elmegy „népszavazni”, szerencsés lenne, ha mindenki maga döntene arról, mit lát jónak. Tisztában kell lenni azzal is, egyre többen élnek élettársi kapcsolatban akár úgy is, hogy közben gyerekük, unokáik születnek.

2018. október 05., péntek

Marosvásárhelyen a kudarc neve: RMDSZ

Hogy valójában mi történik a marosvásárhelyi RMDSZ-ben, azt nehéz lenne megmondani, de tény, hogy egy ideje, mint bolha a kutyához, úgy tapad hozzá a kudarc. És nem tegnaptól, hanem egyes vélemények szerint az ezredfordulótól kezdődően. 

Makkay József 2018. október 05., péntek

Birodalom és hazafiság

A birodalmaknak van egy közös jellemzőjük: mindig keményen megtorolták a végeken felbukkanó elégedetlenséget, forradalmi szikrát vagy forradalmat.

Nánó Csaba 2018. szeptember 29., szombat

Diszkóláz: nyolcvanas évek nosztalgiája

Kolozsváron olyan bulit szervezett a Backstage Production, ahol Samantha Fox, a Bad Boys Blue, a Boney M. és a Ricchi e Poveri lépett fel. Micsoda legendák! Persze a magam ötvenvalahány évével szinte kamasznak számítok néhány említett előadó mellett.

HIRDETÉS
Vélemény
Makkay József: Mennyire jó nekünk?

A bőség zavarát látva egy horvátországi magyar közösségszervező tanár azt mondta, milyen ...

Nánó Csaba: Ember embernek nem érti szavát

A közösségi háló sok mindent megtűr, de az már furcsa, hogy a diszkriminációellenes tanács ...

Makkay József: Ki milyen jövőt akar a Kárpát-medencében?

Orbán nem vesz el egy lejt sem a román nemzettől, de azzal, hogy sokmilliárd forintot ad az erdélyi magyarság boldogulására, ...

HIRDETÉS
Legnézettebb
HIRDETÉS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS