Nánó Csaba

2018. június 21., 20:16

Jöhet a kilencedik?

Elkezdődtek az oroszországi labdarúgó-világbajnokság küzdelmei, és a szurkolók örömére (vagy bánatára) már az első körben sem maradtak el a meglepetések. Aki megkérdezi, mit lehet „enni”a focin, annak a hozzáértő azonnal rávághatja: azt, hogy sosem kiszámítható egy mérkőzés végkimenetele. Főleg egy világversenyen nem az! 

Az 1954-es svájci rendezésű foci-vb kezdete előtt a fél világ mérget vett volna arra, hogy Magyarország Aranycsapata elhódítja az egész nemzet által álmodott bajnoki címet. Hogy nem így történt, arra a mai napig nincs logikus magyarázat. „A futball egy nagyon egyszerű játék, amit 22 ember játszik 90 percen keresztül, és végül mindig a németek nyernek!”–szól az angolok egykori csatárának, Gary Linekernek örökérvényű mondása. Igaz volt ez már 64 évvel ezelőtt, a berni „magyar tragédia”idején is. Illetve akkor kezdődött talán a németek felemelkedése.

Mostanáig. A regnáló világbajnok ugyanis rögtön első oroszországi mérkőzésén mondhatni szégyenteljes vereséget szenvedett Moszkvában Mexikó nemzeti tizenegyétől. Igaz, az előjelek sem voltak valami biztatók, a világbajnokságot megelőző barátságos összecsapásokon is sokat szenvedtek, de mindenki azt várta, hogy a küzdelmek kezdetéig összeszedjék magukat Joachim Löw játékosai. Lelkesedésben nem volt hiány, de mindenki számára ismerősök azok a napok, amikor semmi sem sikerül. A német legényeknek sosem kedvezett az orosz tél. És a jelek szerint az orosz nyár sem. Ám az első körben nem csak ők okoztak csalódást: a brazilok sem kezdtek valami fényesen, Argentina is döcög Messistől, mindenestől, a franciák sem tündököltek Ausztrália ellen, a spanyolok pedig nem bírtak Portugáliával, akiknél Cristiano Ronaldo kivételeset alkotott. Így aztán nehéz megjósolni, ki lesz a legboldogabb Putyin országában július 15-én, a döntő után.  

Lapzártánkig mindegyik esélyes lejátszotta első körbeli mérkőzéseit. Hiba lenne az eddig látottakból messzemenő következtetéseket levonni. Hiszen, visszatérve az 1954-es világbajnokságra, a csoportküzdelmek során Magyarország 8-3 arányban taposta el az NSZK együttesét, hogy végül mégis a németek legyenek a bajnokok. Bármi előfordulhat még, és annak az ellenkezője is. De azért túl vaskos meglepetésre ne számítsunk. A világbajnokságok közel kilenc évtizedes története is bizonyítja, hogy keveseknek adatik meg a végső győzelem. 1930-tól ugyanis mindössze nyolc ország –Uruguay, Olaszország, Németország, Brazília, Anglia, Argentína, Franciaország és Spanyolország –nemzeti válogatottja hódította el a világbajnoki címet. Lehet, Oroszországban egy kilencedik is felkerül a megtisztelő listára.

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Nánó Csaba 2018. június 15., péntek

Világ szurkolói, egyesüljetek!

Román újságírók felháborodottan tiltakoztak a nyilvánvaló csalás ellen, ám hiába. A pályán elért eredmény szent, Temesvár együttese a következő idényben a második ligában verejtékezhet.

Borbély Zsolt Attila 2018. június 15., péntek

Magyar kulturális autonómiát az anyaországnak!

Nem kétséges, a talaj ingoványos, de aligha tartható a jelenlegi helyzet, amelyben a kormány saját ellenségeit támogatja, akik a legtöbb esetben a magyar nemzet és Magyarország ellenségei is.

Makkay József 2018. június 15., péntek

Az elszabadult ágyúgolyó

Nem kell naivan azt hinnünk, hogy a román titkosszolgálatok világraszóló reformja előtt állunk, és a kormánypártok által beterjesztésre kerülő törvénytervezetek nyomán angyalokká válnak az emberek életében értelmetlenül turkáló, jól fizetett ügynökök.

Rostás Szabolcs 2018. június 11., hétfő

Alkotmányos harapófogó

Az elmúlt időszak bukaresti fejleményei, mindenekelőtt az alkotmánybíróság ítélete alapján kijelenthetjük, hogy a román alkotmány éppenséggel a belpolitikai válságokat garantálja.

Nánó Csaba 2018. június 11., hétfő

Régen volt Trianon

Az úton-útfélen hangoztatott centenárium évében Romániában kevés ok van az ünneplésre. Ám továbbra is csodálatosan működik a xenofóbia, sokaknak okoz mérhetetlen kielégülést, ha gyalázhatják az „ősellenséget”.

Somogyi Botond 2018. június 02., szombat

Zidane, a király(i)

Zidane élt a lehetőséggel, új lendületet adott a gárdának, a bajnokságban nagy hajrába kezdett. Ronaldóék végül az utolsó fordulóban lemaradtak a bajnoki címről, azonban a Bajnokok Ligája serleget elhódították

Kádár Hanga 2018. június 01., péntek

Elég a hetes is

Könny szökött a fiú szemébe, de nem a fájdalomtól, hanem inkább a csalódástól és meglepetéstől: nem értette a tasli okát, hiszen csak azt mondta szüleinek, elég neki a hetes is biológiából.

Makkay József 2018. június 01., péntek

Jövőtervezés Trianon örökségéből

Trianon évfordulójának közeledtével immár hosszú évek óta elkeseredett hangú bejegyzések és levelek tömkelege lepi el a világhálót.

Borbély Zsolt Attila 2018. május 26., szombat

Évtizedre szóló nemzeti kormányprogram

Székfoglaló beszédében a miniszterelnök világosan megfogalmazta: Magyarország nyíltan szembeszáll azokkal az erőkkel, amelyek lebontanák a nemzetállamokat és megszüntetnék a nemzeteket.

Makkay József 2018. május 24., csütörtök

Önkormányzatok helyett meghozott bukaresti döntések

A hosszú évek óta megoldatlan medveügy talán a legjobb példa arra, hogy Romániában mennyire nincs hatalma a helyi és a megyei önkormányzatoknak.

Vélemény
Nánó Csaba: Világ szurkolói, egyesüljetek!

Román újságírók felháborodottan tiltakoztak a nyilvánvaló csalás ellen, ám hiába. ...

Makkay József: Az elszabadult ágyúgolyó

Nem kell naivan azt hinnünk, hogy a román titkosszolgálatok világraszóló reformja előtt állunk, ...

Rostás Szabolcs: Alkotmányos harapófogó

Az elmúlt időszak bukaresti fejleményei, mindenekelőtt az alkotmánybíróság ítélete alapján ...

Hallgassa online rádióinkat