avatar
Rostás Szabolcs

2021. március 13., 07:25

Jó napot kívánok, PSD! – Iohannis bányászjárása

Nem csupán a kommunista diktatúra hazugságokra épült szörnyűségei, hanem a bukását eredményező rendszerváltás óta eltelt harminc év demokráciája is megtanított bennünket, hogy a politikában más szabályok érvényesek, mint a „való világban”. A hétköznapi embereket mondhatni más érzelmek hajtják, ők hajlamosak – és képesek – az életre szóló szerelemre, de a haragra is. Ha valaki megsért bennünket, és nem kér bocsánatot, még csak hajlandóságot sem mutat a megbánásra, örök életre megmaradhat a lelkünkben a tüske. A politika azonban nem az érzelmek, hanem az érdekek vezérelte művészet, ahol csak rövid ideig van helye a sértődöttségnek, annak is csak amolyan politikaimarketing-célból, örökharagnak pedig nincs helye. Nem is lehet, hiszen a mai politikai ellenfelek holnap szövetségesekké válhatnak, közösen kormányozhatnak, sőt akár azonos pártba kerülve dolgozhatnak a szavazatokért. Ebben a közegben tehát a harag látszólagos, de legalábbis mulandó, az ellenérzés pedig viszonylagos.
Nem csoda, hogy

az RMDSZ elnöke már nem haragszik a román államfőre. Kelemen Hunor ismét tanújelét adta annak, hogy elengedte Klaus Iohannis Erdély vélelmezett kiárusításáról megfogalmazott vádaskodásait.

Emlékszünk, arról a tavaly áprilisi kirohanásról van szó, amelynek során az elnök egyenesen azt vetette a román szociáldemokraták (PSD) szemére, hogy azért harcolnak a parlament „titkos irodáiban”, hogy Erdélyt átengedjék a magyaroknak, mégpedig az RMDSZ-nek nyújtott segítséggel, a területi önrendelkezésre vonatkozó autonómiastatútum tervezetének hallgatólagos elfogadásával. Sőt Iohannis egyúttal azt állította, titkos megállapodás létezik erről a román ellenzéki alakulat és Orbán Viktor magyar kormányfő között. Nincs ezen mit szépíteni, elmondták, leírták ezt már mások is: Románia hivatalban lévő elnöke a lehető legsúlyosabb, a nemzetbiztonságot érintő váddal, a hazaárulással és az ország feldarabolásának kísérletével illetett két parlamenti pártot, valamint egy szomszédos országot annak miniszterelnökével az élen. Eme légből kapott állítás miatt az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) ötezer lejre bírságolta Iohannist, a román főügyészség pedig megerősítette, hogy az államfő nyilatkozata kimeríti a gyűlöletbeszéd fogalmát, ám nem indít ellene bűnvádi eljárást, mivel a nyomozó hatóság szerint a kijelentés nem ütközik a Btk. vonatkozó előírásába.
Kelemen Hunor politikusként megteheti, hogy szemet huny a történtek fölött, és a PNL–PSD közötti „politikai csatározás részének” tudja be az államelnök kijelentéseit. A tavaly decemberi választások nyomán Iohannis bábáskodásával létrejött jobbközép koalíciót alkotó politikai alakulat vezetőjeként az RMDSZ vezetője értésre adhatja, hogy a hatalomgyakorlás a román–magyar politikai együttműködés érdekében átlép eme szomorú fejezet fölött. Meggyőződéssel állapítva meg, hogy az államfő tudta: semmiféle titkos szövetkezés nem létezett Erdély „elrablásáról”.

Ennek az országnak a nempolitikus polgárai – nemzetiségtől függetlenül – azonban nem nézhetik el az államfő nyilvánvaló hazudozását, ezt a népbutító, félrevezető manőverét, amellyel pártok és egy népcsoport ellen uszított.

Fröcsögve, gyűlölködve. Elég csak visszanézni a híres felvételt. Nem feledhetik és nem bocsáthatják meg, hogy saját és pártja politikai érdekeiért nem riadt vissza a polgárháború, államközi konfliktus kockáztatásától. Iohannis soha nem lesz képes szabadulni ettől a szégyentől, akárcsak Iliescu a fekete március, a bányászjárás felelősségétől.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Gyűlöletbe fordult ideológiai megosztottság
Somogyi Botond 2024. május 29., szerda

Gyűlöletbe fordult ideológiai megosztottság

Megosztott társadalomban élünk, legalábbis Magyarországon és Szlovákiában biztosan. Megosztott, ugyanakkor ellentétes, sőt sokszor gyűlölködő. Jóformán ugyanazt a színű tárgyat is képesek egyik térfélen zöldnek, másikon sárgának beállítani.

Meddig fajulhatnak a dolgok? A Robert Fico ellen elkövetett merénylet margójára
Somogyi Botond 2024. május 15., szerda

Meddig fajulhatnak a dolgok? A Robert Fico ellen elkövetett merénylet margójára

Valószínűleg mindannyian érezzük, hogy e merénylet több annál, hogy egy magányos elkövető tette. Nem Fico múltjának, hanem sokkal inkább jelenének szól. Az pedig rendkívül sajnálatos, hogy a 21. század Európai Uniójában ilyesmi megtörténhet.

A pallos jogán
Sütő Éva 2024. április 22., hétfő

A pallos jogán

A diktatórikus politikai hatalom természeténél fogva mindig irtózott a sajátjától eltérő világnézettől. Ezeket a beidegződéseket mentették át az 1989 után létrejött politikai alakulatok is, amelyek a kommunista ideológiában gyökereznek.

Átrendeződik a magyarországi jobboldali politikai paletta?
Borbély Zsolt Attila 2024. március 13., szerda

Átrendeződik a magyarországi jobboldali politikai paletta?

Varga Judit igazszágügyi miniszter exférje, Magyar Péter új pártot alapít. Komolyan gondolhatja-e bárki, hogy a „csalódott fideszesek” elegen vannak a rendszer megbuktatásához? Ami nem sikerült az ellenzéki pártoknak, mitől működne Magyar Péter esetében?

Miért nem népszerű a magyarok körében sem a székelyföldi autonómiakövetelés?
Makkay József 2024. március 10., vasárnap

Miért nem népszerű a magyarok körében sem a székelyföldi autonómiakövetelés?

A székelyföldi autonómiaharc felemásra sikeredett. Mindenki beszél róla, azonban az erdélyi magyar politikusok egy része nem hisz benne, és ezt megérzik az emberek. Nem elég az autonómiáról évente egyszer-kétszer szépeket mondani és írni.

Kiürülő falvak és új földesurak
Makkay József 2024. február 14., szerda

Kiürülő falvak és új földesurak

A három évtizede összeszámolt több száz gazdából 3-4 ha maradt, akik földből próbálnak megélni. A fél tucat faluból álló község szántóföldjeit egyetlen agrárvállalkozó vásárolja fel. Az új földbirtokos impériuma ezer hektárhoz közelít.

Edzőváltás a kolozsvári vasutas klubnál: ami késik, nem múlik
Somogyi Botond 2024. január 22., hétfő

Edzőváltás a kolozsvári vasutas klubnál: ami késik, nem múlik

„Csak nehogy a CFR-hez jöjjön!” „Remélem, Mutu edzőként nem teszi be a lábát a Fellegvárra!” – Ehhez hasonló szurkolói vélemények láttak napvilágot néhány hónappal ezelőtt, amikor a bukaresti sajtó megszellőztette a lehetséges edőváltást Kolozsváron.

Az erdélyi magyaroknak is állhat a zászló
Makkay József 2024. január 09., kedd

Az erdélyi magyaroknak is állhat a zászló

Nagy kérdés, hogy a szélsőséges román pártok legsötétebb időkre emlékeztető kínálatának rajongói tábora megáll-e a szavazói paletta egynegyedénél, vagy további ,,izmosodás” után elsöprik a trónkövetelő kormánypártok ötven százalék körüli támogatottságát?

Ki kit von felelősségre a székelyudvarhelyi tragédia miatt?
Makkay József 2023. december 20., szerda

Ki kit von felelősségre a székelyudvarhelyi tragédia miatt?

A román állam és a helyi tanácsok nagyvonalúan kivonultak az egyházi tulajdonú iskolaépületek felújítási terheiből. Bukarest úgy tesz, mintha ez volna a világ legtermészetesebb dolga.

Adventi levél: a keresztényellenesség legveszedelmesebb korát éljük
2023. november 28., kedd

Adventi levél: a keresztényellenesség legveszedelmesebb korát éljük

Hajlamosak vagyunk elhinni, hogy a mi dolgunk templomaink csendjében imádkozva, kegyes gondolatok ápolásával foglalkozva, a világ dolgaitól elzárkózni, mert azt befolyásolni már nem a mi feladatunk. Szép elképzelés, de veszedelmes.

Vélemény
avatar
Somogyi Botond: Gyűlöletbe fordult ideológiai megosztottság

Megosztott társadalomban élünk, legalábbis Magyarországon és Szlovákiában biztosan. Megosztott, ...

avatar
Somogyi Botond: Meddig fajulhatnak a dolgok? A Robert Fico ellen elkövetett merénylet margójára

Valószínűleg mindannyian érezzük, hogy e merénylet több annál, hogy egy magányos elkövető ...

avatar
Somogyi Botond: Meghalt a király, éljen a király?

Mutu helyére azt az Andrea Mandorlinit akarták kinevezni a kolozsvári CFR edzőjének, akit a Deac–Camora fémjelezte ...

Legnézettebb

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.